Intohimosta sisustamiseen olen jälleen plaraillut sisustuslehdet, -blogit ja nettisaitit läpi imien ennustuksia vuoden 2016 sisustustrendeistä. Samalla huomasin kuinka erilaisia näkemyksiä tähän aiheeseen onkaan verrattuna esim. pohjoismaihin ja Yhdysvaltoihin tai Britanniaankin. Niinpä pitäydyn jälleen tutuissa pohjoismaisissa sisustustrendeissä, joista runsaimman lähdeaineiston tarjosivat ruotsalaiset sisustuslehdet ja -blogit. Suomalaisissa sisustuslehdissä ei vielä olla pureuduttu tämän vuoden trendeihin, mutta veikkaanpa että jo seuraavissa numeroissa tulee asiaan muutos.

trends1

Photos: Jotun / &Tradition / Jonas Berg – Stadshem

Mitään radikaalia muutosta ei sisustustrendeihin ole luvassa ja harvoin ne trendit muuttuvatkaan ihan yhtäkkiä. Pinnalla ovat edelleen marmori, metallit ja luonnonläheinen sisustustyyli. Jo viime vuonna ennustettiin värien paluuta sisustukseen entistä vahvemmin ja tänä vuonna olemmekin saaneet huomata miten hyvin tummat sävyt ovat nousseet pinnalle. Trendikkäimpiä sävyjä ovat tummansiniset, -vihreät ja -harmaansävyt. Viime vuonna vahvaksi trendiksi ennustettiin terrakotan sävyä ja tänä vuonna tuo ennustus on edelleen voimassa; sävy on vain muuttunut hiukan murretumman punaiseksi.

trends2

Photos: Vipp, Alcro, Residence

Tällä kertaa päätin ottaa erilaisen näkökulman sisustustrendeihin ja listaan vuoden 2016 ”kuumimman” jutun eri kategorioissa. Näissä poiminnoissa on taustalla vallitsevat sisustustrendit: luonnomukaisuus, uudenlainen art deco -henki sekä tietynlainen moderni runsaus.

Trendikkäin väri esineissä: lämmin punainen. Luonnosta ammennetut marjaiset sävyt kuten ruusunmarja, vadelma ja granaattiomena ovat trendikkäitä etenkin huonekaluissa ja sisustusesineissä vuonna 2016. Tätä trendiväriä on helppo tuoda omaan kotiin vaikkapa torkkupeiton tai maljakon avulla. Nähtäväksi jää nousevatko Pantonen vuoden 2016 värit (haalean sininen ja vaaleanpunainen) suosituiksi.

Trendikkäin seinäväri: hyvin tummansininen ja vihreä. Erotin seinävärit omaksi kategoriakseen, sillä minusta niissä on selvästi havaittavissa oma vahva trendi. Jo aiemmin on väistynyt yhden tehosteseinän trendi ja edelleen ajanmukaisempaa on maalata kerralla kaikki huoneen seinät (tummiksi). Tummansinisiä ja -vihreitä seiniä on näkynyt jo paljon. Klassinen tummanharmaa on varma valinta ja sopii hyvin ajan henkeen. Myös beige ja ruskean sävyt ovat jälleen yleistymässä.

Trendikkäin muoto: ympyrä. Ja tekisi mieli lisätä, että ”edelleen”. Tämä trendi oli nähtävissä jo viime vuonna, kun pyöreät maljakot ja peilit yleistyivät. Nyt pyöreitä muotoja nähdään entistä enemmän etenkin valaisimissa ja pienesineissä. Minusta pyöreitä sohvapöytiäkin on alkanut nyt näkyä entistä enemmän, vaikka tokihan niitä on aina markkinoilla.

Trendikkäin kaluste: daybed. Eli keveät sohvat, joissa ei ole selkänojaa. Moni brändi on tuonnut markkinoille oman versionsa daybedistä, esim. tanskalainen Vipp. Tämä trendi oli nähtävissä jo viime vuonna Ikean suositussa Sinnerlig-sarjassa, jonka daybediä saattoi bongata hyvin monesta paikasta.

Trendikkäin materiaali: sametti. Jos mietit uutta koristetyynyä sohvalle, hanki se samettisena. Samettia tullaan näkemään paljon lähiaikoina, ihan myös huonekalujen materiaalina. Helpointa tähän trendiin on kuitenkin lähteä mukaan koristetyynynpäällisellä – vai uskaltaisitko hankkia samettisen sohvan?

Trendikkäin materiaali astioissa: keramiikka. Rosoinen keramiikka vastaa vallalla olevaan luonnonmukaisuuden ja itse-tekemisen trendiin. Kaunista suomalaista keramiikkaa tekee esim. Raaka Rå. Hmmm, olisipa kiva mennä keramiikkakurssille… 😉

Trendikkäin kasvi: palmu. Viherkasvit ovat edelleen ajankohtaisia ja tänä vuonna trendikkäin huonekasvi on palmu, esim. kultapalmu. Runsaat kukka-asetelmat maljakoissa ovat myös trendikkäitä ja tuovat pehmeyttä kodin sisustukseen.

Trendikkäin metalli: messinki. Lämpimän sävyiset metallit ovat edelleen pinnalla ja tänä vuonna taidetaan eniten nähdä messinkiä. Sen rinnalle nousevat myös kylmät metallit kuten kromi.

Trendikkäin kuosi: kukkaprintit. Ruotsissa ennustavat, että kukalliset kuosit tapeteissa ja kankaissa nousisivat tänä vuonna entistäkin ajankohtaisimmiksi. Ihan vielä en olisi kuitenkaan tapetoimassa meidän makuuhuoneen seiniä kukkatapetilla, vaan kaapista jo löytyvät kukalliset tyynynpäälliset saavat kelvata.

Trendikkäin valaisin: riisilamput. Riisivalaisimet nousivat pinnalle 1970-luvulla ja niiden uusi suosio nähtiin 90-luvulla. Minullakin oli teini-ikäisenä riisivalaisin omassa huoneessani. Nyt tuo trendi on jälleen nähtävissä ja riisivalaisimet nostavat suosiotaan. Riisivalaisimien hinnat vaihtelevat suuresti ja jo pienelläkin budjetilla on mahdollista päivittää kodin ilmettä tämän trendin näkökulmasta.

Trendikkäin teema: personaallinen sisustus. Tämä ”trendi” mainittiin monessa ruotsalaisessa lähteessä. Sisustuksesta halutaan luoda oman näköistä, eikä personaallinen sisustus ole sama asia kuin ”erikoinen sisustus”. Tällä haetaan omia, yksilöllisiä ratkaisua – ideoita, joiden kopioiminen ei ole niin helppoa. Yksi esimerkki voisi olla tauluseinien yleistyminen sisustamisessa. ”Massahuonekalujen” tuunaaminen on myös suosittua ja esim. Ikean kalusteisiin voikin hankkia yksilöllisiä ovia, jalkoja ja vetimiä Superforntilta tai sohviin uusia päällisiä Bemziltä. Myös sisustuksen kerroksellisuus ja eri aikakausien tavaroiden yhdistäminen toisiinsa luo persoonallista ilmettä kotiin. Itse-tekemisen trendi jatkuu myös vahvana.

TRENDIT2016

 1. Flos IC / 2. HAY Time hourglass / 3. Marimekko Flower / 4. Ellos samettityynynpäällinen / 5. Vitra Akari / 6. Raaka Rå / William Morris tapetti / &Tradition Cloud one

Sisustustrendilistauksia on hauska lukea ja miettiä sitten miten nuo trendit voisivat näkyä omassa kodissa. En varmasti ole uusimassa sisustusta kokonaan, sillä se olisi täysin omien periaatteideni vastaista – olemmehan pyrkineet hankkimaan kotiin sellaisia huonekaluja ja esineitä, jotka ovat ajattomia ja hyvän muotoilunsa takia näyttävät hyvältä ja kestävät pitkään. Mutta muutaman seinän maalaminen tai parin koristetyynynpäällisen heittäminen sohvalle on sitä trendien soveltamista, jota harrastan. Innolla jo lähden sisustelemaan meidän kotia tähän vuoteen ja itse asiassa aloitin jo tänään, kun siirtelin valaisimien paikkoja ja kokeilin erilaisia yhdistelmiä. Näkyvätkö sisustustrendit teidän kotona?

Translation: I went through a pile of interior magazines, blogs and websites to find out what are the interior design trends for 2016. This is my list (shorter version in English). Trend colour: warm red. Trend colour in walls: dark blue and green. Trend shape: round. Trend furniture: daybed. Trend material: velvet. Trend in dishes: ceramics. Trend plant: palm. Trend in metals: brass. Trend print: florals. Trend lamp: ”rise lamp”. Trend theme: personal and unique touch.

Author

27 Comments

 1. Kerttu / Modernisti Kodikas Reply

  Tosi upea koonti, Suvi! Linkkasin tähän postaukseen omassani 🙂 Mukavaa viikonloppua!

 2. Ihania kuvia olet koonnut, pidän erityisesti tummista seinäväreistä, upea tunnelma.Leppoisaa viikonloppua!

  • Tummat seinävärit viehättävät nyt kyllä kovasti! Täälläkin alkaa ihan pian maalisuti viuhua! 😀 Mukavaa sunnuntaipäivää!

 3. Kiitos Suvi, että teit tämän! Hyvä ja avaava koonti – itsekin varmaan painotun tuolle tyyny/ pienesine linjalle trendien soveltamisessa omassa kodissa:).

  • Mukava kuulla, että postaus oli mieluinen! Näitä on hauska tehdä, vaikka postauksen tekemiseen meneekin normaalia enemmän aikaa – lomalla ehtii. ;D Meilläkin trendit näkyvät pikkujutuissa – tai no nyt juuri tänään aloitettiin makuuhuoneen remppa (seinien maalaaminen)…

 4. Mahtava koonti. Jos itse kiteyttäisin jotenkin, niin rohkeampaan ja yksilöllisempään suuntaan olemme menossa. Jos vielä jokin aika sitten sisustuslehdetkin kyllästyttivät, kun kodit tuntuivat toistavan kaikki toisiaan, nyt näemme värikäämpiä ja kerroksellisempia koteja.

  Kukkakuosit ovat itselle olleet aina nou-nou. Nyt siis punnitaankin sitä kuinka vietävissä olen. Ja riisipaperivalaisimia mulla on jo neljä odottamassa ripustamista (ripustustarvikkeita) 🙂

  • Hyvin kiteytetty! 🙂 Nykyisin ruotsalaisissa sisustuslehdissä varsinkin näkee oikeastaan vain pelkästää vanhojen jugend-talojen upeita huoneistoja. Siihen oikeastaan kaipaisin vaihtelua…että miten nämä trendit näkyisivät uudessa omakotitalossa. Trendikkäin asumismuoto tuntuu olevan tuo vanha kivikerrostalo… 😉

   Meillä on jo ennestään kukkakuosia koristetyynynpäällisissä. Ne vain käyttöön taas kevään lähestyessä. 🙂 Riisipaperivalaisimen haluaisin kyllä hankkia myös. Se on kuitenkin klassikko.

 5. Hyvä koonti. Kyllä ne trendit on näkynyt meillä jo ennen trendeiksi tuloa 😉 Vihreää on ollut aina ja nyt makuuhuone saa hyvin tumman ilmeen maalin ja tapetin avulla. Olohuoneeseen on hyvin rantautunut terrakotan punainen, joka sopii vihreän kaveriksi luoden kodikkaan tunnelman. Ja persoonallinen tunnelma on aina ollut yksi meidän kodin sisustuksen punainen lanka, seurataan trendejä, mutta siltui pysytään uskollisena sille omalle tyylille.

  • Kiitti! Teillä onkin ihanan persoonallinen koti – sellaisia ratkaisuja, joita ei joka kodissa näe. 🙂 Olen samaa mieltä, että oma tyyli pitää silti säilyttää. Oikeastaan minusta on vaikeampaa sisustaa jollain eri tyylillä kuin omalla. 😀 Trendit näkyvät vain pienissä jutuissa.

 6. Kauniisti kuvitettu, informatiivinen postaus!

  Varsin samoilla linjoilla liikutaan; oma listaukseni (lue: arvaukseni ;)) täällä: http://www.coterie.fi/interior-trends-2016/

  Tuo sametti tosiaan mainitaan etenkin ruotsalaislähteissä kaikkialla… Suomessa en ole sitä vielä havainnut, mutta luultavasti tulemme vain hivenen perässä. Nähtäväksi jää!

  Oikein upeaa alkanutta vuotta ja menestystä myös uudelle-sivustolle! Blogisi kuuluu ehdottomiin klassikoihin, jonne palaan uudelleen ja uudelleen.

  Terveisin,
  Riika W.

  • Kiitos Riika! Ihanaa, että kommentoit niin löysin teidän kauniin blogin! Ihana uusi blogilöytö!

   Oikein upeaa vuotta 2016 sinullekin! Ihanasti ilmaistu, että blogini on klassikko. 😀

 7. Kiitos tästä kattavasta postauksesta! 🙂

  Vähän noloa kuinka blogikollegasi matkii sinua. Ei millään pahalla kellekään, mutta ei ole kiva peräjälkeen lukea saman tyyppisiä postauksia. Mutta kukin tyylillään.

  • Liina, tarkoitatko matkimisella tuota edellisen kommentoijan, Riika W:n, postausta? Hän kyllä julkisti oman ennustus-postauksensa jo edellisenä päivänä, siis ennen Suvia. Molemmilla mielestäni tosi hyvät koonnit!

   • Tarkoitin modernisti kodikasta. Tuo Riikan blogi ei ollut minulle tuttu entuudestaan.

    • No voih. Varmasti päällekkäisyyksiä tulee kun samasta aiheesta blogataan. Se on ihan luonnollista. Nyt ne postaukset ovat vain sattuneet samoille päiville/lähipäiville. Kuitenkin jokaisella on blogikirjoituksessa oma näkemyksensä ja ne eroavat siten toisistaan. Minusta Kertulla on aivan oma, ihana tyyli eikä meidän blogit ole niin samanlaisia. 🙂

     Sanna, minustakin Riikalla oli tosi hyvä postaus! 🙂

 8. Mulla on sininen samettisohva projekti kotona 😀 Epäilen kyllä ettei se valmistu ikinä, pitäisi antaa ammattilaisen laitettavaksi. On niin paljon muutakin projektia kotona meneillään että ennemmin tartun pensseliin ja telaan, kun kaivain ompelukoneen esille.

  • Hienoa! Mahtavaa, että joku uskaltaa! Olen ihaillut samettisohvia kuvissa, mutta tiedän etten uskaltaisi sellaista itse ostaa. Ehkä jos löytyisi jokin vanha sohva, jonka kunnostaisi…se olisi eri juttu. 🙂 Toivottavasti bloggailet sitten lopputuloksista – olisi mahtavaa nähdä miltä siellä näyttää. Sinulla on niin ihana blogi! <3

 9. Voi, että nuo Morriksen kuosit ovat upeita ja ajattomia. Tuo viininpunainen sävy jäi kaivelemaan, katselin jo Linumin kevättä, josko sieltä löytyisi samettityynynpäällinen kyseisen värisenä. Hienon postauksen olleet jälleen uurastanut, kiitos.

  • Olihan tässä postauksessa hommaa, mutta mielellään sitä tekee. 🙂

   Morriksen kuosit ovat kyllä hienoja klassikoita! Sopivat tosi upeasti vanhoihin taloihin, mutta kyllä minusta myös moderneihin koteihin ainakin pieninä ripauksina, esim. koristetyynynpäällisinä.

 10. Mahtava kuulla! Rohkeasti vain väriä! Vaikka meilläkin on paljon valkoista, on työhuone ja saunatupa ihan tummia – se tuo kivaa vaihtelua. Ja juuri nyt aloitettiin makuuhuoneen remontti. 🙂 Meillekin on tulossa nyt tumma makuuhuone. Aina voi sitten maalata uudestaan jos haluaa taas vaaleaa joskus sitten…

 11. Mielenkiinnosta kysyn, millä ohjelmalla teet nämä kollaasit?

  Ihanaa inspiraatiota sain uuden kodin sisustusta ajatellen!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.