Suurena sisustusintoilijana minulle on vuosien varrella kertynyt ihan mukava kokoelma sisustusesineitä ja tekstiileitä. Säilytän niitä kirjahyllyn kaapissa sekä työhuoneen hyllyssä, mutta kutsun varastoani yhteisnimityksellä ”sisustusjemma”. Kun kaipaan vaihtelua kodin sisustukseen, suuntaan ensimmäisenä omalle kaapilleni, jemmalleni. Tässäpä minun vinkkejäni sisustusvaraston koostamiseen.

Kun kaipaan vaihtelua, menen ensin omalle kaapille ”shoppailemaan”

Sisustusvarastoni on syntynyt pikkuhiljaa vuosien varrella. Jemmassani on tekstiileitä, sisustuksen pienesineitä (kuten maljakoita ja kynttilöitä) sekä muutamia matkamuistoja tai itse-tehtyjä juttuja. Voin tavallaan mennä shoppailemaan omalle kaapille, kun kaipaan pientä vaihtelua sisustukseen. Miten kätevää!

Muista maltti ja satsaa laatuun

Tärkeintä on muistaa kohtuullisuus. Tuskinpa kukaan haluaa kaappeihin ja kodin tasoille ihan valtavaa määrää sisustuskamaa, eikä se ole kovin ekologistakaan. Niinpä suosittelen satsaamaan sisustusesineissä laatuun ja sellaisiin valintoihin, jotka säilyttävät arvonsa eivätkä ole liian trendikkäitä. Kun hankkii sellaisia tuotteita, joita itse arvostaa, se ei ole kaappeihin kertyvää turhaa krääsää. Minulle tällaiset laatutuotteet ovat lempibrändien ja suunnittelijoiden tuotteita, joista en raaskisi luopua kovin helposti. Paras sisustusvarasto syntyy kuin itsestään vuosien varrella, eikä kannata alkaa hamstraamaan kaikkea kerralla. Ajattomat sisustusesineet näyttävät hyvältä milloin vain.

Jotain erilaista

Parhaissa sisustusasetelmissa on minusta jotain erilaista, mikä rikkoo liiallista harmoniaa ja tuo mielenkiintoa kokonaisuuteen. Se voi olla matkamuisto, jokin jännä itse-tehty esine tai joku hauska erikoisempi löytö vaikka kirppikseltä. Minun sisustuskätkössä on muutamia tällaisia esineitä ja näitä toivoisin löytäväni lisää. Täytyy pitää silmät auki, sillä näitä voi löytää mitä erilaisimmista paikoista.

Lisäksi minulla on jemmassa kauniisti kuivuneita kukkasia, joita sujauttelen maljakoihin silloin, kun ei ole tuoreita kukkia saatavilla. Usein otan osaksi asetelmaa myös kauniita arkiesineitä, kuten vaikkapa nätin tulitikkurasian – se on käytännöllistä ja kaunista samaan aikaan.

Eri kokoisia maljakoita

Omassa sisustusvarastossani on aika paljon maljakoita; etenkin pieniä sellaisia. Pienet maljakot näyttävät kauniilta tyhjänäkin ja sopivat täydentämään ja tuomaan rytmiä sisustusasetelmaan. Lisäksi koen, että on käytännöllistä omistaa eri muotoisia maljakoita: sellaisia, joissa on avoin suuaukko ja toisaalta sellaisia, joissa on kapea suuaukko. Näin löytyy sopiva maljakko niin kimpulle kuin yksittäiselle oksallekin. Lisäksi minulta löytyy eri korkuisia maljakoita; korkeimpia kyllä tarvitsee aika harvoin.

Vaihtelevuutta tekstiileihin

Tiedättekin, että tykkään kovasti muuttaa kodin ilmettä eri tekstiileillä. Sisustuskätköstäni löytyy hyvin erilaisia koristetyynynpäällisiä: eri värisiä, erilaisia kuoseja, eri kokoisia sekä erilaisia materiaaleja ja tekstuureita. Hyvä perussetti syntyy esim. parista neutraalin sävyisestä 50 x 50 cm koristetyynystä (harmaa tai beige oman mieltymyksen mukaan), yhdestä valkoisesta/mustasta koristetyynynpäällisestä sekä parista erilaisesta näyttävämmästä koristetyynystä (esim. kuoseja tai voimakasta väriä). Tykkään myös siitä, että tyynyjen muodossa on vaihtelevuutta, joten kaapistani löytyy niin suorakaiteen muotoisia kuin pyöreitäkin tyynyjä.

Torkkupeittojakin minulla on useampi, mutta tärkeimpänä pidän sitä, että löytyy niin lämpöinen kuin kevyempikin vaihtoehto. Eli talvikaudelle villaa ja kesälle pellavaa tai puuvillaa.

Ole valmis luopumaan turhasta

Tärkeää on myös tunnistaa se, milloin on aika luopua vähemmän käytetyistä sisustustekstiileistä tai esineistä. En tietenkään kannusta hankkimaan kaappeihin turhaa tavaraa, mutta kenellepä ei olisi kertynyt liikaa tavaraa. Itse olen melkoinen hamsteri ja tässä asiassa olisi minulla petraamista. Voisin reilummalla kädellä laittaa sisustustekstiileitä kiertoon…vaikka kesällä kyllä kovasti haikailin erään laventelin sävyisen tyynynpäällisen perään, jonka olin laittanut pois.

On myös melko turhaa jemmata lemppareita ja säästellä niiden käytössä. Näin minä ainakin olen tehnyt tuoksukynttilöiden osalta ja pian siinä käy niin, että kynttilät ehtivät mennä huonoksi. Nyt siis nauttimaan niistä ihanista tuoksukynttilöistä – ei niistä ole iloa siellä kaapin perukoilla!

Onko sinulla omaa sisustusjemmaa? Mitä sieltä löytyy?

Lisää:

 • Katso myös Koti-Live-jakso, missä raotamme Annen kanssa meidän sisustuskaappia.
Author

4 Comments

 1. Niin kauniita yksityiskohtia , olen sisustuksiesi suuri ihailija. Marmoripintainen sohvapöytä kiinnostaa, kenen valmistama?

  • Suvi M Reply

   Voi kiitos, tosi ihana kuulla! 🙂 Sohvapöytänä on kaksi HAY:n Tray-pöytää, joihin olen vaihtanut marmorikannet vain.

 2. Kyllä, jemma löytyy täältäkin. Elän vuodenaikojen mukaan, ja silloin vaihtuu myös kodin piensisustus.
  Kukkamaljakot, pöytäliina, huovat, kukat, taulut, koko repertuaari seuraa aina vallitsevaa värimaailmaa.
  Jotain uuttakin ostan harkiten. Luopioisten kesätorilta löysin oikean kristallimummon, ja sieltähän lähti asetelma kauniita kristalliesineitä lasipöydälle kynttilöiden seuraksi.

  • Suvi M Reply

   Kiva kuulla! 🙂 Mulla aivan sama juttu. Joskus on kiva ostaa jotain uuttakin.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.