Kaupallinen yhteistyö: Neste ja Asennemedia

Mökkitonttia etsiessämme yksi tärkeimmistä kriteereistä oli etäisyys. Parin vuoden etsimisen jälkeen ihanteellinen mökkipaikka vihdoin löytyi ja sinne hurauttaa sopivasti puolessa tunnissa. Matkan varrelle jää ihania maalaismaisemia, jotka siivittävät ajatukset vähitellen pois työkiireistä ja arjen hulinoista. Mökillä luonnonrauhassa on hyvä olla.

Metsästimme sopivaa mökkitonttia pari-kolme vuotta. Kävimme katsomassa useampaa eri tonttia ja vanhoja huviloitakin. Ensimmäiset kriteerit mökille olivat sopiva etäisyys sekä rantatontti, emmekä käyneet edes katsomassa kohteita liian kaukaa. Meidän mökkitonttimme löytyi sitten puolen tunnin ajomatkan (30 km) päästä kotoa, mikä on osoittautunut ihanteelliseksi etäisyydeksi.

Villa Fregatin rakentumista saittekin tiiviisti seurata täällä blogissa sekä Instagramissa Villa Fregatin omalla tilillä. Rakennusvaiheessa suhasimme kodin ja mökkiraksan väliä tiuhaan tahtiin, useita kertoja viikossa. Nyt mökin ollessa valmis käymme siellä vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Kesäkaudella viihdymme luonnollisesti pidempiä aikoja mökillä.

Matka mökille kulkee pääosin vilkasta kasitietä pitkin, mutta loppumatka onkin sitten hiekkateitä, jotka kapenevat mitä lähemmäksi merenrantaa ja mökkiä edetään. Lähes aina teemme reissun kahdella autolla, sillä kaikki tavaramme eivät mahtuisi yhteen autoon: meitä on neljä henkeä + 3 kissaa sekä kaikkien matkatavarat ja ruokatarvikkeet.

Kahdella autolla liikuttaessa matkakustannukset ja päästöt tuplaantuvat. Onkin tärkeää miettiä millä autonsa tankkaa. Neste tarjoaa tähän ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja niin bensa- kuin dieselautoilijoille. Minä valitsen tankkiin yleensä aina Nesteen Futura 95 bensiiniä, joka sisältää 10 prosenttia biopohjaista, uusiutuvaa etanolia. Bensiinin korkealla bio-osuudella on merkittävä rooli kasvihuonepäästöjesi vähentämisessä. Lisäksi Futurassa on lisäainetta, jonka kitkaa vähentävä teknologia pienentää polttoaineen kulutusta.

Aika pienellä investoinnilla diesel-autoilija voi pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi: 90 %

Aiemmin minulla oli vanha diesel-auto, johon pystyi tankata Nesteen MY uusiutuva diesel™:iä, jonka käyttö vähentää hiilijalanjälkeä jopa 90 %. Suomessa myytävä Neste MY valmistetaan nimittäin 100 % jätteistä ja teollisuuden prosesseissa syntyvistä tähteistä.

Lopulta aika pienellä investoinnilla diesel-autoilija voi pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi: 90 %. Esimerkiksi meidän tapauksessa tankkaamalla Neste MY uusiutuva dieseliä yhteensä 60 kilometrin edestakaiselle mökkimatkalle, meno-paluumatkan ekstrakustannus fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna on alle yhden euron, sillä Neste MY uusiutuva diesel maksaa 1 € / 100 km enemmän fossiiliseen dieseliin verrattuna.

Mutkittelevia hiekkateitä ajellessa ja sivusilmällä lehmiä pelloilla seuratessa mieli alkaa hiljalleen siirtyä vapaa-ajan moodiin ja mökkitielle kaartaessa iloitsee joka kerta siitä, että pääsee mökille! Minulle vapaa-ajan kotimme merkitsee erityisesti irtaantumista kaikista kiireistä ja keskittymistä luonnonrauhaan sekä kivaan puuhasteluun. Meille mökki ei ole työleiri, vaikka siellä kaikenlaista värkkäämistä riittääkin, vaan siellä pääsee ihan eri tavalla irti työasioista, kun oleminen on niin erilaista.

Erityisen tärkeä paikka minulle on mökkiranta ja sinne köpsöttelenkin yleensä ensimmäisenä, kun saavumme Villa Fregattiin. Vedenkorkeus vaihtelee merenrannassa välillä voimakkaastikin, joten on kiva käydä heti katsomassa millainen ranta on tällä kertaa. Istuskelen meren rannassa ja katselen ulapalle ja seuraan lintujen touhuja.

Olemme jättäneet mökkitonttimme pääosin luonnontilaiseksi. Mökkirannasta kaivettiin maata ja nostettiin sitä ylemmäs tontille ja nyt tässä osuudessa kasvaa kauniisti heinää ja kaislaa. Mökkiä ympäröi nurmikko, jossa voi pelata pelejä ja oleskella. Mökin etupiha on metsäinen.

Mökkitonttimme löytyi ihastuttavista maisemista, sillä melko lähellä sijaitsee todella upeita hiekkarantoja. Tunnetuimmat taitavat olla Vattajan pitkät hiekkarannat sekä Ohtakari. Sinne teemme usein retkiä kesällä. Lähempänä meidän mökkiä sijaitsee Hakunnin ranta, joka on minusta vieläkin kivempi kuin Vattajan hiekat (tai se taitaa olla samaa pitkää rantaa). Hakunnin rannassa on yleensä melko vähän väkeä ja siellä on myös upeita kallioita.

Mökistä haaveileville sanoisinkin, että kannattaa kyllä malttaa kunnes löytää sen oikean mökkitontin. Tontilla ja sijainnilla on niin suuri merkitys kokonaisuuden kannalta.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.