Mitä sisustustrendit 2020 pitävät sisällään? Sana ”sisustustrendit” kuulostaa tänä päivänä lähes kirosanalta. Kuinka voimme listailla trendejä, jotka kannustavat kulutukseen samalla kun pitäisi pelastaa maapallo ilmastonmuutokselta? Maailma muuttuu ja pelkästään kymmenessä vuodessa on asenteet trendejä kohtaan muuttuneet selvästi. Eivät ne sisustustrendit kuitenkaan ole mihinkään kadonneet…

Kuva: Ferm Living

Olen viime vuosina aina perinteisesti tehnyt blogiin oman tulkintani tulevan vuoden sisustustrendeistä. Kuten aiemmin viime syksynä kirjoitin (Miksi kannattaa puhua sisustustrendeistä), minusta on tärkeää tiedostaa mitkä trendit ovat vallalla, sillä se voi auttaa tekemään ajattomampia valintoja. Jos trendejä vain halveksutaan ja niiden käsittelyä vältetään, ei se lisää tietoisuutta ajattomimpien valintojen tekemiseksi. Näinpä päätin tänäkin vuonna tehdä oman koosteeni sisustustrendeistä.

Trendi on itsessään melko laaja käsite; on eroa sillä puhutaanko yksittäisistä, konkreettisista ”villityksistä” vai laajemmista megatrendeistä, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisemmin kaikkiin valintoihimme (esim. ekologisten vaihtoehtojen suosiminen). Selvää on, että tietoisuus vastuullisista ja ekologisista valinnoista on lisääntynyt viime vuosina, mutta näkyykö se oikeasti ihmisten ostotottumuksissa? Yritykset ovat ainakin mm. lisänneet tuotteiden uudelleenkäytön mahdollisuuksia toiminnassaan.

Kuvat: Ellos

Olen koonnut sisustustrendikoosteeni perehtymällä eri sisustuslehtien ja blogien trendianalyyseihin sekä pohjoismaisten huonekaluvalmistajien uutuusmallistoihin. Ostin kauppareissulta ison nipun pohjoismaisia sisustuslehtiä, ja silmiinpistävintä oli se kuinka sisustustrendianalyysit loistivat poissaolollaan suomalaisista sisustuslehdistä ainakin näin vuodenvaihteessa. Ruotsalaisissa lehdissä sisustustrendianalyysit tehtiin vielä aiempien vuosien tapaan.

Kuva: Menu
Kuva: Menu

Sisustustrendien sykli on selvästi pidentynyt. Viime vuotisissa trendikoosteissani on monia samoja juttuja, jotka ovat edelleenkin ajankohtaisia. Trendikäs sisustustyyli on muuttunut selkeästi astetta ajattomampaan ja klassisempaan suuntaan. Etenkin ruotsalaisia sisustuslehtiä hallitsevat nykyään elegantisti ja hitusen runsaammin sisustetut kodit kuin muutama vuosi sitten ja modernisti sisustettuja uusia omakotitaloja näkee harvemmin.

Kuva: Gubi
Kuva: Gubi

Nostot vuoden 2020 sisustustrendeistä

Trendikäs sisustustyyli lyhyesti: ajattomasti, ripauksella designklassikoita ja kirppislöytöjä yhdistelemällä sisustettu koti. Elegantti ja tyylikäs ilme neutraalein värisävyin. Sisustuksessa painotetaan pitkäikäisiä ja laadukkaita valintoja.

Trendikkäin muoto: orgaaniset, kaarevat muodot. Huonekalut ovat nyt aiempaa pyöreälinjaisempia, kulmat on pyöristetty. Kaarevuus näkyy etenkin sohvissa ja pöydissä.

Kuva: Ferm Living

Trendikkäin kaluste: kaarevalinjainen nojatuoli. Pyöreälinjaiset huonekalut näyttävät ajankohtaisilta kanttisen kauden jälkeen.

Trendikkäin materiaali: puu. Ajankohtaisia ovat yhtälailla vaaleat ja hyvin tummat puulajit. Monet asiantuntijat listaavat puun yhdeksi trendikkäimmistä materiaaleista.

Trendikkäin tekstiili: teddy-kangas. Teddy-kankaisia nojatuoleja on näkynyt jo jonkin aikaa ja nyt tuo materiaali on tullut entistä suositummaksi myös sohvissa.

Trendikkäin kasvi: kuivakukat (edelleen). Ei pelkästään heinät ja oksat, vaan myös näyttävämmät kuivakukkakimput jatkavat trendien aallonharjalla.

Trendikkäin metalli: kylmät metallit, kuten rosteri, teräs ja hopea. Kylmän metallin ja tumman puun yhdistelmä on supertrendikäs.

Trendikkäin väri: sininen, keltainen ja neutraalit sävyt. Pantone valitsi vuoden väriksi sinisen sävyn ”Classic Blue” ja suomalainen Tikkurila keltaisen ”Lemonaden”. Molemmat värit ovat ajankohtaisia sisustuksessa. Vahva beigen kausi on väistymässä ja monissa trendiennusteissa povataan värien käytön lisääntymistä. Neutraali värimaailma on kuitenkin edelleen ajankohtainen.

Trendikkäin yksityiskohta: veistos tai näyttävä keramiikka. Taideveistokset ja keramiikka ovat nostaneet suosiotaan jo pitkään sisustamisessa. Pinnalla ovat edelleen myös podiumit, joita käytetään viestosten esillepanoon.

Kuvat: &Tradition

Tulevat ja väistyvät trendit

Väistyvät trendit: pampaheinä, beigen sävyt ja marmori. Kyllästyttävätkö pampaheinät jo? Luultavasti niitä näkyy entistä vähemmän tänä vuonna. Beigen sävyt ja marmori ovat sinällään melko ajattomia valintoja, mutta samaan aikaan alleviivaavat vahvasti tätä aikaa. Kaikki sisustusjutut, joista tulee valtavan suosittuja kokevat yleensä myös suuremman laskun trendiaallossa.

Tulevat trendit: tasaraidat, vekkivalaisimet ja pehmeät punaisen sävyt. Tasaraitojen uusi tuleminen näkyy jo vaisusti. Raidat näyttävät pitkästä aikaa raikkailta. Myös 80-luvun tyylisiä vekki-kupuisia valaisimia alkaa näkyä entistä enemmän. Entäs punainen? Tummaa punaista näkyi jo joulun aikaan, mutta tulossa ovat vieläkin oranssisemmat punaisen sävyt.

Kuva: Mehrotra

Kuvat: HAY

Sisustrendejä ja ennusteita on mielenkiintoista seurata, eikä tarkoitus tietenkään ole tuoda kaikkia trendejä omaan kotiin. Turhan kulutuksen ja trendien perässä juoksemisen sijaan karsiminen ja yksikertaistaminen tuntuu paljon paremmalta. Vaihtelua ja ajankohtaisuutta voi tuoda kodin sisustukseen pienin keinoin. Ja lopulta jokainen meistä sisustaa kodin oman näkemyksen mukaan ja omalle perheelle mieluisasti.

Mitä mieltä olet sisustustrendeistä? Vaikuttavatko ne sisustusvalintoihisi; innostavatko hankkimaan vai pikemminkin välttämään tiettyjä tuotteita?

Lue myös:

Sisustustrendit 2019

Miksi kannattaa puhua sisustustrendeistä?

Author

2 Comments

  1. Terttu Jokikokko Reply

    Hei, olenkin ihmetellyt esim. Marimekon kevät mallistoa kun siinä on paljon beigeä! Minkä hän takia? Myös kultaa näkee paljon.

    • Suvi M Reply

      Beige ja luonnolliset sävyt ovat nyt hyvin trendikkäitä myös. Ei se, että jokin tietty väri tai metallisävy on trendikäs poista kuitenkaan sitä etteikö mallistoissa olisi myös muita sävyjä.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.