Nyt tehdään pieni kierros meidän kodin pihalle ja samalla ajattelin tarttua kivaan blogihaasteeseen, jonka siskoni kehitteli. Nämä kysymykset on poimittu tuosta haasteesta. Kuvat nappasin ex tempore tässä eräs ilta ihan vain kännykällä, kun kiertelin pihassa.

Mikä puutarhassasi on parasta?

Meidän pihassa parasta on pihan ja talon ”vuoropuhelu” ja kontrastit. Olen pyrkinyt valitsemaan pihaan kasveja, jotka tasapainoittavat Harmajan modernia arkkitehtuuria. Eli talon kulmikkuuden vastapainoksi olen valinnut pyöreitä, pallomaisia puita ja kasveja sekä aika perinteisiä kasveja.

Mitkä ovat lempikasvejasi/lempielementtejä pihalla?

Lempikasvejani meidän pihassa ovat kaikki puut. Terijoensalavat halusin omaan pihaan ehdottomasti, sillä ne muistuttavat minua lapsuudenkodistani. Meillä oli myös Vaasan talossa terijoensalavat pihalla. Plus, että pidän valtavasti niiden pallomaisesta muodosta. Sitten tykkään tosi paljon myös muista pihamme puista: vaahterasta, omenapuista, päärynäpuusta, pihlajasta sekä Mankun fammon pihalta siirretyistä syreeneistä sekä kirsikkapuusta.

Millaisesta puutarhasta haaveilet?

Haaveilen runsaasta ja vähän ylikasvaneesta puutarhasta. Sellainen olisi valtavan ihana kontrasti moderniin taloon. Mutta menee vuosia, että puutarha kasvaisi sellaiseksi.

Mukavin ja ikävin puutarhatyö?

Inhoan sitä, että rikkaruohoja kasvaa kivetysten väliin ja osa on niin tiukassa ettei niitä meinaa saada kiskottua juurineen irti.

Miten vietät aikaa pihalla?

Nyt vietämme vähemmän aikaa omalla pihalla, kun meillä on mökki. Mutta silloin, kun olen pihalla, niin teen jotain puutarhatöitä tai ulkoilutan kissoja.

Mitä suunnitelmia sinulla on puutarhalle?

Meillä ei enää ole mitään isoja suunnitelmia tälle pihalle. Toivon, että saisimme ruohon kasvamaan niissä paikoissa, joissa se ei kasva. Taannoinen sammaleenpoisto vähän harmittaa, sillä nyt noissa paikoissa on ruskeaa kuivunutta sammalta ja ruohoa – mielummin katselen vihreää sammalta kuin kuihtuneen näköistä maanpintaa. Nurmikon ilmaus sen sijaan lienee ollut ihan hyvä operaatio, sillä nurmikko voi nyt pääosin ihan mukavasti.

Mitä olet oppinut puutarhanhoidosta?

Olen oppinut, että pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla. Pihaan kannattaa laittaa tarpeeksi multaa, jolloin kaikki kasvaa paljon helpommin. Meillä on osassa pihaa aivan liian vähän multaa. Lisäksi kastella pitäisi tosi ahkerasti, mutta siinä kyllä laistamme.

Lisäksi olen oppinut, että puutarhassa voi onnistua, vaikka ei seuraisi kaikkia ohjeita pilkuntarkasti. Olen hätäinen, enkä esimerkiksi jaksanut esikasvattaa daalioita. Päätin kuitenkin kokeilla jos onnistuisin niiden kanssa ja iskin mukulat suoraa maahan keväällä. Sen jälkeen satoi vielä lunta ja oli kylmä. Olin varma ettei niistä tulisi mitään, mutta nyt kukkapenkistä puskee esiin daalian versoja. Saa nähdä sitten kukkivatko ne…

Mitä syötävää pihalta löytyy?

Meiltä löytyy viinimarjapensas ja -puu, raparperia, vadelmia ja kirsikoita sekä omena- ja päärynäpuu. Monena vuonna olen tehnyt yrtti- ja salaattiviljelykset ruukkuihin. Tänä vuonna aiomme kasvattaa yrttejä ja salaatteja mökillä, ja ne pitäisikin kohta laittaa kasvamaan!

Mitä puutarhassa kokataan?

Yleensä grillaamme vartaita, täytettyjä herkkusieniä sekä pihvejä ja makkaraa. Nykyisin oman kodin pihalla tulee grillattua vähemmän (koska mökki).

Millaisista puutarhakalusteista pidät?

Pidän aika klassista puutarhakalusteista, ja pidän siitä, että kalusteet ovat vähän eri sarjaa. Myös itsetehdyt kalusteet ovat minusta kivoja ja persoonallisia. Mankkuhan rakensi meille aikoinaan modernin pihasohvan ja betonipöydän – ne ovat edelleen käytössä, mutta rautaosat kaipaisivat vähän kunnostusta.

Vinkkisi puutarhurille:

Satsaa pohjatöihin ja kasteluun. Kokeile rohkeasti – on kiva yllättyä iloisesti.

Millainen puutarhuri siis olet?

Rento, kokeileva, ei turhan tarkka.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.