Mikä ihana elokuun lämpö meitä helliikään! Olen työpäivän (ja arkikokkailujen) jälkeen viettänyt pääosan illasta meidän kodin terassilla ja eilen innostuin napsaisemaan muutaman kuvan blogiinkin. En olekaan vielä näyttänyt teille millaiset pienet muutokset olemme tehneet terassien kalustamisessa…

Meidän kodissahan on siis periaatteessa kolme terassia: etupihan terassi ja koristeportti (missä harvemmin oleskellaan), takapihan iso terassi sekä saunatuvan katettu terassi. Oleskelu keskittyy luonnollisesti takapihalle isolle terassille sekä saunatuvan terassille.

Ns. pääterassi on aika suuri; minähän kirjoittelin viime kesänä postauksenkin siitä voiko terassi olla liian suuri. Voi! Se on nyt huomattu näiden vuosien aikana käytännössä. Oleskelu isolla, kattamattomalla terassilla on jäänyt melko vähäiseksi, vaikka purjeet tuovatkin suojaa ja varjoa. Tällaisella tiiviisti asutetulla asuinalueella kaipaa mielummin suojaista terassia.

Tänä vuonna ison terassin kalustus on pikkuisen erilainen, sillä Mankku siirsi ruokailuryhmän terassin toiseen päätyyn (katetun osuuden lähelle). Heillä oli kaveriporukan kanssa piffi-ilta, eivätkä halunneet istua olohuoneen suurien ikkunoiden edessä, joten pöytä siirtyi sivummalle Marimekko-päivänvarjon alle. Ristikkoseinäkin antaa kivasti suojaa. Siihen pöytäryhmä on sitten jäänyt ja tämä onkin ihan kivaa vaihtelua.

Terassin toinen pääty on jäänyt vähän tyhjäksi. Siellä on nyt itsenikkaroimamme sohva, aurinkotuoli sekä Fatboyn riippukeinu. Ryhmästä tulisi yhtenäisempi jos siihen lisäisi vielä pöydän. Aurinkotuoliin laitoin pehmusteita omista varastoistani: muhkean viltin sekä muutaman tyynyn. Pitäisi kyllä löytää jonkin kiva pehmuste aurinkotuoliin, sillä muuten se jää kyllä käyttämättä. Myös Fatboyn riippukeinu pitäisi uusia, sillä tämä 12 vuotta vanha on jo ratkeillut saumoista ja värikin on haalistunut. Sitten haluaisin myös pari jalallista riipputuolia tälle terassille. Kyttään nyt siis loppukesän alennusmyyntejä!

Kesäkukat tuovat ihanaa tunnelmaa ja ilman niitä terassi olisikin tosi kolkko! Tänä vuonna terassia ovat sulostuttaneet suklaakosmokset, laventeli, heinät sekä kosmoskukka. Hyvin olen saanut pidettyä kukat hengissä koko kesän, vaikka olemmekin mökkeilleet paljon. Sain alkukesästä Ecopotseja Robogardenilta ja valitsin sellaisia malleja, joissa on vesisäiliö. En kylläkään ensimmäisen täyttökerran jälkeen enää ole täyttänyt säiliöitä, vaan olen kastellut kukkia normaaliin tapaan.

Niin ja tärkeä välihuomautus: olen pessyt ikkunat! Viime vuonna koko urakka jäi välistä ja nyt sain ikkunat vihdoin pestyä ulkoapäin loman viimeisinä päivinä. Sisältä en ole vieläkään pessyt, mutta ehtiihän sitä. Keksin muuten oivan kikan miten nuo metalliset ikkunapuitteet saa puhdistettua sellaisista vesipisarajäljistä, joita jää varsinkin kattamattoman terassin ikkunanpuitteisiin. Nimittäin oliiviöljy! Kun olin pyyhkinyt ikkunanpuitteet, niin pyyhin ne vielä oliiviöljyllä, joka vei kalkkitarhat pois (pelkkä vesi ei vienyt). Hyvänä ovat pysyneet!

Kurkistetaan vielä saunatuvan terassille. Siitä kirjoittelinkin teille keväällä, kun öljysimme terassin. Tämä terassi on siis Kestopuuta kun isompi terassi on Siperian lehtikuusta. Olemme siirtäneet ison sohvaryhmän tälle pikkuiselle terassille, sillä istumme täällä usein, etenkin saunan jälkeen. Tiivis ryhmä on paljon miellyttävämpi ja kotoisampi kuin avara ryhmä – siihen lopputulokseen olemme tulleet terassisisustamisessa. Tykkään kovasti myös tuosta terassin vieressä kasvavasta pihlajasta, joka luo ihanat valon ja varjon leikit terassille.

Jos nyt saisimme päättää, tekisimme pääterassista pienemmän. Avara, kattamaton terassi ei ole yhtä kutsuva kuin katettu, pesämäinen terassi. Emme myöskään todennäköisesti laittaisi kaiteita. Tätäkin asiaa varten on olemassa säädökset ja kaiteet täytyy olla jos terassi on tietyllä korkeudella. Rakentaessa halusimme terassin samalle korkeudelle sisälattian kanssa, joten siksi päädyimme tähän ratkaisuun. Tokihan terassia voi jälkikäteen pienentää ja voisimme rakentaa pergola-tyyppisen katoksen, mutta keskitämme paukut kuitenkin mielummin Villa Fregatin pihapiirin viimeistelyyn.

Author

2 Comments

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.