Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila & Suomen Blogimedia

Meidän mökkihän alkaa valmistua! Yksi suuri etappi saavutettiin tänä kesänä, kun saimme Villa Fregatin ulkomaalauksen valmiiksi. Silmä oli ehtinyt jo tottua pohjamaalattuun julkisivuun ja kun talo sai valmiin maalipinnan päälleen, huomasi selkeästi kuinka maali viimeistelee lopputuloksen.

Julkisivu ennen maalausta (pohjamaalissa)

Viime vuoden kesällä pähkäilimme eri värisävyjä Villa Fregatin ulkomaaliksi. Silloin vahva ehdokas oli hyvin tumma, lähes musta, vihreä. Rakennusprojektin edetessä valintamme julkisivuvärityksestä jalostui ja päätimme kuitenkin valita sävyksi ajattoman mustan. Musta korostaa kauniisti talon arkkitehtuuria ja on tyylikkään varma valinta. Tärkeintä oli kuitenkin valita sävy, jonka myötä mökki sulautuisi saumattomasti luontoon. Musta talo ei metsiköstä juurikaan erotu kauempaa katsottuna.

Mustat julkisivut ovat todella suosittuja tällä hetkellä, mutta kannattaa muistaa, että mustassa talossa huoltoväli on tiuhempi, sillä tummat seinät haalistuvat auringossa nopeammin ja musta pinta on muita pigmenttejä arempi auringon vaikutukselle. Siksi kannattaa valita sävy, joka ei ole aivan täysin pikimusta.

Minä chattailin Tikkurilan maalilinjalle ja kyselin täydellisestä mustasta sävystä, joka ei sinertäisi, eikä olisi liian ruskea. Vinkkien ja testimaalauksen jälkeen päädyimme Tikkurilan sävyyn 1900. Sävy löytyy Tikkurilan Pro Grey -värikartasta ja on hitusen vaaleampi kuin Tikkurilan mustin sävy 0202.

Merenrannalla mökkimme joutuu kestämään koviakin sääolosuhteita, joten meille oli erityisen tärkeää panostaa ulkomaaliin myös teknisten ominaisuuksien näkökulmasta

Erityisen tärkeää on huomioida ulkomaalin tekniset ominaisuudet; ne korostuvat etenkin mustan julkisivun ollessa kyseessä. Me valitsimme maaliksi Tikkurilan Ultra Matt talomaalin paitsi sen kauniin mattaisen maalipinnan takia, mutta etenkin myös siksi, että se on erityisen säänkestävä maali. Ultra Matt suojaa puuta vesirasitukselta läpäisten kuitenkin vesihöyryä. Merenrannalla mökkimme joutuu kestämään koviakin sääolosuhteita, joten meille oli erityisen tärkeää panostaa ulkomaaliin myös teknisten ominaisuuksien näkökulmasta.

Puoleen väliin asti ruiskulla maalattu seinä

Ihan ensimmäisenä maalauspäivänä pääsimme testaamaan ruiskulla maalaamista. Siskoni oli täällä kyläilemässä miehensä kanssa ja he ottivat maaliruiskunsa mukaan. Ruiskulla maalatessa valmista maalipintaa tuli kyllä hetkessä! Vajaassa tunnissa olimme ruiskutelleet maalin yhdelle pitkälle seinälle siihen korkeuteen asti, mihin ilman telineitä ylsi. Ruiskulla maalatessa on tärkeää suojata ikkunat ja muut pinnat hyvin ennen maalausurakkaa, ja koska Villa Fregatissa on paljon suuria ikkunoita, päätimme maalata loput talosta perinteisin keinoin käsin sutimalla.

Maalausurakka jatkui siis käsivoimin tuon yhden ruiskumaalatun seinänpätkän jälkeen. Minä maalasin talon ympäri siltä korkeudelta, mihin yletyin ja Mankku jatkoi urakan loppuun (tyttären tärkeällä avustuksella) ensin telineiltä ja myöhemmin vuokrattavan henkilönostimen avulla. Meillä maalausurakkaan tuli välillä pieni tauko, kun helleviikolla oli aivan liian kuuma maalata.

Julkisivut pitäisi aina maalata varjon puolelta, mutta hellesäässä varjopuolellakin oli aivan liian kuuma. Paras maalausilma on lämmin pilvipouta. Vaikka urakassa oli välillä muutaman päivän tauko, sulautui uusi maalipinta saumattomasti aiemmin maalattuun pintaan, eikä julkisivuun jäänyt mitään rajoja. Tässä samassa urakassa maalasimme myös sokkelin Tikkurilan Yki sokkelimaalilla, samassa 1900 sävyssä kuin talon julkisivut.

Musta korostaa kauniisti talon arkkitehtuuria ja on tyylikkään varma valinta

Maalaaminen on kyllä ihanan mukavaa puuhaa! Ultra Matt -maalilla maalaustyö tuntui vieläkin miellyttävämmältä, kun maali levittyi tasaisesti ja peitti jo ensimmäisellä vedolla tehokkaasti. Kyllä maaleissa on eroa! Ihailen erityisesti julkisivujen mattaista maalipintaa, joka tuo kauniisti esiin tumman sävyn ilman voimakkaita heijastuksia. Julkisivujen rimalomalaudoitus korostuu kauniisti mattaisella maalipinnalla.

Seuraavaksi mökkiraksalla on vuorossa saunatuvan viimeistely ja sitten päästään taas maalaushommiin. Saunatupa maalataan samalla Tikkurilan Ultra Matt 1900 -maalilla sointumaan yhteen mökin kanssa. Vielä on kesää ja täydellisiä maalaussäitä jäljellä!

Lue myös: Valkoisen sävyn valinta (sisäpintojen maalaus)

Author

2 Comments

 1. Musta on kyllä <3 ja sopii hyvin luontoon ja hyvä valinta myös sokkeli laittaa mustaksi 🙂
  Musta kissakin sopii hyvin sisustukseen. Hauska kuva kun kissa makoilee parrun päällä 🙂

  Saunakin näytti hyvältä ja kivan erilainen 🙂

  • Suvi M Reply

   Musta on kyllä minustakin nappivalinta. 🙂
   Kisut niin nauttivat, kun pääsevät mökillä korkealle.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.