Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila & Babler

Tälle keväälle on riittänyt jos jonkinlaista puuhaa. Viimeisimpänä olemme hääränneet täällä kotona pihahommissa. Meidän terassit kaipaavat kunnostusta, sillä niitä ei ole käsitelty vielä millään aineella kertaakaan ja olemmehan asuneet täällä pian jo 10 vuotta – eli jo on aikakin! Ensimmäisenä tartuimme saunatuvan pikkuterassin kimppuun.

Saunatuvan yhteydessä meillä on pieni n. 15 m2 katettu terassi. Terassi jatkuu vielä rakennuksen sivua pitkin eteen kapeampana soirona, eli yhteensä terassipinta-alaa tässä on n. 22 m2. Terassin toinen pääty on kylmää varastotilaa, mutta sen lattiaa emme tässä yhteydessä lähteneet käsittelemään.

Ennen:

Saunatuvan terassi on käsittelemätöntä Kestopuuta

Oli jo korkea aika käsitellä terassi

Saunatuvan terassimateriaali on vihreän sävyistä Kestopuuta. Se on vuosien varrella harmaantunut, kuten toivoimmekin, mutta terassissa on myös muutama ongelmakohta. Terassin vieressä kasvaa kaunis pihlaja, jonka lehdet ovat kylläkin vähän aiheuttaneet väräytymistä puun pintaan, eikä terassi näytä enää siistiltä. Kansilaudat ovat jonkin verran myös halkeilleet, joten nyt on korkea aika öljytä terassi. Suositushan on, että Kestopuu-terassi käsiteltäisiin seuraavana vuonna asennuksesta.

Aloitimme urakan tyhjentämällä terassin ja pesemällä sen kunnolla. Pesuun käytimme hellävaraisesti painepesuria sekä Tikkurilan Terassi- ja kalustepesu-ainetta ja sillä saimmekin pinnan todella puhtaaksi! Myös valtaosa lehtien aiheuttamista läikistä lähti pois pesussa. Pesun teimme eräänä iltana työpäivän jälkeen ja terassit saivat rauhassa kuivua seuraavaan iltaan, jolloin vuorosssa oli terassin öljyäminen.

Terassin öljyämiseen valitsimme tuotteeksi Tikkurilan Valtti Plus terassiöljyä. Sävyksi valitsimme kauniin Kelonharmaan, sillä toiveena on, että terassista tulisi kauniin harmaa ja luonnollinen. Sitä on saatavilla myös mustana ja ruskeana. Valtti Plus on kasviöljypohjainen ja UV-suojattu terassiöljy, joka suojaa puuta kosteudelta ja lialta sekä vähentää puupinnan halkeilua ja tikkuuntumista. Terassin lisäksi sitä voi käyttää myös esim. puutarhakalusteiden öljyämiseen.

Valitsimme sävyksi Tikkurilan Kelonharmaan

Levitimme öljyn terassin pintaan Tikkurilan terassiöljylastalla, jolla homma sujuikin oikein sutjakkaasti. Mankku hoiti isot pinnat ja minä näpersin pienemmällä pensselillä raot ja ahtaat kohdat, joilla terassiöljylastalla ei olisi päässyt. Emme suojanneet terassitolppia tai kaiteita sen kummemmin, sillä ne ovat joka tapauksessa maalauksen tarpeessa.

Terassi suositellaan öljyämään vain kertaalleen, jotta pinnalle ei pääse muodostumaan kalvoa. Muuten on vaarana, että pinta alkaa halkeilemaan. Ja jää urakkakin pienemmäksi, kun vain yksi öljyämiskerta riittää. Terassin öljyämiseen hurahti yksi ilta, eli kahden illan aikana saimme koko urakan valmiiksi. Seuraavana aamuna oli kiva mennä ihastelemaan lopputulosta, kun terassi oli saanut rauhassa kuivua yön yli.

Jälkeen:

Lopputulos on ennen kaikkea luonnollisen kaunis

Pidämme tosi paljon lopputuloksesta! Kuivuessaan sävy muuttui hitusen vaaleammaksi ja luonnollisemmaksi – juuri sitä toivoimmekin. Puun pinnasta tuli paljon siistimpi, eivätkä laudat näytä liian maalatuilta. Puunsyyt kuultavat kauniisti terassiöljyn läpi ja lopputulos on ennen kaikkea luonnollinen.

Lopputulos on ennen kaikkea luonnollinen

Terassin öljyäminen ei ollut yhtään niin suuri operaatio kuin olin kuvitellut ja lopputulos palkitsee kyllä vaivan! Seuraavaksi meidän täytyisi vielä käsitellä isompi terassi, joka on lehtikuusta. Siitä olenkin Instagramin puolella kertonut, kuinka se nukkaantuu ja tikkuuntuu. Öljyäminen voisi tuoda avun siihenkin..

Author

1 Comment

  1. Veera Terho Reply

    Hei,
    miten tämä öljy on kestänyt käytössä / talven yli?
    Oletteko käsitelleet terassia uudelleen? 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.