Kaupallinen yhteistyö: Nordea & Asennemedia

Some-kanavieni kautta lienee tullut selväksi, että me panostamme pennosemme asumiseen. Meille koti on aina ollut tosi tärkeä ja olen jo ensimmäisestä opiskelijayksiöstä lähtien halunnut satsata asumiseen, kodin sisustamiseen ja viihtyisyyteen. Mökin myötä rahallinen panostus asumiseen on kasvanut entisestään. Samaan aikaan olisi tärkeää myös säästää pahanpäivän varalle – miten se meillä onnistuu?

Kuukausittain säästettävän summan ei tarvitse olla suuri – tärkeämpää on se, että säästäminen on säännöllistä ja pitkäjänteistä

Jos nyt kerran puhutaan rahasta, niin valoitetaan hiukan myös meidän menoja. Suuri osa palkkatuloistamme menevät asunto- ja mökkilainan maksuun. Myös ruokaan ja erilaisiin asumiseen liittyviin laskuihin (sähkö, vesi yms.) kuluu merkittävä summa kuukausittain. Omasta puolesta voin sanoa, että olivatpa tuloni millaiset tahansa saan kyllä kaiken kulumaan…heh. Mutta pidän kuitenkin todella tärkeänä sitä, että säästössä on rahaa pahanpäivän varalle sekä eläkepäiville.

Aiemmin olen sijoittanut rahaa yksittäisiin osakkeisiin sekä rahastoihin silloin, kun olen saanut säästettyä isomman summan kasaan. Halusin kuitenkin aloittaa säännöllisen säästämisen, jolloin säästöjä kertyy kuukausittain ihan huomaamatta. Kuukausittain säästettävän summan ei tarvitse olla suuri – tärkeämpää minusta on se, että säästäminen on säännöllistä ja pitkäjänteistä, jolloin pienistä summista kasvaa ihan mukava potti.

Pari vuotta sitten, samalla kun olin hoitamassa muita pankkiasioita pankkineuvojallani, aloitin säännöllisen säästämisen sijoitusrahastoon. Olen pienestä asti ollut Nordean asiakas (tai lapsuudessani tuo samainen pankki oli KOP, sitten Merita ja lopulta Nordea) ja meidän koko perheen raha-asiat ovat Nordeassa. Niinpä oli luonnollista, että aloitin myös säännöllisen säästämisen Nordean kautta osakerahastoihin.

Joka kuukausi pankkitililtäni siirtyy automaattisesti 50 euroa Nordean osakerahastoon. Säästämisen voi toki aloittaa pienemmälläkin kuukausisummalla, vaikka vain 10 eurolla. Pääasia on, että aloittaa säästämisen. Rahoja ei kuitenkaan kannata säästää tilille, sillä siellä säästöt eivät kasva yhtä hyvin kuin sijoittamalla.

Koska en ole kovinkaan perehtynyt sijoittamiseen tai osakkeisiin, olen kokenut rahastot minulle parhaaksi vaihtoehdoksi. Onneksi Nordea auttaa valitsemaan omaan profiiliin parhaiten sopivan rahaston. Ihan vain osakesijoittamisesta innostuneille hyvä valinta voi olla myös rahasto, joka seuraa pörssikurssien kehitystä. Tällaisia rahastoja sanotaan indeksirahastoiksi. Niihin sijoittamiseen ei tarvita laajaa tietämystä osakesijoittamisesta.

En seuraa osakekurssien kehitystä oikeastaan yhtään. Minulle säästäminen ja sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa, jonka pitää tapahtua ikäänkuin huomaamatta. Tililtäni siirtyy automaattisesti kuukausittain tuo 50 euroa osakerahastoon (en edes huomaa sitä) ja silloin tällöin seuraan rahaston kehitystä Nordean lähettämistä neljännesvuosi-ilmoituksista tai Nordean kännykkäsovelluksesta. Mutta ei tulisi mieleenkään kajota noihin rahoihin – säästöt on tarkoitettu käytettäväksi vasta kymmenien vuosien päästä ellei aiemmin tule jotain pakottavaa tarvetta.

Koska en edes huomaa tuon kuukausittaisen summan siirtymistä tililtäni rahastoon, ajattelin että voisin nostaa sitä summaa. Ei mitenkään suuresti, ihan vain kymmenellä eurolla kuussa. Tämän voi tehdä kätevästi Nordean verkkopankissa. Minulla on jonkin verran säästöjä myös erillisellä tilillä ja voisin osan niistä siirtää rahastooni verkkopankin kautta.

Minusta on järkevää määritellä asuntolainan kuukausierä sellaiseksi, josta jää vielä mahdollisuus säästämiseen ja sijoittamiseen

Moni varmasti ajattelee, että ensin kannattaa maksaa asuntolaina mahdollisimman nopeasti pois ja sitten voi aloittaa sijoittamisen. Mutta sehän ei ole ollenkaan järkevää, ainakaan jos tarkoitus on sijoittaa pitkällä tähtäimellä sijoitusrahastoon sen sijaan, että sijoittaisi jatkuvasti yksittäisiin osakkeisiin, jolloin riskit ovat suuremmat. Minusta järkevämpää on määritellä asuntolainan kuukausierä sellaiseksi, josta jää laina-aikanakin mahdollisuus säästämiseen ja sijoittamiseen, jolloin pääsee aikaisemmin kerryttämään sijoituksiaan. Mitä pidemmän ajan säästää ja sijoittaa, sitä suuremman potin voi itselleen kerryttää. Ja jos ei ole yhtään varaa säästää pahanpäivän varalle, niin miten käy sitten jos tulee yllättäviä menoja? Pahimmassa tapauksessa voi joutua ottamaan lisää lainaa.

Ja tiesitkö, että laina-aikaa voi pidentää myös kesken laina-ajan? Eli jos asuntolainasi kuukausierä on tällä hetkellä sellainen, joka ei mahdollista säästämistä, niin voit neuvotella laina-ajan pidentämistä, jos haluat säästää suuremman summan kuukaudessa. Mutta jo kymmenelläkin eurolla pääsee alkuun säästämisessä. Tärkeintä on aloittaa ja sitten tehdä se säännöllisesti joka kuukausi (laittaa siis summa automaattisesti siirtymään tililtä rahastoon).

Kun kuukausisumma on alhainen, tulee huomaamatta säästettyä pikkuhiljaa ja kaikki tapahtuu ihan automaattisesti, kun summa siirtyy itsestään tililtä rahastoon. Ei tarvitse yhtään itse huolehtia. Nordean säästölaskurilla voit laskea miten säästösi kertyvät vuosien varrella. Nordeassa on myös kätevä digitaalinen sijoitusneuvoja Nora, jonka avulla voit aloittaa sijoittamisen vaikka nyt heti. Suosittelen aloittamaan, sillä pienelläkin summalla voi saada pitkällä tähtäimellä kivan potin kasaan! Minua harmittaa, etten aloittanut säännöllistä sijoittamista jo aiemmin, mutta onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.