Nyt pääsette kurkistamaan tarkemmin meidän mökin saunatupaan. Emme päätyneet saunaratkaisussa ehkä siihen perinteisimpään tai odotetuimpaan ratkaisuun, vaan Villa Fregatin pihapiiriin kohosi tunnelmallinen kotasauna.

Pyörittelimme melko pitkään erilaisia saunatupavaihtoehtoja. Suunnitteilla oli Villa Fregatin tyyliin toteutettu versio kuin myös valmis, pulpettikattoinen pihasaunaratkaisu. Viime keväänä, kun olin työkeikalla Tuurissa poikkesimme ohimennen piharakennuksia esittelevässä myymälässä. Siellä kohtasimme ensimmäistä kertaa kotasaunan ja Mankku ihastui siihen ratkaisuun siltä seisomalta!

Saunatupa on meillä aina ollut enemmän miehen valtakuntaa. Niin tässä mökkiprojektissakin. Mankulla on laaja ystäväpiiri ja hän kutsuu mielellään kavereita saunomaan. Hänelle sauna on paljon tärkeämpi kuin minulle, joten on luonnollista, että hän saa silloin päättää millainen ratkaisu toteutetaan. En ehkä itse olisi ensimmäisenä valinnut kotasaunaa, mutta nyt olen aivan ihastunut siihen! Saunatupa on tosi avara ja siellä on mahtava tunnelma.

Yksi syy siihen miksi päädyimme hankkimaan kotasaunan on myös se, että jätimme mahdollisuuden sille, että ehkä joskus vuosien päästä saatamme rakentaa mökkitontille suuremman saunatuvan (rakennusoikeutta on vielä jäljellä). Sitten on järkevää, että saunatuvat ovat selkeästi erilaisia. Jos olisimme nyt hankkineet pienen, modernin pihasaunan, niin muutaman vuoden päästä meillä saattaisi olla samantyyppinen mutta vain isompana. Kotasauna on niin erilainen, että se ei ”kilpaile” perinteisemmän saunatuvan kanssa. Nyt emme suurempaa saunatupaa oleskelutiloineen voineet budjettisyistä hankkia, mutta tämä kotasauna on aivan nappiratkaisu tähän saumaan.

Kotasauna saapui tontille osina ja Mankku pystytti sen saunavalmiiksi ystävänsä kanssa ennätysnopeasti: vain kahdessa päivässä! Pakettiin kuului ihan kaikki oleskelutilan nuotiopaikasta, kiukaaseen ja lauteisiin saakka. Vaihdoimme parin seinämodulin paikkaa, jotta saunan puolelle saatiin suurempi ikkuna. Lisäksi poistimme ikkunaristikot. Sitten maalasimme kotasaunan samalla mustalla maalilla kuin Villa Fregatin. Vielä pitäisi vähän sisustella ja laittaa pyyhekoukut paikoilleen.

Kotasauna jakautuu kahteen tilaan: itse saunaan sekä oleskelupuoleen, jossa voi kokkailla ja tunnelmoida elävän tulen ääressä. Neliöitä tässä mökissä on yhteensä 17 ja korkea sisäkatto tuo rutkasti tilantuntua. Kotasauna näyttää ulkoapäin paljon pienemmältä kuin se onkaan. Sauna on melko suuri, joten sinne mahtuu isompikin porukka saunomaan.

Saunassa meillä on perusmökkimeininki, eli peseydytään vatien ja ämpäreiden avulla. Ostin kyllä heti retkisuihkun, kun sauna valmistui, joten se helpottaa varsinkin hiustenpesua mukavasti. Vesi lämmitetään kiukaassa olevassa säiliössä ja sekoitetaan saaveissa kesäveteen, joka on vedetty mökille. Eli valitettavasti talvella emme pääse saunomaan muutakuin jos tuomme itse veden mökille.

Koko saunomiskokemus täydentyi vielä Cello by Kirami kylpytynnyrillä*, joka on ollut kyllä aivan paras hankinta! Paljussa on tullut lilluttua jo monet kerrat ja ihailtua yömyöhällä upeaa tähtitaivasta. Totesinkin Mankulle, että eipä olisi sanominen mökillä läheskään yhtä mukavaa ilman paljua. Lämpiminä kesäpäivinä pulahdus meressä toki täydentää sekin saunareissua, mutta tänä vuonna saunatupa valmistui niin myöhään, että uimakelit olivat jo ohi.

Lopputulos täydentyy vielä terssilla, joka jatkuu päämökiltä paljulle saakka. Piha siistitään ja somistetaan oleskeluun sitten ensi kesänä. Mutta onneksi pääsemme jo kuitenkin nauttimaan saunasta ja paljusta. Talvella oleskelutilan puolella on varmasti tunnelmallista paistaa makkaraa ja lämmitellä tulen ääressä.

Lisään Villa Fregatin Instagram-tilin ”Kotasauna” kohokohtaan esittelypätkät tästä saunatuvasta, joten sieltä pääsette näkemään videokurkistuksen.

*kylpytynnyristä saatu alennusta K-Raudasta

Author

6 Comments

 1. Ihana pikku saunatupa! Meillä saunotaan talvella kantamalla vesi kairalla tehdystä reiästä pumppaamalla 🙂 ja palju se vasta onkin ihana talvella!

  • Suvi M Reply

   Ihana kuulla! 🙂 Talvella olisikin tosi ihana paljuilla, mutta meille tulee vain kesävesi (n. touko-lokakuu), joten talvella pitäisi jostain tuoda vesi tontille. Meri jäätyy rannasta pohjaan saakka, joten sieltä ei voi pumpata.

 2. merja hämäläinen Reply

  Hei!
  Olisiko mahdollista saada tietää, minkä firman tai malliston tuo kotasauna on?
  Näyttää tosi kivalta.

 3. Kiva tunnelma saunan sisällä! ❤
  Me olemme myös harkinneet mökille paljun hankintaa. Minua kiinnostaisi tietää, miten toimitte paljun veden kanssa: mistä pumppaatte veden sinne, käytättekö kemikaaleja ja kuinka usein vesi pitää vaihtaa. Koetko puhtaanapidon työlääksi?

  • Suvi M Reply

   Kiva kuulla! 🙂

   Vesi valutetaan letkulla paljuun. Olemme käyttäneet sellaista tablettia veden ph-arvon ylläpitoon ja veden olemme vaihtaneet parin paljuhetken jälkeen aina. Tietysti riippuu siitä kuinka kauan paljussa istutaan. En koe puhtaanapitoa mitenkään työläänä. Paljun pesee samalla tavalla kuin ison punkan, kun se on sisältä muovia, eikä puuta. Tosi helppo harjata siis puhtaaksi.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.