Lupasin kirjoitella vielä tarkemmin uusista pihaistutuksistamme ja näin vähän viileämpänä ja harmaana päivänä voikin hetken istua koneella blogia päivittelemässä.

Viime viikon sunnuntaina kävimme siis taimitarhassa hakemassa täydennystä pihakasveihimme. Meinasin tosissaan hullaantua Taimitaikureilla, kun siellä oli niin paljon ihastuttavia kasveja! Siellä oli mm. puunmuotoisia viinimarja”pensaita” ja sellainenhan oli saatava omalle pihalle.

viinimarjapuu

Olen teille tainutkin kertoa, että pidän ihan hirveästi tuollaisia puista, joissa on pitkä varsi ja tuuhea (pallomainen) yläosa. Ei siis ollut yllätys, että ihastuin ihan kympillä tähän viinimarjapuuhun. Istutimme sen terassin toisen sisäänkäynnin viereen. Tuosta on kätevä sitten napsia punaisia viinimarjoja terassinpuoleltakin.

Päätarkoitus oli kuitenkin ostaa taimitarhasta kolme isoa tuijaa talon ja saunarakennuksen väliselle nurmialueelle. Tuijien hankinta oli Mankun idea ja minusta oikein hyvä sellainen. Tuijat viimeistelisivät tuota tylsää nurmialuetta, jossa ennestään oli muutama pensas ja kolme syreeniä.

tuijat_maahan

Lapset auttoivat innoissaan istutushommissa ja rakentelivat hiekkakaupunkeja peräkärrylle kasattuun hiekkaan, joka kuopista kaivettiin.

hiekkakakut

hiekkakaupunki

tuijat_paikoillaan

korkeat_tuijat

Korkeat tuijat sopivat minusta oikein hyvin tuohon välialueelle. Onneksi hankimme yli kaksimetriset tuijat, niin heti sai näyttävyyttä pihalle, eikä tarvitse odottaa monta vuotta niiden kasvamista. Emme vain heti laittaneet niille tukikeppejä, joten tuuli ehti kaataa tuijat heti seuraavana päivänä. Nyt tukikeppien asettamisen jälkeen ovat kaikki kolme tuijaa pysyneet hyvin paikoillaan. Keppeinä käytimme harjanvarsia ja laitoimme ne tuonne tuijien sisälle niin, että niitä ei edes huomaa.

mustikka

Ostimme myös uuden mustikkapensaan. Ennestään meillä oli jo yksi pensas sekä jonkin verran luonnon mustikoita pihlajan juurella. Tälle uudelle mustikkapensaalle sai kahden vuoden takuun, joten uskalsin ostaa sen. Nyt pensaat kannustavat toisaan kasvussa ja toivottavasti saadaan paljon mustikkasatoa.

Pihan ”vanhat” kasvit ovat säilyneet hyvin ja näyttävät uutta kasvunvoimaa. Kartiovalkokuusemme selvisivät onneksi talvesta hyvin. Viime vuonnahan ne vähän kärsivät, mutta nyt sellaista ei ollut havaittavissa.

kartiovalkokuusi

pionit

Pionipuskatkin rehottavat hienosti. Ne ovat tuuhentuneet paljon verrattuna näihin viikko sitten otettuihin kuviin. Onneksi siirsimme ne pois alkuperäiseltä paikaltaan. Vielä pitäisi rajata tämä kukkapenkki selkeämmin ja hankkia kariketta.

tulppanirivi

Syksyllä kaivon kaikenlaisia sipuleita maahan ja yllättävän hyvin ne lähtivät kasvamaan. Aivan ihanaa, että saimme nauttia omien tulppaaneiden kukkasista sisäänkäynnin läheisyydessä. Olen ihan yllättynyt, että onnistuin kasvattamaan jotain.

kukatkukkii

etupiha

Nämä kuvat on otettu viikko sitten sunnuntaina ja nyt helteiden jälkeen on pihalla vähän vehreämpää kuin näissä kuvissa. Vielä olisi tarkoitus hankkia hyötykasveja sekä muutama kukkiva pensas pihalle. Vadelmapensaita haluaisin ehdottomasti hankkia. Sitten muutama amppelimansikka, kuten aiempina vuosinakin. Bacsaceihin ajattelin tänä vuonna istuttaa salaattia ja yrttejä.

Author

12 Comments

 1. Ihanan näköinen piha teillä! 🙂 onko teillä sokkelin virellä ympäri taloa tuollaista isohkoa pyöreää kiveä? 🙂 meidän tontti on erittäin kivinen (täynnä nyrkin kokoista ja isompaa), ja oon vähän suunnitellut että jos niitä latelis sokkelin vierustaan kun ne pitää kuitenkin saada pois tulevan nurtsin alta.. mietin vaan että ei lopputuloksesta ei välttämättä tulis yhtä hieno kun kivet ei oo kaikki pyöreitä :/

  • No kiitos, onhan tämä piha vielä kovin keskeneräinen, mutta ehkä se joskus loistaa siten, kuten olen unelmoinut. 🙂
   Kyllä, meillä kiertää pienet kivet sokkelin ympärillä. Ei ihan joka kohdassa (ei terassien kohdalla). Tykkään kovasti niistä. Minjata pyöreät, lämpimän hiekan sävyiset kivet pehmentävät kivasti talon modernia ulkoasua. Ostettiin näitä kiviä silloin yksi isompi satsi, eivätkä minusta olleet kovin kalliita (tarkkaa hintaa en muista). Niitä jäi ylikin, joten ollaan niitä koottu sitten etupihan koristeportin viereen.
   Voittehan te koittaa miltä ne kivet näyttäisi sokkelin reunassa. Ja voihan niitä käyttää myös esim. istutusten rajaamiseen tms… 🙂

 2. Hei! Voisitko kertoa vielä lisää sinun mustikkapensaista? Mitä lajiketta ne ovat? Koska olet istuttanut sen ensimmäisen ja tuottaako se jo satoa? Espoossa ei ole harmaudesta tietoakaan, aurinko paistaa kunnolla ja varjossa 27 astetta! 🙂

  • Voi, kun en nyt muista mitä lajiketta meidän mustikkapensaat on. Tämä uusi oli ainakin tyttö. 😀 Kun niitä oli myös poika-lajikkeita. 😀 Ja kotimainenkin on. Sen enempää en tiedä. Eka pensas taidettiin ostaa pari vuotta sitten. Ei ole vielä oikein tuottanut satoa, mutta katsotaan nyt, kun niistä on kaveria toisilleen… 🙂

 3. Paljonko yli kaksimetriset tuijat maksoivat? Meillä tulisi pihasuunnitelman mukaan puutarhaan muistaakseni noin 20 tuijaa, ja tietysti olisi mukavaa, jos ne olisivat heti kunnon kokoisia…

  • Nämä isot tuijat olivat 80€/kpl. Mutta isäntä sai kai vähän tingittyä…. 🙂

 4. Hei, teillä on ihana koti sisältä ja ulkoa! Viime kesänä teillä oli terassilla Ikean purjemarkiisit. Olitteko tyytyväisiä pujeisiin ja kuinka kiinnititte ne? Olen ajatellut sellaisia ainakin toistaiseksi meidän terassiamme varjostamaan, mutta kiinnitys mietityttää. Blogiasi on aina mukava lukea, kiitos siitä ja ihanaa kesän odotusta!

  • Voi kiitos mukavasta kommentista! 🙂
   Kyllä meillä on edelleen ne Ikean purjeet ja tykätään niistä kovasti! 🙂 Kirjoittelen oman postauksen niiden kiinnityksestä, niin voin havainnollistaa valokuvin miten ne on kiinnitetty. Kunhan nyt olisi lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, että pääsen kuvailemaan… 🙂

 5. Moi,

  kertoisitko ehtiessäsi tuosta asfaltointiprojektista? Erityisesti kiinnostaa, oliko nuo rajaukset reunakivillä tehty jo ennen asfalttia? kiitos!

  • Juu, kyllä laitettiin reunakivet ennen asfaltointia. Osassa kohtaa on vain lauta rajaamassa nurmea. Ne kohdat pitää laittaa jossain vaiheessa uusiksi, kun lauta alkaa menemään huonoksi…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.