Tänä keväänä olen iloinnut siitä miten meidän pihan kasvit voivat kerrankin oikein mainiosti. Nurmikko vihertää paremmin kuin koskaan ja kukkapenkeistäkin löytyy monia ilon aiheita. Ja kyllä sitä kitkemistäkin riittäisi…

Ehkä kaikista kivoin juttu on se, että toinen meidän omenapuista on räjähtänyt oikein kunnolla kukkaan. Koko puu on aivan täynnä valkoisia kukkia! Aiempina vuosina olen saanut iloita jos puussa on ollut edes muutama kukkanen. Uudemmassakin omenapuussa on useampi kukkanen. Päärynäpuussa kukkia oli valitettavasti vain yksi.

Syreenit kukkivat pian kauneimmillaan näillä leveysasteilla

Myös meidän raparperi on innostunut kukkimaan varsin näyttävästi. Olen saanut tuon raparperin taimen muutamia vuosia sitten työkaveriltani ja niin se on vain viihtynyt meidän pihalla. Tänä vuonna sekin rehottaa suuremmassa kunnossa kuin koskaan. Ilmeisesti tuo kukka kannattaisi kuitenkin katkaista, sillä se saattaa heikentää satoa. No, minulle riittää, että voin leipasta pari raparperipiirakkaa – sitä meinaan tehdä viikonloppuna.

Syksyllä istuttamani tulppaanit ovat melkein kaikki nousseet. Istutin kiven viereen oikein ison ryppään tulppaanin sipuleita ja nyt siinä on melkoisen tiheä tulppaanipenkki. Viereinen kirsikkapuu kukkii sekin tosi kauniisti. Tuon kirsikkapuun olemme siirtäneet meidän pihalle Mankun fammon pihasta heti talon valmistuttua ja se on viihtynyt meidän pihassa erinomaisesti.

Etupihan istutuksiin istutin syksyllä laukkoja ja nekin nousevat penkistä kivasti. Sisääntulon ruukkupuutarhanikin voi oikein mainiosti ja kaikki kasvit ovat vielä hengissä. Koska en ole mikään taitava tai ahkera viherpeukalo, jaksan iloita näistä pienistäkin onnistumisista.

Pioneita en kylläkään ole saanut kukoistamaan kovin hyvin – nytkään ei taida pionipenkissä olla yhtään nuppua. Onneksi pionikimppuja saa nykyisin monista marketeista, joten niistä voi nauttia sitten vaikka vain maljakossa.

Sisäänkäynnin vieressä kasvaa villivadelmaa, jota en henno kitkeä pois. Vadelma on ollut lempimarjani lapsesta saakka ja kun sitä sattumalta kasvaa omalla pihalla, niin en halua kitkeä marjapuskia pois, vaikka ne eivät kovin kauniita tuossa kohtaa olekaan. Takapihalle olen istuttanut vadelmapensaita, mutta ne ovat jalostettuja. Nuo luonnonvadelmat ovat kuitenkin ne maukkaimmat.

Rungollinen viinimarjapensas on yksi lemppareistani

Mutta se sanottakoon – ja kuvistakin sen näkee – että ruohotupsut ja rikkaruohot voivat myös oikein mainiosti meidän pihalla. Minua oikein hävettää miten istutusten laitamilta ja nurmikon reunasta repsottaa pitkiä tupsuja. Tarkoitus oli tänä iltana trimmata piha, mutta pitää odottaa, että trimmerin akku on latautunut…nyt on tosin jo niin myöhä etten viitsi enää mennä pihalle hurruttelemaan trimmerillä. Ja voikukat – miten niitä tupsahtaakin jostain koko ajan, vaikka olen kitkenyt niitä pois pihalta monta ämpärillistä.

Puutarha paranee vuosi vuodelta, kun kasvit kasvavat ja rehevöityvät. Meille ei ole tehty pihasuunnitelmaa, vaan olen valinnut pihalle omia lempikasvejani. Välillä istutuksia on pitänyt täydentää, kun jokin kasvi ei olekaan menestynyt. Tarkoitus on ollut luoda pihasta kodikas ja aika perinteinen – vastakohta talon modernille arkkitehtuurille, jolloin lopputuloksesta tulee minusta kiva yhdistelmä.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.