Villa Fregatti rakennettiin kaupallisessa yhteistyössä Kannustalo Oy:n kanssa
* projektissa mukana myös muita yhteistyökumppaneita

Hiljattain tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Fregatti-talopakettimme saapui tontille ja unelmieni kesämökki alkoi oikeasti kohota. Ajattelin koota yhteen lyhyesti taloprojektin kulun yhteen blogipostaukseen. Toivottavasti tästä on apua taloa rakentaville tai rakentamisesta haaveileville.

Ensin oli haave… (v. 2015-2017)

Koko projekti lähti liikkeelle haaveesta. Leikimme ajatuksella kolmannen raksaprojektin aloittamisesta ja vielä yhden talon toteuttamisesta. Ajatukset kirjastuivat kesämökiksi, sillä emme halunneet muuttaa kotimaisemista toiselle asuinalueelle. Haaveilimme omasta kesämökistä pari-kolme vuotta ja kävimme katsomassa monenlaisia tontteja kuin myös vanhempia mökkejä, joita olisi voinut kunnostaa.

Minä olin useasti jutellut Kannustalon toimitusjohtajalle Mika Uusimäelle haaveistani suunnitella oma unelmieni talo ja siitä kuinka minulla oli selkeä visio, miten siinä yhdistyisi selkeän modernit linjat ja kodikas ajattomuus. Mika ehti pari kertaa kysellä milloin tuo talo toteuttettaisiin, mutta minä vain naurahtelin – eihän siitä oikeasti voisi tulla totta.

Ensimmäinen visiitti mökkitontille

Se oikea tontti löytyy (kesä 2017)

Lähtölaukaus projektin käynnistymiseen tapahtui, kun löysimme sen oikean tontin. Olin nähnyt ilmoituksen myynnissä olevasta mökkitontista jo aiemmin, mutta lähdimme katsomaan mökkitonttia vasta loppukesästä 2017. Ja voi kuinka ihastuimme tuohon paikkaan! Ihastuimme lempeään metsään ja henkeäsalpaaviin merimaisemiin. Tontilla oli paljon puita, eikä sinne mennyt tietä perille, mutta ne olivat vain pieniä hidasteita.

Muutama kuukausi meni kuitenkin ostopäätöstä miettiessä, sillä budjetti oli laskettava tarkkaan ja halusimme olla aivan varmoja, että me todella olisimme mökkeilyihmisiä. Minulla eikä Mankulla ole kummallakaan lapsuudesta kokemuksia mökkeilystä – tämä olisi meille aivan uusi tapa ja perinne.

Päätös kypsyi ja vahvistui ja tammikuussa 2018 teimme kaupat tontista. Sinä talvena kävimme jokaisena viikonloppuna retkellä mökkitontilla ja haaveilimme rakennusprojektin aloituksesta.

Villa Fregatti piirtyy papereihin (talvi 2018)

Rakennusprojekti alkoi unelmien kesämökin hahmottelulla paperille. Olimme tehneet luonnoksia jo aiemmin ja minä olin kerännyt kuvia inspiroivista kohteista puhelimen kuva-albumiin (muutamia kuvia täällä). Nyt ideat piti saada lopullisesti paperille. Yhteistyö talomallin suunnittelusta alkoi Kannustalon kanssa.

Piirustuksia viilattiin Kannustalon suunnittelijoiden sekä rakennusarkkitehdin kanssa. Muutamia kompromissejakin piti tehdä rakennusteknisistä syistä, mutta onneksi saimme säilytettyä kuitenkin ne erityispiirteet, jotka ovat koko talomallin juju. Kun piirustukset olivat valmiit, pääsimme hakemaan rakennuslupaa. Tällöin elettiin jo loppukevättä 2018. Vasta piirustusten valmistuttua, uskalsin kertoa tästä yhteistyöprojektista blogissa.

Raivaustyöt alkavat tontilla (kevät 2018)

Lumien sulattua meidän täytyi ihan ensimmäiseksi ryhtyä raivaamaan tontilta tilaa mökille. Puita kaatui ja raivaussaha surisi mökkirannassa. Minä heittelin risuja suuriin kasoihin ja kannoin puupöllejä keoiksi tontin reunamille. Jännitin kovasti puiden kaatamista, mutta onneksi kaikki sujui hyvin ja ilman vahinkoja. Emme siis palkanneet metsuria, vaan Mankku kaatoi kaikki puut, joskus isänsä apunaan.

Kesällä 2018 tuntui välillä, että asiat junnaavat paikoillaan, mutta taisin vain olla malttamaton. Vietimme joka tapauksessa paljon aikaa mökkitontilla uiden ja hommia paiskoen.

Maatyöt ja perustukset (kesä-heinäkuu 2018)

Kun maanrakennuskoneet saapuivat tontille heinäkuussa, alkoikin tapahtua ja nopeasti. Tie rakentui muutamassa päivässä. Tuntui ihan hassulta, kun vihdoin pääsi omalla autolla perille tontille. Samassa rytäkässä tehtiin maatyöt ja perustukset. Ja onneksi myös rakennuslupa saatiin ilman suuria ongelmia kesälomista huolimatta.

Loppukesästä raivattiin vielä ranta uuteen uskoon, mutta ei mennyt aikaakaan kun myrsky iski ja luonto muokkasi rannasta vielä omannäköisemmän. Mutta hyvä niin.

Talopaketti saapuu (syyskuu 2018)

Syyskuun viimeisellä viikolla koitti vihdoin se pitkään odotettu päivä, kun talopakettimme saapui. Olin aiemmin käynyt Kannustalon tehtaalla katsomassa meidän taloelementtejä ja kyllä oli jännittävää nähdä miten ne nostettiin yksi kerrallaan paikalleen seiniksi tulevaan kesämökkiimme.

Lisäjännitystä toi aivan älytön syysmyrsky, jonka vuoksi talon pystytystyöt jouduttiin keskeyttämään. Myrsky katkoi yön aikana puita meidän mökkitontilta, mutta onneksi taloelementit säilyivät ehjinä, joten pystytystä voitiin jatkaa taas paremmassa säässä. Normaalistihan tuo talopaketti olisi noussut yhden päivän aikana.

Timpurit ryhtyvät hommiin (lokakuu 2018)

Talon pystytyksen jälkeen riittää paljon vielä nikkaroitavaa, joten siihen hommaan palkkasimme ammattitaitoiset timpurit. Timpuritiimimme asensi aluskatteen ja pian sen jälkeen saapuivat peltikaton asentajat mökille. Peltikatto saatiin paikoilleen päivässä.

Rakennusmiehet kiinnittivät puuttuvaa julkisivuverhousta paikoilleen, asensivat kattorakenteita, puhallusvillojen koteloita sekä levyvillaa mm. välipohjaan. Sähkömieskin pääsi jo hommin. Mankku rakensi pihalle huussin. Kaupungin rakennustarkastaja kävi tekemässä runkokatselmuksen, eikä siinä tullut mitään erityistä huomautettavaa.

Mökki lämpimäksi (marraskuu 2018)

Ensimmäisenä pakkaspäivänä saimme Villa Fregatin eristeet kuntoon, kun Ekovillan* asennusmiehet saapuivat asentamaan puhallusvillat. Marraskuussa timpuriporukkamme sai oman osuutensa valmiiksi ja pääsimme itse hommiin (siis Mankku pääsi, minä olin avuksi sen mitä pystyin).

Marraskuun suurin urakka oli lattiarakenteissa. Mankku ahersi iltaisin töiden jälkeen raksalla ensin tasottaen sisätäytön ja sitten asentaen styroksit paikoilleen. Sen jälkeen oli vuorossa lattian raudoitus ja kiinnikkeiden asentaminen verkkoihin. Tämän jälkeen jatkuivat sähkömiehen työt, sillä lattiaan asennettiin lattialämmityskaapelit. Ulkopuolellakin tapahtui edistystä: rännit, kattoturvatuotteet ja tikkaat on asennettiin paikoilleen.

Laitoimme poikkeusluvan saunatuvasta vetämään, sillä sen sijainti poikkeaisi vähän kaavasta. Minä pyörittelin kuumeisesti pintamateriaalivalintoja.

Lattian betonivalu ja seinien pakkeloinnit (joulukuu 2018)

Joulukuun suurin edistysaskel oli lattiavalun valmistuminen. Tämä oli erityisen tarkkaa, koska halusimme jättää betonin lopulliseksi pintamateriaaliksi alakertaan. Se onnistui erinomaisesti! Joulun välipäivinä Mankku pääsi aloittelemaan yhtä lempihommaansa: seinien pakkelointia.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli se, kun leikkasimme ikkunoista höyrynsulkukankaat pois ja ikkunanäkymät avautuivat ensimmäistä kertaa! Istahdimme lattialle kahvipaussille ja ihastelimme merimaisemia. Myös ulkoapäin mökki näytti pimeällä viehättävältä, kun se loisti metsän keskellä kuin lyhty.

Väliseinät nousevat ja maalausurakka alkaa (tammi-helmikuu 2019)

Mankku ahersi raksalla illat ja viikonloput ja hommat etenivät sutjakkaasti. Tammikuussa nousivat väliseinät ja sähkömies veti sähköjohtoja paikoilleen.

Helmikuussa Mankku asensi yläkerran välipohjan ja villoitti kattoa. Ankara seinien paklaus- ja hiontahomma jatkui. Pääsimme myös aloittamaan seinien pohjamaalauksen. Ilme muuttui niin nopeasti heti paljon valmiimman näköiseksi!

Sisäpintatöitä (maaliskuu 2019)

Maaliskuussa raksalla jatkettiin pintahommissa. Seinät saatiin pohjamaalattua ja pintamaalattua kertaalleen. Mankku myös paklansi ja maalasi alakerran katon, johon ei tullut puupanelointia. Maaliskuussa asensimme alakerran makuuhuoneen liukuoven* paikoilleen. Sähkömiehellä riitti paljon hommia ja lattialämmitys saatiin kytkettyä päälle.

Tontille saapui kilometri raakaponttilautaa, josta tulisi kattopanelointi. Meillä oli tarkoitus tilata höylättyä paneelia, mutta pienestä väärinymmärryksestä johtuen saimmekin “karvaista” paneelia. Päätimme hioa paneelit sileiksi ja käsitellä ne Osmo Colorin Uviwaxilla* kellastumisen estämiseksi.

Minä selvittelin keittiötoimittajia ja lähettelin tarjouspyyntöjä. Muut pintamateriaalivalinnat alkoivat olla jo selvillä ja osa materiaaleista oli jo tilattu tässä vaiheessa.

Kuukauden kohokohta oli se, kun Kannustalolle suunnittelemani Fregatti-talomallisto julkaistiin. Mallistoon kuuluu neljä erilaista talomallia Villa Fregatin lisäksi.

Sisäkatto valmistuu (huhtikuu 2019)

Sisäpintatyöt jatkuivat kyllä myös huhtikuussa. Nyt kuitenkin hommat keskittyivät enemmänkin sisäkattoon: kattopaneleiden hiomiseen, käsittelyyn ja asennukseen. Kyllä se olikin urakka! Mankku kiinnitti pitkät paneelit yksin kuuden metrin korkeuteen niin, että kiipesi edestakaisin rakennustelineillä kiinnittämässä paneelin ylä- ja alapään. Se oli melkoista kiipeilyä!

Pyörittelimme erilaisia saunatupavaihtoehtoja. Päätimme, että teemme nyt pienen saunatuvan ja ehkä sitten joskus vuosien päästä jonkun suuremman. Löysimme kotasaunan, johon Mankku ihastui aivan täysin.

Betonilattia valmistuu (toukokuu 2019)

Sisäkaton paneloinnin jälkeen koitti hetki jota olin odottanut: saimme purkaa korkeat, rakennusmiehien tekemät rakennustelineet pois olohuoneesta. Olipa ihanaa nähdä olohuone “vapaana” ylimääräisistä häkkyröistä!

Otimme esille joulukuussa muovien alle suojatun betonilattian. Se oli saanut kuivua hitaasti ja rauhassa useamman kuukauden, jotta halkeamia ei syntyisi – eikä niitä tullut yhtäkään! Suojamuovien irroittamisen jälkeen lattia pääsi kuivumaan lopullisesti ja sen väri alkoi vaalentua silmissä. Betonilattiassa on luonnollinen, eläväinen pinta ja halusimme säilyttää lattian juuri sen näköisenä kuin se olikin. Niinpä päätimme lakata lattian Tikkurilan Fontedur-kaksikomponenttilakalla, joka ei tummenna betonipintaa.

Toukokuussa teimme myös tärkeitä ja olennaisia päätöksiä. Valitsimme Puustellin keittiötoimittajaksi ja keittiömalliksi ekologisen Puustelli Miinuksen*. Löimme lukkoon myös porrasratkaisun: portaamme tulisivat läheltä Uudestakaarlepyystä Westwoodilta*. Ja saunatupakin tilattiin!

Keittiön asennus ja pihatöiden aloitus (kesäkuu 2019)

Kesäkuussa valmistui lankkuparkettilattia ja keittiömme asennettiin. Yläkerran lattian valmistumisen jälkeen Mankku ahersi ilmanvaihtoputkien kanssa. Tuo homma on kuulemma kaikista tympeintä raksaprojektissa. Asensimme lattialistoja paikoilleen ja laatoitimme keittiön seinän.

Pihahommatkin alkoivat yhtäkkiä edetä. Odotimme pihatöiden jatkumista vasta heinäkuun puolella, mutta maanrakennusfirman koneet saapuivatkin yllättäen tontille kesäkuun puolessa välissä. Saunatuvan paikalle tehtiin sorapeti, johon kotasaunamme saa tulla. Rannassa syksystä asti ollut kasa merenpohjaa levitettiin ylös tontille täytemaaksi.

Pääsimme jo aloittamaan mökkeilyäkin: vietimme ensimmäistä juhannusta mökillä ja teimme ensimmäiset uintihetketkin omassa rannassa. Soutuvenekin saatiin vesille ensimmäistä kertaa.

Portaiden asennus ja mökin sisustaminen (heinäkuu 2019)

Heinäkuussa saapuivat Westwoodin portaat* ja asentaja asensi ne parissa päivässä. Olipa erityinen tunne, kun yläkertaan pääsi kiipeämään helposti tukevia portaita pitkin!

Heinäkuussa piti vielä viimeistellä sähkötöitä ja tähän saimme Mankun veljen avuksi, kun varsinainen sähkömiehemme oli kesälomalla. Onneksi ammattilainen löytyi omasta suvusta!

Heinäkuussa mökillä tehtiin käyttöönottotarkastus ja pääsimme vihdoin viettämään ensimmäistä yötä siellä. Ja minä pääsin vihdoin sisustelemaan!

Talon ulkomaalaus ja kotasaunan rakentaminen (elokuu 2019)

Elokuussa maalasimme* Villa Fregatin kokonaan ulkoapäin. Talotehtaalla elementit oli jo kertaalleen pohjamaalattu.

Kotasaunan elementit olivat saapuneet tontille kesäkuussa (ja poikkeuslupakin oli saatu), mutta asennushommiin ryhdyttiin vasta elokuussa, kun itse mökki alkoi olla valmis. Mankku asensi kotasaunan valmiiksi ystävänsä kanssa aivan supernopeasti parissa päivässä! Saunan viereen sijoitettiin Cellon kylpypalju*. Elokuussa Mankku alkoi myös nikkaroida mökin terasseja ja se työ on edennyt omaa tahtiaan sen mukaan, kuin aikaa on riittänyt.

Nyt on enää pieni pätkä terassihommia jäljellä – lopputuloksen näette sitten keväällä (mutta Villa Fregatin Instatililtä pääsee jo kurkistelemaan terassia). Tilasimme juuri myös ilmalämpöpumpun ja sen asennus on luvassa muutaman viikon päästä – ensi kesän helteisiin saadaan sitten viilennystä mökille.

Jälkeenpäin ajateltuna tuntuu, että rakennusprojekti eteni supernopeasti! Mankku on ollut hurjan ahkera! Kaikenkaikkiaan tiivis rakennusaika kesti noin yhdeksän kuukautta. Talo olisi voinut valmistua vieläkin nopeammin jos kaikki aikataulut sähkömiehen kanssa sekä keittiö- ja porrastoimituksineen olisi saatu suunniteltua paremmin yhteen, mutta eipä meillä ollut niin kiire.

Onneksi ehdimme vielä loppukesästä nauttia mökkeilystä ja toki aiomme jatkaa mökkeilyä ihan ympäri vuoden. Ensi keväänä hommat jatkuvat pihalla ja kaikenlaista puuhaa taitaa riittää vielä pitkään. Blogiin on tulossa lähiaikoina vielä tarkempaa juttua ihanasta keittiöstämme sekä muutamista mökille tehdyistä sisustushankinnoista. Seuraavaksi suuntaamme kuitenkin rentoon syyslomailuun mökille!

Kaikki mökkiprojektiin liittyvät postaukset löydät kätevästi blogista Villa Fregatti-kategoriasta. Videopätkiä olen tallentanut Villa Fregatin Instagram-tilin kohokohtiin talteen. Vastaamme mielellään kysymyksiin ja olemme avuksi jos jokin asia raksaprojektissa askarruttaa.

*tähdellä merkityt osuudet on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Author

2 Comments

 1. Upea ’mökki’, todella harmoninen ja rauhallinen. Miehesi on kyllä todella puurtanut suunnitelmiesi eteen.

  Olet kyllä hienosti saanut brändättyä projektisi ja saanut hyviä yhteistyökumppaneita. On varmaan melkoisen huojentavaa, et voi toteuttaa unelmia eikä raha ratkaise niiden toteutumista.
  Upea kokonaisuus.

  • Suvi M Reply

   Kiitos! 🙂 Ei tämän onnistuisikaan ellei mies pitäisi rakennusprojekteista ja jos minä en jaksaisi tehdä kahta työtä.

   Tietysti raha vaikuttaa paljonkin siihen mitä voidaan toteuttaa ja mitä ei. Olemme onnekkaita, että mukana on upeita yhteistyökumppaneita, mutta se ei tarkoita sitä, että saisimme ilmaiseksi tuotteita tai palveluita. Useimiten saamme alennusta ja minä laskutan erikseen some-näkyvyydestä kumppaneita. Jos otan vastaan ”ilmaisen” tuotteen, maksan siitä verot, joten mikään ei ole ole ilmaista siinäkään tapauksessa (ja näin teen vain erittäin harvoin). Olen tehnyt blogia yli kymmenen vuotta työtunteja laskematta ja vain oman intohimon motivoimana. Se, että nykyisin voin pitää sitä toisena työnäni ei ole tullut mitenkään helposti. Mökki on mahdollistunut meille ainoastaan kovan työn myötä ja sitä tämä hankinta edellyttää jatkossakin, jotta voimme lyhentää lainat.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.