On vaikea hillitä innostusta päästä sisustamaan meidän mökkiä, Villa Fregattia. Pyörittelen sisustusideoita mielessäni joka päivä ja mietin tunnelmaa, jonka haluaisin mökille luoda. Sisustamisen aika tulee kuitenkin vasta kesällä, mutta onneksi nautin myös tästä suunnittelusta ja kyllä myös odottavasta fiiliksestäkin. Tässä sekalainen katsaus sisustuskuvista, jotka miellyttivät silmääni ja joista löytyy sisustusjuttuja, joita olen pyöritellyt mielessäni.

Kuva: Kvänum

Pystylaattaa

Kuten aiemmin kirjoittelin, meinaamme laatoittaa mökin keittiön yhden seinänpätkän pitkulaisilla laatoilla pystysuuntaan ladottuna. Tässä Kvänumin kuvassa on vähän sitä fiilistä, mitä haen. Meillä laatat tulevat todennäköisesti olemaan pikkuisen erilaisia, mutta en poissulje näitä pyöristettyjä laattoja jos vain sopiva sävy löytyy.

Kuva: Refine Design Studio / Christian Olsson – Clear Cut Factory

Kiinteä säilytyshylly

Te taidattekin tietää, että pidän kovasti kiinteistä seinähyllyistä; löytyyhän niitä meidän kodista niin olohuoneesta kuin saunatuvaltakin. Nyt mietimme sellaista ratkaisua myös mökille. Kävi nimittäin niin, että yhdestä makuuhuoneen väliseinästä täytyy tehdä normaalia syvempi, koska seinän sisällä kulkevat koko mökin sähköjohdot, eivätkä ne olisi mahtuneet normaalin syvyisen seinän sisälle. Tässä tapahtui pieni moka lattiavalun yhteydessä ja johdot jäivät liian leveälle alueelle. Tuon seinän sisään tulee myös sähkökeskus.

Sen sijaan, että tekisimme seinään levennyksen, aloimme miettiä, että pitäisikö suosiolla tehdä tuosta kohdasta vieläkin leveämpi, jolloin voisimme upottaa seinään hyllyt. Näin seinään ilmestyvä leveämpi kohta ei näyttäisi virheeltä, vaan sillä olisi funktio. ”Korosta sitä mitä et voi peittää” -sanonta toimii hyvin tässä tapauksessa.

Kuva: Entrance Makleri

Erilaiset puulajit ja -sävyt

Eniten minua mietityttää erilaisten puulajien ja -sävyjen yhdisteleminen. Niitä voi minusta hyvin yhdistellä keskenään, mutta silti pelkään epäharmonista lopputulosta. Villa Fregatin ikkunanpuitteet ovat tammensävyiset ja näkyvillä olevat puupalkit ovat vaaleaa kuusta – nämä materiaalit ovat jo olemassa.

Toiveissa ovat puiset keittiönovet, mutta niissä kääntyisin ehkä sittenkin mielummin vaaleaan puuhun kuin tammeen. Mietimme kovasti myös yläkerran parven lattiamateriaalia. Yläkerran vinokatto jatkuu lattianrajaan asti ja tuo katto paneloidaan hyvin todennäköisesti vaalealla raakaponttilaudalla. Lankkulattia vaikkapa lehtikuusesta olisi tosi kaunis, mutta sopisiko se yhteen kattopaneelin kanssa? Helpointa olisi laittaa parvelle maalattu lankkulattia…

Kuva: Stadshem

Sisustuksen yksityiskohdat

Haluan pitää Villa Fregatin sisustuksen melko pelkistettynä ja yksinkertaisena. Kotona sisustus rönsyilee, mutta mökillä linja tulee olemaan huomattavasti selkeämpi. Tai siihen ainakin pyrin. Jotain kodikkaita yksityiskohtia sisustukseen toki tulee; kirjoja ja viherkasveja. Olen jo miettinyt mitä valaisimia ja sisustusesineitä vien kotoa mökille.

Kuva: Vallonia

Huonekalujen sijoittelu

Maanantai-iltana pyörimme mökin olohuoneessa ja mietimme huonekalujen sijoittelua. Siinä samalla päätimme muuttaa takan paikkaa – pikkujuttu! Heh. Eihän takan ole pakko olla talon keskellä, koska takkalämmitys ei ole mökin päälämmitysmuoto. Niinpä takka tuleekin todennäköisesti seinälle, jossa on pyöreä ikkuna. Näin myös säästämme, sillä piipun ei tarvise olla niin korkea kuin jos takka olisi keskellä taloa. Takan paikkaa muuttamalla saisimme sijoitettua sohvan siten, että siinä istuessa avautuisi suoraa näkymät merelle. Tietenkin, niinhän sen olisi pitänyt alun perin ollakin. Miksi sijoittaisimme sohvan sellaiseen paikkaan, josta ei suoraa avaudu kauniit ikkunamaisemat?

Kuva: Entrance Makleri

Säilytysratkaisut

Erilaiset säilytysratkaisut pyörivät myös vahvasti mielessä. Mökillä ei ole tarkoitus säilyttää suuria määriä vaatteita tai mitään muutakaan, mutta toki säilytystilaa tarvitaan. Eteiseen olisi tarkoitus laittaa naulakko, johon takit on helppo ripustaa. Arki on osoittanut sen, että takkien säilytykseen meidän perheessä toimivat parhaiten naulakot ja koukut – henkareihin ei takkeja tule laitettua. Mutta entäs jos ne koukut olisivat eteisen kaapin sisällä, jolloin takit saisi kuitenkin siististi piiloon oven sulkemalla?

Makuuhuoneeseen olemme suunnitelleet sänkyä, jonka alle mahtuisi säilytyslaatikot. Parvelle voitaisiin rakentaan kiinteät säilytyslokerot toiselle puolelle vinokattoa – sinne saisi hyvin vaihtovaatteet yms. piiloon.

Kuva: Alexander White

Jotain uutta, jotain vanhaa

Tärkeinpänä pidän kuitenkin sitä, että Villa Fregatin sisustuksesta rakentuu viihtyisä, rento ja ajaton – sellainen sisustus, joka kestää aikaa. Olenkin kertonut teille jo aiemmin, että pyrimme sisustamaan mökin hyvin pitkälle meiltä jo ennestään löytyvillä kalusteilla tai kierrätyshankinnoilla. Mutta muutama huonekalu ja ehkä yksi valaisin hankitaan uutena. Ruokapöytiä meiltä löytyy ennestään kaksi, mutta tuoleja meillä ei ole tarpeeksi. Etenkin ruokapöydäntuolien osalta toivon löytäväni kierrätysaarteita.

*

Tunnelma tähän postaukseen poimimissani kuvissa on toki erilainen kuin millainen meidän mökille on tulossa. Suurin osa näistä kuvista on otettu myynnissä olevista asunnoista, jotka sijaitsevat vanhoissa jugend-tyylin kerrostaloissa, kun taas meille rakentuu uusi, moderni mökki. Yksityiskohta sieltä ja toinen täältä, siitä se sisustusinspiraatio lähtee laukkaamaan…

Author

8 Comments

 1. Moi,
  Kaunista ja selkeää. Ihana kokonaisuus. Mikä on seinän väri tuossa ”peili/oksa” – kuvassa?

  • Suvi M Reply

   En valitettavasti osaa auttaa tuon seinävärin kanssa, kun nämä olivat lainakuvia (lähteet kuvan alla).

 2. Kovin kaunista ja selkeää tulee mökillä olemaan! Kiinnitti huomioni ilmeisesti
  eteisnäkymästä korkea ja kapea peili, jossa mustat ohuet kehykset. Olen etsiskellyt meidän eteiseen vastaavanlaista kiinnitettäväksi komeron sivuun. Jos muistat/tiedät ostopaikkaa, olisin iloinen. Terveisin Paula

  • Suvi M Reply

   Selkeyttä ja minimalistisempaa tyyliä tavoittelen mökille. 🙂 En valitettavasti osaa auttaa tuon peiliasian suhteen, kun nämä ovat lainakuvia (lähde kuvan alla).

 3. Seuraan innolla blogiasi, minulla myös mökin sisustusprojekti menossa. Haaveiden myös vaalean puunvärisestä keittiöstä sekä puunvärisestä parketista, mutta pelkään sopiiko ne keskenään?! Terveisin Ritu

  • Suvi M Reply

   Kiva kuulla! <3 Minusta puun sävyjä voi hyvin yhdistellä keskenään, mutta silti arkailen, kun kyseessä on pintamateriaalit, joita ei niin vaan vaihdeta. Pitää sovitella mallipaloja yhteen ja katsoa miltä näyttää...

 4. Muistelen, että jossain vaiheessa haaveilit täyspuisista keittiön ovista. Oletko tutustunut Juvin (http://juvi.fi/keittio.html) tuotteisiin? Heilä on täyspuisia keittiönkaapistoja ja huonekaluja, ja vaikka tyyli on varmaan makuusi liian romanttinen, voi heillä esim. ovet teettää ilman peilejä yms. koristeita.

  Mökin suunnittelu- ja valmistumisprosessia on ollut ilo seurata!

  • Suvi M Reply

   Juu, haaveilin, mutta sitten sain kuulla, että täysipuiset ovet olisivat tosi kalliita. Meillä on kuitenkin melko pieni budjetti, joten katsotaan miten käy. Kiitos tuosta Juvi-vinkistä – pitää tsekata se! Ihana kuulla, että mökkiprojekti kiinnostaa. <3

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.