Kaupallinen yhteistyö: Puustelli Miinus

Keittiö on yksi rakennusprojektin suurimpia valintoja. Se kannattaa suunnitella tarkasti, koska pieleen mennyt toimintojen sijoittelu tai epäkäytännöllisesti toimivat säilytystilat tulevat esille jokapäiväisessä puuhastelussa ja alkavat ärsyttää arjessa. Me valitsimme Villa Fregattiin kotimaisen ja ekologisen Puustelli Miinus -keittiön* ja nyt muutaman kuukauden käyttökokemusten jälkeen on hyvä summata kokemukset yhteen.

Meille tärkeää keittiön valinnassa olivat visuaalisen ulkonäön lisäksi myös kotimaisuus ja ekologisuus. Olin suunnitellut keittiön ulkoasun jo kuukausia ennen kuin päätimme keittiötoimittajan ja toki olisimme voineet saada visuaalisesti samantyyppisen keittiön useammaltakin toimittajalta. Mutta koska vaakakupissa painoivat muutkin seikat, kävi selväksi että Puustelli Miinus oli selkeästi oikea valinta Villa Fregattiin.

Puustelli Miinus keittiöissä on uudenlainen, patentoitu runkorakenne, joka on erittäin ekologinen: perinteiset, yleisesti käytössä olevat runkomateriaalit MDF-ja lastulevy on korvattu kierrätettävällä biokomposiitilla. Kirjoittelin tästä tarkemmin kesällä, joten kannattaa käydä lukemassa sekin postaus vielä jos Puustelli Miinus ei ole sinulle tuttu konsepti. Meille oli tärkeää tehdä mahdollisimman ekologisia valintoja Villa Fregattiin, joten se oli yksi painava syy miksi valitsimme Puustelli Miinus -keittiön.

Tärkeää keittiön valinnassa olivat visuaalisen ulkonäön lisäksi myös kotimaisuus ja ekologisuus – Puustelli Miinus oli selkeästi oikea valinta Villa Fregattiin

Olemme olleet supertyytyväisiä Puustelli Miinus -keittiöön! Visuaalisesti se on juuri sellainen kuin olin toivonut. Ovimateriaaliksi valitsimme ajattoman, vaaleaksi käsitellyn tammiviilun. Tammiviiluiset ovet ovat todella kauniin sävyiset – tammen sävyissä on melko paljonkin eroa eri valmistajien välillä. Joskus kun tammea vaalennetaan saattaa lopputulos olla aavistuksen punertava, mutta onneksi tässä tapauksessa tammen kaunis sävy on säilynyt juuri sellaisena kuin pitääkin, eikä sävy punerra yhtään.

Valitsin runkojen väliin ylimääräiset levyt, jotka viimeistelevät keittiön ilmeen. Ne ovatkin yksi lempiyksityiskohdistani. Vetimet tilasin erikseen kahdesta eri paikasta (Superfrontilta ja A.S. Helsingöltä) ja ne tuovat sopivasti persoonallista ilmettä keittiöön. Halusin korkean kaapistoseinän olevan huonekalumainen ja pidän todella paljon lopputuloksesta. Myös ohut, keraaminen keittiön taso lisää kalustemaista ilmettä – Kivilähteen keraamisesta tasosta* kirjoitan erikseen vielä myöhemmin tarkemmin.

Minun täytyy sanoa, että meillä on nyt mökillä laadukkaampi keittiö kuin kotona. Koen, että Puustelli Miinus -keittiön runkorakenne on ekologisuuden lisäksi myös laadukkaampi kuin perinteiset lastulevyrungot, jotka saattavat helposti alkaa elää ajan myötä jos kosteutta pääsee rakenteisiin. Mökillä tiskaamme astiat käsin, joten on tärkeää, että materiaalit kestävät pieniä vesiroiskeita hetkellisesti.

Meillä on kotona maalatut keittiökaappien ovet, jotka ovat valitettavasti parista kohdasta jo halkeilleet. Uskon, että puuviiluiset ovet ovat kestävämmät, mutta se jää nähtäväksi käytännössä vuosien kuluessa. Koen myös, että puuviiluiset ovet ovat helpompi pyyhkiä puhtaaksi, eivätkä niissä näy sormenjäljet yhtä helposti kuin tasaiseksi maalatuissa kaapinovissa.

Puustelli Miinus -keittiön tammiviiluiset ovet ovat todella laadukkaan tuntuiset ja ovimekanismit toimivat ihanan sulavasti. Laatikot ovat tukevat ja vetävät sisälle mukavan määrän astioita. Keittiön matalammassa osuudessa olevissa alakaapeissa meillä ei ole vetolaatikoita, vaan perinteiset hyllyt – tässä vähän pihistimme, mutta perushyllytkin ovat toimineet ihan hyvin mökkiarjessa. Säilytämme noissa alalaatikoissa kattiloita ja pannuja ja kaapiston toisessa päädyssä siivousaineita. Altaan alla olevasta alakaapista löytyvät roskikset erikseen sekajätteelle, biojätteelle sekä lasille ja muoville.

Yksi pieni, mutta tärkeä yksityiskohta löytyy keittiön sokkelista: se on nimittäin ”eristetty” huomaamattomalla, läpinäkyvällä listalla, joka estää kosteuden imeytymisen sokkeliin (jos vaikka keittiön lattialle kaatuu jotain nestettä). Meillä ei kotona keittiössä ole tällaista ollenkaan ja olemme jo kertaalleen joutuneet uusimaan koko sokkelin kun se alkoi vääntyillä. Tämmöinen pieni, mutta erittäin tarpeellinen yksityiskohta viestii laadusta ja viimeistelystä.

Meillä on nyt mökillä laadukkaampi keittiö kuin kotona

Kaikki kodinkoneet ovat Siemensin* ja niistäkin on pelkkiä hyviä kokemuksia. Liedeksi valitsimme kaksi-levyisen mallin, joka on riittänyt oikein hyvin mökkikokkailuun. Uunissa on paistettu mm. lohta ja piirakkaa sekä näin syyslomalla sämpylöitä. Jääkaappi-pakastinyhdistelmä on integroitu korkeaan kaappiosuuteen. Toiminnot ovat kompaktissa keittiössä lähellä toisiaan, mutta onneksi saimme jonkin verran myös laskutilaa mahtumaan lieden molemmin puolin.

Saatatte ehkä ihmetellä missä meillä on liesituuletin. Päätimme, että emme laita sitä ollenkaan. Pahimmat käryt saadaan pois avaamalla läheinen ikkuna. Tähän mennessä ei ole tullut tilanteita, joissa olisimme kaivanneet liesituuletinta. Kesällä kokkailu keskittyy kuitenkin ulos. Mietimme kyllä tasoon integroitua liesituuletinta, mutta budjettisyistä jätimme sen pois. Hyvin on pärjätty tähän saakka.

Aamiaiskaappi oli yksityiskohta, josta haaveilin ja onneksi saimme sen toteutettua! Aamiaiskaappi sijaitsee korkean kaapiston keskellä ja viimeistelimme sen laatoittamalla taustaseinän samalla ABL:n laatalla*, jota on keittiön seinässä. Kaappi kätkee sisäänsä keskeisimmät kodin pienkoneet: kahvinkeittimen, mikron ja vedenkeittimen. Aamiaiskaappi on ollut erinomainen ratkaisu, sillä muuten laskutilat olisivat täyttyneet koneista ja lopputulos olisi ollut visuaalisesti sekava. Kaappi on näppärä käytössä: kahvikupit sijaitsevat kätevästi kahvinkeittimen yläpuolella olevilla hyllyillä.

Aamiaiskaappi on ollut erinomainen ratkaisu, sillä muuten laskutilat olisivat täyttyneet koneista

Yhteenvetona voisin sanoa, että olemme olleet Puustelli Miinus -keittiöön äärimmäisen tyytyväisiä, enkä rehellisesti sanottuna keksi siinä mitään parannettavaa. Toiminnallisuutta olisin toki voinut parantaa lisäämällä kaappien sisään enemmän vetolaatikoita perinteisten laatikoiden sijaan, mutta tässä pihistimme ihan tietoisesti, koska kyseessä on mökkikeittiö.

Uskon, että Puustelli Miinus -keittiö palvelee meitä erinomaisesti vuosikaudet niin ajattoman ulkonäkönsä kuin kestävän ja ekologisten materiaaliensa puolesta. Kauniissa ja toimivassa keittiössä on ilo kokkailla.

*tuotteista saatu alennusta kaupallisessa yhteistyössä

Lue myös:

Villa Fregatti X Puustelli Miinus
Mökkiprojektin kuulumisia: Keittiö valmistuu

Author

3 Comments

  1. Hei, kerroit tiskaavasi käsin. Miten kuivaat astiat, pyyhkeelläkö? En näe kuivaus-kaappia enkä telinettä. Mikä funktio on korkealle nousevassa paljaassa kaakeliseinässä?

    • Suvi M Reply

      Meillä on sellaiset nätit, puiset kuivaustelineet Ikeasta. Ne nostan pöydälle ja laitan siihen kuivumaan lautaset (uudemmassa postauksessa on kuva kuivuvista tiskeistä). Sitten kun olen tiskannut kaikki, niin kuivaan vielä pyyhkeellä astiat ja laitan kaappiin. Kesällä tulee varmaan tiskattua paljon ulkona. 🙂

      Minulle tärkeää kodin/mökin viihtyisyydessä ja lopputuloksessa ovat muutkin asiat kuin tehokas toiminnallisuus. Kaakeloitu seinä on kaunis ja meidän mielestä tilaan sopiva, viimeistelevä yksityiskohta. Toki seinää on myös helpompi pyyhkiä, kun siinä on kaakelit. Tietysti jokainen tekee valinnat omien mieltymysten mukaan. Emme ole kaivanneet kuivauskaappia, mutta sinulle tämä ratkaisu olisi varmastikin ehdoton no-no.

  2. Hei! Kiitos postauksesta! Oli kiinnostavaa kuulla kokemuksia Miinus-keittiöstä myös mökillä. Minkä levyinen on tuo vetolaatikko, jossa on lautasia?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.