Palattuani kotiin Romanian Transylvaniasta olivat fiilikseni aika pinnassa. Pitkä kotimatka (Sibiu-Wien-Kööpenhamina-Helsinki-Kokkola) lukuisine välilaskuineen verotti vireydestä fyysisesti, mutta olin myös aika ajatuksissani monta päivää matkan jälkeen. Vielä nyt viikon jälkeenkin huomaan pysähtyväni miettimään tuota matkaa ja kaikkea sitä mitä näin ja koin. Olimme reissussa Tiscan kutsumana, mutta heidän mattotehtaan lisäksi pääsimme tutustumaan tarkemmin myös Romaniaan.

Minulla ei ollut juurikaan ennakko-odotuksia Romaniasta. Oletin siellä olevan melko köyhää ja odotin näkeväni jylhäitä vuoristomaisemia. Mielikuvani toteutuivat osittain, mutta muutamista jutuista yllätyin niin positiivisessa kuin surullisemmassakin mielessä.

Sibiu

Noin 150 000 asukkaan Sibiun kaupunki, joka oli tukikohtamme kolmen päivän reissumme ajan, vaikutti kuin miltä tahansa eurooppalaiselta kaupungilta. Hotellimme vastasi täysin suomalaisten hotellien tasoa aamupalaa myöten. Kovin paljon emme ehtineet kaupunkiin tutustumaan, mutta ensimmäisenä iltana pääsimme opastetulle kierrokselle Sibiun vanhaan kaupunkiin.

sibiu-7227

sibiu-7228

sibiu-7233

sibiu-7238

sibiu-7239

sibiu-7236

Sibiun vanhankaupungin suuri tori oli valaistu upeasti jouluvaloin ja lukuisat kojut täyttivät koko torin. Tämä joulutori olikin valittu Romanian parhaimmaksi.

Kauniissa, jouluisessa valaistuksessa loistava kaupunki oli todella viihtyisä ja totesinkin Maijalle, että harmi etteivät ihmiset välttämättä tiedä kuinka viehättävä paikka tämä on. Sibiuhun voisi tulla uudestaankin!

Viimeisenä päivänä pääsisimme kuvaamaan vanhaa kaupunkia päivänvalossa. Minä jaksan aina pysähtyä ihastelemaan kauniita taloja ja henkeäsalpaavia näkymiä – se on rentouttavaa!

transylvania-6596

transylvania-6606

transylvania-6608

transylvania-6620

transylvania-6639

transylvania-6641

transylvania-6652

transylvania-6653

Sibiun vanhat talot ovat todella viehättäviä. Osa niistä kaipasi kipeästi kunnostusta, mutta toisaalta ränsistyneissä taloissa on viehätyksensä. Tietysti on harmi ellei niistä huolehdita. Upeita taloja vanhassa kaupungissa riitti toinen toisensa perään.

Transylvaniaa ympäröi Karpaattien vuoret ja niiden huiput kehystävät myös Sibiun kaupunkikuvaa. Harmi vain, että koko reissumme ajan oli niin sumuista, ettemme päässeet kunnolla näkemään vuoria.

Pääsimme vierailemaan myös muutamassa paikallisessa nähtävyyskohteessa sekä läheisessä kylässä, mutta niistä lisää postauksen seuraavassa osassa…


Translation: Our trip to Transylvania was very memorable in many ways. I took so many pictures that I have post them in several blog posts. This post is all about Sibiu – especially the old town, which was very charming! We also got to visit a small village outside Sibiu, but I’ll write more about it later…

Author

5 Comments

 1. Mun makuuni on niin, että siinä missä me Suomessa saatetaan voittaa jotkin muut Euroopan(kin) maat vauraudessa ja ehkä sellaisessa yhteiskunnan sujuvassa toimivuudessa, niin jäädään kyllä hännille historiassa ja rakennettujen ympäristöjen viihtyisyydessä! On nuo kuvien talot vähän toista kuin meillä niin yleiset muutaman vuosikymmenen takaiset elementtilaatikot… Helena Petäistö Pirkka-lehden taannoisessa kolumnissaan taisi kirjoittaa, että Suomessa on Euroopan nuorin rakennuskanta (jos ei nuorin, niin ainakin melkein, en nyt ihan varmaksi muista).

  Odottelen jo seuraavia joulustailauspostauksia 🙂

  • suvi m Reply

   Kyllä, olen samaa mieltä. Helsingissä on kyllä myös paljon kauniita rakennuksia, mutta sitten löytyy niitä elementtilaatikoita ja muita hirvityksiä. :/

   Kiva kuulla, että joulustailaukset kiinnostavat. 🙂

 2. Kaunis kaupunki. Vanhat rakennukset ovat viehättäviä, niissä on kodikas arkkitehtuuri. Kuvissa näkyvät ovat hyvin hoidettuja ja taitaa olla mukana ränstynyttäkin.

  Kokkolassa ja Raumalla on hyvin hoidetut vanhat 1600-luvulta lähtien puutalokaupunginosat.

  Harmi, että paljon on myös purettu.

 3. Pingback: Olohuone tammikuussa - Valkoinen Harmaja

 4. Pingback: Postcards from Transylvania 2/2 - Valkoinen Harmaja

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.