Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluaisin kokeilla olohuoneessa uutta järjestystä niin, että sohvamodulit olisivat vastakkain. Visiossani sohvien viereen, tv:tä vastapäätä tulisi sitten pari tuolia, eli meidän Bertoia-tuolit sitten kun ne olisi maalattu valkoisiksi. No, tuo tuolien fiksaus- ja maalausoperaatio on venynyt ja venynyt ja nyt päätin kuitenkin kokeilla ideaani ilman kyseisiä tuoleja.

sohvat_vastakkain

olohuone_uusijarj

sohvapoydalla

sohvan_takaa

eames_rar

olohuone

nakyma_ruokailutilaan

jattilaukka

pehmis

sohvapoydan_asetelma

sohvat_vastakkain2

Ensimmäinen reaktio mieheltä oli, että tämä järjestys ei ole hyvä, sillä nyt tv:tä ei voi katsoa suoraa sohvalta. Tai voi jos makoilee soffalla. 😉 Oikeasti emme useinkaan katso tv:tä olohuoneessa. Siellä oleskellaan enemmän muuten vain –  jokainen tekee omia puuhiaan: selataan padia, luetaan, lapset leikkivät leikkejään ja minä teen lähes kaikki blogiin liittyvät jutut sohvannurkassa. TV:n avaamme oikeastaan vasta, kun lapset ovat menneet nukkumaan ja silloin katsomme tv:tä makkarissa.

Olin kuitenkin itsekin melko varma, että tämä järjestys ei tule olemaan pysyvä, sillä näkymä makuuhuoneesen päin näytti oudolta. Mutta täytyy sanoa, että näin lähes viikon totuttelun jälkeen olen alkanut pitää tästä uudesta järjestyksestä. Huonekalujen sijoittelussa minulle on tärkeää, että jokaiseen suuntaan avautuu kaunis ja tasapainoinen näkymä. Tässä järjestyksessä pidän kovasti siitä miten sohvan divaani-moduli on kirjahyllyn edessä ja sinnepäin katsoessa näkee sekä eteisen että keittiön. Eamesin keinutuoli muodostaa uuden kivan parin ruokapöydän seiska-tuolien kanssa ja siitä olenkin löytänyt uuden ihastuttavan kuvakulman.

Mitä mieltä olette, määritteleekö televisio huonekalujen sijoituspaikat vai onko tablettien ja muiden älylaitteiden lisääntyminen vähentänyt tv:n katselua siinä määrin, että olohuoneen funktiokin on muuttunut?

Translation: I rearranged the furniture in our living room and now the sofa modules face each other. This is not the optimal furniture layout in terms of watching tv, but the fact is that we do not watch tv very often in the living room (we watch it more in our bedroom). I think the function of living room has changed now that people spend more time on iPads and smart phones…

Author

24 Comments

 1. Näyttääpä hyvältä tämäkin! Ihanaa, että saatte tuolla tavoin vaihtelua olohuoneeseenne. Meillä kun on tuollainen sohva kun on, niin sitä ei hirmuisesti eri paikkoihin siirrellä. No ehkä vastakkaiselle olkkarin seinälle, mutta sitten näkymä sohvalta kodin eri tiloihin kärsii…
  Uusien nojatuolieni myötä olen alkanut haaveilemaan entistä enemmän siitä vaaleanharmaasta sohvasta ja etenkin sellaisesta, joka koostuu kahdesta irrallisesta osasta, jotta huoneessa voisi muutella järjestystä. Ne nojatuolit olisivat sitten yhdellä sivulla, juuri kuten sun ajatuksissa Bertoiat.

  • Huonekaluissa on minulle muuneltavuus tosi tärkeää ja juuri siksi valittiinkin nämä Adean Band-sohvamodulit. Tietysti alussa oli oletuksena, että pidämme moduleita kiinni toisissaan kuten on tarkoitettu, mutta paljon enemmän ollaankin pidetty niitä irrallaan. Onneksi voi vaihdella. Ja irroitettavat päälliset ovat ihan ehdoton juttu! Olikos niissä Hakolan sohvissa sellaiset – niitähän te mietitte vai muistanko väärin?

   Mahtuuko teidän sohva siihen ikkunoiden eteen (osittain), siis sille seinälle? Sitten olisi kyllä tuo sama ”ongelma” kuin meillä nyt ettei tv:tä näe suoraa sohvalta muuta kuin makuuasennossa… 😉

 2. Näyttää kivalta! Meillä ei telkkaria juuri katsella kuin korkeintaan makuuhuoneessa, ja uuteen olohuoneeseen sitä ei ole tulossa ollenkaan. Tavallaan tykkään, että olohuoneen tarkoitus on muuttumassa taas joksikin hieman muuksi kuin vain ison ruudun temppeliaukioksi, jonka mukaan sijoitetaan kaikki muu.

  • Minäkin tykkään, että olohuoneen tarkoitus ei ole pelkkä tv:n katselu! 🙂 Lapsuudenkodissani oli aina tv auki – nyt meillä ei juuri koskaan ole tv auki, enkä enää voisi tottua sellaiseen taustameluun. Jännä, että silloin lapsena se oli niin luontevaa…

 3. Varmasti televisio tulee tulevina vuosina pikkuhiljaa katoamaan monistakin olohuoneista. En kuitenkaan usko, että se katoaa täysin. Tilalle ehkä rakennetaan ja suunnitellaan erillisiä huoneita tätä tarkoitusta varten. Mielenkiintoinen muutos sinänsä, enkä pane sitä lainkaan pahakseni. Meillä olohuoneessa katsotaan myös melko harvoin itseasiassa televisiota, vaan sitä toljotetaan sitten juurikin iltaisin makkarin puolella. Hyvä vai huono… Siinäkin on puolensa 🙂 Oikein kauniilta näyttää tämä(kin) järjestys kyllä teillä!

  Sinulle olisi muuten haastetta blogissani, käy kurkkaamassa http://www.projektiverkaranta.fi/2015/10/kodin-lempinakyma.html

  • Niinpä, noin se taitaa mennä. 🙂 Meilläkin on saunatuvalla sitten erikseen elokuvan katseluun tarkoitetut laitteet, mutta niitä ei juurikaan käytetä tv:n katseluun.

   En tiedä voisinko enää tottua siihen ettei makkarissa olisi tv:tä. 😀 Nukahdan aina sen ääreen ja Mankku jää vielä katsomaan tv:tä. Sitten yöllä puolihorroksessa jompi kumpi sen sulkee. Ehkä tuon takia nukahdan tosi usein myös jos aletaan katsoa elokuvaa – olen tottunut nukahtamaan tv:n ääreen… 😀

 4. Kivalta näyttää kyllä. Telkkarin mukaan sisustaminen on vaikeaa, toisaalta jos se huoneessa on, sen katselu pitäisi ottaa huomioon, mutta toisaalta pelkän tv:n mukaan sisustaminen tekee ratkaisuista aika tylsiä ja ennalta-arvattavia.

  • Niinpä niin. Pakko se tv on kuitenkin ottaa jotenkin huomioon, mutta ei ole hyvä jos se hallitseekaan liikaa. Tai miehet voivat olla eri mieltä… 😉

 5. Minä olen aina viimeiseen saakka yrittänyt välttää sitä, että sohva tai sohvat sijoitetaan tv:n ehdoilla, ihan aina emme ole olleet mieheni kanssa järjestyksistä yhtä mieltä, mutta molemmille sopiva kompromissi ollaan aina löydetty 🙂 Meillä sohva ja divaani ovat olleet juuri noin vastakkain jo pitemmän aikaan, mutta viime sunnuntaina iski kyllästyminen ja vaihdoin järjestyksen pitkästä aikaa vähän toiseksi, pian pitäisi blogistakin uudesta järjestyksestä kuvamateriaalia löytyä.
  Mutta vaihtelu se on joka virkistää ja aina silloin tällöin on pientä muutosta isompienkin huonekalujen sijoittelussa kiva tehdä! Niin ja hyvältä näyttää tämä teidän uusi järjestys, Bertoiat ovat varmasti piste iin päälle! 🙂

  • Kyllä, pieni vaihtelu virkistää ja voihan sitä aina sitten vaihtaa huonekalujen paikan takaisin jos uusi järjestys ei toimikaan. 🙂 Tosi kiva tuo teidän uusi järjestyskin!

   Hei, mun täytyy lisätä sun blogi sivupalkkiin! Se on ihan unohtunut tehdä!

 6. Hyvältä näyttää näkymä myös makuuhuoneen suuntaan – aivan upeat pariovet! Mistä ovet on hankittu ja mikä mahtaa olla oviaukon leveys? Kiitos, jos ehdit vastata.

  • Ovet ovat tulleet talopaketin mukana, eli ovat Matti-Oven mallistosta. Ovien leveyttä en enää valitettavasti muista, mutta se selviää varmaankin pohjapiirroksesta, joka löytyy hakusanalla tuosta blogin sivupalkin haku-kentästä hakemalla. 🙂

 7. Aivan ihastuttava järjestys tuo. Kuvakulma suoraan tv:lle, jossa sohvat jää sivuille on todella upea.
  Meillä on tv vain yläkerrassa ja sohva suoraan sitä vastapäätä. Itseäni ärsyttää kun ei voi makoilla ja katsoa tv:tä, koska niskat menee ihan jumiin. Pitäis kai hankkia sellainen divaanirahi siihen sohvaan.

  Mutta siis tykkään teidän uudesta olohuoneen järjestyksestä 🙂

  • Voi, onpa kiva kuulla että tykkäät! 🙂 Minun lempparikuvakulma tässä uudessa järjestyksessä on se, miten sohva on kirjahyllyn edessä. Aluksi oli vähän totuttelemista tuohon kulmaan, jossa tv avautuu suoraa eteen – se tuntui niin paljaalta, mutta nyt siihenkin on tottunut.

 8. Heippa, kivaa vaihtelua! Itse vielä kuitenkin vaihtaisin sohvien paikkaa keskenään. Divaani on ihastuttava myös ikkunan edessä ja näin se ”aukeaisi” paremmin television suuntaan, jolloin käsinoja ei estä teeveen katselua. 🙂 Mutta hyvältä näyttää niin kuin aina.

  • Juu, voisihan noinkin päin kokeilla, mutta ikkunan vieressä on enemmän tilaa suuremmalle sohvamodulille (tuo jossa on molemmat selkänojat, on pidempi moduli), joten siksi tämä lyhempi moduli on tuossa ”kulkuväylällä”. 🙂

 9. Meillä telkkari just lähti pois olkkarista. Meillä vain mies katsoo telkkaria ja haluan että olohuone on yhteistä tekemistä ja olemista varten. Uskon että telkkarin merkitys vähenee koko ajan. Nyt pääsen sisustamaan olohuonetta uudelleen, ilman telkkaria.

  • Okei. 🙂 Hyvä jos sille löytyi paikka jostain muualta ja se oli miehellekin ok. Minustakin on kiva, että olohuone on tarkoitettu yhteiseen oleskeluun.

  • Kuulostaapa kurjalta että jotain asiaa ei saa tehdä olohuoneessa vain sen takia, että kukaan muu ei tee sitä 😀

 10. Mietittiin rakennusvaiheen alussa samaa. Lopulta päädyttiin laittamaan sohva ja nojatuolit vastakkain. On ollut hyvä järjestys. Laitoimme kyllä mahdollisuuden siirtää tv:n paikkaa toiselle seinälle niin että sohva olisi tv:n edessä… Kiva kun voi vaihdella järjestystä tarvittaessa:)

  • Se onkin just hyvä, että voi vaihdella järjestystä ja mahdollisuuksia erilaisiin huonekalusijoitteluihin löytyy. 🙂

 11. Täällä tykätään kovasti! Mutta minä peukutan yleisesti ottaenkin muunneltavuutta ja vaihteluhan virkistää aina! 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.