Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi

Minun sisustusfilosofiani perustana on ajattomuus. Vaikka olenkin intohimoinen sisustaja ja seuraan mielenkiinnolla sisustustrendejä, on minulle kuitenkin tärkeää, että kodin perustyyli säilyy samanlaisena vuodesta toiseen. Innostun eniten siitä, miten voin pienin keinoin päivittää kodin sisustusta – eikä se tarkoita sitä, että pitäisi ostaa jotain uutta. Uskon, että ajaton sisustaminen on myös vastuullista sisustamista.

Remontoimme meille parhaillaan uutta kotia ja pyrimme säilyttämään niin paljon vanhoja materiaaleja kuin mahdollista. Hiomme vanhan tammimosaiikkilattian, säilytämme keittiöstä kivitasot ja saarekkeen rungot ja olemme maalanneet vanhat ovet ja listat uudestaan, jotta ei tarvitse ostaa uutta. Arvostan aitoja ja laadukkaita materiaaleja ja olisi sääli vain korvata kaikki uudella.

Sisustan uuden kodin lähes kokonaan meiltä jo ennestään löytyvillä kalusteilla ja valaisimilla. Muutamia uusia hankintoja täytyy tehdä, mutta suurimmat kalusteet matkaavat mukana nykyisestä kodista. Osasta kalusteista ja valaisimista aion luopua, mikä on tällaiselle jemmarille ehkä vähän poikkeuksellista.

Minusta se, että kiintyy huonekaluihin ja tavaroihin sopivassa määrin on oikeastaan positiivista. Tällöin hankinnat ovat pitkäikäisiä ja niistä pitää huolta. Tietysti on hyvä osata myös luopua turhasta tavarasta. Mutta se, että vähän väliä myy vanhoja tavaroita, jotta saa ikään kuin ”luvan” ostaa uutta tilalle, ei ole minusta kovin vastuullista tai ekologista. Miksi ostaa sellaista, johon kyllästyy kuitenkin pian?

Positiivista on se, että nykyään käytettynä löytää laadukkaita ja hyväkuntoisia tuotteita helposti, eikä aina tarvitse ostaa uutta. Kierrättäminen on toki myönteinen asia myös siitä näkökulmasta, että vanhojen tavaroiden materiaalia voidaan hyödyntää johonkin uuteen. Minusta on hienoa, että esimerkiksi IKEA tavoittelee vuoteen 2030 mennessä sitä, että kaikki tuotteet valmistetaan joko uusiutuvista tai kierrätettävistä materiaaleista.

On hyvä osata luopua turhasta tavarasta, mutta jemmaamisessakin on puolensa

Tuolilla oleva TOFTLUND-talja on valmistettu kierrätysmuovista.
DRÖMSK-maljakko sisustusjemmastani

Toki minäkin sisustusintoilijana ostan silloin tällöin uusia juttuja kotiin. Pyrin nykyään kuitenkin ostamaan vain sellaista, josta todella pidän ja tuotteita, jotka tulevat käyttöön useaksi vuodeksi eteenpäin. Vuosien varrella tällaiselle jemmarille on kertynyt vaikka minkälaista kippoa ja tyynynpäällistä, mutta ne ovat kivasti tallessa sisustusjemmassani – sieltä sitten voin ottaa tavaroita esille, kun vaihtelunhalu iskee. Voi ikäänkuin mennä shoppailemaan omalle kaapille.

Ajaton sisustus perustuu vahvasti siihen, että löytää oman tyylinsä. Silloin kodin punainen lanka säilyy vuodesta toiseen samankaltaisena ja sitä voi maustaa pienin ripauksin. Ajaton sisustus tarkoittaa minulle sitä, että:

  • sisustuksessa on panostettu laadukkaisiin ja luonnonmukaisiin materiaaleihin (puu, kivi, villa, pellava jne.)
  • tuotteiden muotoilu kestää aikaa
  • huonekalut ja tavarat ovat monikäyttöisiä.
FLÅDIS-meriheinäkori
Ilse Crawford on suunnitellut IKEA-tuoksukynttilämalliston. Keraamisen tai lasisen kupin voi käyttää toisessa tarkoituksessa uudestaan kynttilän palettua loppuun.

Vastuullisuuteen vaikuttavat arjen pienet teot ja valinnat

Monikäyttöisyys on yksi tärkeimmistä kriteereistä silloin, kun hankin jotain uutta – olipa se suurta tai pientä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jakkara sopii myös sivupöydäksi tai että kynttiläkuppia voi myöhemmin käyttää vaikka kylpyhuoneessa vanupuikkojen säilytyskuppina. Vastuullisuuteen vaikuttavat arjen pienet teot ja valinnat.

HEDERSAM-tuoksukynttilä
Pellava on yksi lempimateriaaleistani. DYTÅG-pellavaverhot ovat jo useamman vuoden vanhat.

Materiaaleissa suosin ennen kaikkea luonnonmateriaaleja. Tekstiileissä lemppareitani ovat villa ja pellava. Huonekaluissa suosin puuta, sillä se ikääntyy kauniisti ja puisia huonekaluja on mahdollista kunnostaa. Nykyään saatavilla on entistä vastuullisempia materiaaleja: IKEA hyödyntää esimerkiksi PET-pulloista peräisin olevaa kierrätettyä polyesteria, josta valmistetaan mm. verhoja, koristetyynyjen sisätyynyjä ja taljoja. IKEA-konsernin tavoitteena on käyttää tuotteissa ainoastaan kierrätettyjä ja/tai uusiutuvia muoveja. Tällä hetkellä noin yksi kolmasosa IKEA-muovituotteista on peräisin uusiutuvista ja/tai kierrätetyistä lähteistä.

Bambu on hyvä esimerkki uusiutuvista luonnonmateriaaleista. Bambu kuuluu ruohokasveihin ja on monivuotinen kasvi, josta kerätään vain osia. Se kasvaa vuodesta toiseen ja vahvistuu jokaisen sadonkorjuun myötä. IKEA-tavaratalosta löytyy monia, tyylikkäitä ja käytännöllisiä bambu-tuotteita.

Bambuisessa VARIERA-laatikossa on kätevä säilyttää esim. kauneudenhoitotuotteita, joita käyttää ennen nukkumaanmenoa
Kierrätetyistä muovisista PET-pulloista valmistettu SÅNGLÄRKA-sisätyyny.
Ilse Crawfordin kanssa suunniteltujen tuoksukynttilöiden vahasta on vähintään puolet valmistettu luonnollisesta kasvipohjaisesta materiaalista. Kuvassa JÄMLIK ja ADLAD kynttilät.

Sisustusfilosofiaani kuuluu myös arvostus huippumuotoilijoiden työtä kohtaan. Minulla on muutamia sisustusidoleita, joiden tyyliä ja suunnittelemia tuotteita ihailen suuresti. Yksi heistä on suunnittelija Ilse Crawford, joka on tehnyt yhteistyötä myös IKEA-konsernin kanssa. Huippumuotoilijat osaavat suunnitella tuotteita, jotka ovat käytännöllisiä ja kestävät aikaa. On hienoa, että tällaisia tuotteita on saatavilla monessa hintaluokassa, eikä saatavuus rajoitu vain kalliisiin design-vaihtoehtoihin. IKEA-konsernin vastuullisuusperiaatteena on tehdä kestävästä elämästä edullista, houkuttelevaa ja helposti saavutettavissa olevaa meille monille tavallisille ihmisille.

Huippumuotoilijat osaavat suunnitella tuotteita, jotka ovat käytännöllisiä ja kestävät aikaa

HEDERSAM-tuoksukynttilä ja JÄTTEVALLMO-tyynyliinat

Ajaton sisustaminen ei minusta suinkaan ole tylsää! Innostun paljon enemmän siitä, että keksin miten saisin luotua kotoa jo ennestään löytyvillä tavaroilla jotain uutta ilmettä kuin siitä, että ostaisin koko ajan jotain uutta. Sisustus on helppo laittaa uusiksi ostamalla uutta, mutta on paljon haastavampaa ja mielenkiintoisempaa löytää uusia tapoja soveltaa kodista jo ennestään löytyviä huonekaluja ja tavaroita. Onneksi jo pienikin muutos elävöittää kodin sisustusta merkittävästi.

 

Ainoat uudet tuotteet näissä kuvissa ovat IKEA Suomen tuoksukynttilät. Osa postauksessa näkyvistä tuotteista on ehtinyt poistua IKEA-valikoimasta.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.