Meidän saunatupa alkaa olla kokonaan valmis! Minä sisustelin sen viikonloppuna yhdessä Mankun kanssa ja Mankku teki vielä viimeisiä säätöjä Genelec-äänentoistojärjestelmään. Koko tilan muutos toteutettiin äänen ehdoilla ja isännän toiveita tarkasti kuunnellen – saunatupammehan on etupäässä elokuvankatselu- ja musiikinkuunteluhuone.

Aiemmin kerroinkin jo reissustamme Oulun Audiokauppaan uutta äänentoistojärjestelmää hankkimaan. Mankun toiveena oli hankkia kotimaiset Genelecin kaiuttimet ja yhdessä Audiokaupan Akin ja Genelecin Markun kanssa etsittiin meille sopiva kaiutinsetti.

aanentoisto-0740

aanentoisto-0658

aanentoisto-0711

Meidän saunatupaan valikoitui Genelecin Smart Active Monitor (SAM™) Compact Studiomonitorit*. Etukaiuttimina ja keskikaiuttimena ovat 8330A-kauittimet ja takakaiuttimina 8320A:t. Subwooferina toimii Genelecin 7360A. Juuri tämä setti valikoitui saunatupaamme, koska tila on haastava akustisesti ja näitä kaiuttimia on mahdollista säätää Genelecin GLM 2.0 ohjelmiston avulla omalla tietokoneella.

aanentoisto-0718

Levysoittimeksi valikoitui Audiokaupasta tyylikäs valkoinen Pro-Ject ja uusi vahvistin on Yamahan RX-V781 uutuusmalli.

aanentoisto-0706

aanentoisto-0702

aanentoisto-0700

Tummanharmaat tyylikkäät kaiuttimet sulautuvat hienosti saunatuvan hämyiseen sävymaailmaan ja kaiuttimen sävy toimikin innoittajana koko tilan värimaailmalle. Seinäsävy valittiin sointumaan yhteen kaiuttimien kanssa.

aanentoisto-0732

aanentoisto-0683

Mankun toiveena oli saada tilaan myös akustiikkaa parantavia elementtejä. Niinpä kattoon asennettiin akustiikkalevyt, jotka maalattiin saman värisiksi kuin katto ja seinät. Lisäksi Mankku toivoi tilaan pitkiä verhoja, jotka parantaisivat akustiikkaa, mutta myös peittäisivät valkoisista pimennysverhoista lähtevän heijastuksen pimeässä elokuvia katsellessa. Lopulta löysin sopivan verhokankaan, joka oli meidän molempien makuun: verhot teetettiin paksusta tummanharmaasta pellavasta. Myös olohuoneesta saunatupaan siirretty suuri villamatto parantaa tilan akustiikkaa.

aanentoisto-0856

aanentoisto-0809

aanentoisto-0850

Seinään integroitua hyllykköä tuunasimme vielä pikkuisen: yläreunaan asennettiin ohut vanerilevy, jonka taakse saimme valkokankaan piiloon. Valkokangas laskeutuu sen takaa:

aanentoisto-0903

Genelecin Markku kävi meillä paikanpäällä opastamassa kaiuttimien kalibroinnin. Äänetoistojärjestelmässämme on AutoCal-toiminnallisuus, jonka avulla jokainen ohjausverkkoon kytketty kaiutin voidaan kalibroida akustiseen ympäristöön automaattisesti. AutoCal mittaa, analysoi ja säätää jokaisen hallintaverkkoon kytketyn kaiuttimen ja subwooferin yksilöllisesti. Kalibrointi onnistuu kätevästi omalla tietokoneella GLM 2.0 ohjelmiston avulla.

aanentoisto-9807

aanentoisto-9802

aanentoisto-9822

aanentoisto-0886

Kun lisäsimme tilaan tekstiileitä ja muita akustiikkaan vaikuttavia elementtejä, täytyi kaiuttimien kalibrointi tehdä uudestaan. Sen Mankku osaa tehdä nyt itsekin. Kalibroinnin jälkeen kaikki kaiuttimet soivat kuuntelupisteessä samalla äänenvoimakkuudella, etäisyyksistä johtuvat viive-erot on normalisoitu ja huoneen aiheuttamat akustiset vääristymät on korjattu. Elokuvien katselu täysin pimeässä huoneessa loistavan äänentoistojärjestelmän kera on aivan mahtavaa!

Geneleciltä löytyy useita kaiutinmalleja kuluttajamalleista huipputason ammattilaiskaiuttimiin ja monelle taitaakin G-sarja olla tuttu. Tykästyimme Genelecin kaiuttimiin niin paljon, että päätimme hankkia vielä myös G2-kaiuttimet meidän olohuoneeseen.

aanentoisto-0935

aanentoisto-0959

aanentoisto-0936

Olohuoneessa musiikin kuuntelu onnistuu kätevästi kännykästä tai iPadilta, joka on yhdistetty G2-kaiuttimiin. Kauniit valkoiset Harri Koskisen muotoilemat kaiuttimet miellyttävät kovasti minun sisustussilmääni! Kyllä kelpaa siivota, kun musiikki raikaa kirkkaasti.

Nyt on meidän perheen äänentoistolaitteet päivitetty 2010-luvulle. Monta vuotta mentiinkin isännän käytetyillä ja itsetekemillä kaiuttimilla ja 90-luvun hifilaitteilla. Taisi olla aikamoisen mieluisa 40-vuotissynttärilahja, sillä nyt tuo isäntä viihtyy saunatuvalla kaiket illat. 😉

Kaupallisessa yhteistyössä:

genelec_logo

audiokauppa_logo

*tuotteista saatu alennusta blogiyhteistyön myötä

Author

9 Comments

  1. Onnittelut kauniista lopputuloksesta saunatuvassa. Kaiuttimet ovat todella tyylikkäät, myös olohuoneessa. On ilo seurata teidän aikaansaannoksia! Menestystä projekteihin!

    • suvi m Reply

      Kiva kuulla! 🙂 Näitä kaikenlaisia projekteja on niin mukava tehdä. Ja suunnitella. 😉

  2. Pingback: Saunatuvan sisustus - Meillä Kotona -blogit

  3. Toi vahvari ei sitten välttämättä tykkää olla noin tiukassa kolossa. Mulla kärähti kaksi vahvaria vastaavassa paikassa. Yksi vanhempi Pioneerin lippulaivamalli ja yksi Jammun kalliin pään malli kolmisen vuotta sitten. Ainakin 10cm saisi olla ilmatilaa yläpuolella ja takana vapaa ilmankierto…

    • Vahvarissa ei ole kaiutinkuormaa missään pääte-asteissa eli toimii vain esivahvistimena – näin ollen ei lämpene samalla tavalla kuin normaalissa käytössä.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.