Kaupallinen yhteistyö: Plantagen & Suomen Blogimedia

Ruukkupuutarhan lisäksi olen tänä keväänä ehtinyt tehdä myös pieniä istutuksia meidän pihalle. Olen keskittynyt etupihaan ja sen viihtyisyyden lisäämiseen huomioiden myös elintärkeät mehiläiset. Etupihan istutukset täydentyivät uusilla, ihanilla kasveilla.

Meidän kartiovalkokuuset ovat kärsineet kevätauringossa, koska kova tuuli irroitteli sänkkikankaita, jotka suojasivat havuja porottavalta auringolta. Onneksi emme menettäneet puita kokonaan, mutta vähän surkealtahan ne näyttävät toiselta puolelta. Niinpä päätin täydentää istutusta jollain uudella kasvilla.

Samalla kun hain Plantagenista täydennystä ruukkuihini sekä niiden istutuksiin, katsastin valikoiman myös istutusmielessä. Blogiani pidempään seuranneet taitavatkin tietää ihastuksestani rungollisiin, pyöreänä pallona kasvaviin puihin. Niinpä valintani pienestä puusta oli selvä, kun näin ihanat rungolliset alppipajut.

Alppipajussa on kauniit, valkonukkaiset, hopeanharmaat lehdet ja se kukkii keväällä pajunkissamaisin kukinnoin. Mikä tärkeintä, kasvi on sellainen, josta mehiläiset pitävät. Mehiläiset ovat elintärkeitä maapallolle ja haluan omin pienin keinoin vaikuttaa siihen, että pihaltani löytyy mehiläisille mieluisia kasveja. Ilman mehiläisiä ei tule marjoja, hedelmiä tai kukkia ja pahimmassa tapauksessa mehiläiskato johtaa siihen, että ruoantuotanto maailmassa olisi vaikeuksissa. Omilla valinnoillaan voi helposti vaikuttaa siihen, että omasta pihapiiristä löytyy mehiläisille pölytettäviä kasveja.

Haluan omin pienin keinoin vaikuttaa siihen, että pihaltani löytyy mehiläisille mieluisia kasveja

Pölyttäjien kannalta on hyvä, jos pihapiiristä löytyy keväästä syksyyn saakka kasveja, joista on iloa hyönteisille. Keväällä tällaisia kasveja ovat mm. vaahtera, hedelmäpuut, marjapensaat, aroniat sekä kukkivat pajut. Mehiläiset ja luonnonpölyttäjät lisäävät marjojen määrää ja kasvattavat niiden kokoa jos sääolot ovat normaalit. Kesällä hyönteisille iloa tuovat kukkien lisäksi esimerkiksi vadelmapensaat, minttu, apilat, laukat ja laventelit. Syksyllä pölyttäjät saavat ravintoa mm. astereista, auringokukista ja tähtiputkista.

Alppipajun lisäksi toinen mehiläisille mieluinen kasvi, jonka valitsin pihapiiriimme on laventeli. Sitä minulla on ollut monena aiempanakin kesänä. Nyt kokeilin istuttaa laventelin maahan ja toivon, että se selviää meidän pihalla. Multana käytin Plantagenin valmiiksi lannoitettua Premium-multaa, joten kasvualustan pitäisi ainakin olla kunnossa. Plantagen puutarhuri kertoi, että maahan istutettu laventeli kannattaa peittää syksyllä ettei se palellu. Istutin laventelin toisen alppipajun kanssa etupihan koristeportin viereen viimeistelemään sisäänkäynnin ilmettä.

Varsinainen oleskeluterasimme on takapihan puolella, joten pörriäiset saavat rauhassa pörrätä etupihalla ilman, että siitä kukaan suuresti häiriintyy. Itse en ole kovin mehiläiskammoinen, mutta lapset säntäävät kauemmaksi mehiläisen pörinän kuullessaan. Nämä seikat kannattaa huomioida, kun valitsee pihalle kasveja; mehiläiskammoisen kannattaa istuttaa kasvit sille puolelle, missä vähemmän oleskellaan (jos mahdollista).

Ennestään pihaltamme löytyy mehiläisille mieluisista kasveista vaahtera, kaksi omenapuuta, marjapensaita (herukkaa ja vadelmaa), aronia-aitaa, pihlaja sekä kukkia kuten laukkaa ja pioneita. Seuraavaksi minun kannattaa panostaa syyskasveihin, jolloin varmistan että pölyttäjille löytyy mieluisia kasveja jokaiseen kauteen. Viikonloppuna, kun kitkin voikukkia pois nurmikosta, mietin kyllä olisiko niiden pitänyt antaa olla vain – mehiläisten takia…

Lue myös: Etupihan ihana ruukkupuutarha

Author

2 Comments

  1. Voikukat ovat niitten haitallisten lehtokotiloiden ravintoa, joten niiden takia kannattaa kyllä voikukkia kitkeä. Lehtokotilot puolestaan syövät hyötykasveja, jotka voivat houkutella niitä mehiläisiä, ajattelisin näin 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.