Uusi vuosi ja uudet trendit. Vai meneekö se sittenkään niin? Vastuullisuus ja kestävyys vaikuttavat vahvasti valintoihimme ja väistämättä tämä heijastuu myös sisustustrendeihin. Painotus ekologisuuteen ja kestäviin valintoihin johtaa siihen, että sisustustrendien sykli on aiempaa pidempi. Trendit eivöt kuitenkaan kokonaan häviä. Tutkin sisustuslehtien sekä sisustusammattilaisten trendiennusteita ja vertasin niitä omiin havaintoihini. Tämän perusteella kokosin sisustustrendiennusteeni vuodelle 2019.

Kuva: Gubi
Kuva: Asplund

Monet tällä hetkellä ajankohtaiset sisustustrendit ovat meille ennestään tuttuja, mutta ero tulee esiin pienissä nyansseissa ja materiaaleissa. Art deco -tyyli vaikuttaa edelleen vahvasti sisustusmaailmassa. Se näkyy huonekalumuotoilussa sekä sisustusesineissä. Pyöreät muodot sekä pyöristetyt kulmat ovat edelleen ajankohtaisia. Tämä trendi on laajentunut mm. huonekalumuotoiluun: pöydänjalat ovat pyöristyneet ja leventyneet.

Kuva: Midnatt
Kuva: Iittala

90-luku on tulossa vahvasti takaisin. Miltä kuulostaisi sieniefektillä toteutetut maalipinnat seinissä? Niitä on näkynyt länsinaapurissa jo jonkin aikaa. Kalkkimaalivillitys ehkä vähän valmisteli meitä tähän trendiin, eikä sienellä tupsutetut maalipinnat tokikaan palaa ihan samanlaisina kuin 90-luvulla. Iittalan syksyllä lanseeraama, Jasper Morrisonin suunnittelema Raami-kokoelma vahvisti Elle Decorationin mukaan sen, että 90-luku on todella palaamassa sisustukseen.

Kuva: Tikkurila

Värien paluusta sisustukseen on puhuttu jo pitkään ja muutos on selvästi tapahtunutkin. Sekä Tikkurila että Pantone valitsivat molemmat vuoden 2019 väriksi punaisen, korallisen sävyn. Sisustusammattilaisten näkemyksen mukaan taas mausteiset keltaisen sävyt ovat trendikkäimpiä tänä vuonna. Beige on syrjäyttänyt viileät harmaan sävyt hyvin vahvasti. Mutta eiköhän se valkoinen tule taas takaisin. Valkoisen sävyt palaavat pinnalle aiempaa lämpimissä sävyissä: kermanvalkoisena sekä luonnosta poimittuina vaaleina sävyinä. Saman värin eri sävyjen hyödyntäminen sisustamisessa on yksi vahvimmista trendeistä edelleen.

Kuvat: Jotun

Kuva: Georg Jensen

Pitkään suosiossa olleet mattapinnat alkavat vähän väistyä ja ajankohtaiseksi nousevat jälleen kiiltävämmät pinnat. Tämä trendi näkyy esimerkiksi kiiltävissä teräspinnoissa sekä lasipöytien paluussa olohuoneen keskipisteeksi.

Kasveilla sisustamisen trendi jatkuu myös vahvana. Etenkin suurten viherkasvien suosio näkyy edelleen. Trendikkäimmät sisustavat myös kuivakukilla. Heinätrendi johdatti meitä jo vähän tähän suuntaan.

Kuva: Menu

Materiaaleissa suositaan vahvasti kestäviä ja luonnonmukaisia materiaaleja. Sisustuksessa yhdistellään sekä vaaleaa että tummaa puuta. Ekologisuuden vuoksi suositaan pohjoismaisia puulajeja. Tekstiileissä näkyy runsaus ja pehmeys; sametti sekä pehmeät matot säilyvät edelleen pinnalla.

Kuva: Layered

Ekologisuus näkyy sisustuksessa vahvasti ajattomuuden, kestävyyden ja monikäyttöisyyden painotuksina. Kotia sisustetaan pitkällä tähtäimellä. Ruotsalaisen Residence-lehden mukaan yksi vahvimmista sisustustrendeistä on lisätä ripaus jotain vanhaa kodin sisustukseen. Vanhat huonekalut tai yksityiskohdat tuovat sisustukseen persoonallisuutta ja omaleimaisuutta.

Tyylikäs ja eleganttisen ajaton linja näkyy vahvasti etenkin ruotsalaisissa sisustuslehdissä. Olohuoneen sisustuksen lisäksi tämä näkyy etenkin petauksissa: rentoja ja huolettomia petauksia trendikkäämmäksi nousevat viimeistellyt, yksinkertaiset petaukset. Ryppyiset lakanat silitetään ja petaus viimeistellään päiväpeitteellä.

Kuva: Fastighetsbyrån – Stailaus: Lotta Agaton Interiors

Yhteenveto vuoden 2019 sisustustrendeistä

Kuva: Warm Nordic

Trendikkäin väri: keltainen. Keltainen näkyy niin mausteisina okran sävyinä kuin vaaleampina, luonnonläheisinä viljan ja oljen sävyinä. Kermaisen valkoiset sävyt tekevät tuloaan.

Trendikkäin muoto: kaari. Kaarevia linjoja nähdään niin huonekaluissa kuin kodin kiinteissä ratkaisuissa, esimerkiksi kaarevat oviaukot tekevät paluutaan.

Trendikkäin kaluste: lasinen sohvapöytä. Sohvapöytien koko suurentuu ja lasipöydät palaavat taas sisustukseen.

Trendikkäin materiaali: puurimoitus. Rimotus on näkynyt trendinä jo jonkin aikaa seinäpinnoissa, mutta nyt sormipaneelimaista rimaa näkyy entistä enemmän myös huonekaluissa.

Trendikkäin tekstiili: pitkät valoverhot. Verhoilla sisustamisen trendi jatkuu ja sisustuskuvissa suositaan etenkin koko ikkunan peittäviä, kauniisti laskeutuvia valoverhoja.

Trendikkäin kasvi: kuivakukat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mummomaisia 80-luvun kuivakukka-asetelmia, vaan mielummin nykyaikaisen yksinkertaisia kuivakukkavalintoja.

Trendikkäin metalli: kiiltävä rosteri. Kylmät ja kiiltävät metallipinnat näyttävät jälleen ajankohtaisilta.

Trendikkäin yksityiskohta: huoliteltu petaus. Trendikkäin petaus on yksinkertaisen viimeistelty, mutta ei kuitenkaan hotellimaisen ylellinen.

Trendikkäin teema: ajattomuus ja kestävyys. Sisustuksessa painotetaan pitkäikäisiä ja laadukkaita valintoja. Vastuullisuus ja ekologisuus vaikuttavat ostopäätökseen.

*

Sisustrendejä ja ennusteita on mielenkiintoista seurata, eikä tarkoitus tietenkään ole tuoda kaikkia trendejä omaan kotiin. Kulutuksen ja trendien perässä juoksemisen sijaan karsiminen ja yksikertaistaminen tuntuu paljon paremmalta. Vaihtelua ja ajankohtaisuutta voi tuoda kodin sisustukseen pienin keinoin.

Mitä mieltä olet vuoden 2019 sisustustrendeistä? Poimitko niistä jotain omaan kotiin?

Lue myös nämä postaukset, joissa edelleen ajankohtaisia pointteja:

Author

2 Comments

    • Suvi M Reply

      Voi kiitos Iina! <3 Voisin tehdä samat nappaukset. Myös lämpimän valkoiset sävyt kuulostavat ihanilta...

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.