OIin tulossa kirjoittamaan täysin toisenlaista postausta, kun ajatukseni johtivatkin minut muotoilemaan tämän tekstin, joka nyt syntyy tässä näpytellessäni. Haluaisin kirjoittaa sisustustrendeistä. Tuntuu, että nykypäivänä on paheksuttavaa puhua trendeistä ja paljon mielummin keskitytään korostamaan vastuullisia ja ekologisia valintoja. Niin se pitää ollakin, mutta eivät ne trendit ole silti mihinkään kadonneet.

Kuva: Ferm Living

Olin tulossa kirjoittamaan ”Trendi nyt” -postausta siitä, kuinka pyöreälinjaiset sohvat ja huonekalut ovat nyt kovin pinnalla eri sisustusbrändien mallistoissa. Tyylikäs ja elegantti sisustus hallitsee mm. ruotsalaislehtiä, jotka noudattelevat yleensä hyvinkin orjallisesti sisustustrendejä. Se miten ihmisten oikeissa kodeissa sisustetaan on tietysti eri juttu.

Minusta on aina ollut mielenkiintoista seurata sisustustrendejä ja olen niistä usein raportoinut tänne blogiin. Trendit ovat olleet yksi blogin teemoista. Viime aikoina minusta on kuitenkin tuntunut siltä, että sisustustrendeistä ei ole ”soveliasta” kirjoittaa ja sisustusalan ammattilaisetkin ovat parjanneet trendejä. Minua on ehkä vähän harmittanutkin se, että en ”voisi” enää kirjoittaa yhdestä lempiaiheestani.

Pyörittelin tätä asiaa mielessäni ja tulin siihen tulokseen, että aion jatkossakin kirjoittaa sisustustrendeistä jos siltä tuntuu. Olen nimittäin sitä mieltä, että on tärkeää tiedostaa mitkä trendit ovat vallalla, sillä se voi auttaa tekemään ajattomampia valintoja. Jos trendejä vain halveksutaan, ei se lisää tietoisuutta ajattomimpien valintojen tekemiseksi.

On tärkeää tiedostaa mitkä trendit ovat vallalla, sillä se voi auttaa tekemään ajattomampia valintoja

Kuva: Menu

Hyvä esimerkki vahvasta sisustustrendistä ovat minusta juurikin pyöreälinjaiset sohvat, joita näkyy nykyisin monen eri brändin valikoimassa sekä eri hintaluokissa (Gubista Jotexiin). Jos on hankkimassa uutta sohvaa, kannattaa miettiä onko valinta muotoilultaan ajaton vai huokuuko se tiettyä hetkeä. Näin ollen trendien tiedostaminen voi vaikuttaa ostopäätökseen ja johtaa ehkäpä ajattomampaan valintaan. Ei yksi sohva kodista trendikotia tee, mutta jos kaikki hankinnat perustuvat pinnalla oleviin trendeihin, niin lopputulos henkii kyllä vahvasti tätä hetkeä. Ja tietysti jokainen lopulta sisustaa kotinsa omien mieltymysten mukaan.

Kuvat: Jotex

Vastuullisuus ja ekologisuus ovat kiistatta megatrendejä ja toivottavasti myös pysyvä suuntaus kohti kestävämpiä valintoja. Brändit korostavat näitä teemoja myös omassa toiminnassaan, mutta silti saa kuluttajana olla aika tarkkana valintoja tehdessään. Tärkeistä ajatuksista huolimatta monen brändin mallistoja hallitsevat pinnallisemmat trendisuuntaukset.

Vastuullisuus ja ekologisuus ovat kiistatta megatrendejä ja toivottavasti myös pysyvä suuntaus kohti kestävämpiä valintoja

Kuva: By Lassen

Se, että minusta on mielenkiintoista seurata sisustustrendejä ei tarkoita sitä, että itse haluaisin sisustaa kotini trendien mukaan. Uskon, että blogini pitkäaikaisimmat seuraajat tämän tietävätkin. Meidän kodin sisustus on aina perustunut ajattomiin ja pitkäikäisiin valintoihin, joita olen vain pienesti maustanut sisustustrendeillä. Keskeiset huonekalut ovat säilyneet meillä samoina vuodesta toiseen ja pikkuhiljaa olemme tehneet pitkäikäisiä hankintoja sen myötä miten budjetti on sallinut. Sisustustrendit sen sijaan ovat näkyneet väreinä, tekstiileinä tai pienesineinä asetelmissa – tai vaikkapa muuntelemalla olemassa olevia huonekaluja.

Kuva: Menu

Sisustaminen harrastuksena lienee sekin joidenkin mielestä todella paheksuttavaa. Tähän taitaa liittyä ennakkoluuloja: kuvitellaan, että sisustusintoilija kuluttaa holtittomasti ja vaihtelee kodin huonekaluja jatkuvasti. Mutta eihän se välttämättä näin ole! Voin tietysti vain puhua omasta puolestani, mutta minulle sisustelu ei tarkoita uuden ostamista jatkuvasti, vaan ennemminkin haastetta siinä miten keksiä uusia sisustusratkaisuja kotoa jo löytyvistä jutuista. Minulle sisustelu tuo vastapainoa kiireiseen työarkeen ja auttaa palautumaan. Jollekin toiselle se on vaikkapa liikuntaharrastus tms. Jos sisustaisin päätyökseni, niin varmasti minullakin olisi sitten vapaa-ajan vastapainoksi jokin toinen harrastus. Kotona rymsteeraminen ja hääräily on minulle terapiaa.

Kuva: Ferm Living

Sisustustrendien seuraaminen ja ajattoman kodin sisustaminen ovat molemmat blogini keskeisiä teemoja, eivätkä vastakohtia. En halua some-kanavieni kautta yllyttää ylikuluttamiseen vaan mieluusti vinkkaan laadukkaista ja ajattomista valinnoista eri hintaluokissa ja toivon, että vinkeistä on apua silloin, kun hankintoja on tehtävä. Haluan nostaa esiin sisustustrendejä tuomaan inspiraatiota oman kodin somistamiseen ja toisaalta myös auttaa tiedostamaan millaiset valinnat eivät ehkä pitkällä aikavälillä ole niitä ajattomimpia ratkaisuja. Sisustustrendejä voi ihailla ja niistä voi inspiroitua ilman että tarvitsee ostaa mitään uutta.

Mitä mieltä sinä olet sisustustrendeistä? Pitäisikö koko aihe kuopata kokonaan?

 

Artikkelikuva: Gubi

Author

7 Comments

 1. Kiitos Suvi! Hieno kirjoitus, pinnalla olevasta aiheesta. Monesti ajatukset menevät äärilaidasta toiseen. Vielä muutama vuosi sitten koko sisustus muuttui useissa blogikodeissa parin vuoden välein (ei toki teillä, kuten itsekin mainitsit). Kyllä sisustamista ”saa” edelleen harrastaa ja trendejäkin seurata. Turhan tavaran ostamista ja jatkuvaa sisustuksen päivittämistä uusilla hankinnoilla yritän minäkin välttää.

  • Suvi M Reply

   Kiitos, tosi kiva kuulla! 🙂
   Kyllähän sitä joskus miettii, että pitäisi olla erilaisempaa sisältöä, kun samoissa nurkissa pyöritään vuodesta toiseen täällä blogissa, mutta olen ottanut punaiseksi langaksi sen, että pyrin inspiroimaan pienillä asioilla suurien muutosten ja jatkuvien hankintojen sijaan.

 2. Todellakin trendeistä saa puhua! Nykyään on trendikästä olla muka epä-trendikäs ja ns. edellä muita. Pitää olla mahdollisimman persoonallinen ja ”ei-kaupasta-ostettu” – sisustus. Toki pidän kerroksellisuudesta enkä itsekään haluaisi särötöntä sisustusta. ”Kaikilla samat tuotteet” on myös usein kuultu paheksunta.
  Sekavan selitykseni voisi tiivistää että kaikki haluavat olla trendikkäitä, ajassa kiinni edes jotenkin, mutta tällä hetkellä ei ole trendikästä olla trendikäs ????

  • Suvi M Reply

   Heh, tunnistan tuon ajatusmaailman! 😀 Se on juuri noin. Ei saisi olla liian nähtyä ja pitäisi löytää huikeita vintage-kalusteita. Pääasia tietysti, että itse viihtyy kodissaan, mutta kannattaa miettiä myös sitä ketä varten sitä sisustaa (itseä vai somea varten).

 3. Tottakai trendeistä saa ja pitääkin kertoa. Suunnittelijat ja taiteilijat sekä teollisuus elää trendeistä. Mutta ei se tarkoita, että me kuluttajat hankimme kotiimme kaikki viimeiset uutuudet. Kotia on kiva uudistaa vaikka vähän kerrallaan. Joskus kun esim. sohva tulee tiensä päähän, niin emmehän mene ja osta ihan samanlaista sohvaa kuin entinen oli. Kyllä ostopäätökseen vaikuttaa silloin voimassa olevat trendit. Emmehän me museossa halua asua.

  • Suvi M Reply

   Niinhän se on. Toki joku voisi haluta asua museossa…kukin tyylillään. 🙂 Jos ostaa hyvin peruslinjaisen sohvan, niin uskon sen kestävän visuaalisestikin pitkään.

 4. Ihana kirjoitus!
  Olen niin samaa mieltä.
  Mua kans ärsyttää tää miten tää ”ekoilu” menee niin yli. Tai pikemminkin puhutaan ihan vääristä asioista. Minustakin on tärkeää puhua trendeistä.
  Me rakennettiin samoihin aikoihin teidän kanssanne meidän omakotitalo.
  Itse valitsin kaikki materiaalit toki omaa makua kuunnellen mutta myös ehkä tietyllä tapaa trendien seuraamana.
  Meidän keittiössä on yksi korkea kaappiseinä alhaalta ylös johon on upotettu jääkaappi, pakastin uuni, uuni-mikro ja lämpölaatikko. Sekä siinä on ”aamiaiskaappi” liukuovikaapilla.
  Muualla kiertää tasot ei yläkaappeja.
  Kaksi tiskikonetta.
  Kattoon upottettu liesituuletin.
  Silestenen blanco white tasot jossa iso, upotettu allas. Ihana hana.
  Mun mielestä meidän keittiö on vieläkin aivan ihana! Vieläkin jopa hieman naurattaa ku ”tulee” näitä ”trendejä” aamiaiskaappi, kaksi tiskikonetta, upotettua allasta ym.. et meillä on ollu nuo jo kauan!! Mä oon itse lyhyt eikä meillä siksi ole kuin tuo korkea kaappi. Mä inhoan että tavaroita on tasoilla niin siksi suunniteltiin sillon se ”kodinkone” kaappi.
  Se on vaan hauska et yleensä just ne jotka paheksuu toisten tekemiä valintoja ja ”harrastuksia” on itse niitä jotka ostaa meikein kaiken Ikeasta ym.. ja uusii ne useammin kuin sellaiset jotka ”harrastaa” sisustusta ja valitsee ns. Ne maailman kauneimmat jutut omasta mielestään..
  tulipa purkaus.. oon vissiin saanu muutaman kerran kuulla kun aina pitää olla niin hienoa..
  nykyisin se toki vaan naurattaa ????

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.