piha-4646

Tänä kesänä olemme ottaneet melkoisen rennosti pihatöiden suhteen. Emme ole tehneet pihalle mitään suuria muutoksia, emmekä istuttaneet mitään uusia kasveja. Talven aikana nurmikkomme kärsi jääpoltteesta ja menetimme kolme puuta: yhden omenapuun, riippahernepuun sekä pallovaahteran. Keväällä ajattelin, että hankimme uudet puut menetettyjen tilalle, mutta pihahommille ei jäänyt tarpeeksi aikaa (tai inspiraatiota), kun hääräsimme sisätiloissa. Varmasti huono sääkin on vaikuttanut puutarhainnostukseen.

piha-4529

piha-4670

piha-4613

Onneksi suurin osa kasveista voi kuitenkin ihan hyvin. Ensimmäiseen istuttamaamme omenapuuhun on tulossa tosi monta omenaa – siinä on aiempina vuosina ollut vain yksi omena. Myös viinimarjoja, vadelmia ja kirsikoita on tulossa kivasti. Etupihalla, Harmaja-koristeportin pielessä kasvaa villivadelmia, joita en ole hentonut kitkeä pois, vaikka kasvupaikka ei visuaalisesti olekaan paras mahdollinen. Rakastan vadelmia!

piha-4535

piha-4560

piha-4539

piha-4615

piha-4623

piha-4659

piha-4673

piha-4530

Terassilla olemme istuskelleet todella harvoin tänä kesänä. Terassipöytä onkin ollut ahkerammassa käytössä remonttipöytänä: sen päällä on leikattu kalustelevyjä ja maalattu ovia lastenhuoneiden remontissa. Kaikessa hässäkässä en ehtinyt edes hävittää terassipuutani, jonka oletin kuolleen. Onneksi niin, sillä terassipuu alkoikin elpyä ja siihen tuli pieniä lehtiä. Nyt tuo purppuraheisiangero kukkii pienin valkoisin kukkasin. Ehkä siis uskallan pitää sen ulkona thermoruukussa ensi talvenakin.

piha-4543

piha-4566

piha-4593

piha-4595

piha-4583

Lapsille on ollut pihalla monenlaista virikettä (leikkimökki, trampoliini ja uima-allas, jonka jo kylläkin purimme) ja he ovat itse keksineet kaikenlaisia kivoja leikkejä, kuten kuularatoja ja hippaleikkejä. Minusta on ihanaa, että vieläkin leikitään pallokuoppaa!

piha-4608

piha-4545

piha-4663

piha-4568

piha-4624

Melkoinen määrä pihahommia on kuitenkin tiedossa, sillä alamme rakentaa aitaa takapihan puoleiselle reunalle. Meidän ja naapurin väliin istutettu pensasaita ei ole lähtenyt yhtä hyvään kasvuun kuin tontin muilla reunoilla, emmekä enää jaksa odottaa näkösuojan syntymistä. Niinpä minä suunnittelin meille aidan ja saimme sille rakennusluvan jo kesäkuun lopussa. Kirjoittelen aidasta myöhemmin sitten lisää, kun pääsemme vihdoin rakentamaan sitä. Lisäksi nikkaroimme myös pienen varaston saunatuvan terassin yhteyteen.

piha-4645

piha-4540

piha-4639

piha-4648

piha-4652

piha-4522

Toki täytyy vielä myös vaihtaa kesäkukkien tilalle syyskukkasia, mutta eihän ihan vielä ole sen aika. Ehkä vihdoin hankimme myös muutaman uuden puun, sillä nythän niitä saattaa löytää alennusmyynnistä. Toivoisin kyllä oikein aurinkoista elokuuta, sillä pihalla oleskelu on jäänyt aivan liian minimiin tänä kesänä!


Translation: A small tour in our garden. We lost a few trees during the winter, so we should plant some more. Luckily we are getting lots of berries and apples.

Author

8 Comments

 1. Hei! Muistatko mistä jalkapallomaali on hankittu (ja koska)? Tärkeä sisustusaiheinen kysymys 😀

  • suvi m Reply

   Toki on tärkeä kysymys. 😉 Kivoja jalkkismaaleja on vaikea löytää. Hankimme jalkapallomaalin pari vuotta sitten Oulun reissulla lelukaupasta, joka sijaitsi Ideaparkissa. Olisiko ollut BR tai Toys R Us…

 2. Vähän samoissa merkeissä mennyt omalla pihalla tänä kesänä. En ole jaksanut juurikaan kitkeä tai hoitaa mitään, onneksi suurin osa kasveista kasvaa ja pärjää jo itsekseen, mutta kyllähän sitä hommaa riittäisi jos vaan inspiraation ja aikaa jostain löytäisi. Tämä on tainnut olla ensimmäinen kesä kun emme ole istuttaneet mitään uutta tai siirtäneet jotain eri paikkaan. Mikäli säät tästä vielä lämpenevät niin ehkä ne kaikki kesän rästihommat vielä ehtii tehdä tai sitten odotellaan vaan ensi kesää… 😀

  • suvi m Reply

   Niinpä, onneksi monet kasvit viihtyy itsestään. 😉 Toivotaan nyt vielä kuitenkin lämpimiä päiviä – ehkä se puutarhainnostus niiden myötä heräisi taas.

 3. Vuosia vanha riippahernepuu (vartettu) kuoli myös meillä pihalla.Ihmettelen,mikä sille tuli,kun on aina hyvin kasvanut.Kallis oli ostettaessa,mutta minkäs sille voi että kuoli.

  • suvi m Reply

   Onpa ikävä kuulla! :/ Me hankimme aikoinaan 3 riippahernepuuta. Ekan talven jälkeen yksi kuoli ja sitten ostimme uuden sen tilalle. Ja nyt se kuoli. En tiedä voiko tuo yksi istutuspaikka olla niin erilainen kuin ne kaksi muuta, mutta jotenkin tuossa yhdessä kohdassa tämä kasvi ei viihdy. Ne kolme ovat siis vierekkäin. Ehkä pitää ostaa uusi tilalle taas, kun kaksi yksilöä näyttää vähän hullulta tuossa kohdassa…

   • Kaksi muuta riippahernepuuta näyttäisi olevan suojaisemmalla paikalla ja kolmas keskellä tuulen armoilla. Pitääkö paikkansa? Meillä samaa aitapensasta kuin teillä ja aikaa se vaatii, talojen välissä olevat kasvoivat aluksikin paljon paremmin. Tuulensuoja sen kai tekee ja ajoittainen varjo. Tasaisin tuon terassilla olevan pikkupuun pitkät tyhjät varret lyhyemmiksi, muuten kaikki näyttää todella hyvältä omaan silmään.

    • suvi m Reply

     Kyllä kaikki kolme riippahernepuuta olivat aika vastaavilla kasvupaikoilla, saunatuvan takana vierekkäin. Ehkä siihen ensimmäiseen (joka kuoli) saattoi tuulla pikkuisen enemmän, mutta ero on kyllä todella pieni.

     En uskalla katkoa terassipuun varsia, sillä vaikka niissä on tyhjää, on siinä samassa varressa kuitenkin lehtiä alempana.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.