Mitkä voisivat olla vuoden 2021 kuumimpia sisustustrendejä? Onko trendilistausten tekeminen kyseenalaista, kun ennemminkin pitäisi keskittyä vastuullisempiin ja kestäviin valintoihin? Juuri siksi minusta onkin tärkeää tunnistaa trendit, näin osaa erottaa millaiset valinnat ovat niitä pitkäkestoisimpia. Trendisykli on selvästi hidastunut, mutta sisustustrendit eivät ole kadonneet mihinkään.

Kuva: Ferm Living

Minulla on ollut tapana näin vuodenvaihteessa tehdä sisustustrendianalyysi. Sukellan sisustusasiantuntijoiden trendianalyyseihin ja laadin niiden sekä omien havaintojeni pohjalta oma sisustustrendiennusteen kuluvalle vuodelle. Pohjoismaisissa sisustuslehdissä trendiennusteita listataan aktiivisemmin kuin suomalaisissa lehdissä ja niinpä olen poiminut nostoja etenkin ruotsalaisista ja tanskalaisista sisustuslehdistä. Kävin läpi myös nettiartikkeleita sekä eri designbrändien mallistoja vuoden 2021 sisustustrendeistä.

Kuva: HAY
Kuva: Ferm Living

Jäin miettimään myös sitä, kuinka sisustustrendit voivat näyttäytyä erilaisina kanavasta riippuen. Esimerkiksi Instagramissa saattaa olla hiukan erilaisia sisustustrendejä vallalla kuin mitä löytäisi sisustuslehtiä lukiessa. Tässä postauksessa keskityn ennemminkin niihin trendeihin, joita on havaittavissa sisustusbrändien ja -lehtien kuvien perusteella.

Sisustustrendien sykli on selvästi pidentynyt ja monet trendit säilyvät vahvoina pitkään. Viime vuotisissa (2020 ja 2019) trendikoosteissani on monia samoja juttuja, jotka ovat edelleenkin ajankohtaisia. Nykyään arvostetaan entistä enemmän ajattomuutta ja klassisempaa tyyliä, jotka muodostavat sisustuksen perustan. Ajankohtaisuutta tuodaan yksityiskohdilla.

Nykyään arvostetaan entistä enemmän ajattomuutta ja klassisempaa tyyliä, jotka muodostavat sisustuksen perustan

Kuva: HAY
Kuva: HAY

Koronaviruspandemia on selvästi vaikuttanut myös sisustustrendeihin. Tämä on selvästi nähtävissä esimerkiksi erilaisien etätyöpisteratkaisujen lisääntymisenä mallistoissa. Vietämme entistä enemmän aikaa kotona ja siksi monet nyt myös panostavat enemmän kodin sisustukseen ja viihtyisyyteen. Olivatpa trendit mitä tahansa, tärkeintä on luoda koti, jossa koko perhe viihtyy.

Kuva: Adea

Ruotsalaiset sisustuslehdet nostavat yhdeksi selkäksi trendiksi uudenlaisen skandinaavisuuden, jonka ovat nimenneet Skandinaavisuus 2.0:ksi. Se on tarkoittaa valkoista, selkeää sisustustyyliä, joka on 2010-lukuun verrattuna hitusen pehmeämpi ja murretumpi: valkoisen sävyt ovat luonnollisempia ja kovan kliinisyyden tilalle on tullut pehmoisat, vaaleat materiaalit.

Kuva: Ferm Living

Sisustustrendit 2021

Koska pidän konkretiasta ja teen mielelläni selkeitä listauksia, päätin tänä vuonnakin listata kuumimmat sisustustrendit eri kategorioissa.

Trendikäs sisustustyyli lyhyesti: ajattomasti sisustettu koti, jossa on ripaus persoonallisuutta esim. taiteen, pienesineiden tai materiaalivalintojen myötä. Sisustuksessa painotetaan pitkäikäisiä, vastuullisia ja laadukkaita valintoja.

Trendikkäin muoto: kaarevat muodot edellenkin. Sohvatrendeissä näkyvät selkeästi kaarevat, pyöreät linjat ja ajankohtaisimmat sohvapöydätkin ovat muodoltaan pyöreitä tai kaarevia.

Kuva: Menu

Trendikkäin kaluste: kiinteät hyllyt. Kotiin mittojen mukaan rakennettuja hyllyratkaisuja näkyy paljon. Hyllyt maalataan trendikkäästi samaan sävyyn seinien kanssa tai käytetään tummaa puuta materiaalina.

Trendikkäin valaisin: klassisen muotoiset valaisimet kangasvarjostimineen tai vekkivarjostimineen.

Trendikkäin materiaali: luonnonmateriaalit ovat kaikista arvostetuimpia ja halutuimpia. Puu on trendikästä niin vaaleissa kuin tummemmissa puulajeissa, ja tekstiileissä painottuvat pellava, villa ja muut luonnonkuidut.

Kuva: Menu

Trendikkäin tekstiili: kaikki pörröiset materiaalit. Viime vuosina on näkynyt paljon ns. teddy-kankaalla päällystettyjä tuoleja sekä pörröisiä, pehmoisia mattoja ja tuo trendi jatkuu vahvana edelleen.

Trendikkäin väri: vaalean sininen ja keltainen. Viime vuonna listasin samat sävyt, mutta nyt on selvästi nähtävillä vaaleansinisen sävyn tuleminen; esim. Tikkurila valitsi vuoden väriksi vaaleansinisen ”Cumuluksen”. Myös voimakkaampi sininen on trendikäs väri etenkin sisustuksen yksityiskohdissa. Monet pohjoismaiset lehdet nostivat keltaisen yhdeksi trendikkäimmistä seinäsävyistä, ja toki neutraalien sävyjen suosio jatkuu vahvana.

Kuva: Fritz Hansen

Trendikkäin metalli: mikään metallisävy ei näyttäisi nousevan toista sävyä trendikkäämmäksi.

Trendikkäin kasvi: näyttävät banksiat niin tuoreissa kukkakimpuissa kuin kuivattunakin.

Kuva: Menu

Kuvat: HAY

Trendikkäin yksityiskohta: jännät ja erikoisemmat esineet. Tällaisia on tullut myös monen designbrändin mallistoon. Esimerkiksi kummallisen näköiset koriste-esineet, näyttävät kynttilät tai erikoiset maljakot.

Trendikkäin vuosikymmen, josta ammenetaan inspiraatiota: 1970-luku – vai sittenkin 90-luku? Monissa lähteissä sanotaan 70-luvun näkyvän vahvasti sisustustrendeissä, mutta itse povaisin 1990-lukua seuraavaksi vuosikymmeneksi, josta poimimme inspiraatiota sisustamiseen. Tämä on hiukan jo nähtävissä 90-luvun muotoilun noustessa uudelleen suosituksi esim. valaisimissa (Zettel’z).

Kuva: HAY

Minusta on mielenkiintoista seurata sisustrendejä ja ennusteita, enkä suinkaan aio tuoda kaikkia trendejä omaan kotiin. Mutta pidän siitä, että ajatonta sisustusta maustetaan ajankohtaisilla yksityiskohdilla – ne tuovat mielenkiintoa ja vaihtelevuutta kokonaisuuteen.

Mitä mieltä olet sisustustrendeistä? Vaikuttavatko ne sisustusvalintoihisi; innostavatko hankkimaan vai pikemminkin välttämään tiettyjä tuotteita?

 

Postauksen kuvat: Ferm Living, Menu, HAY, Adea, Fritz Hansen

Author

9 Comments

 1. Saan inspiraatiota aina uusista trendeistä, vaikkakaan niitä en orjallisesti seuraakaan. Värimaailmaa muuttelen omassa kodissa lähinnä tekstiilein ja pienesinein. Valaisimissa uusin lähinnä varjostimia.
  Huomio kiinnittyy niin sohvien kuin nojatuolien jalattomuuteen. Mietin miten se onnistuu esim. kissa-ja koiraperheissä? Vaikka meillä ei ole mitään eläintä, niin pölyä riittää.
  Samoin ihailen rakenteisiin upotettuja hyllyjä, meillä vaan Suomessa ei ole sellaisia ihania vanhoja taloja, joissa olisi luontaisesti näitä koloja hyllyille.

  • Suvi M Reply

   Sama juttu: minäkin inspiroidun trendeistä, vaikka en jokaista villitystä kotona toteuttaisikaan. Värit inspiroivat tosi paljon!
   Minäkin kokisin matalat sohvat hankalaksi siivouksen kannalta.

   Seinään upotetut hyllyt ovat olleet lempparijuttuni jo vuosia ja olemmekin omaan kotiin toteuttaneet sellaiset niin olohuoneeseen kuin saunatuvan oleskelutilaan. Sellaiset ratkaisut kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee uutta omakotitaloa. Vanhoissa taloissa olen nähnyt sellaisia toteutettavan oviaukkoihin, kun huoneiden kulkua on muutettu.

 2. Kyllä trendit vaikuttaa ja niitä on vaikea välttääkkään. Olen huomannut, että silmä kyllästyy äkkiä, jos jotain tiettyä tuotetta/ ratkaisua esim. mustat hanat, suihkut -ja ruutulasiseinää näkee nyt kaikkialla niin on jo ihan kyllästynyt niinhin. Ja jos on ihaillut esim. Jotain kalustetta ja sitä yhtäkkiä näkyy kaikkialla niin kohta ei itse enää valitsisikaan sitä omaan kotiin. Pyrkii valitsemaan sellaista mikä ei oo niin nähty. Sellainen tuote johon ei trendien valtavirrasta huolimatta kyllästy on kestävä valinta. Ihailen myös ihmisiä joilla on selkeästi oma tyyli ja sisustavat kotiaan persoonallisesti ja tekevät uskomattomia löytöjä esim. Kirppareilta. Instagram kodit ovat toistensa Kopioita monet… trendit ovat näin hyvä asia, tietää jos pitää tehdä kestäviä hankintoja, mitä kannattaa ja tulisi välttää .

  • Suvi M Reply

   Kyllä, minäkin olen huomannut saman, että silmä turtuu jos jotain tiettyä juttua näkee joka paikassa. Ja se innostaa siihen, että itse valitsee jotain muuta. Joskus taas jokin suosittu juttu on itsellekin niin mieluisa, ettei sen yleisyys haittaa, vaan siitä tykkää niin paljon, että haluaa omaankin kotiin.

   Minäkin ihailen sisustuksia, joista heijastuu asukkaiden oma tyyli. Ja sitä, että osataan soveltaa niitä trendejäkin oman tyylin mukaisesti.

 3. Kaikilla samanlaisia ankeita koteja ja tylsiä uusia trendejä, typeriä design purtiloita pöydillä ja hyllyissä, liian kliinistä, en viihyis.
  Pitäis sisustaa omaperäisesti ja aikaa kestävästi. ???? Itselläni ei oo yhtään uutta huonekalua, vanhimmat 1800 luvulta, kaikki täyttä puuta.

  • Suvi M Reply

   Minusta pitää sisustaa siten, mikä omaa silmää miellyttää ja miten itse viihtyy. Makuja on erilaisia.

 4. Kiitos trendikoosteesta! 🙂 Itselläni trendikatsaus toimii niin, että innostun ja kiinnostun, mutta samalla olen hyvin kriittinen siitä, mitä voisin poimia omaan kotiin.

  Se mikä trendaa vahvasti ihmisten kodeissa ja saa ne näyttämään toistensa kopioilta, on mulle punainen vaate. Nyt juurikin mustat hanat, mustat kylppärin lasiseinät ja mustat pesualtaat. Kuten myös sormipaneeli ja rimoitetut pinnat tulee jo hieman korvista vaikka kauniita ovatkin.

  Ihailen kovasti ajattomia ja tyylikkäitä koteja, joista kuitenkin näkyy asukkaiden persoona. Ja ihanaa, että ajattomuus itsessään on trendi! Kenties se antaa ihmisille myös rohkeutta tehdä persoonallisempia ratkaisuja. Ajattomuuden luulisi myös suitsevan ylenpalttista kulutushysteriaa.

  • Suvi M Reply

   Niinpä, olen samaa mieltä. Varsinkin kiinteissä ratkaisuissa ja pintamateriaaleissa välttäisin liian trendikkäitä valintoja, jotka paljastavat muutaman vuoden päästä heti milloin talo on rakennettu / remontti tehty. Mutta tietysti jokainen valitsee oman maun mukaan.

   Ajattomuus on todella ihailtavaa ja kannustaa siihen, että valintoja tehtäisiin pitkällä tähtäimellä. Minulla on niin, että kun hankimme jotain kallimpia huonekaluja, on niistä haaveiltu ensin pitkään ja kun sellainen omaan kotiin saadaan, niin ei tulisi mieleenkään uusia sitä parin vuoden päästä. Arvostan paljon taidokasta muotoilua joka kestää aikaa. Vaihtelua taas saa sitten pikkujutuilla.

 5. Huomioni kiinnittyi tuohon uuteen skandinaavisuuteen, skandinaavisuus 2.0, joka tarkoittaisi ”valkoista, selkeää sisustustyyliä, joka on 2010-lukuun verrattuna hitusen pehmeämpi ja murretumpi…” Uskallan olla tässä eri mieltä. Skandinaavisuus ei ole minusta missään muotoa ”valkoinen sisustustyyli” vaan tyyli, jossa pelkitettyihin taustoihin ja esim valkoiseen ja puun väriin yhdistetään värejä ja kestäviä kalusteratkaisuja. Esimerkiksi. Kliininen valkoinen sisustus on mielestäni jotan aivan muuta, ei skandinaavisuutta sisustuksessa.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.