Kaupallinen yhteistyö: Timberwise

Raksaprojekti alkaa olla loppusuoralla, mutta minulla on vielä esittelemättä muutamia Villa Fregatissa käytettyjä pintamateriaaleja. Oikeastaan nyt, kun olemme jo ehtineet vähän mökkeilläkin on hyvä aika kirjoittaa tarkemmin myös materiaalivalinnoista, sillä nyt on ehtinyt kertyä kokemusta materiaalien toimivuudesta myös käytännössä. Kurkistetaanpas siis tarkemmin yläkerran lattiaan.

Jo suunnitteluvaiheessa tiesimme, että yläkertaan laitettaisiin puulattia. Vaihtoehtona mietimme mäntylankkua, jonka olisimme lipeöineet tai sitten lankkuparkettia. Pidemmän korren veti lankkuparketti, sillä se asentuisi pienemmällä vaivalla ja kuitenkin saisimme aidon puun tuntua tilaan. Olen aina ihaillut kotimaisen Timberwisen lattioita, joten nyt tuli ajankohtaiseksi toteuttaa tuo pieni unelma.

Paitsi, että Timberwisen lattiat ovat supertyylikkäitä ja huippulaadukkaita on niissä muitakin hyviä puolia: Timberwisen lattiat valmistetaan PEFC-sertifioidusta puusta ilman formaldehydipitoisia liimoja. Ja mikä hienointa Timberwisen lattioilla ainoana Suomessa Suomen Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus.

Yhteistyön myötä Timberwise lähetti meille muutaman eri lankkuparkettimallin vaihtoehdoksi. Puulajeista olimme jo valinneet lehtikuusen, sillä se on muita havupuulajeja kovempi materiaali ja lehtikuusen upean luonnollinen elävyys viehätti meitä visuaalisesti. Vielä piti valita pintakäsittelyvaihto, parketin kuvion elävyys sekä leveys.

Pintakäsittelyvaihtoehtoina mietimme sävyjä Snow White, Arctic, Nordic ja Cotton. Minä ihastuin heti ensi näkemältä Cotton sävyyn ja kun sovittelimme mallipaloja yhteen yläkerran kattopaneelin kanssa, valikoitui juurikin Cotton sävy parhaiten tilaan sopivaksi.

Parketin kuvion elävyyden kannalta valittavissa olivat joko Select tai Natural versiot. Select-lajitelmassa on vähemmän oksia, mutta puun luonnollinen syykuvio ja värivaihtelu näkyvät selvästi. Meille valikoitui juurikin Select-lajitelma. Lankkuparketin leveydeksi valitsimme 230 mm, josta tulee selkeästi lankkumainen lopputulos. Pintakäsittelyltään meidän lattia on harjattu ja öljyvahattu.

Parketin asennus sujui Mankulta näppärästi parissa illassa. Parketin alle hankimme Timberwisen oman alusmateriaalin ja sen päälle parketti naputeltiin paikoilleen. YouTubesta löytyvästä Timberwisen asennusvideosta näkee selkeästi miten asennus tulee suorittaa.

Ja voi hyvänen aika kuinka upea lattia meille tulikaan! Lehtikuusen kuvio on todella kaunis ja Cotton-sävy sopii ihanasti yhteen Villa Fregatin sävymaailman kanssa. Tummemmat kuviot matchaavat yhteen tammensävyyn sävytettyjen ikkunapuitteiden kanssa ja vaaleat sävyt poimivat kaverin katon kuusipaneelista. Leveät lankut ovat todella näyttävän näköiset varsinkin livenä!

Lankkuparkettilattia tuntuu miellyttävältä jalan alla, eikä jokaista kolahdusta tarvitse pelätä, sillä lehtikuusi on niin kova materiaali. Ja toisaalta, luonnonmateriaaleihin kuuluukin elämisen jäljet, joten emme kavahda niitäkään jos sellaisia joskus tulee. Vuosien päästä lattian voi toki halutessaan sitten hioa ja käsitellä uudestaan, mutta sitä ei tarvitse ajatella pitkään aikaan. Laadukas lattia on panostus moniksi vuosiksi eteenpäin. Joka kerta, kun hipsin mökillä yläkertaan pysähdyn ihastelemaan tätä kaunista lattiaa – onneksi panostimme siihen!

*parketista saatu alennusta kaupallisen yhteistyön myötä

Author

4 Comments

 1. Hei, pakko nyt korjata, koska mielestäni tekstissä on asiavirhe. Lehtikuusi on toki kovempi puulaji kuin muut HAVUpuut (jotka yleisesti ottaen ovat tosi pehmeitä),, mutta ei se kyllä muuten ole muita puulajeja kovempi materiaali. Esimerkiksi ihan tammi, saarni ja koivu ovat kovempia.

  Saman lattia on ollut kodissamme reilun vuoden, enkä myöskään yhdy tuohon ”jokaista kolahdusta ei tarvi pelätä, sillä lehtikuusi on niin kova materiaali”, sillä kaikki kovat tippuvat tavarat kyllä jättävät lattiaan oman elämänjälkensä,
  Jos sopivassa kulmassa sattuvat tipahtamaan. Kolhuja siis oikeasti tulee varsin helposti. Tämän kanssa olen melko sinut, koska osasin varautua siihen, ja valintaa tehdessä päätin etten välitä niistä. Osa koloista on kyllä yllättävänkin syviä, eikä varmaan lähde sittenkään kun joskus on hiomisen aika.

  Teillä varmaan kyllä parvella on lattia huomattvasti vähemmällä kulutuksella kuin meillä viisihenkisen perheen kodissa, jossa lattia on myös keittiössä. Voi siis olla, että säästytte hyvinkin kolhuitta. Silti, kun monet näistä blogeista inspiraatiota ja kokemuksia valintoihinsa hakee, on pakko sanoa tämä, jotta kukaan ei väärässä käsityksessä mene kallista lattiaa hankkimaan.

  • Suvi M Reply

   Kyllä, tarkoitin nimenomaan muihin havupuihin verrattuna (kun mietimme ensin myös mänty-lattiaa). Se tarkennus oli jäänyt epähuomiossa pois. Kiitos, kun olit tarkkana – käyn korjaamassa tekstiin! 🙂

   Varmasti kolhuja tulee, sillä niitä tuskin voi välttää missään puulattiassa. Mutta tämä on minusta aivan normaalia luonnonmateriaaleille: ne ikääntyvät ja patinoituvat kauniisti.

 2. Hei Suvi,

  mielenkiinnosta kyselen, että kuinka tuollaista harjattua ja öljyvahattua lattiaa hoidetaan? Olen kokeillut sitä myymälässä ja pinta tuntuu todella ihanalta, mutta vähän arkailen sen hoitoa.

  • Suvi M Reply

   Imuroidaan ja nihkeällä liinalla voi pyyhkiä. 🙂 Meillä on kotona tamminen valkoöljytty parketti ja sen puhtaanapito on ollut melkoisen helppoa vuosikaudet.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.