Täällä vuosi alkoi valtavalla sisustuspuuskalla. Lomailu ja joutenolo tekivät hyvää luovuudelle ja nyt on mielessä jos jonkinlaista sisustusideaa. Aloitin kotoa olohuoneesta ja järjestelin kirjahyllyn uudestaan. Tässäpä minun vinkkini sisustusasetelman luomiseen kirjahyllyyn.

Minulta kysytään usein vinkkejä sisustusasetelmien luomiseen. Täytyy sanoa, että koska en ole sisustusalan ammattilainen luotan vain omaan silmääni ja teen sellaisia kokoonpanoja, mitkä näyttävät minusta hyvältä. En tiedä mistään ”säännöistä” mitään ja se minusta onkin ihan hyvä juttu: minulle sisustaminen on rentouttava harrastus, jossa pienet mokat eivät ole niin vakavia.

Aloitin hyllyn järjestelyn tietysti tyhjentämällä sen kokonaan ja pyyhkimällä hyllyt. Tämä kirjahyllyupotus tehtiin seinään raksa-aikana ja näin pian yhdeksän vuoden asumisen jälkeen alkaa hyllyssä olla jo aika paljon naarmuja ja kulumaa. Taso pitäisi uusia ja hylly maalata. Mutta joskus sitten…

Teen sellaisia kokoonpanoja, mitkä näyttävät minusta hyvältä

Olin päättänyt, että tällä kertaa teen hyllyyn pelkästään sisustusasetelmia. Vierastan ajatusta siitä, että hylly olisi olemassa vain sisustusasetelmien takia, vaan toivoisin sillä olevan oikeakin käyttötarkoitus. Toisaalta, onhan sisustuksessa monia juttuja, joita laitetaan vain viihtyisyyden lisäämiseksi – ilman sen tarkempaa käyttötarkoitusta. Näinpä siirsin kirjahyllyn kaikki kirjat toiseen hyllyyn (makuuhuoneeseen). Tärkeää minulle oli kuitenkin jättää kirjahyllyyn Iittalan Vakka-laatikko*, sillä se on vakiintunut kameratarvikkeideni säilytykseen. Samoin Vakka-laatikon vieressä oleva rasia on tarpeellinen, sillä siellä säilytän toiminimeni kuitteja. Alahyllyn oikea reuna säilyi siis ennallaan.

Kun hylly oli tyhjennetty ja tasot pyyhitty, alkoi se mukavin osuus eli sisustusasetelmien luominen. Halusin laittaa hyllyyn esille lempparitavaroitani. Kuin huomaamatta kokonaisuudesta alkoi muodostua liian mustavalkoinen ja niinpä lisäsin joukkoon muutamia puunsävyisiä sisustusesineitä. Vaihdoin Milk-valaisimen tilalle Iittalan oranssisen Leimun* – sekin tuo kivasti väriä kokonaisuuteen.

Sisustuksessa on monia juttuja, joita laitetaan esille vain viihtyisyyden lisäämiseksi

Omat periaatteeni sisustusasetelmien luomisessa:

1. Asettelen tavaroita aina eri syvyyksiin ja limittäin toisiinsa nähden. Usein asettelen yhden esineen etualalle suuremman esineen eteen.

2. Yhdistelen eri korkuisia esineitä. Tykkään siitä, että asetelmassa on rytmiä. On korkeampia ja matalampia esineitä; usein yksi tosi kookas esine ja sen lisäksi kaksi pienempää.

3. Huomaamatta kokoan usein parittoman määrän esineitä ryhmään. Tai jos esineitä on enemmän, niin seassa on muutama todella matala tai pieni sisustusesine viimeistelemässä kokonaisuuden.

4. Pidän kontrasteista: yhdistelen erilaisia muotoja (pyöreitä maljakoita ja kanttisia kirjapinoja) ja materiaaleja (kovaa puuta tai lasia pehmentävät kuivakukat).

5. Jätän asetelmaan tarpeeksi väljyyttä. Kokoan asetelmat mielummin tason reunoille ja jätän keskelle tyhjää sen sijaan että ripottelisin tavarat koko tason leveydelle. Sisustusesineet näyttävät minusta paremmilta selkeinä ryhminä kuin ripoteltuna erikseen pitkän tason päälle. Väljyys on minulle kaikista kinkkisin juttu, sillä usein käy niin, että lisään vielä yhden jutun ja lopulta huomaan, että kokonaisuuteen tulikin liikaa – minimalismi ei ole minulle helppoa, vaikka sitä kovasti ihailen.

Sisustusesineet näyttävät paremmilta selkeinä ryhminä kuin ripoteltuna erikseen pitkän tason päälle

Sisustusasetelmien kokoonpanon vaihtaminen toi kivaa vaihtelua sisustukseen ja pidän vaihteeksi tästä hyllyn kevyemmästä ilmeestä ilman kirjoja (täällä kuva siitä miltä hylly näytti aiemmin). Vaikiopaikkansa hyllyssä säilyttivät ylimmän hyllyn maljakot. Eniten pidän siitä, että vaihdoin pitkästä aikaa valaisimen. Milk-valaisin vakiinnutti paikkansa tässä hyllyssä sen jälkeen, kun se oli mennyt kahdesti rikki. Nyt Milk-valaisin on keittiön hyllyn päällä ja toivon, että se säilyy siellä ehjänä (onhan Leimukin säilynyt keittiön hyllyllä rikkontumatta).

Onko sinulla jotain omia periaatteita sisustusasetelmien luomisessa?

 

*Iittalan tuotteet saatu aikoinaan osana kaupallista yhteistyötä

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.