Matkasin viime joulukuussa Romanian Transylvaniaan tutustumaan Tiscan mattotehtaaseen ja mattojen tekoprosessiin. Matkaan sisältyi myös vierailuja lähellä Sibiun kaupunkia sijaitseviin kohteisiin. Ajattelin koota muistoja vielä toiseen postaukseen, keskittyen nyt Sibiun lähialueisiin ja Romanian maaseutuun.

Astra Museum

transylvania-6474

transylvania-6483

transylvania-6498

transylvania-6534

transylvania-6521

Vierailimme Sibiun lähellä olevassa Astra Museum ulkoilmamuseossa, jonne oli koottu perinteisiä romanialaisia taloja (vaaleansinisiä) sekä tuulimyllyjä. Ihailin kauniita luontomaisemia ja yritin olla liukastumatta kiemurtelevilla luontopoluilla. Mieleenpainuvinta taisivat olla kovaan ääneen kaakattavat ankat. Kesällä tämä on varmasti todella viehättävä paikka.

Tichindealin kylä

 

transylvania-6657

transylvania-6667

transylvania-6675

transylvania-6685

transylvania-6715

Erityisesti tämä näkymä pikkukylästä jäi mieleeni ^

 

tisca_rugs-6694

tisca_rugs-6696

Koko reissun mieleenpainuvin kohde oli pikkuinen Tichindealin kylä, joka sijaitsee Romanian maaseudulla. Matkasimme kylään pikkuteitä pitkin ja pysähdyimme välillä kuvaamaan maisemia sekä lammasfarmareita. Tichidealin kylään johtaa niin huono tie, ettei julkinen liikenne ulotu sinne ollenkaan. Kylässä asuu ihmisiä, jotka eivät ole koskaan poistuneet edes läheiseen Sibiun kaupunkiin. Tällaisia kolkkia löytyy siis vielä nykypäivänä Euroopan unionista!

Kyläläiset asuvat melkoisen alkeellisissa olosuhteissa: juoksevaa vettä tai sisävessoja ei ole. Tiet ovat muhkuraisia ja huonokuntoisia ja monet kulkevat vielä hevosilla.  Ajokortti on vaikea suorittaa, sillä siihen liittyy netin kautta tehtävä kirjallinen tentti – asukkailla ei ole tietoliikenneyhteyksiä.

Vierailimme kylässä Tiscan hyväntekeväisyyskohteessa, jossa paikallisille naisille opetetaan matonkutomista. Tätä kautta he voivat työllistyä Tiscan tehtaalle. Työllistyminen auttaa koko perhettä – se on paljon tehokkaampi keino auttaa kuin esimerkiksi suorat lahjoitukset.

Brukenthal puutarha

transylvania-6747

transylvania-6757

transylvania-6764

transylvania-6783

transylvania-6794

transylvania-6788

transylvania-6780

transylvania-6803

Matkamme viimeinen kohde oli Brukenthalin puutarha sekä lounas Orangerie-ravintolassa. Miljöö oli todella kaunis ja voin vain kuvitella kuinka upealta siellä näyttääkään kesällä. Hienon kartanon rapistuva kunto harmittaa; toivottavasti se kunnostetaan vielä ennen kuin on liian myöhäistä.

Romania tarjoili voimakkaita vastakohtia: normaalia länsimaista meininkiä kuin myös täysin vastakohtaista elämänmenoa Euroopan syrjäisemmissä kolkissa. Matka herätti paljon ajatuksia. Kannatti ehdottomasti lähteä!

Olen kiitollinen, että pääsin tutustumaan tarkemmin valmistusprosessiin Tiscan mattojen takana. Monet brändit joutuvat nykyisin siirtää tuotantoa pois omasta kotimaasta monesta syystä: työvoimaa ei välttämättä enää löydy omasta maasta, kun länsimaissa kouluttaudutaan nykyisin eri tyyppisiin ammatteihin ja toisaalta kilpailukyky edellyttää pitämään tuotantokustannukset matalalla. Meidän kuluttajien kannattaa muistaa kiinnittää huomiota myös tuotteiden takana oleviin prosesseihin ja eettisyyteen.

Tisca lahjoittaa mukana olleille bloggareille oman maton ja sain vihdoin valittua meille mieleisen mattomallin. Viestittelin viime viikolla Walterin (joka on yksi omistajista ja toimi oppaanamme matkalla) kanssa ja hän kertoi, että heillä on tällä hetkellä niin paljon tilauksia, että voisivat tehdä 24 tunnin vuoroja, ja lisäsi But do not worry, we don’t. 😉 ”. Toivottavasti vilkas tilauskanta työllistää näitä naisia, joita pääsin reissulla pikkukylässä tapaamaan.

Lue myös:

Postcards from Transylvania 1/2

Kauneimmat villamatot


Translation: I visited Romania last December and this is the sequel to my Postcards from Transylvania 1/2 blog post. In addition to the town of Sibiu and Tisca rug factory, we also visited tourist destinations near Sibiu and a small village in the countryside of Romania. Visiting the small village of Tichindeal was very memorable for me. The roads in the village were in such a bad condition that there were no public transportation. Some of the people living in the village had never left the place. There were horses and small houses in bad condition. No running water or inside toilets. Very poor. Tisca tries to help the people in Romania by teaching the women how to weave rugs. This way they will be able to get jobs at a Tisca factory, which then helps the entire family. I am sure I will always remember this trip!

Author

8 Comments

 1. Aivan upeat kuvat. Kyllä talvellakin saa kauniita maisemakuvia.

  Brukenthalin puutarha vei sydämmeni, vaikka onkin rapistunut.

  • suvi m Reply

   Kiitti! 🙂 Tuo puutarha oli lumoava paikka! Rapistuvissa taloissakin on oma viehätyksensä, mutta tietysti sitä toivoo, että niistä pidettäisiin huolta.

 2. Kauniita kuvia ja hyvin koira upposi tuohon lampaiden sekaan..ekana kyllä katoin nopeaa, että onpa iso koiralauma .) Varmaan mieleenpainuva reissu ja osaa arvostaa mitä itellä on kun toiset asuvat ilman juoksevaa vettä ja wc tiloja.

  Tänään kävin hyvän ystävän luona, jolla on neurologisia sairauksia ja oli niin huonossa kunnossa, että siinä taas mietti että omat selkäkivut ja pienet valitukset ovat pientä. Kaikista kauheinta on kun ei voi mitenkään auttaa toista ja lääkäritkään ei tee mintään.Vein laskiaispullia piristykseksi 🙂

  • suvi m Reply

   Juu, koirat uppoutuivat hyvin lampaiden sekaan. 🙂 Olivat kyllä kilttejä ja suloisia.

   Kyllä sitä osaa arvostaa taas omaa kotimaata ihan eri tavalla.

   Ihanaa, että piristät ystävääsi tuolla tavoin! <3 Terveys on niin tärkeää…

 3. Aivan hienoja kuvia. Osaatko kertoa, mistä voi tilata Tisca-mattoja? Onkohan niitä Suomessa myynnissä?

 4. Ana Cristache Reply

  I have read your blog for many years now and it has been one of my biggest inspiration for decorating my Scandinavian inspired apartament in Bucharest. However, I felt very sad that you have left Romania with this unidirectional view. We feel very pround about our traditions, the rural lifestyle beeing one of them.

  • suvi m Reply

   Thank you for your comment! It’s nice to hear that I have readers in Romania as well. 🙂 I’m sorry if my blog post gave the wrong view, but I understood on our trip that the poor people need help and that is what Tisca tries to do. You have a very beautiful country and nice traditions and of course you should be proud! I just hope everyone feels good and not like their life is a struggle.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.