Kaupallinen yhteistyö: Kannustalo

Meidän vapaa-ajan kodin, Villa Fregatin taustalla on ajatukseni unelmieni kodista: sympaattisesta pienestä talosta, jonka arkkitehtuuri olisi muuntautuva ja aikaakestävä. Nyt tuo unelmani konkretisoituu kokonaiseksi Fregatti-talomallistoksi ja pääsen vihdoin kertomaan teille tarkemmin millaisen malliston olemme yhteistyössä Kannustalon ammattilaisten kanssa luoneet.

Ajatus Villa Fregatista muhi mielessäni vuosikausia. Seurasin miten talomallistojen trendit vaihtuivat perinnetaloista moderneihin, ja mietin missä ovat talot siltä väliltä – sellainen talo, jossa yhdistyisi sekä klassisia että moderneja elementtejä. Fregatti-malliston kantava ajatus on luoda talomallisto, joka olisi samaan aikaa sopivasti moderni ja klassinen.

Talot ovat maltillisia neliöiltään, mutta avaruudesta ja tilantunnusta ei silti tarvitse tinkiä

Tavoitteena oli luoda talomallisto, joka henkii ajatonta skandinaavisuutta sopivin klassisin piirtein. Fregatti-talomallit sopivat yhtä hyvin tiiviille omakotitaloalueelle kuin luonnon rauhaan vapaa-ajan kodiksi. Malliston talot ovat maltillisia neliöiltään, mutta avaruudesta ja tilantunnusta ei silti tarvitse tinkiä. Suuret ikkunat tuovat ympäröivän luonnon osaksi kotia ja korkeuksiin nouseva olohuoneen katto tuo tilan tuntua pieneenkin taloon.

Fregatti-malliston ominaispiirteet

Minulle tärkeää oli, että pääsin talomallistossa toteuttamaan lempi-ideoitani arkkitehtuurista sekä talon yksityiskohdista. Fregatti-malliston talot tunnistaa julkisivun rimalomapaneloinnista ja pystyrimoituksista, ajattomasta harjakattoisesta profiilista sekä suurista ikkunoista. Rimalomapanelointi on perinteikäs julkisivuprofiili, jota sovelletaan tässä mallistossa moderniin tyyliin.

Fregatti-talojen pääpaino on julkisivujen päädyissä, talon lyhyemmällä reunalla: sisäänkäynti sijoittuu toisen päädyn keskelle ja talon toiseen päätyyn jää avara ja valoisa olohuonetila. Tämän ansiosta Fregatti soveltuu erityisen hyvin tiiviisti kaavoitetuille alueille ja pitkille, kapeille tonteille.

Ikkunat ovat olennainen osa Fregatin arkkitehtuuria: yksi malliston ominaispiirre ovat talon sivuihin sijoitetut kulmaikkunat. Olohuoneen päätyä hallitsevat puolestaan suuret, talon muotoa mukailevat ikkunat. Kaikkien aikojen lempiyksityiskohtani, pyöreä ikkuna, löytyy vähintäänkin ulko-ovesta. Halutessaan sen saa lisävarusteena julkisivuunkin. Muita lempiyksityiskohtiani ja Fregatti-malliston tunnuspiirteitä ovat talon läpi esillä kulkeva kattoparru sekä ylös saakka “terävästi” jatkuva sisäkatto.

Korkeuksiin nouseva olohuoneen katto tuo tilan tuntua pieneenkin taloon

Halusin myös tuoda taloon muunneltavuutta: irroitettavien ikkunaristikodien avulla talon tyyli muuttuu kädenkääteessä modernista klassisempaan suuntaan. Tärkeää on tietenkin se, että ristikot on helppo irroittaa ja kiinnittää, jolloin talon julkisivun ilmettä voi vaihdella helposti.

Luonnollisesti kaikki Fregatti-mallit saa myös hengittävällä KannustaloEKO-rakenteella, jonka mekin valitsimme omaan Villa Fregattiin.

Neljä erilaista Fregatti-mallia

Vapaa-ajan kotimme Villa Fregatin pohjalta lähdimme yhdessä Kannustalon ammattilaisten kanssa luomaan neljä erilaista versiota Fregatista. Talojen koot vaihtelevat 88 neliöisestä aina 147 neliöiseen kaksikerrosversioon. Malliston taloissa on kahta eri kattokaltevuutta jyrkästä 1:0,8 loivempaan 1:1,5 kaltevuuteen.

Fregatti 88: 2-3 h + k, huoneistoala 88 m2

Fregatti 88 on Villa Fregattia vastaava malli kylpyhuoneen ja teknisen tilan kera

Fregatti 88 on meidän vapaa-ajankotia Villa Fregattia vastaava talomalli, johon on lisätty kylpyhuone ja tekninen tila. Näin ollen talomalli soveltuu kokoaikaiseen asumiseen, eikä pelkästään kesämökiksi. Yläkertaan sijoittuu avara aula, toinen makuuhuone sekä vaatehuone. Yläkerran aulasta aukeavat näkymät alas olohuoneeseen sekä korkeiden ikkunoiden kautta ulos luontoon.

Fregatti 96: 3 h + k (+parvi), huoneistoala 96 m2

Fregatti 96 malliin voi halutessaan rakentaa parven, jota ei lasketa asuinneliöihin

Fregatti 96 on yksikerroksinen malli, jossa on loivempi 1:1,5 kattokaltevuus. Mallissa on ajanhenkinen sisäänvedetty terassi, joka antaa suojaa ja tuo modernia ilmettä julkisivuun. Tähän yksikerroksiseen malliin voi halutessaan rakentaa parven, joka tuo lisätilaa kasvattamatta kuitenkaan virallisia asuinneliöitä: alle 160 m2 korkuista tilaa ei lasketa asuinneliöihin, mutta käytännössä matalaan tilaan voisi sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneen.

Fregatti 111: 4 h + k, huoneistoala 111 m2

Fregatti 111 on lisäsiivellinen malli Villa Fregatista

Fregatti 111 on L-muotoinen versio Villa Fregatista: talomalliin on lisätty sivusiipi, johon sijoittuu kaksi makuuhuonetta, joista suuremmasta saa myös käynnin ulos terassille. Talon “kainaloon” muodostuu suojainen piha. Fregatille ominainen avara olohuone korkeine ikkunoineen löytyy tietysti myös tästä mallista.

Fregatti 147: 4 h + k, huoneistoala 175,5 m2

Fregatti 147 on täysin kaksikerroksinen malli parvekkeineen

Fregatti 147 on täysin kaksikerroksinen talomalli, joka soveltuu suuremmallekin perheelle. Tässä mallissa on myös ajankohtainen sisäänvedetty terassi sekä talon levyinen parveke. Alakerrassa on avoin pohjaratkaisu yhtenäisine olohuone-, keittiö-, ruokailutiloineen. Yläkertaan jää tilaa useammalle makuuhuoneelle tai vaikkapa ateljeelle.

Tarkemmat tiedot ja pohjaratkaisut Fregatti-malleista löytyvät nyt Kannustalon verkkosivuilta. Tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen projekti. Pienestä saakka olen innolla suunnitellut pohjaratkaisuja ja ihaillut kauniita taloja, mutta en olisi koskaan voinut kuvitellakaan, että pääsen vielä jonain päivänä luomaan oman talomalliston! Innolla ja jännityksellä jään odottamaan millaisia Fregatti-koteja Suomeen alkaakaan rakentua.

Meidän omaa Villa Fregatti -rakennusprojektia seurataan jatkossakin kuukausittain täällä blogissa sekä reaaliaikaisemmin Villa Fregatin Instagram-tilillä. Olen tallettanut profiilin ”Kohokohtiin” InstaStory-videoita projektin etenemisestä, eli sieltä pääsee kurkistamaan rakentamisen moniin vaiheisiin aina maatöistä ja perustuksista talopaketin pystyttämiseen sekä sisätiloihin pintatöihin. Pian päästään jo sisustelemaan!

Lue myös:

Tällainen on meidän mökki Villa Fregatti
Villa Fregatin pohjaratkaisu
Villa Fregatti on pystyssä!

 

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.