Syksyisin sisustusinnostus nousee ainakin minulla uusille kierroksille ja nautin oikein olan takaa tunnelmoinnista. Kynttilät ovat taattu tunnelmanluoja ja kun harmaana sunnuntai-iltapäivänä sytyttelin kynttilöitä, päätin kuvata lempparini myös tänne blogiin.

Syksyn pimeydessä ei kai voi tunnelmoida liikaa

Olen koonnut olohuoneen sohvapöydälle ehkä hitusen liiankin runsaan asetelman, mutta näin syksyn pimeydessä ei kai voi tunnelmoida liikaa. Lempituikkukipponi ovat Iittalan Kaasa-lyhtyjä*. Niitä minulla on kahdessa värissä: tummanharmaana sekä Aavikko-nimisessä sävyssä. Kynttilänjaloista lempparini on sekin Iittalalta: viime syksynä ostamani vihreä, lasinen Nappula-kynttilänjalka. Nämä taitavat olla ykköslemppareitani vielä pitkään.

Tuo pieni, pyöreä kynttilä Nappula-kynttilänjalassa on sekin yksi ultimate-lemppareistani: pidän tosi paljon pienen kynttilän röpelöisestä pinnasta. Kynttilä löytyi paikallisesta SisustEllen-liikkeestä viime syksynä.

Sohvapöydän asetelmassa on ripaus myös yhtä tämän hetkistä lempparimateriaaliani: tummaa puuta. Vanhat, tiikkiset kynttilänjalat ovat kirpputorilöytö vuosien takaa. Kynttilänjaloissa on lyhyet kynttilänpätkät, sillä pidän enemmän kruunukynttilöistä lyhyinä. Pitkät kruunukynttilät ovat omaan makuuni liian juhlallisia.

Tällä hetkellä meillä on esillä myös muutama tuoksukynttilä, joita polttelen kylläkin aikamoisen säästeliäästi. En halua niiden kuluvan loppuun liian pian. Olohuoneen sivuhyllyllä on ihana Arketin tuoksukynttilä, jonka olen saanut siskoltani Tukholman reissun tuliaisina. Kynttilässä on tosi kaunis vihreä lasikippo, joka toimii myöhemmin ihanasti säilytyskippona. Makkarin sängynpäädyn päällä meillä on L:A Bruketin tuoksukynttilä ja kirjahyllyssä ihana Overose-kynttilä.

Olohuoneen kirjahyllystä löytyy tällä hetkellä myös ruskea Iittalan Lantern-lyhty* sekä Kählerin talolyhty*. Kirjahyllyssä en oikein kyllä uskalla kynttilöitä poltella muuta kuin tuikkukipoissa, joissa on kansi, sillä pelkään, että ylempänä olevan hyllyn pohja tummuu. Kählerin lyhty sopiikin hyvin nimenomaan kirjahyllyyn, kun siinä on katto.

Tuo pieni marmorinen tuikkukippo on muuten myös yksi kaikkien aikojen lemppareistani – sen löysin kirppikseltä vuosia sitten (samaan sarjaan kuuluu kaksi korkeampaakin kynttilänjalkaa).

Mehiläisvahakynttilät palavat perinteisiä steariini- tai parafiinikynttilöitä hitaammin

Viime vuoden parhaimpia kynttilälöytöjäni olivat ihanat mehiläisvahakynttilät. Niidenkin polttamista olen pihistellyt. Luin kuitenkin hiljattain, että mehiläisvahakynttilät palavat perinteisiä steariini- tai parafiinikynttilöitä hitaammin. Eli ehkäpä turhaa niitä säästelen, kun niistä voisi nauttiakin. Ekologisimmat kynttilävalinnat ovat juurikin mehiläisvahakynttilöitä tai soijakynttilöitä.

Kuten huomaatte, säästelen lempikynttilöitäni ja minulla on jemmassa monta vuotta vanhoja kynttilöitä, kun en ole raaskinut polttaa niitä. Tuikkujakin olen säilönyt useamman pussillisen – ne täytyy käyttää loppuun ennen kuin hankin ekologisempia, alumiinittomia versiota.

Nämä kynttilät ja kipot meillä on tällä hetkellä esillä. Osan tuikuistani ja kynttilänjaloistani olen vienyt mökille ja osa on jemmassa kaapissa. Onhan näitä sisustusesineitä kertynyt vuosien varrella melkoinen määrä, mutta ainakin on vaihtelua eikä ole tarve hankkia uutta. Malian tuoksukynttilästä kyllä haaveilen…

Mikä on sinun lempituikkukipposi tai kynttilänjalkasi? Keräätkö jotain sarjaa?

*tähdellä merkityt tuotteet saatu aikoinaan yhteistöistä

Author

11 Comments

 1. Minun suosikki tuikkukipoista on kirkas kivituikku. Toinen suosikkini on mieheni ostama Teemu Järven Pumpkin-öljylamppu.

  Myös minusta kruunukynttilät ovat uusina liian pitkiä ja välillä katkaisenkin niitä jo uutena puoliksi. Miten itse olet ratkaissut tämän?

  • Suvi M Reply

   Kivituikut ovatkin tosi kauniita. Teemu Järven öljylamppu ei ole minulle tuttu – pitääpä googlata. 🙂

   Minäkin olen katkaissut kruunukynttilöitä lyhyemmäksi tai sitten olen polttanut niitä sopivaa pituuteen ja käyttänyt sen jälkeen säästeliäästi.

 2. Apuva! Kynttilöiden polttaminen kirjahyllyssä minkäänlaisissa muodoissaan ei ole suositeltavaa eikä turvallista. Kummitätini kerrostaloasunto meinasi palaa, kun talolyhdyn sisällä palanut tuikku kuumensi yläpuolella olevaa hyllyä salakavalasti, että sen pinta oli jo hiiltynyt. Onneksi hän haistoi palaneen käryn ja riitti, että kirjahylly vietiin ulos lumihankeen jäähtymään. Oulussa pieni kerrostaloasunto paloi muutama vuosi sitten vastaavanlaisesta tilanteessa. Varovaisuutta meille kaikille oikean tulen ja kynttilöiden ystäville. Yst. T. Marrie

  • Suvi M Reply

   Luitko tekstin? Kirjoitin etten uskalla pitää kynttilöitä kirjahyllyssä. Kuvissa niissä oli tuli vain kuvaushetkellä, koska tarkoitus oli kuvata kynttilöitä tähän juttuun.

 3. Luin kyllä useastikin juuri sen kohdan ja täytyy myöntää, että ymmärrän sen toisin kuin vastauksesi edelliseen viestiini. Joka tapauksessa, tärkeintä on, ettei ikäviä vahinkoja kynttilöiden kanssa sattuisi kenellekään! Ystävällisesti,

 4. Ihana kokoelma ja samoja lemppareita minullakin. Tuo vihreä lasinen Nappula on hankinnassa jouluksi.

  Olisiko sinulla jo vinkata alumiinittomia tuikkuja? Clas Ohlsonin tuikkuja jo kokeilin, mutta ne ei palaneet loppuun ja steariininjämien raaputtelu muovikuppien pohjalta oli niin työlästä, että palasin perinteisiin tikkuihin, vaikka se kieltämättä kirpaisee. Kynttilöitä kuluu paljon pimeään vuodenaikaan ja olisi mukava löytää ekologisempi vaihtoehto.

  • Suvi M Reply

   Lasinen Nappula on niiiin ihana!
   En ole vielä etsinyt aktiivisesti alumiinittomia tuikkuja, kun entisiä on vielä niin paljon varastossa. Siskoni muistaakseni löysi niitä hiljattain jostain – pitääpäs selvittää mikä liike se olikaan…

 5. Oiskohan sulta tulossa vuodelle 2020 myös ihanaa tulostettava kalenteria?????

 6. Ihanan tunnelmallisia kuvia. Minulta löytyy kolmen sarja tuota marmorista tuikkukippoa! Sain ne aikanaan lapsuudenkodista mukaani, ja muistan niiden olleen ”aina”. Ne ovat siis yksiä suosikkejani, enkä ole niitä aiemmin muualla nähnyt! En yleensä siedä tuoksukynttilöiden tuoksua, ja harmittaa, kun ne olisivat niin kauniita. Miksei samoja tehtäisi hajusteettomana? Jos jostain tulisi vielä vastaan aiemmin myynnissä ollut messinginvärinen matala Nappula, sen hankkisin.

  • Suvi M Reply

   Voi kiitos! 🙂
   Minullakin on nimenomaan kolmen sarja noita marmorisia tuikkukuppeja. Olen niitä nähnyt useamminkin kirppiksellä ja luulen, että setti on ollut melko suosittu joskus 80-luvulla.
   Ja sanos muuta: miksei voisi tehdä kauniita kynttilöitä tuoksukynttilöiden tapaan, mutta ilman tuoksua. Siinäpä idea jollekin! 😉

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.