Olemme päättäneet ottaa pienen hengähdystauon saunarakennuksen suhteen. Sen valmistumisella ei ole kiire, sillä voimme muuttaa taloon, vaikka saunarakennus ei olisikaan valmis vielä. Näin ollen jää aikaa myös saunarakennuksen laattojen pohditaan.

Tällä hetkellä varteenotettavin vaihtoehto on pinnoittaa suurin osa seinistä kosteutta kestävällä laastilla (Mapeilta löytyy sellaista – Mapeita täytyy käyttää, sillä vedeneristys on jo tehty sillä), jotka sitten maalataan. Lattia, ammeen reuna, suihkuseinä sekä osa saunan seinistä laatoitettaisiin kaikki samalla laatalla. Laatan koko voisi olla 10×10…tähän vaihtoehtoon päädyimme hetken tuumailtuamme. Meillä ei ole muualla missään 10×10 laattaa ja se olisi ajaton valinta. Sopivia laattaehdokkaitakin on löytynyt.

Sen olemme päättäneet myös, että saunarakennuksen kylpyhuone saa olla tumma – alkuperäisen suunnitelman mukaan. Katosta tulee joka tapauksessa valkoinen, joten se tuo myös valoa tilaan.

Niinpä suffailin vähän netissä ja etsin kuvia kylpyhuoneista, joissa on yhdistetty laattaa ja maalattua/rapattua pintaa. Ensin suuntasin Norm Architects -sivustolle, sillä muistin nähneeni siellä sellaisia kylpyhuoneita:

 

 

 

 

 

Upeita kuvia! Kaikissa yllä olevissa on kuitenkin osa seinistä valkoisia. Löytyisikö kuvia sellaisista kylpyhuoneista, jotka olisivat kokonaan tummia ja joissa olisi yhdistetty laattaa ja maalattua pintaa…? Googlasin kuvahaulla Elle Interiöriä ja Sköna Hem:ia (lempparilehtiäni). Tällaisia vaihtoehtoja löytyi:

 

 

Yllä näkyvä wc on minusta aivan liian tumma – näin tummaa emme halua, en myöskään pidä tuosta vihreästä väristä

 

 

 

Tämä kuvan ruskea väri seinissä ei miellytä, mutta harmaana pintana voisi olla upea
Mielestäni meidän täytyy tehdä niin, että rapatut seinät ovat joko hyvin lähellä valitsemamme laatan sävyä (tumman harmaa) tai sitten ne maalataan valkoisiksi. Mutta osa kylpyhuoneen tunnelmasta katoaa jos maalaamme seiniä valkoisiksi. Taidamme siis päätyä tummaan – saahan ne sitten maalattua uudelleen eri värillä jos menee pieleen.
Loppuun vielä kuva Divaani-lehdestä viime keväältä…
…tuosta se koko idea lähti. Kuten huomaatte, tuossakin kylppärissä on yhdistetty laattaa ja maalattua pintaa.

Author

19 Comments

 1. >Kannattaa huomata, että noissa kuvissa, kuten kaikissa sisustuslehtien kuvissa yleensäkin valo on valkoista tai kuvan valkotasapainoa on säädetty jälkikäteen. Lisäksi kuvat on ylivalotettu. Keskikesän aurinko ei paista pimeänä talvipäivänä kirkkaasti kylpyhuoneen ikkunasta ja muutama keltainen halogeeni katossa ei tee huoneesta hohtavan valkoista (tai valoisaa mustaa). Divaani-lehden kuvan värit ovat itseasiassa vääristyneet ja tummuneet sen verran, että kellerätävä sävy vastaa melko pitkälti todellisuutta.Toki oma kylpyhuone on mahdollista saada näyttämään samalta kuin sisustuskuvissa, mutta se tarkoittaa todella suurta valotehoa ja oikeanlaisia valaisimia. Me yritämme yläkerran kylppärissä juuri tätä. Katsotaan miten onnistumme. Saunaosasto sen sijaan saa tarkoituksella ainakin osittain jäädä hieman hämärämmäksi.

 2. >En oo ehtinyt vastaamaan aiempiin postauksiin mutta meillähän on tumma kylpyhuone. Lattia tumma, osa seinistä mustanharmaata laattaa ja kullanvihertävää tehostelaattaa. Vain yksi valkoinen rapattu seinä pukuhuoneen puolella ja oviseinä, josta tosin vielä puuttuu liukuovi on maalattu tummanharmaalla.Olen niin tyytyväinen, mutta kyllä noita laattavalintoja(melko samaa meillä kuin ekoissa kuvissasi)sai vääntää ja kääntää ja mitä millekin seinälle ja miten. Mutta pakko se päätös oli tehdä, mutta vasta viime tippaan jäi, vaikka näin ammattilaiselle ois luullut olevan helppo homma. Mutta vaikeeta oli omien laattojen valinta kyllä, kullanvihertävä tehostelaatta oli ainoa johon ihastuin ensinäkemältä ja aina palasin siihen. Edullisemmasta päästä se ei tod. ollut, mutta pakko mikä pakko saada. Vierastin ajatusta että peräseinälä on ison laatan saman sarjan mosaiikiraita, mutta se tehtiin, jottei laattoja tarvinnut leikellä vaan saimme täysillä mennä eteenpäin. Laatta jatkuu saunanpuolelle kiuas seinälle. Saunasta löytyy myös rapattua pintaa.Mutta olemme saaneet paljon kehuja kylpyhuoneestamme ja voisin sanoa että ihan heti ei taida toista samanmoista vastaan.Tsemiä valintoihin, aikalisä on hyvä. Me pidimme aika monta aikalisää.

 3. >Hei!Sen olen myös havainnut, että sisustussivostojen ja -lehtien tilat ovat aina todella valoisia, seinät VALkoisia, valo VALkoinen. Eli todella siis valkoinen valo.Mutta, emmekö voisi toteuttaa omissa kodeissamme valkoisen valon?Miten sellaisen saa? Ei perinteisiä kellertäviä valoja, vaan ihana valkoinen valo! Ja sillä tavalla, ettei menis liian teollismaiseen siniseen, vaan pysyttäis ihan omakotitalolinjalla… Paikalla asiantuntijoita / asian ratkaisseita? 🙂

 4. >Omassa kylppärissäni on perinteisten upotettujen halogeenien sijaan Flosin valaisimet, valo on todella raikas ja kaunis. Yleisvalaisimena keskellä kattoa on Button muovikupuisena, sen sisällä on kaksi spiraaliloisteputkipoltinta, sävy taisi olla luonnonvalo. Peilin päällä on All Light suorakaiteenmuotoinen valaisin ja vielä pienessä nurkkauksessa Mini Button. Tykkään tosi paljon noiden luomasta kokonaisuudesta. Toisessa kylppärissämme on perinteiset halogeenit ja peilin valaisimena Flosin mini Glo ball, sekin antaa kasvoille kauniin varjottoman ja tasaisen valon.Kiitos suvi inspiskuvista, hyviltä näyttävät ja teille tulee ihana kylppäri. Minusta maalaaminen on loistava idis.

 5. >Todella valkoisen valon saa, kun laittaa lamppuja joiden värilämpötila on n. 5500K eli ns. päivänvalo. Mutta jos haluaa, ettei valo näytä siniseltä tai peitä kaikkia muita värejä, niin värintoistoindeksi (Ra) pitää olla yli 95. Tällaisten lamppujen hinnat ovat moninkertaiset normaalehin verrattuna ja niitä saa vain muutamasta kaupasta (esim. valotorni.fi, adlux.fi).Ja vielä kerran valon värikään ei auta jos lamput eivät ole riittävän tehokkaita.

 6. >Sellaista vinkkiä vielä, että jos ei halua välttämättä lahjoittaa Laattapisteelle rahaa niin täsmälleen samoja laattoja saa muualta murto-osalla Laattapisteen hinnoista. Omassa projektissa säästimme yli 4000 EUR laattojen hinnassa hankkimalla ne muualta kuin Laattapisteestä. Vai mitä sanotte Laattapisteen aidosta kiviseinälaatasta 450 EUR/m2 kun täsmälleen sama laatta maksaa toisessa paikassa 126 EUR/m2. Tai harmaasta lattialaatasta 26 EUR (Laattapisteessä sama 49 EUR/m2).Tämä vain vinkkinä muillekin rakentajille. Netistä löytyy lisätietoa ja liikkeen toimipaikkoja on Suomessa eli mikään hämärä nettikauppa ei ole kyseessä.

 7. >Tapz: Emme tavoittelekaan täysin valoisaa kylpyhuonetta saunarakennukseen, vaan se saa olla tunnelmallinen. Liiallista kiviluolamaisuutta haluamme kuitenkin välttää ja siksi mietimme, että suuri määrä kivimäistä Ii Micronin tummaa laattaa ei välttämättä ole se lopputulos, jota haemme. RUMBO: Olenkin käynyt ihastelemassa teidän kylppäriä. Miten toteutitte rappauksen märkätiloissa? Eli mitä ainetta laitoitte vesieristeen päälle? Olemme ehtineet jo laittaa sr:n kylppärin seiniin Mapein vesieristeen ja nyt yritämme selvittää, voiko sen päälle enää laittaa mitään rappausta + märkätilamaalia. Tadelakt ei täällä perähikiällä tule kyseeseen… ;)Anonyymi: Luulen, että sisustuslehtien valkoinen valo johtuu kuvaustilanteiden lisävaloista ja kuvien jälkikäsittelystä. En minä edes haluaisi kotiini hypertehokasta valaistusta – pitää olla myös tunnelmaa. Mutta se on tietenkin makuasia. Toivottavasti joku osaa neuvoa paremmin kuin minä… ;)Malia: Teillä onkin niiiin ihanat kylppärit! Ja matkin meille samat valaisimet! :)Tapz: Kiitos vinkistä! Tästä oli varmasti apua anonyymille…ja muillekin. :)Anonyymi: En silti voi olla epäilemättä, että kyseessä olisi täysin sama laatta: sama valmistaja ja malli? Olemme mekin nähneet muissa liikkeissä samantapaisia laattoja, mutta ne eivät ole tuntuneet yhtä laadukkailta – eivät esim. välttämättä ole kalibroituja jne. Laattapistehän tuo itse laattansa maahan: "Pääkonttori sijaitsee Vantaalla, jossa ovat 10 000 m2 keskusvarasto ja 2600 m2 konttori- ja näyttelytilat. Tulosta tehdään 120 hengen voimin.Laattapiste Oy on Suomen johtava keraamisten laattojen maahantuoja ja laadukkaiden kylpyhuonekalusteiden toimittaja. Laattapiste Collection on Laattapiste Oy:n tuotemerkki, joka on alan korkealaatuisin ja tunnetuin brändi." Ja kyllähän Laattapisteen hinnoista saa vielä vähän alennusta, kun tinkii… 😉 Hintaero muiden halvempiin sinne päin oleviin versioihin on n. 10e/m2, joka ei loppusummassa vaikuta niin paljon kokonaisbudjetin kannalta. Mutta jokainen tekee tietenkin omat valintansa. 🙂

 8. >Kyllä nyt täytyy kommentoida tuohon Laattapiste asiaan, että täysin samoilta tehtailta tulee ja samaa tavaraa, mutta ulosmyyntihinta Suomessa firmoilla on eri. Me otettiin edelliseen projektiin Laattapisteeltä, ja nyt tajuttiin ottaa alkuperästä selvää. Tasan samalta tehtaalta samaa, erittäin laadukasta laattaa huomattavan paljon halvemmalla. Netissä myöskin tää putiikki.-Riikka

 9. >Meille sanottiin laattakaupoissa, ettei seinälaatalla ole niin merkitystä, koska seinään ei kohdistu kosteutta lukuunottamatta mitään rasitusta. Sen sijaan lattialaattojen kestävyydessä on suuria eroja riippuen materiaalista. Savilaatuja on erilaisia ja savea voi polttaa monella tavalla. Jos lattialle tippuu jotain kovaa, heikko laatta halkeaa.Me päädyimme kestävyys- ja ulkonäkösyistä lasittamattomiin kuivapuristelaattoihin. Ne muistuttavat materiaaliltaan luonnonkiveä, mutta eivät ole huokoisia. Ja koska laatta ei ole lasitettu, sen ei tarvitse olla kuvoitu karheaksi, jotta se ei olisi liukas. http://www.kaakelikeskus.net/sivu.php?id=321

 10. >Riikka: Ahaa…mitä nettikauppaa tarkoitat? Laattatukku.fi? Aina vaan epäilyttää jos joku on "liian halpaa". 😀 Mutta hyvä juttu, jos kyseessä on täysin sama tavara, eikä b-laatua esim. Olisi monelle varmasti hyvä vinkki jos vielä se oikea nettiosoite selviäisi… 🙂 Itse en uskalla laattoja netistä tilata, vaikka laatta olisikin periaatteessa sama.Tapz: Jeps. 🙂 Meillä on edellisestä kodista kokemusta osittain samoista laatoista kuin nyt, joten siksi(kin) päädyttiin microniin taas. Se ei kyllä mene rikki! 🙂

 11. >Tällä viisiin hoidettiin maalatut seinät kylppäriin vanhassa kerrostalokämpässäni putkirempan yhteydessä:Vesieriste -> saneerauslaasti (tartuntapinnaksi) -> märkätilatasoite -> maali (Luja)

 12. >Mies hoiteli tilauksen, ni en uskalla julistaa, et se oli just tuo laattatukku, mut tutulta se kuulostais 🙂 Meillä toinen raksa parin vuoden sisään, ni kyllä tässä alkaa hahmottuu eri firmojen mielettömät katteet. Just esimerkiksi näissä laattahommissa…Keittiö- yms kiintokalustebisnes on kans semmosta höttöä, et merkistä aivan turha mun mielestä maksaa, ellei oo sitte ihan premium-luokan tavaraa. Oikeen ällöttää, ku tietyt brändit myy aivan roskaa hirveeseen hintaan. Me päädyttiin taas tanskalaisen Kvikin kalusteisiin khh:ssa ja keittiössä. Tosi laadukasta ja hyvännäköistä, mutta halvat hinnat. Oon kuullu huhuja, et palvelu joillakin tökkinyt, mutta liikekohtaista kait. Meillä kaikki mennyt hienosti, ku ollaan ite oltu tarkkoja, et jokainen nippeli ja nappeli on varmasti mukana.Hih, pieni rakentajan paatos näin tiistain kunniaksi! :D-Riikka

 13. >Samalla lastulevyllä voi tosiaan olla monta hintaan keittiövalmistajasta riippuen. Todellisia eroja voi olla lähinnä kaappien saranoissa ja laatikoiden liukumekanismeissa. Jokainen päättää itse paljonko on niistä valmis maksamaan.Ovien pinnoitteista on vaikea sanoa onko kallis aina hyvä ja onko todellisia eroja. Me valitsimme maalatut ovet, joten eivät ainakaan lähde repsottamaan.Massiivipuutasoissa on myös eroja. Puustellilla sanoi suoraan, että heiltä ei kannata tilata. Bauhausista saa kuulemma yhtä hyvää paljon halvemmalla, jos sattuu sopiva puuerä. Eli Bauhausin laatu vaihtelee sen verran, että täytyy tarkasti katsoa mitä ostaa.Hyviä käytännön kokemuksia on ainakin Petra-keittiöstä ja IKEA:sta. IKEA on vain työläs asentaa ja mitat epästandardit. Uuteen kotiin tulee Nelkon kalusteet.

 14. >Juu selkeästi kuluttajan pitää itse olla kriittinen ja tiedostava. Siis jos on asettanut pudjetin projektillensa ja halajaa siinä pysyä ;)Meillä oli Espoon kodissa iso saareke (320×120) ja se oli kehystetty puulla. Hommattiin puulevyä paikalliselta toimijalta ja tehtiin kehys itse(=mies teki). Tollasissa säästää tuhansia euroja, mutta vaatii aikaa, osaamista ja paikan, jossa värkätä.Ikeaa mekin testattiin jo edellisessä kodissa, juuri vessojen kalusteina. Todella positiiviset on muistot. Sulla olikin tuolla aiemmin postaus tammiviiluisista laatikostoista, jotka ajattelin meidän "kylpyosaston" vessaan hommata.Meidän raksa on nyt loppusuoralla, viikon päästä pitäis alkaa kalusteita asenteleen. Tää on aina jännä vaihe, kun valmista pintaa alkaa tulla. Mä ainakin jännitän viimeiseen listaan asti, että olihan lopputulos just se, joka siihen asti on muhinu korvien välissä :)Voimia teille naputteluun!-Riikka

 15. >Niin, voimia toivottelin siis molemmille rakentajille, Suville ja Tapzille sekä taustajoukoille!-Riikka

 16. >Tämä laatta juttu on vähän sama asia kuin esimerkiksi UGGit. Hyvät feikit saa 80€:lla, tuntuvat samalta, näyttävät samalta, jopa tuoksuvat uutena samalta. Lähemmän tarkastelun jälkeen ne näyttävät täysin erilaisilta. Hetken käytön jälkeen kantapäät menevät linttaan ja tulee sellainen olo, että oliko järkevää tässäkin nyt säästää.

 17. >Moi,olen ollut reissussa ulkomailla niin jäänyt vastaamatta.mutta meidän kylpyhuoneen rapattu seinä ei ole kosketuksissa veden kanssa,en tiedä onko valmistajalla staffia joka soveltus ihan ammeen taakse. Näin ollen meillä ei ole edes vedeneristystä tuolla seinällä.

 18. >Huomasin, että edellisessä kodissanne oli tumma (lähes musta kuvissa) laattalattia eteisessä. Olen haaveillut tuonkaltaisesta, mutta mietin, että näkyykö mustassa laatassa kaikki roskat? Onko jollain apua tälläiseen kysymykseen =) Kiva blogi muuten ja ihania inspiraatioita olen saanut täältä myös itselleni omaan taloprojektiin. KIITOS!

 19. >jussi: Kiitos vinkistä! :)Riikka: Juu, on noissa laatoissa kyllä varmasti aikamoiset katteet, mutta on kyllä laaduissakin eroa. Halutaan mahd. pienet saumat, joten on tärkeää, että laatat ovat laadukkaita ja symmetrisiä. Kvikin keittiöt ovat todella hienon näköisiä, mutta harmi että useassa niissä on kalvopinnoitetut ovet.Tsemppiä teille loppumetreille! Kohta pääsettekin jo muuttamaan jos nyt olette jo kalustusvaiheessa! :)Tapz: Jeps, olen samoilla linjoilla. Meillekin tulee maalatut ovet keittiökalusteisiin.Anonyymi: Hyvä vertaus. :)RUMBO: Ahaa, kiitos vastauksesta! 🙂 Me löydettiin tosi helmi laataksi saunarakennuksen kylppäriin, joten ei maalatakaan seiniä. Mut kirjoittelen siitä myöhemmin… ;)Anonyymi: Kiva jos olet saanut täältä inspiraatiota! 🙂 Edellisen talon eteisen musta laatta oli Ii Micron N36 ja siinä kyllä näkyi varsinkin hiekka tosi selvästi. Enää en haluakaan tummaa laattaa eteiseen. 😉

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.