Tuntuu, että kaikki tuskailevat liian suuren tavaramäärän kanssa ja tavaran karsiminen on kova juttu. Itsekin ahdistun liiasta tavarasta, mutta samaan aikaan minun on vaikea luopua joistakin jutuista. Kyselin hiljattain Instagramissa kumpaan kategoriaan seuraajani luokittelisivat itsensä ennemmin, jemmariksi vai karsijaksi, ja vastaukset ehkä vähän yllättivät.

IG Stories -kyselyyni tuli yli 1000 vastausta ja äänestys meni lähes tasan: 45% oli jemmareita ja 55% tavarasta luopujia. Olisi voinut ajatella, että jemmareita olisi ollut suurempi vähemmistö ainakin sen perusteella kuinka innokkaasti tavaraa nyt tunnutaan karsivan.

Jos minun pitäisi valita kumpaan suuntaan itse kallistun, niin olen selvästi enemmän jemmari. Olen itse ajatellut sen niin, että arvostan niitä tavaroita, joita minulla on ja näen niiden käyttömahdollisuudet pidemmällä aikavälillä. Tavarat saattavat olla jemmassa pitkäänkin, kunnes etsin tai löydän ne uudestaan. Ja kuinka mahtavaa onkaan tehdä omasta kaapista löytöjä! Ei tarvitse ostaa mitään uutta! Sehän on ekologistakin.

Kuinka mahtavaa onkaan tehdä löytöjä omasta kaapista!

Tavallaan myös kiinnyn joihinkin tavaroihin siten, että niihin liittyy tiettyjä muistoja. Tai jos olen haaveillut jostain hankinnasta pitkään ja olen saanut sen toteutettua, niin minusta olisi vaikea luopua siitä, vaikka kyseinen tavara tai vaate ei olisikaan enää ajankohtainen. Mutta se voi olla ajankohtainen taas joskus. Vaikka trendit usein palaavat uudestaan muotiin, niin ne eivät palaa ihan samanlaisina, joten se vanha tavara ei aina ole ihan sama juttu – mutta onneksi en ole niin tarkka.

Jemmaaminen johtaa tietysti siihen, että meillä on paljon tavaraa. Kuinka paljon olenkaan esimerkiksi saanut erilaisia tuotteita vuosien varrella blogin kautta ja ne ovat lähes kaikki minulla tallessa! Ja jemmailen koristetyynynpäällisiä vuosien takaa. Puhumattakaan siitä, että myös Mankku on jemmari – oikeastaan vielä pahempi kuin minä! Meiltä löytyy kuulkaa johtoa ja kaapelia vaikka minkälaiseen käyttötarkoitukseen. Ja kaiuttimia ja vanhoja pelikonsoleita. Ja vaikka mitä. Kun niitä voi vielä tarvita… 😉

Onko tavaran kierrättäminen nopeassa syklissä lopulta kovinkaan ekologista?

Samaan aikaan, kun olen jemmari, ahdistun myös liiasta tavarasta. On ihan selvää, että meidän pitää karsia tavaraa ja kyllä minulla onkin vaatehuoneessa monta pussukkaa odottamassa SPR:n kirpputorille viemistä. On hieno ajatus, että toisi kotiin vain jotain uutta silloin, kun samaan aikaan luopuu jostain vanhasta. Toisaalta se voi johtaa myös aktiiviseen tavaran kierrätykseen, että ostelee ja luopuu tavarasta aika nopeassa syklissä, jolloin se ei ole enää kovin vastuullista.

Halusin jakaa näitä ajatuksia vielä täällä blogin puolellakin, koska aika moni samaistui ajatuksiini Instagramissa ja halusin jatkaa tätä keskustelua tännekin. Tuntuu, että on tavallaan hyväksytympää olla tavarasta karsija kuin jemmari. Aiemmin tunsin, että olen jemmarina selkeässä vähemmistössä, mutta meitä taitaa ollakin aika paljon…

Kumpaan suuntaan sinä kallistut – jemmariksi vai karsijaksi?

 

Lue myös: Sisustusjemma – vinkkejä sisustusvaraston kokoamiseen

Author

3 Comments

  1. Itse olen karsinut vuosien varrella tavaraa/vaatteita moneen otteeseen. Totesin, etten halua liittää mihinkään tavaraan muistoja, vaan ehdottomasti tärkeintä on mielessä olevat muistot ja niitä vaalin. Tosin, esim. tietyistä lapsen tavaroista en halua luopua, vaan ne säilytän muistoina ja ehkä annan ne hänelle sitten myöhemmin.

    Olen päässyt nyt siihen tilanteeseen, ettei kaapeissani ole esim. mitään sisustusesineitä jemmassa, vaan kaikki ovat esillä omilla paikoillaan. Ihaiöen niitä joka päivä. En myöskään osta uutta, ellen palavasti rakastu johonkin – tunnen nyt hyvin itseni ja tyylini, ja tiedän, mitä tulen rakastamaan vuosia/vuosikymmeniä. Se tunne on aivan ihana, kun kotona on vaan ne tavarat, joita oikeasti rakastaa! 🙂

  2. Olen ehdottomasti karsija. En vaan pysty jemmaamaan ylimääräistä tavaraa vaan ahdistun niistä. Laitan myyntiin tai vien hyväntekeväisyyteen .

  3. Minä kuulun näihin karsijoihin. Vitsailen puoliksi tosissani, että minun feng shuini menevät ihan vinoon, jos on liikaa tarpeetonta tavaraa. Mieheni taas on varsinainen jemmari, mutta hyvin me tasapainotamme toisiamme.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.