Yksi kesän parhaimmista jutuista on tuoreet marjat ja oman pikkupuutarhan antimet. En ole mikään suuri viherpeukalo ja jo se, että jokin kasvi menestyy meidän pihalla saa minut hihkumaan onnesta. Tänä vuonna en tehnyt suurta hyötypuutarhaa, vaan istuttelin ruukkuihin salaattia, tomaattia ja ruohosipulia. Kaikki hengissä vielä!

viinimarja-0409

Yksi meidän pihan lemppareistani on viinimarjapuu, jonka ostimme pari vuotta sitten. Se on voinut oikein mainiosti ja antaa satoa juuri sopivasti meidän perheen tarpeisiin. En myöskään ole kovinkaan kätevä martta: en ole koskaan mehustanut tai tehnyt hilloa. Oman pihan marjoja saa olla sen verran, mitä ehdimme kaudessa kuluttaa. Niitä ei ole tarkoitus säilöä pidempään. Niinpä viinimarjoista meille riittää tämä yksi puu sekä pieni pensas, joka kasvaa tontin reunustalla.

viinimarja-0290

viinimarja-0313

viinimarja-0324

viinimarja-0315

Niin kätevä emäntä sentään olin tuossa viime sunnuntaina, että pyöräytin punaviinimarjapiirakan. Sehän syntyi tosi näppärästi valmiista piirakkataikinasta ja päälle kaadoin marjojen lisäksi vain täytteen (jossa on 1 prk kermaviiliä, 0,5 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria ja 1 kananmuna). Melkein koko piirakka meni kerralla – niin paljon lapset siitä tykkäsivät.

Nyt odottelen, että tänä keväänä istutetut vadelmapensaat tuottaisivat satoa. Niissä on jo aika paljon marjanalkuja. Yksi pensas, joka on vadelman ja mesimarja risteytys, teki jo satoa niin, että saatiin suut makiaksi. Kävimme kyllä myös jo poimimassa vadelmia pakkaseen ihanalta marjatarhalta, jossa käymme joka vuosi poimimassa. Vielä pitäisi saada mustikkaa…


Translation: One of the best things in this time of the year is all the fresh berries and vegetables from our own garden. Last Sunday I made this pie and it was delicious!

Author

4 Comments

 1. Olen jo kauan etsinyt (googlesta) pientä puuta joka mahtuisi ja sopisi meidän istutusaltaseen. Tänään aattelin lähtä kyselemään ihan puutarhalta, ja nyt luin tämän, viinimarhapuu, tollasen mäkin haluan!:) Kiitti vinkistä!

  • suvi m Reply

   Voi onpa mukava, että sait täältä vinkkiä! 🙂 Tykkään tosi paljon pikkupuista ja tässä on vielä se hyvä puoli, että se tuottaa satoa.

 2. Viinimarjapuu oli uutta minullekin! Täytyypä laittaa hankintalistalle! Sellainen olisi nurmikonleikkuun kannaltakin paljon näppärämpi kuin pensas!

  PS. Aikamoinen marttahan taidat olla kumminkin, kun on noin mehevä piirakka pöydässä!

  • suvi m Reply

   Juu, tämä on oikein näppärä puu. Meidän viinimarjapensas ei ole yhtä siistissä kunnossa, kun ruoho rehottaa sen juurella. Se ei myöskään ole oikein kasvanut kunnolla, vaan on jäänyt aika pieneksi ja tuottaa paljon vähemmän satoa kuin tämä puu.

   Kyllähän sitä osaa marttailla, kun vaan ryhtyy toimeen. 😉 Ennemminkin kyse taitaa olla siitä, ettei minulla ole tarpeeksi mielenkiintoa keittiöhommiin.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.