Kaupallinen yhteistyö: Kannustalo

Meidän kesämökkimme Villa Fregatti on nyt pystyssä ja rakennustyöt etenevät mukavaa vauhtia. Kurkistetaan siis vihdoin tarkemmin sisätiloihin ja siihen millainen on Villa Fregatin pohjaratkaisu – olette jo lähettäneet siitä paljon kysymyksiä Instagramin kautta.

Mökkimme kerrosala on kaavan määrittelemä 80 m2: alakerta 62 m2 ja parvi 18 m2. Huoneistoala on yhteensä 67 m2.

Alakerta

Alakertaan sijoittuu sopivan kokoinen eteinen, keittiö, yksi pieni makuuhuone sekä 22 m2 kokoinen olohuone. Pohjaratkaisussa tilat sulautuvat toisiinsa, eikä mökissä ole ollenkaan käytävätiloja. Olohuone avautuu ylös toiseen kerrokseen saakka ja tilaa halkaisee ihastuttava kattoparru – yksi lempiyksityiskohdistani!

Kaavan määrittelmä tiukka pinta-alan koko tarkoitti sitä, että jouduimme vähän pihistää olohuoneen koosta. Toisaalta haluammekin, että kesämökillä on kodikkaan tiivis tunnelma – emme ole rakentamassa hulppeaa huvilaa, vaan sympaattista pientä taloa. Toki ylös saakka aukeava huonekorkeus tuo rutkasti valoa ja avaruutta koko mökkiin.

Keittiöstä tulee yksikertainen ja toimiva. Makuuhuonetta vasten olevalle seinänpätkälle tulee korkeaa keittiökaapistoa kattoon saakka. Haaveissani on myös aamiaiskaappi. Vastapäiselle seinustalle tulee ainoastaan alakaapit ja mahdollisesti avohyllyä.

Halusin jättää keittiöön oman aamupalanurkkauksen ja tilan pienemmälle pyöreälle pöydälle. Aamuaurinko nousee keittiön nurkkaikkunoiden puolelta, joten siinä on varmasti kiva istuskella aamulla. Tai ehkä laitankin nurkkaukseen nojatuolin ja pienen pöydän…?

Sisustamista olemme miettineet sen pohjalta, mitä huonekaluja meillä on jo valmiina ennestään. Ne huonekalut, joita pitää hankkia, pyritään hankkimaan käytettyinä. Sisustuksesta rakentuu varmasti oikein meidän näköinen.

Parvi

Parvi on Villa Fregatissa yhtä suurta tilaa. Ensimmäisissä luonnoksissa olin hahmotellut parvelle erikseen aulan ja makuuhuoneen, mutta totesimme, että yksi yhtenäinen tila on käytännöllisempi. Ja miksi peittää kauniita merinäkymiä seinällä? Nyt olohuoneen ylemmistä korkeista ikkunoista voi ihailla merimaisemia esteettä parvelta käsin.

Parvesta tehdään mukava oleskelutila ja sisustamme sinne todennäköisesti makuupaikat lapsille. Sinne jää vielä tilaa myös muutamalle vierassängylle.

Mökissämme ei ole kylpyhuonetta tai wc:tä, sillä saatavilla on vain kesävesi. Mankku on jo nikkaroinut meille ulkohuussin ja peseytymistilat tulevat erilliseen saunatupaan, jonka suunnitelmat ovat vielä melkoisen auki.

Pintamateriaalit

Villa Fregatin pintamateriaalivalinnat näkyvät olohuoneen 3D-luonnoksessa: vaaleaa puuta, vaaleaksi maalattuja seiniä, betonia sekä ripaus mustia yksityiskohtia. Ajatuksena on, että paneloimme sisäkaton kuusipaneelilla ja maalaamme seinät valkoisella tai jollain hyvin vaalealla sävyllä. Alakerran lattia tulee jäämään betonille, mutta toki se pitää pintakäsitellä siistiksi. Parvelle tulee puulattia.

Ikkunakarmit ovat sisäpuolelta puuta (sävytetty tammensävyiseksi), mutta ulko-ovi sekä terassin ovi tulevat olemaan mustia. Näin voimme halutessamme pitää ikkunoissa mustia ristikoita, joiden avulla mökin tunnelma muuttuu melkoisesti:

Talon suunnittelussa joutuu väistämättä tekemään erilaisia kompromisseja rakennusteknisistä syistä. Kaikki yksityiskohdat vaikuttavat toisiinsa ja taloa suunniteltaessa on huomioitava lukuisia erilaisia määräyksiä ja teknisiä seikkoja – niitä pulmia ratkoivat Kannustalon rautaiset ammattilaiset.

Suunnitelmani saivat ehkä aikaan jonkin verran harmaita hiuksia, mutta olen iloinen, että pystyimme säilyttämään Villa Fregatissa monia lempijuttujani. Tällaisia ovat esimerkiksi eteisen ja keittiön nurkkaikkunat sekä olohuoneen talon muotoa mukailevat korkeat ikkunat, esille jäävä kattoparru, ylös saakka ”terävästi” jatkuva sisäkatto, olohuoneen pyöreä ikkuna ja valoisa parvi. Yläkerran kattoikkunat jätimme omasta päätöksestämme pois, sillä emme halua ottaa riskiä, että niistä tulisi kosteusongelmia.

Olemme suunnitelleet Kannustalon suunnittelijoiden kanssa Fregatista kolme erilaista versiota. Uudet talomallit julkaistaan helmikuussa 2019. Villa Fregatin valmistumista voi seurata reaaliaikaisesti Instagramissa: @villa.fregatti

Lue myös:

Villa Fregatti on pystyssä
Tällainen on meidän mökki Villa Fregatti

Author

8 Comments

 1. Minna Mansikkamäki Reply

  En ole seurannut blogoa kovi tarkasti, mutta nyt lukiessani kiinnitin huomiota vaate ym. säilytystilojen puutteeseen?

  • Suvi M Reply

   Teemme kesämökkiä, joten tarkoitus ei ole säilyttää siellä suuria määriä vaatteita (tai tavaraa). Emme tee kiinteitä säilytystiloja, vaan tarvittavat säilytysratkaisut toteutetaan lipastoilla/kaapeilla sekä esim. sängynaluslaatikoilla.

 2. Niin kaunista! ???? Tätä projektia on niin mielenkiintoista seurata. Tsemppiä!

 3. Projektianne on tosi mielenkiintoista seurata!
  Mietittekö kuivakäymälää suunnitteluvaiheessa? Olin itse yllättynyt niiden siisteydestä, ”wc-mäisyydestä” ja hajuttomuudesta. Monissa malleissa ei tarvita edes sähköä tai vettä tai ns. kesävesi riittää. Olimme mökillä, jossa tällainen oli kylpyhuoneessa, ja oli kyllä ihan kuin ”oikea” WC.

  • Suvi M Reply

   Tosi mukava kuulla, että meidän projekti kiinnostaa. 🙂
   Katsoimme joitakin kuivakäymälävaihtoehtoja, mutta meille oli alusta saakka selvää, että haluamme tehdä ulkohuussin. Emme halunneet varata tarkasti rajatusta pinta-alasta tilaa wc:lle. Ulkohuussiin ei tule sähköä, joten sekin rajasi käymälävaihtoehtoja.

 4. Teidän projektia on ihana seurata. Nyt aika monella on somessakin mökkiprojekti menossa. Me ollaan itse suunnittelu vaiheessa, tontti on ostettuna ja lupa kuvia tehty. Olisi hieno kuulla miten päädyitte tähän ratkaisuun? Me ollaa ajateltu alotetta saunamökistä + huussi varastorakennuksesta, joka itsessään menee jonkun aikaa mökkinä. Myöhemmin tulee päämökki, ehkä vessoineen ja kylppäreineen. Iso saunamökki ei haittaa, koska lapsia on neljä niin saavat käyttää myöhemmin sitä perheineen.

  • Suvi M Reply

   Onpa tosi kiva kuulla! 🙂 Jep, ainakin Kertulla on myös mökkiprojekti käynnissä. On mukavaa, että löytyy vertaistukea ja projektissa mukanaeläjiä. 🙂

   Tämä meidän projekti lähti alunperin haaveesta rakentaa vielä kerran ”se unelmien talo” merimaisemiin ja Kannustalon Mika pyysi minua suunnittelemaan sellaisen. Siitä kirjoittelin tarkemmin täällä:

   https://www.valkoinenharmaja.fi/tallainen-on-meidan-mokki-villa-fregatti/

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.