Hauskaa vappua! Kuinka ihanaa onkaan, että nyt on toukokuu ja, jos minulta kysytään, eletään vuoden parasta aikaa: kevättä. Nyt onkin taas aika summata edelliskuukauden sisustusuutiset. Nyt tulikin melkoisen tuhti paketti!

Kuva: Iittala

Iittalalta on tulossa ihania uutuuksia niin kattaukseen kuin kodin sisustukseenkin. Antonio Citterion ja Oliver Löwin vuonna 1998 suunnittelema aterinsarja Citterio 98 saa uuden ruusukultaisen värityksen. Kuten alkuperäinen Citterio 98, myös ruusukultainen versio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Myös Iittalan kynttilälyhtyjen värivalikoima laajentuu tänä vuonna uusilla, lämpimillä sävyillä, kun Harri Koskisen suunnittelema Valkea-sarja täydentyy karpalonpunaisella ja pomeranssilla sävyllä. Myös Koskisen suunnittelema Lantern-sarja saa uuden tyylikkään tummanharmaan sävyn.

Kuva: Iittala

Syksyllä Iittalan tunnelmavalaisimien kokoelma kasvaa uudella Matti Klenellin suunnittelemalla Virva-valaisimella. Virvan kupu on valmistettu lasista, jonka pinnassa on abstrakti kohokuvio ja sen nelijalkainen alusta on puuterimaalattua alumiinia. Lasikuvusta on saatavilla kaksi sävyä: tummanharmaa ja pellavanvärinen. Jokainen Virva-valaisin on suupuhallettu Suomessa Iittalan lasitehtaalla ja lasikuvion jokainen viiva on piirretty yksi kerrallaan.

Kuva: Finlayson

Finlayson luopuu lakanoiden muovipakkauksista ja siirtyy luomupuuvillaan. Uusi muoviton pakkaus otetaan käyttöön asteittain. Kun pakkaus on käytössä kaikissa Finlaysonin tuotteissa, vähentää se muovin käyttöä yli 20 tonnilla vuodessa. Uusi muoviton pakkaus otetaan käyttöön asteittain ja ensimmäiset tuotteet kartonkisissa vuodetekstiilipakkauksissa tulevat myyntiin heinäkuun 2019 aikana.

Muovipakkauksista luopumisen lisäksi Finlayson korvaa tavallista puuvillaa luomupuuvillalla, joka on vastuullisempi valinta sekä ympäristövaikutusten että alkuperän jäljitettävyyden osalta. Luomua ovat aluksi tulevan syksy- ja talvimalliston vuodetekstiilit. Tavallista puuvillaa korvataan tuotannossa myös pellavalla ja kierrätysmateriaaleilla.

Kuvat: Marimekko

Vuosi 2019 on Marimekon Oiva-astiasarjan 10-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi Marimekko on julkaissut keräilijän kappaleita mittasuhteiltaan liioiteltuista Oiva kupeista ja kulhoista. Juhlavuotta juhlitaan myös kultaisilla yksityiskohdilla koristelluilla Oiva-tuotteilla, joista kirjoittelin aiemmin Marimekko SS19 postauksessa.

Kuva: Familon

Familon kertoi syksyn kodintekstiilimalliston uutuuksistaan. Syksyn 2019 sävymaailma tuo harmoniseen Familon Home -kodintekstiilimallistoon rohkean, tummemman kontrastin. Syvä vaahterankeltainen, tulenpunainen ja noenmusta antavat uudenlaista särmää petauksiin.

Lisäksi Familon esittelee syksyn 2019 mallistossa uuden, tähän päivään päivitetyn Vintage Retropeitteen. Peitteen täyte on valmistettu tuotannon leikkuujätteestä, modernina lopputuloksena revityn kankaan ja kuidun sekoitus.

Mielenkiintoinen uutuus on myös Familon Body -kokovartalotyyny. Body-tyyny helpottaa kylkiasennossa nukkumista keventäen vuoteen pintaan kohdistuvaa pintapainetta. Tyyny tukee selkärangan hyvään asentoon ehkäisten haitallisia kiertoja.

Kuvat: Artek

Artek esitteli tänä vuonna Milanon designviikolla uuden FIN/JPN-ystävyyskokoelman Suomen ja Japanin 100-vuotisten diplomaattisuhteiden kunniaksi. FIN/JPN-ystävyyskokoelma syntyi yhteistyössä johtavien japanilaisten ja suomalaisten suunnittelijoiden, arkkitehtien ja käsityöläisten kanssa.

Arkkitehti ja suunnittelija Koichi Futatsumata suunnitteli kokoelmaan monitoimisen Kiulu-penkin, joka on saanut innoituksensa kumpaakin maata yhdistävästä kylpemiskulttuurista. Kiulu toimii sekä istuimena että säilytystilana ja se on saatavana loppuvuodesta 2019.

Ystävyyskokoelmassa Artek esittelee myös uudelleen tuotantoon otetun Kirsikankukka-kuvioisen puuvillakankaan, jonka Aino Aalto suunnitteli vuonna 1933 saatuaan Japanin suurlähettilään puolisolta, rouva Ichikawalta, innoittavan lahjan. Kangas on saatavana vain Suomessa ja Japanissa kesäkuun alusta 2019.

Kuvat: Hemtex

Hemtex lanseerasi uuden Arc of Scandinavia -malliston, joka kattaa tekstiilit, rahit, sisustusesineet ja matot. Malliston tekstiilit ja sisustusesineet ovat saaneet inspiraationsa skandinaavisen puhtaasta ja yksinkertaisesta suunnittelusta.  Kuoseissa on käytetty muun muassa klassisia raitakuvioita ja maalaisromantiikkaa henkiviä kukkakuoseja. Malliston värimaailma koostuu neutraaleista valkoisen, harmaan sekä sinisen sävyistä. Sisustustuotteissa ja koriste-esineissä käytetyt luonnonmateriaalit täydentävät luonnollista ja klassista mallistoa.

Lyhyesti:

  • Huhtikuussa saimme kuulla suru-uutisia muotoilija ja taiteilija Oiva Toikan poismenosta. Designmuseossa, Riihimäen Lasimuseossa ja Gallerie Forsblomissa on esillä muistokirja Oiva Toikan kunniaksi. Museot ja galleria kutsuvat ihmisiä jakamaan muistonsa Oiva Toikasta ja hänen rakastetuista esineistään. Muistokirja on esillä 12.5. saakka ja se luovutetaan Toikan perheelle.
  • IKEA tuo toukokuussa tavarataloihinsa ÖVERALLT-erikoismalliston, joka on syntynyt yhteistyössä afrikkalaisten muotoilijoiden kanssa. Mallisto sisältää kesäkotiin ja terassille sopivia huonekaluja, tarjoiluastioita ja tekstiilejä. Mallistoon kuuluu myös sipsipakkausteollisuuden ylijäämämateriaalista valmistettu IKEA-kassi. Kuvia löydät täältä.
  • Milla Alftan on julkaissut uuden ”Tuhat ja yksi sävyä” sisustuskirjan, joka on opas sävyjen ja materiaalien maailmaan. Kirjassa esitellään käytännönläheisesti kokonaisvaltaisia muutoksia, joita Alftan on toteuttanut asiakkaiden kotona.
  • Lapuan Kankurit on tehnyt RUUSU x Hvitträsk-saunatekstiilimalliston yhteistyössä Suomen kansallismuseon kanssa. Hvitträsk on Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen ateljeekoti Vitträsk-järven läheisyydessä Kirkkonummella.
Author

2 Comments

  1. Hei! Palaan asiaan, josta joku pari postausta sitten kommentoikin. Olen nimittäin samaa ihmetellyt miksi sivusi toimivat tosi huonosti. Vastaavaa ongelmaa ei ole muita blogeja lukiessa. Todellakin lukisin juttujasi mieluusti, mutta sivujen lukeminen ei vain tahdo onnistua. Valitetavasti et taida tähän ongelmaan saada ratkaisua edellisen vastauksen perusteella. Halusin vain tuoda ilmi, ettei ongelma taida olla kenenkään yksittäisen lukijan. Edelleen seuraan blogiasi sitkeästi vaikeuksista huolimatta.

    • Suvi M Reply

      Hei Viivi! Nyt pitäisi toimia nopeammin. Viilattiin muutamaa juttua… 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.