Kaupallinen yhteistyö: Kestopuu

Olenkin jo ehtinyt saada useita kyselyitä Villa Fregatin terassimateriaalista, kun terassit ovat vilahdelleet kuvissani ja videopätkissäni. Nyt kurkistetaan tarkemmin terassirakentamiseen ja kerron tarkemmin mökkiterassimme materiaalivalinnasta.

Terassimateriaalin valinta

Ihan alusta asti meille oli selvää, että valitsemme Villa Fregattiin jonkin toisen terassimateriaalin kuin mikä meillä on kotona. Kotiin rakensimme terassit lehtikuusesta ja vuosien varrella olemme huomanneet, että se ei välttämättä ollut paras ratkaisu. Toki lehtikuusi harmaantuu kauniisti ja on huoltovapaa materiaali, mutta siitä lähtee jonkin verran tikkuja ja, ehkä ikävimpänä ominaisuutena, sen pintaan kertyy joka talvi harmaata ”nöyhtää”, joka leviää myös terassikaiteisiin. Puhdistaminen on joka vuotinen urakka. Niinpä mökille oli valittava jokin toinen materiaali.

Kaunis kestopuu

Selvää oli, että valitsemme terassimateriaaliksi puun, sillä se sopii parhaiten luonnonläheiseen kohteeseen ja on myös ekologinen valinta. Niinpä valintamme kohdistui hyvin luonnollisesti kotimaiseen Kestopuuhun. Kestopuu on painekyllästettyä mäntyä, joka on käsitelty puun lahoamisen estämiseksi. Kestopuuta suositellaan kohteisiin, joissa  puurakenne on jatkuvasti alttiina säärasitukselle – eli se on meidän mökille juuri oikea valinta.

Tärkeitä kriteereitä olivat myös pitkäikäisyys, kotimaisuus ja ekologisuus. On ekologista rakentaa materiaaleista, jotka ovat lähellä rakennuspaikkaa ja vaativat vähän käsittelyä. Tässä tapauksessa meidän terassimateriaali tuli hyvinkin läheltä, Kruunupyystä Pårasin sahalta.

Tärkeitä kriteereitä terassimateriaalille olivat pitkäikäisyys, kotimaisuus ja ekologisuus

Valitsimme upeaa, leveää lankkua Kestopuulta

Kestopuuta on saatavana muutamassa eri sävyssä: vihreänä ja ruskeana sekä harmaan sävyyn käsiteltynä. Meidän toiveena oli valita hyvin luonnollisen sävyinen puu ja ihastuimme ns. vihreään sävyyn, joka nimestään huolimatta on melko luonnollisen vaalean puun sävyinen. Kestopuutuotteiden valikoima on suuri ja niiden ulkonäkö myymälöissä vaihtelee, joten sävyissä saattaa olla eroja. Perinteinen vihreä kestopuu harmaantuu auringossa kauniisti, joten jos haluamme voimme jättää terassilankut aluksi käsittelemättä ja antaa pinnan harmaantua pari kesää.

Erityisen upean valitsemastamme kansilaudasta tekee sen leveys: valitsimme terassilankuiksi normaalia leveämpää lankkua koossa 45 x 198 mm. Selvää oli, että valitsisimme kestopuun sileänä versiona (myös uritettua on saatavilla). Sileä pinta miellyttää enemmän silmää, vaikka se saattaa märällä säällä ollakin vähän liukas. Lankut ovat todella upeat!

Ryhdyimme terassin rakennuspuuhiin viime vuoden loppukesästä. Mökin pihapiiri oli sitä ennen myllätty koneilla ja pihan maatyöt oli saatu valmiiksi. Uskalsimme ryhtyä terassin rakennuspuuhiin vasta, kun oli selvää ettei isoilla koneilla enää tarvitse mennä pihan läpi rantaan. Tietysti maatyöt täytyy olla tehtynä ennen terassien rakentamiseen ryhtymistä.

Terassien sijainnit olimme suunnitelleet jo etukäteen: talon eteen kohti merta tulisi oleskelualue ja talon sivuun toinen terassialue ruokailuun ja kokkailuun. Tietysti terassia piti rakentaa myös sisäänkäynnin yhteyteen metsän puolelle. Kaikki terassialueet yhdistettäisiin käytävin ja samanlaista käytävää rakennettaisiin myös kotasaunalle ja huussille. Terassin rakentaminen alkoi perustusten rakentamisella näiden suunnitelmien mukaan.

Terassin perustukset

Terassien perustukset voi toteuttaa monin eri tavoin ja valittuun tapaan vaikuttaa ennen kaikkea pihan maaperä. Kestopuun verkkosivuilta löytyy kattavasti tietoa perustusten tekemisestä. Me konsultoimme asiasta rakennusfirmaa, joka oli apunamme talon rakentamisessa. Teimme terassiperustukset pihalaattojen avulla sora-hiekkapedille, joka kiertää talon ympäri. Pihalaatan ja puupilarin väliin laitoimme huopakaistaleen kosteuden eristämiseksi. Tärkeää on laittaa riittävän monta perustustolppaa terassin alle, jotta siitä tulee tukeva.

Terassin koolaukset rakennettiin Kestopuun 48 x 123 mm runkomateriaalista pilariperustusten päälle ja sitten ryhdyttiin kiinnittämään kansilautoja. Koska olimme valinneet leveän terassilankun, tuli lankut kiinnittää hyvin lähelle toisiaan, lähes kiinni toisiinsa, sillä puu kutistuu kuivuessaan leveyssuunnassa. Näin terassilankkujen väliin tulee kauniit ja sopivan kapeat raot. Mankku kiinnitti kansilaudat vielä sillä tavalla, että ruuvit jäivät piiloon, joten lopputulos on upean viimeistelty myös siltä kantilta.

Villa Fregattiin rakennettiin melko paljon terassia, sillä oleskelu tulee kesällä keskittymään pihapiiriin ja halusimme panostaa mukaviin oleskelutiloihin. Rakensimme terassilankusta myös polut kotasaunalle sekä huussille – näin voi vaikka avojaloin tepastella mökistä toiseen.

Lisäksi toteutimme mökin julkisivun reunaan tasanteen, josta varsinainen terassi alkaa parin askelman verran alempaa. Näin mökin ympärille muodostuu ikään kuin kiinteä, leveä penkki, jossa on mukava istuskella tai vaikka ottaa aurinkoa.

Saimme terassit ennen talvea lähes valmiiksi. Terassit kestivät ensimmäisen talven erinomaisesti, eikä epätasaisuuksia ole ilmennyt. Nyt keväällä olisi vielä jäljellä viimeistelyä ja muutaman portaan rakentaminen. Olemme myös miettineet käsittelemmekö terassin jollain tavalla – eniten houkuttelisi säilyttää nykyinen kaunis puun sävy jos vain mahdollista.

Seuraavassa osassa näytän teille tarkemmin valmiin lopputuloksen. Jos teillä on jotain kysyttävää terassirakentamisesta, niin huikatkaa kommenttilootan puolella – voin selvittää tarvittaessa vastauksia Kestopuun ammattilaisilta!

Author

27 Comments

  1. Ihanan näköinen terassi! Miten kansilaudat ovat kiinnitetty, en näe niissä ruuveja? Nimittäin samantyylistä suunnitteilla ja en tahdo ruuveja näkyviin!

    • Suvi M Reply

      Kiitos, mukava kuulla! 🙂 Kansilaudat on kiinnitetty sieltä sivuista pitkillä ruuveilla, jolloin ruuvit jäävät piiloon.

    • Suvi M Reply

      Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Kestopuun sivuilla lukee näin:

      ”Kyllästetty puu ei lahoa vaikka sen huolto ja hoito laiminlyödään. Puun pinta saattaa kuitenkin ”nukkaantua” ja ”tikkuuntua” vuosien kuluessa. Lisäksi puun väri harmaantuu auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Kestopuun käyttömukavuus säilyy ja puu vanhenee kauniisti, jos sen pinta puhdistetaan ja käsitellään siveltävällä puunsuoja-aineella säännöllisesti.”

      Eli se olisi hyvä öljytä välillä.

  2. Meillä on ison. 80 m2 lehtikuusesta tehty leveälankkuinen terassi suoraan Etelään. Meillä irtoaa hyvin vähän siitä koskaan mitään haituvaa, ja se vähä mikä irtoaa, lähtee pienessä tuulessa itsekseen pois. Vousiko tämä olla laatukysymys? Ennen lankkujen ostoa kävimme vertailemassa niitä useassa paikassa, ja tuntui kyllä olevan laadussa eroja.

    • Suvi M Reply

      Luulen, että lumikuorma on se, joka eniten aiheuttaa nukkaantumista. Meillä on kotona sitä samaa siperian lehtikuusta myös talon etupihan terassilla ja olemme huomanneet, että nukkaa on vähemmän niissä osuuksissa, joissa on katosta terassin yllä. Takapihan iso terassi on talvella täysin lumen peitossa.

      • Meillä terassi on myös ihan taivasalla eikä katosta ole missään kohtaa. Eli meillä lumikuorma (tai siis että sitä ei olisi) ei ainakaan ole syynä siihen, että terassista ei irtoa mitään; lunta nimittäin terassin päällä on aina talvella.

  3. Millä käsittelyllä tämän kauniin puun sävyn saa pysymään? Meillä samaa laitettu viime kesänä, enkä haluaisi sen harmaantuvat, mutta en myöskään tummentaa..

    • Suvi M Reply

      Me ajateltiin öljytä se värittömällä terassiöljyllä, mutta puu taitaa silti harmaantua. Mutta kyllähän sellainen harmaantunut terassikin on kaunis.

    • Anne-Maj Pulkkinen Reply

      Hei, hankitteko kestopuun suoraan Pårasin sahalta, vai jälleenmyyjän kautta? Kuka toimii jälleenmyyjänä ko.yrityksen tuotteelle Keskipohjanmaalla/Pohjanmaalla?

      • Suvi M Reply

        Juu, sahalta suoraa. Valitettavasti en tiedä tarkemmin jälleenmyyjistä…

  4. Hienot terassit. Olen tehnyt muutamia terasseja samalla perustus tavalla ja on helppo töinen. Vasat on hyvä tukea myös vasan alta. Tuossa kuvassa tuet ruuveilla vasojen kyljessä. Eli toinen tuki vielä viereen mikä mitoitetaan laatan ja vasan väliin. Kiinnitys toisen tuen kylkeen.

    • Samoin minua kiinnostaa, onko kiinnityksessä käytetty ruuvausohjainta vai miten käytännössä teitte piilokiinnityksen?

      • Suvi M Reply

        Kansilaudat ruuvattiin sieltä alta sivuttain pitkällä ruuvilla paikoilleen. Ehkä voitaisiin tehdä tästä pieni videopätkä Instagramin puolelle, josta sen näkisi paremmin…

    • Suvi M Reply

      Vastaan sinulle samoin, kuin tuossa yllä… Kansilaudat ruuvattiin sieltä alta sivuttain pitkällä ruuvilla paikoilleen. Ehkä voitaisiin tehdä tästä pieni videopätkä Instagramin puolelle, josta sen näkisi paremmin…

  5. Meillä on reilun sadan neliön terassi ympäri talon lehtikuusesta ja pysynyt hyvänä, kun vain jaksaa vähän satsata huolenpitoon. Lehtikuusen ”harsuuntumisen” estämiseksi taivasalla olevat terassit kannattaa aina harjata/lapioida/kolata lumesta puhtaaksi lumisateen jälkeen. Seisova vesi ja paksu lumikuorrutus aiheuttaa puun pinnan harsuuntumisen. Varsinkin keväällä kannattaa lumet poistaa, niin kevätaurinko kuivattaa terassin ja se pysyy kunnossa.

    Lehtikuusi – ja kestopuumateriaaleissakin on eroja, kannattaa vertailla laatua sekä mittoja, ja tutkia miten runsasoksaisesta sahatavarasta laudat on tehty.

    • Suvi M Reply

      Kyllä, terassi pitäisi jaksaa kolata talvellakin lumesta. Pitää yrittää skarpata sen suhteen. 🙂 Ja olet oikeassa, laatueroja varmasti on. Meillä on kotona samaa lehtikuusta ympäri talon, joten nukkaantuminen ei taida johtua laadusta, sillä nukkaa tulee vain osuuksiin, joka on taivasalla. Eli se lumi taitaa sen aiheuttaa…

  6. Suosittelen Sioox tai Osmocolor Organowood käsittelyä. Väri muuttuu kyllä kauniin hopeaksi mutta pysyy hienossa kunnossa ilman huoltoa.

    • Suvi M Reply

      Jes, näitä olemme miettineetkin! 🙂 Tai sitten ihan väritöntä terassiöljyä.

  7. Hei, meillä on sama ongelma tuon lehtikuusen tikkuuntumisen kanssa ja heräsi kiinnostus tuota teidän valintaanne kohtaan. Kiinnostaisi tietää minkälaisia selvityksiä teit tuon kestopuun tikkuuntumisen suhteen ja mikä oma kokemuksenne tikkuuntumisesta on?

    • Suvi M Reply

      Emme tehneet sen kummempia selvityksiä, kun meillä on omakohtaista kokemusta. Meillä on kotona sekä lehtikuusi- että kestopuuterassit ja olemme käytännössä huomanneet eron. Kestopuusta ei lähde tikkuja juuri ollenkaan. 🙂

  8. Hei Suvi,
    Olemme aloittamassa terassiprojektia ja tulemme käyttämään samaa pintalankkua kuin te.
    Käytitte kiinnitykseen piilokiinnitystä, mutta en ihan ymmärtänyt yllä kirjoittamaasi tapaa. Teitkö niiden kiinnityksestä videota? Olisin kiitollinen jos saisi pientä vinkkiä miten homma tehtiin ja ehkä vielä onko kiinnityksestä minkälaisia kokemuksia kun terassi on ollut jo hetken käytössä.

    • Suvi M Reply

      Hei! Valitettavasti tästä ei ole videota saatavilla. Mutta huomasimme, että piilokiinnityksen avuksi on saatavilla myös sellainen ohjain, joka ohjaa ruuvin piilokiinnitykseen (meillä sellaista ei ollut käytössä). Muutaman ruuvin olemme lisänneet sellaisiin kohtiin, joissa lauta on noussut ylöspäin, kun piilokiinnitys ei ole pitänyt tarpeeksi, mutta näitä kohtia ei ole montaa. Hyvin on siis toiminut.

      • Moi! Upea terassi teillä! Meilläkin olisi sama työmaa edessä ja kiinnostaisi myös tuo piilokiinnitys noin leveään lankkuun. Edellisestä kommentista on jo vuosi vierähtänyt. Onko lankut pysyneet edelleen suurimmilta osin siististi paikoillaan?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.