Kaupallinen yhteistyö: Iittala & Asennemedia

Voi kuinka innokkaana odotankaan kesää ja lomaa! Vuosi on ollut todella kiireinen ja hengähdystauko tulee tarpeeseen. Tulemme varmasti viettämään kesällä valtaosan ajasta mökillä Villa Fregatissa. Siellä kiireet unohtuvat ja sitä jotenkin keskittyy vain siihen olennaiseen: yhdessäoloon, hetkestä nauttimiseen ja luonnon kauneuteen. Luvassa on ehkäpä myös pieniä juhlia ja siitä ajatuksesta inspiroituneena tein kesäisen kattauksen mökille Iittala Essence -sarjan uusilla ja vanhoilla osilla.

Kun avaan Villa Fregatin oven ja astun pari askelta sisään mökille ja silmieni edessä avautuu näkymä keittiön läpi kohti merenrantaa, huokaisen melkein joka kerta onnesta. Ihanaa olla täällä! Mökillä tehtävälistat unohtuvat ja siellä oleskelulle on tullut aivan erilainen rutiini (jos sitä voi rutiiniksi kutsua). Mökillä vietämme paljon aikaa yhdessä perheenä. Pelaamme lautapelejä, käymme pitkiä keskusteluita paljun lämmössä, uimme meressä, grillaamme illalla nuotion ääressä ja usein ilta päättyy yhteiseen leffahetkeen. Mökillä todellakin keskitytään siihen olennaiseen: rentoon yhdessäoloon.

Villa Fregatin astiakaapista löytyy lempiastioitani, kuten Iittalan Essence-sarjaa

Me olemme halunneet tehdä Villa Fregatista paikan, jossa on helppo rentoutua myös visuaalisessa mielessä. Monesti mökille viedään ne eripariset astiat ja vähän kulahtaneet tekstiilit. Mekin olemme toki vieneet mökille paljon vanhaa tavaraa, mutta kun on kerran satsannut hankinnoissa siihen mieluisimpaan vaihtoehtoon, eivät vanhatkaan astiat ja tavarat tunnu kaapin perälle unohdetuilta nuhjuisilta jämiltä, vaan ne kestävät aikaa ja ovat aivan yhtä ihania kuin uutenakin. Villa Fregatin astiakaapista löytyykin lempiastioitani, kuten Iittalan Essence-sarjaa.

Pienet purkit ovat Essence-sarjan uutuuksia. Minä laitoin omaani sormisuolaa.

Olen aina rakastanut astioita. Aloin kerätä omia astiasarjojani heti, kun muutin pois lapsuudenkodista ja monet astiamme ovatkin peräisin lähes parinkymmenen vuoden takaa. Iittala Essence -sarja on yksi niistä sarjoista, joihin ihastuin silloin opiskeluaikoina ja muutamia vuosia myöhemmin toivoimmekin Essence-sarjaa häälahjaksi. Puna- ja valkoviinilasimme ovatkin meille rakkaita vuonna 2004 saatuja häälahjoja. Vuosien varrella olemme pikkuhiljaa täydentäneet Essence-sarjaa eri osilla.

Iittalan Essence-sarja täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja täydentyy uusilla upeilla osilla. Essence-sarjan on suunnitellut sveitsiläisargentiinalainen Alfredo Häberli ja sarja on voittanut useita arvostettuja muotoilualan palkintoja. Nyt ihana Essence-sarja täydentyy tarjoiluastioilla ja uusilla laseilla. Minusta on todella upeaa, että sarja, jota on kerännyt hiljalleen vuosikaudet saa uusia osia ja uudistuu hienovaraisesti.

Kokosin mökille kesäisen kattauksen uusista ja vanhoista Essence-sarjan osista. Viinilasit ovat niitä häälahjaksi saamiamme ja muut osat ovat uusia. Viinilasien seurana on erilaisia Essence-sarjan juomalaseja ja coctail-maljat toimivat tässä kattauksessa jälkiruokakulhoina. Yhdistelin kattauksessa eri väristä lasia: tummanharmaata ja sammaleenvihreää kirkkaan lasin kanssa. Värillinen lasi on niin kaunista! Essence-sarjan uutuuksia ovat kuvissa näkyvät tummanharmaat lasilautaset ja kulhot, joiden pohjassa on hyvin kaunis kuvio (näitä saa myös kirkkaassa lasissa).

Essence-sarjan uutuuksia ovat tummanharmaat lasilautaset ja -kulhot, joiden pohjassa on hyvin kaunis kuvio

Uutuuksia ovat myös valkoiset Essence-lautaset, joita saa isoina ruokalautasina, laakeina kulhomaisina lautasina sekä ovaalin muotoisena. Tässä kattauksessa kulhomaiset lautaset sekä ovaalin muotoiset lautaset toimivat tarjoilulautasina, mutta aion kyllä käyttää niitä arjessa ihan peruslautasinakin. En varsinaisesti erottele arki- ja juhla-astioita toisistaan, vaan käytän lempiastioita aina. Uusi ovaalin muotoinen lautanen nousi heti uudeksi lempparikseni!

En erottele arki- ja juhla-astioita toisistaan, vaan käytän lempiastioita aina

Kesällä meillä on kyllä tiedossa vähän juhliakin jos kokoontumiset ovat mahdollisia. Aiomme viettää poikamme rippijuhlia mökillä ja siksi olen täydentänyt tarjoilulautasvalikoimaani. Iittala Essence -sarjan lautaset ovat siihen hyvä lisä. Sarjan laseja meiltä löytyy jo aika kattava valikoima ja nyt vanha kokoelma täydentyi nyt mm. kattauksessa nähdyillä coctail-maljoilla, värillisillä juomalaseilla (tummanharmaa ja sammaleenvihreä) sekä olutlaseilla, joista Mankku etenkin ilahtui. Mutta juhlia tai ei, ihanat astiat ovat käytössä vaikka ihan tavallisina kesäpäivinäkin.

Meidän kaikki Iittala Essence -sarjan lasityypit (jokaista väh. 4 kpl) sekä huippukaunis karahvi
Essence-kuohuviinilasit olemme myös saaneet aikoinaan lahjaksi

Myös Iittala juhlii tänä vuonna: tämä upea suomalaisbrändi täyttää 140 vuotta! Iittalan tarina alkoi lasitehtaasta vuonna 1881 ja ajatelkaa miten vahvasti Iittala näkyy tänäkin päivänä hyvin monessa suomalaisessa kodissa kokoelmana ajattomia esineitä. Iittala määrittelee ajattoman muotoilun esteettiseksi, edistykselliseksi ja tarkoin harkituksi muotoiluksi, joka kestää aikaa ja käyttöä. Minä toivon, että meidän astiakaapin sisällöstä on joskus iloa myös omille lapsille heidän kodissaan ja he varmasti saavat kotoa mukaan lempiastioitaan sitten joskus, kun muuttavat omilleen. Itse nautin kauniista muotoilusta joka päivä Iittalan astioiden ja esineiden muodossa.

Yksityiskohdat ovat minulle tärkeitä muuallakin kuin kattauksessa ja rentoudun, kun saan katsella jotain kaunista. Hiljaisena joutenolon hetkenä saatan vain istua sohvannurkassa ja ihailla jotain tiettyä näkymää, joka avautuu silmieni eteen. Siksi tykkään luoda erilaisia sisustusasetelmia. Asetelmat tuovat myös ripauksen persoonallisuutta kokonaisuuteen.

Nyt asettelin Villa Fregatin olohuoneen tasolle pienen kokoelman Oiva Toikan suunnittelmia lasilintuja, Sieppoja. Sieppo oli Oiva Toikan ensimmäinen lasilintu ja se lanseerattiin vuonna 1972 nimellä Pikkulintu. Siepon paluu tuotantoon on Iittalan kunnianosoitus Toikalle ja lasitaideperinteelle, jota hän oli mukana rakentamassa. Jokainen Sieppo on yksilöllinen ja ne on valmistettu suupuhaltamalla Iittalan lasitehtaalla. Siepot sopivat kivasti Villa Fregatin tunnelmaan ja päätyvät ajan kuluessa varmasti monelaisiin eri yhdistelmiin – ehkä jo bongasitkin yhden Siepon myös kattauksesta.

Tärkeää on löytää arjen keskeltä ne pienet jutut, jotka auttavat palautumaan kiireistä

On kyllä jännä miten mökille saapuessa yleisfiilis vaihtuu heti astetta rennommaksi. Pitäisi kiireisessä arjessakin osata tai muistaa keskittyä useammin vain siihen olennaiseen, eikä tehdä montaa eri asiaa samaan aikaan. Tärkeää on löytää arjen keskeltä ne pienet jutut, jotka auttavat palautumaan kiireistä. Minulle yksi keino rentoutua on nauttia kauneudesta: tehdä esimerkiksi kaunis kattaus tai kiehtova sisustusasetelma, jossa lepuuttaa silmiä.

En haluaisi elää niin, että odotan aina vain seuraavaa lomaa, mutta samaan aikaan olen myös sitä mieltä, että minusta on mukavaa, että elämässä on vaihtelua. Ei se loma tuntuisi miltään jos olisi lomamoodissa joka päivä. Eikä se, että odottaa lomaa tarkoita sitä, että arjessa olisi jotain vikaa. Sitä paitsi loman jälkeen tuntuu usein ihan mukavalta palata taas arkeen. Olennaisinta on oma asenne ja se, että löytää erilaisista tilanteista aina myös ne hyvät puolet ja että osaa  nauttia elämän pienistäkin asioista: kuten vaikkapa kauniista kattauksesta.

Author

2 Comments

    • Suvi M Reply

      Ihana kuulla! 🙂 Essence-sarja on kyllä niin upeasti uudistunut.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.