Haaveillaanko vähän kesästä? Sehän on jo ihan nurkan takana. Minulla on suuret odotukset ensi kesästä ja ihanista hetkistä Villa Fregatissa. Ehkä olen vähän romantisoinut mökkeilyä, mutta unelmointi ja mielikuvafiilistely ovat minulle yksi olennainen osa koko mökkiprojektia.

Tänään Mankku sanoi ääneen sen, mitä en itse ole uskaltanut toivoa: Villa Fregatin sisätyöt voisivat valmistua juhannukseksi. Ei se maailmanloppu ole vaikka ei valmistuisikaan, ei meillä ole aikataulua, mutta olisihan se aivan mahtavaa! Veikkaan kuitenkin, että ihan juhannuksena ei vielä tule olemaan valmista, sillä palapelissä on monta sellaista osaa, joiden aikatauluihin emme voi itse vaikuttaa. Mutta varmasti vietämme juhannusta mökillä olipa se kuinka keskeneräinen tahansa.

Odotan hitaita kesäaamuja mökillä

Ehkä eniten odotan ensimmäistä yötä omassa mökissä. Heräämistä uudenkarheista lakanoista ja hitaasta aamukahvihetkestä, jonka voi viettää vaikka omassa mökkirannassa. Odotan innolla myös koko perheen yhteisiä uimahetkiä, jollaisista pääsimme nauttimaan jo viime kesänä. Nyt uinnin jälkeen voimme toivottavasti hipsiä omaan saunaan ja sen jälkeen grillata vaikka makkarat.

Kuva: Robson Rak Architects

Toivon, että Villa Fregatiin syntyy oma viehättävä tunnelma. Tavoitteena on luoda mökille rento ja kotoisa fiilis, emmekä halua sinne mitään suuria ylellisyyksiä, kuten esimerkiksi poreallasta (palju sopisi sinne paremmin). Meillähän on ulkohuussi ja veden saamme vain kesäisin mökille.

Mökin pihapiirissä riittää hommaa vielä pitkään, mutta on muutamia yksityiskohtia, mitä haluaisin kesäpaikkaamme toteuttaa. Näitä ovat mm. pergola, ulkosuihku, riippukeinu ja istuskelupenkki rantaan… Haaveeni eivät ole suurensuuria – haaveilen ennemminkin tunnelmasta ja hetkistä kuin konkreettisista asioista.

Haaveilen ennemminkin tunnelmasta ja hetkistä kuin konkreettisista asioista

Viikonloppuna jutskailin muutaman tutun kanssa ja kerroin kuinka on tavallaan ristiriitainen fiilis siitä, että mökki alkaa valmistua. Tietysti se on ihanaa, että mökki valmistuu, mutta me molemmat Mankun kanssa nautimme myös tästä prosessista, joka askel askeleelta vie kohti määränpäätä. Iloitsemme pienistä etapeista ja suunnittelemme mitä raksalla tehdään seuraavaksi. Onhan se tavallaan haikeaa, kun tuo vaihe menee ohi. Osa teistä ehkä ajattelee, että tuo kuulostaa ihan hassulta, mutta luulenpa että blogilukijoiden joukossa on myös kohtalotovereita, jotka ymmärtävät mitä tarkoitan. Ja kyllähän meillä vielä riittää paljonkin hommia sen jälkeen, kun mökki valmistuu sisältä.

Tämän postauksen kuvat ilmentävät hyvin sitä tunnelmaa, josta haaveilen. Olen poiminut kuvat ihanilta skandibrändeiltä Skagerakilta, House Doctorilta ja Bloomingvilleltä. Poimin mökin sisustukseen ja pihalle inspiroivia yksityiskohtia sieltä täältä ja yhdistelen ne meidän tyyliin sopivalla tavalla. Tunnelma: se syntyy ihan itsestään yhteisistä hetkistä.

Author

5 Comments

 1. Miten tämän muotoilisi…enää en kaipaa mökkielämää käytännössä ollenkaan, ja noiden maalailujesi kaltaisten unelmapäivienkin yllä leijuu todellisuus erityisesti saaristossa väijyvistä punkeista! Ne ovat pilanneet käytännössä Suomen huiman kauniin kesän. ???? Siinä eräs surullinen osoitus – yksi tuhansista – ilmaston- ja luonnonmuutoksen seurauksista. Lapsuuden kesät on lopullisesti menneet. Pelottavaa! Kunpa tapahtuisi jotain joka vielä muuttaisi vääjäämätöntä tuhoa, mutta vaatii kyllä vahvaa uskoa…

  • Suvi M Reply

   Onpa ikävää, että koet punkit noin vahvasti. Tietysti ne ovat todella ikävä riesa ja inhottava seuraus ilmaston lämpenemisestä, mutta minä en anna niiden pikkuvintiöiden rajoittaa elämääni. Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa rokote ja borrelioosia voi hoitaa antibiootein, mikäli puremasta ilmestyy punainen rengas. Toisaalta, ei niitä punkkeja (onneksi vielä) ihan kaikkialla ole. On esim. tutkittu, että muurahaiset saattavat karkoittaa punkkeja. Meidän mökillä on monia muurahaispesiä ja ehkä se on syynä, että emme ole löytäneet sieltä vielä yhtäkään punkkia, vaikka viime kesänä teimme ahkerasti raivaushommia heinikossa ja metsässä.

  • Mulle on käynyt vähän samalla tavalla. Tai no melkein. Nautin Suomen kesästä ja odotan siltä aina yhtä paljon. Mutta jokainen heinikko, ruoho ja nurmikko on mulle vaaravyöhyke. Oma poikani sai meidän pihalta punkin selkäänsä vaikka meidän piha on metsätontin tapaan täynnä muurahaisia. Äitini sai borrelioosin (joka ei ilmennyt renkaana) punkin pureman mukana marjametsästä ja on sairastanut sitä jo 5 vuotta erilaisin oirein. Sukulaistyttö sairastui alle kouluikäisenä puutiaisaivokuumeeseen. Punkki oli napattu matkaan ihan muualta kuin saaristosta. Nuo kuvat – vaikkakin niin kauniit – huutaa mulle vain mahdollista vaaraa.

 2. Britta-Marianne Reply

  Voi hyvänen aika tuota punkki- hysteriaa! Mökkeily on ihanaa 🙂 Meidän mökillä on 60-vuoden juuret. Olen lapsesta asti viihtynyt mökillämme joka on nyt periytynyt minulle ja miehelleni. Olemme remontoineet sen itsemme näköiseksi ja täytyy sanoa, että sielunmaisema avautuu kauniin järvemme rannasta. Meillä on myös muurahaisia ja uskon, että sen takia ei ole punkeistakaan ollut vaivaa. Nauti mökkeilystä ja ihanasta Suomen kesästä perheinesi 🙂 …ja anna punkkihömpötykselle kyytiä ;D

  • Sitä on hyvä kauhistella punkki hysteriaa, jos omalla kesäpaikalla ei sitä ongelmaa ole. Omassa kesäpaikassa punkkien määrä räjähti käsistä noin 5 vuotta sitten ja sen jälkeen niitä on saanut noukkia lähes jokaisen käynnin yhteydessä jostakusta perheen jäsenestä. Viime käynnillä itselle iski kaksi ja pojalle yksi. Kaikki järkevät torjuntatoimet on pihapiirissä tehty ja tontti ei todellakaan ole mikään heinikkoinen.

   Se mitä moni ei myöskään ymmärrä on, että nymfi-vaiheen punkki on todella pieni. Se näkyy iholla pienenä mustana pisteenä, joten syynäksessä saa olla todella tarkkana. Jos tuon missaa, niin seuraavalla tarkastuksella punkki on helpompi huomata kasvamisen ja ihoreaktion takia, mutta sitten se on ollut kiinni ihossa jo paljon vaarallisemman pituisen ajan.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.