Kaupallinen yhteistyö: Nordea & Asennemedia

Iso osa tuloistamme kuluu asumiseen ja arjen pyöritykseen. Asunto- ja mökkilaina vievät suuren osan joka kuukausi, mutta silti olemme pitäneet tärkeänä, että samalla jää mahdollisuus myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Säästettävän summan ei tarvitse olla suuri, sillä tärkeintä on ylipäänsä aloittaa säästäminen. Säästäminen on pitkäjänteistä puuhaa ja pienistä summista kasvaa ajan myötä iso potti.

Elokuussa kerroin tarkemmin ajatuksiani säästämisestä ja sijoittamista ja samalla päätin, että nostan kuukausittaista Nordean sijoitusrahastooni siirtyvää summaa. Säästöön siirrettävien summien ei todellakaan tarvitse olla suuria. Minä nostin kuukausiveloitusta vain 10 eurolla. Kuitenkin pitkällä aikavälillä silläkin on jo paljon merkitystä: vuodessa tuo tekee 120 euroa – ja tietenkin korot päälle.

Säästämällä sijoitusrahastoon pääsee nimittäin nauttimaan korkoa korolle -ilmiön hyödyistä. Ilmiö tarkoittaa sitä, että säästöjen tuotto lisätään pääomaan, ja näin myös tuotot kasvavat korkoa.

Aloin tänä syksynä tehdä 4-päiväistä työviikkoa, mikä tietysti vaikuttaa jonkin verran myös kuukausituloihimme. Vaikka nyt pitää vähän tarkemmin seurata, mitä kaupasta ostaa en kuitenkaan halua tinkiä säästämisestä ja sijoittamisesta. Asunto- ja mökkilaina painavat päälle, mutta minun mielestäni on paljon järkevämpää säätää lainan kuukausierä sellaiseksi, että se mahdollistaa myös säästämisen ja sijoittamisen, koska sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa.

Se, että nostin sijoitusrahastoon siirtyvän summan määrää kymmenellä eurolla ei ole näkynyt millään tavalla arjessa. Summa on niin pieni, että sen voisi yhtä hyvin kuluttaa johonkin aivan turhaan huomaamatta – mielummin laitan kympin rahastoon poikimaan lisää säästöjä. Säästäminen käy aivan automaattisesti, kun summa siirtyy itsestään joka kuukausi sijoitusrahastooni.

Kuukausisijoittamisen voi aloittaa vaikka vain 10 eurolla kuussa

Jos et ole vielä aloittanut säästämistä sijoittamalla, alkuun pääset yhtä pienellä summalla: eli kymmenellä eurolla. Kuten aiemmin kerroin, aloitin säännöllisen kuukausisäästämisen Nordean sijoitusrahastoon parisen vuotta sitten ja minua on harmittanut etten aloittanut sitä aiemmin. Aiemmin olen sijoittanut rahaa yksittäisiin osakkeisiin sekä rahastoihin silloin, kun olen saanut säästettyä isomman summan kasaan. Vaikka laittaisi myöhemmin vähän isomman summan säästöön, se ei ehdi kasvaa yhtä paljon korkoa kuin pienempi summa, joka on sijoitettu aiemmin. Pääasia kuitenkin on, että aloittaa säästämisen!

Hajauttamalla säästöt eri omaisuuslajeihin voi vähentää riskiä omaisuuden arvon alenemiselle. Vaikka jonkin omaisuuslajin arvo laskee, muut voivat tuottaa hyvin. Aiemmin minulla on yksittäisiä osakkeita ja nyt kun säästöjä on myös sijoitusrahastossa, riskit säästöjen arvon vähenemiselle pienenevät. Kuukausittaisella, säännöllisellä sijoittamisella kerrytän säästöpottiani aivan huomaamatta.

Säästäminen sijoitusrahastoon kannattaa pitkää tähtäintä ajatellen aloittaa tietenkin jo lapsena jos mahdollista. Me olemme avanneet myös omille lapsille Nordean sijoitusrahastot ja niihin siirtyy joka kuukausi pieni summa rahaa kasvamaan korkoa. Vanhempani lukivat ”Ajatuksia rahasta ja säästämisestä” postaukseni elokuussa ja innostuivat sen myötä alkaa säästää rahaa lapsenlapsilleen: nyt myös heidän tililtä siirtyy lastemme sijoitusrahastoihin joka kuukausi pieni summa. Näin melko huomaamatta tulee säästettyä lapsillekin ja arvostan todella paljon sitä, että vanhempanikin halusivat alkaa säästää heitä varten.

Sijoittaminen ei vaadi laajaa tietämystä osakemarkkinoista – asiantuntijat ovat apunasi

Sijoittaminen ei vaadi laajaa tietämystä osakemarkkinoista. Sijoittamisessa pääsee alkuun esimerkiksi Nordean digitaalisen sijoitusneuvojan Noran avulla tai voit hyödyntää Nordean Rahastovalitsinta, joka rakentaa hajautetun rahastosalkun valitsemasi sijoitusprofiilin mukaan.

Tosiaan vaikka sillä kymmenellä eurolla kuukaudessa pääsee jo alkuun! Nordean säästölaskurilla voit laskea miten säästösi kertyvät vuosien varrella. Suosittelen lämpimästi säästämistä sijoitusrahastoon – mitä nopeammin aloitat, sitä suuremman summan saat säästettyä pitkällä tähtäimellä. Ota sinäkin siis vastaan Nordean Säästä! -haaste!

Author

2 Comments

  1. Sijoittamisesta on tullut helpompaa, kun se ei enää vaadi isoja pääomia. Toki täytyy olla valmis edes sen kympin laittaa ja kärsivällisyyttä odotukseen, koska kyseessä ei ole vuoden tai kaksi juttu.
    Tosiaan, ei tarvitse olla sijoitusammattilainen, jos aikaa ei riitä kurssien seuraamiseen. Sopivia rahastoja ja osakesijoitusta löytyy eri riskitasoilla ja itse suosin alussa matalan riskin kohteita. Hiljalleen vähän rohkeammin, mutta ei ole tarkoitus lähteä riskibisnekseen.
    🙂

    • Suvi M Reply

      Juuri niin. 🙂 Itse ajattelen, että ikään kuin unohdan koko rahaston olemassa olon ja sinne se kasvaa taustalla itsekseen, kun joka kuukausi rahastoon siirtyy se tietty summa rahaa. Katsotaan sitten vuosien päästä millainen määrä sinne on kertynyt…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.