Kun kerrankin saamme Suomessa nauttia mahtavista helteistä, ei pitäisi valittaa. Tai niin sanotaan. Totuus on kuitenkin se, että kuumuus aiheuttaa melkoisen tukalaa oloa monelle. Parasta on jos pääsee kuumana päivänä uimarannalle vilvoittelemaan. Merituuli ja pulahdus virkistävään veteen ovat aivan parasta helteellä! Mutta entäs sitten, kun pitäisi mennä nukkumaan ja makuuhuone on kuin pätsi? Tässä muutama vinkki miten me olemme viilentäneet makuuhuonetta viime päivinä.

Lakanavalinnat

Lakanoilla on suuri merkitys näillä helteillä. Pellavalakanoiden sanotaan viilentävän kuumalla ja lämmittävän kylmällä. Lisäksi pellava imee hyvin kosteutta. Toisaalta myös puuvillaperkaalilakanat sopivat hyvin kesäsäähän, sillä  puuvillaperkaalilakana ei laskeudu ihonmyötäisesti, vaan jättää ilmaa ihon ja lakanan väliin luoden ihanan viileyden tunteen. Me olemme kesällä käyttäneet pääasiassa juuri näitä kahta lakanalaatua. Itse pidän kesähelteillä enemmän puuvillaperkaalilakanoista, sillä ne tuntuvat ”rapeilta” ja ilmavimmilta kuin pellavalakanat.

Näissä kuvissa olen pedannut sänkyyn Midnattin ekologista puuvillaa olevat lakanat. Olen vihdoinkin raahannut mankelin varastosta käyttöön ja ensitöikseni mankeloin tämän lakanasetin. Midnattin lakanat ovat aivan ihanan väriset, mutta eivät minusta ole kuitenkaan paras valinta helteellä.

Parhaan tuloksen mankeloinnissa saa, kun lakanat ovat vähän kosteita. Nämä jäivät vielä vähän ryppyisiksi, sillä otin lakanat suoraa kaapista ja kostutin niitä vain vähän suihkepullolla. Kuuman päivän iltana on varmasti ihanan viilentävää pujahtaa vastamankeloituihin, vielä pikkuisen kosteisiin lakanoihin.

Tuuletus

Meidän makuuhuoneesta on käynti takapihan terassille. Täytyy sanoa, että olemme monta kertaa olleet tyytyväisiä tästä ratkaisusta. On ihanaa, kun makuuhuoneesta saa oven auki ja tarvittaessa voi tehdä läpivedon avaamalla myös kodinhoitohuoneen oven. Kesäillan tuuli viilentää makuuhuonetta tehokkaasti ja pellavaverho estää jonkin verran hyttysien pääsyä sisälle (helteillä ei kyllä pahemmin hyttysiä olekaan). Päivisin pidämme kaikki verhot kiinni ja pimennnysverhot hillitsevät makuuhuoneiden lämpötilaa vielä entisestään.

Lisäksi erillinen tuuletin on ollut meillä todella kovalla käytöllä tänä kesänä. Talossamme ei ole ilmalämpöpumppua, sillä talomme lämpenee maalämmöllä, joten emme nähneet ilmalämpöpumpun hankkimista tarpeelliseksi. Näillä helteillä voisi toki olla eri mieltä.

Pyyhevirkistys

Kun mitkään kikat eivät enää tunnu auttavan tarpeeksi, olen ottanut avuksi kosteat pyyhkeet. Kastelin suuren, froteisen käsipyyhkeen kylmällä vedellä ja väänsin sen kosteaksi. Kun asettaa pyyhkeen jalkojen päälle nukkumaan mennessä, se viilentää oloa juuri sopivasti. Viime yönä vein kosteat pyyhkeet lapsillekin ja kaikki nukkuivat paljon paremmin.

Näissä kuvissa puhtaista lakanoista nauttii meidän perheen rakas Viivi-kissa. Meidän perheessä helteet ovat käyneet eniten 18-vuotta vanhan kissan terveyden päälle. Viivi kärsii munuaisten vajaatoiminnasta ja siihen liittyvistä muista vaivoista. Luulimme jo, että Viivin kunto romahti lopullisesti viikonloppuna, mutta tänään saimme rohkaisevia uutisia eläinlääkäriltä ja keskitymme nyt viimeiset lomapäivät Viivin hoivaamiseen. Paljon nesteytystä, joka on tietysti tarpeen meille kaikille näillä kesäkeleillä.


Translation: Tips for a cool bedroom during these hot summer days. 1. Choose linen or percale cotton duvet covers and sheets. 2. Ventilate the bedroom as much as you can. 3. Use damp towels to cool your body before sleep. Remember also to drink plenty of water!

Author

15 Comments

 1. Itse olen laittanut kosteuttavaa kasvovettä pieneen sumutinpulloon ja suihkutellut kasvoille ja vartalolle. Jalatkaan ei pistä pahitteeksi tällaista luksusta 😀 Toki pelkkää vettäkin voi käyttää, mutta atooppinen ihoni rakastaa tätä ratkaisua. Töissä pidän työpöydällä sumutettavaa ruusuvettä samaan tarkoitukseen. Toimii helteen lisäksi myös esim. matkustaessa kuivaan ilmaan.

  • Suvi M Reply

   Onpa tosi hyvä vinkki tuo kosteuttava kasvovesi! Pitää kokeilla. 🙂
   Minä olen levitellyt jalkoihin Ice Power -geeliä pahimmassa kuumotuksessa. Sekin helpottaa.

 2. Ei ole ollut ongelmaa kuumuudesta yöllä vaan meillä on pikemminkin kylmä. Vaikka ilmalämpöpumppu on ruma, näillä keleillä en valita 🙂

 3. ”Talossamme ei ole ilmalämpöpumppua, sillä talomme lämpenee maalämmöllä, joten emme nähneet ilmalämpöpumpun hankkimista tarpeelliseksi.”
  Maalämpöön saa kyllä näppärästi yhdistettyä viilennyksen. Meillä on viilennysyksikkö yläkerran aulatilassa, joka on korkeaa tilaa alakerran kanssa, ja viilentää tosi hyvin. Viilennys ei myöskään tule kalliiksi. Jälkikäteen tämä voi kyllä olla mahdoton asentaa.

  • Suvi M Reply

   Jep, tiedämme sen. Mutta kun rakensimme ja harkitsimme viilennystä kalliolämpösysteemiin, päätimme luopua ideasta kuitenkin. Tämä pääosin siksi, että putket olisi pitänyt eristää solumuovilla kondensoinnin estämiseksi ja se tuntui liian suurelta urakalta kaikkien raksahommien keskellä. Lisäksi järkeilimme, että Suomessa on harvoin niin kuuma, että viilennystä tarvittaisiin.

 4. Kylmäkalle pakasteesta tiukasti esim. pellavapyyhkeen sisään ja viereen nukkumaan mennessä. Mukavasti viilentää.

 5. Käytän myös kylmäkalleja tyynyliinan sisällä viilentämässä petiä. Perkaalipussilakanat ovat mieluisimmat näin helteillä. Silitän kaikki petivaatteet. Rakastan silitettyjä lakanoita. Ps. Kauniit nuo lakanasi, herkullisen väriset. Terv. Ellenlalellen

  • Suvi M Reply

   Kylmäkalle tyynyliinan sisään viilentää varmasti tehokkaasti. 🙂 Voi, jaksainpa minäkin silittää lakanat! Inhoan silittämistä. 😀

 6. Karoliina Tala Reply

  Hankin muutama vuosi sitten silkkipeitot kesäpeitoiksi. Täyte aitoa silkkikuitua ja päällinen perkaalipuuvillaa. Aivan ihanat! Lisäksi perkaalipuuvillalakanat. Näillä mennään kesä. Syksyn tullen on sitten mukava ottaa untuvatakit esiin.

  • Suvi M Reply

   Kuulostaa kyllä todella ihanalta! Meillä on untuvatäkin nytkin käytössä, mutta mies nukkuu täkin päällä. 😀

 7. Jälkiviisautta toki, mutta miksi ette ottaneet maaviilennystä samalla maalämmön kanssa? Meillä se on?
  Ihanaa kesän jatkoa uskomattoman kauniiseen kotiinne, odotan malttamattomana mökkiprojektinne seuraamista☺

  • Suvi M Reply

   Vastasin tähän Marialle tuossa ylempänä. 🙂 Emme halunneet ottaa riskiä kondensoimisesta ja putkien lisäeristäminen tuntui aivan liian suurelta urakalta.
   Kiva kuulla, että mökkiprojekti kiinnostaa! 🙂 Toivottavasti voin pian kertoa uusia uutisia… 😉

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.