Valkoinen on siinä mielessä jännä väri, että monella tuntuu olevan siitä vahvoja mielipiteitä. ”Meidän kodista ei ainakaan tule sairaalan valkoista” tai ”Meidän kodissa ei ole yhtään valkoista seinää” ovat kommentteja, joita silloin tällöin kuulee. Ei taida olla mitään muuta väriä, joka kirvottaisi yhtä vahvoihin kommentteihin.

Kuten muutaman postauksen takaisessa kirjoituksessa totesin, pääasiassa valkoiseksi sisustettu koti taitaa tällä hetkellä olla kovin epätrendikäs. Nyt suositaan pehmeitä luonnonsävyjä sekä toisaalta myös vahvoja värejä. Edelläkävijät ovat ehkä jo palanneet valkoisen äärelle. Mutta kukapa kotiaan nykypäivänä sisustaisi täysin sisustustrendien mukaisesti.

Minulle valkoinen on aina ollut yksi sisustuksen perusväreistä; pohja, jonka päälle on hyvä luoda mitä tahansa. En usko, että tulen koskaan luopumaan valkoisista seinistä täysin, vaikka ruokailutilan seinän maalaamisesta haaveilenkin. Villa Fregattiin olemme maalanneet kaikki seinät valkoisiksi, eikä sinne ole tarkoitus maalata tehosteseiniä.

Minulle valkoinen edustaa pohjaa, jonka päälle on hyvä luoda mitä tahansa

Moni tuntuu olevan myös hyvin tarkka valkoisen sävyistä. Tietysti on ikävää jos listat näyttävät valkoisen seinän rinnalla likaisilta, mutta esim. tekstiileissä valkoisten eri sävyjen yhdisteleminen on minusta aivan ok. Villahan esimerkiksi on luonnostaan lämpimän valkoista, eikä siitä saa vitivalkoista muuta kuin keinotekoisesti. Pintamateriaaleissa en kuitenkaan välttämättä lähtisi yhdistämään lämpimiä ja kylmiä valkoisen sävyjä. Mutta kokonaisuus ratkaisee lopputuloksen – ei yksi tietty yksityiskohta tai sävy.

Tekstiileissä valkoisten eri sävyjen yhdisteleminen on minusta aivan ok

Itse olen kovin tykästynyt tällä hetkellä erilaisiin lämpimän sävyisiin valkoisiin: kermanvalkoiseen, vaniljaan ja luonnonvalkoiseen. Olen yhdistänyt puhtaan valkoisiin sohviin lempikoristetyynyni, jotka ovat pohjaväritykseltään juurikin luonnonvalkoisia ja hiukan kellertäviäkin. Samettiverho on ihana kermansävyinen.

Vuosien varrella olen törmännyt kummasteluihin siitä, miten lapsiperheessä voi olla valkoiset sohvat. Ennen nykyisiä Adean Band-sohvia, meillä oli edellisessä kodissa myös valkoiset sohvat – jo silloin, kun lapset syntyivät ja elivät sottaisinta pikkulapsiaikaa. En ole koskaan kokenut, että valkoiset sohvat olisivat hankalat, koska voin heittää sohvanpäälliset pesukoneeseen milloin vain. Mikä parasta, valkoinen väri ei haalistu pesussa ja tarvittaessa olen heittänyt joukkoon myös valkopyykille tarkoitettua Vanishia. Sitkeimmätkin tahrat (esim. kirsikka ja kahvi) ovat hävinneet jäljettömiin.

Vaikka valkoinen onkin yksi sisustukseni kulmakivistä ja ajaton takuuvarma valinta minusta, en silti haluaisi liian valkoista kotia. Kuten aiemminkin totesin: mielenkiintoiseen sisustukseen tarvitaan kontrasteja. Valkoisen vastapainoksi kaipaan ennemminkin pehmeitä sävyjä ja kauniita värejä kuin jyrkkää mustavalkoisuutta.

Mitä mieltä sinä olet valkoisesta väristä sisustuksessa? Onko se sinulle hyvä pohja, johon rakentaa sisustus vai kammoksutko tuota väriä kokonaan?

Author

4 Comments

 1. Meillä on kodin pinnat valkoista ja mustaa. Tämä oli tietoinen valinta, koska tykkään väreistä, ja koen että mustavalkoiseen on helppo yhdistää melkein mitä vain värejä, nekin kun tuppaa vaihtelemaan vähän kausittain. Lisäksi meillä tulee isoista ikkunoista luonnon vuodenajat mukaan sisustukseen omine sävyineen. Yleisilmeeltään kotimme ei mielestäni ole ”sairaalamainen” tai kliininen, mutta sillointällöin on tullut jotakin kommenttia siitä kun on niin valkoista. Ilmeisesti valkoinen lattia saa aikaan sen, että ihmiset mieltävät kotimme kokonaan valkoisiksi? Oli miten oli, itse tykkään kyllä, tosin onhan tuo valkoinen lattia aika armoton siivottava 😀

  • Suvi M Reply

   Totta, mustavalkoiseen on helppo yhdistää vaikka mitä. 🙂 En oikein ymmärrä tuollaisia sairaala-kommentteja, sillä eihän sairaaloissa ole valkoista (oma työpisteeni on sairaalassa)… 😀

 2. Valkoinen ja tammi on olleet meidän kaikkien kotien pohjaväreinä aina, sillä tykkään tuoda sisustukseen kausivaihteluita tekstiileillä ja valkoinen antaa mielestäni parhaan pohjan ajattomalle sisustukselle. Mustaa pienesti tehosteina välillä enemmän, välillä vähemmän, mutta aina valkoista (ja sitä tammea).

  • Suvi M Reply

   Valkoinen ja tammi ovat aivan ihana ja ajaton yhdistelmä! <3 Minäkin tykkään käyttää mustaa pienesti ja välillä olen miettinyt, onko meillä sitä jopa liikaa, kun takka ja viereinen hylly ovat mustia...mutta hyvä näin.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.