Tällaisen intohimoisen sisustajan koti ei varmastikaan koskaan tule täysin valmiiksi. Sisustus hioutuu ja muuntuu ajan myötä ja sisustusintoilijana nautin siitä, että saan keksiä uusia, pieniä keinoja muuttaa kodin sisustusta. Kaiken punaisena lankana on kuitenkin ajattomuus. Mutta kuinka toteuttaa ajattoman sisustamisen periaatteita ja samaan aikaan tuoda kodin sisustukseen vaihtelua?

Olen kirjoittanut tätä blogia yli kymmenen vuotta. Siinä ajassa kodin sisustus on muuttunut jonkin verran, mutta pääosa huonekaluista ja kodin kiinteistä ratkaisuista ovat säilyneet ennallaan. Arvostan ajatonta sisustamista ja pyrin siihen itsekin, mutta samaan aikaan innostun sisustustrendeistä. Välillä tuntuu, että saarnaan ajattomasta sisustamisesta ja olen miettinyt tuleeko herättääkö ajattomuus mielleyhtymiä tylsästä sisustuksesta – varmasti joidenkin ihmisten mielestä.

Kysyin teiltä, seuraajiltani, mitä haluaisitte kysyä ajattomasta sisustamisesta ja sainkin todella hyviä kysymyksiä! Vastailen teidän kysymyksiin tämän postauksen tekstin seassa.

Herättääkö ajattomuus mielleyhtymiä tylsästä sisustuksesta – varmasti joidenkin ihmisten mielestä.

”Mitkä ovat ajattoman sisustuksen kulmakivet?”

Minusta ajattomuuden näkökulmasta kannattaa panostaa etenkin pintamateriaaleihin ja kiinteihin ratkaisuihin – siihen, ettei niiden valinnoissa menisi trendit edellä. Pintamateriaalit ovat koko sisustuksen perusta, jonka päälle lähdetään rakentamaan kokonaisuutta. Neutraaleihin pintoihin on helpompi yhdistää mitä vain vuosien varrella. Luonnonmateriaalit kestävät parhaiten aikaa ja patinoituvat arvokkaasti.

Eli minusta ajattoman sisustuksen kulmakivet ovat nimenomaan ne lähtökohdat, josta kokonaisuutta lähdetään rakentamaan: ajattomat pintamateriaalit ja kiinteät ratkaisut ja laadukkaat materiaalivalinnat.

Lue myös: Miten sisustaa ajaton koti

”Kuuluuko ajattomaan sisustukseen vain designhuonekalut? Onko edullisemmat kertakäyttöisempiä?”

”Onko ajaton sisustus kalliimpi toteuttaa?”

Ei minusta ajaton sisustus tarkoita automaattisesti designhuonekaluja. Ajattomasta sisustustyylistä tulee ehkä usein ensimmäisenä mieleen skandinaavinen sisustus, johon usein liitetään myös designhuonekalut. Mutta minusta ajaton sisutaminen voi olla aivan muun tyylinen kuin skandinaavinen. Esimerkiksi klassinen, ns. romanttinen sisustus on minusta myös hyvin ajatonta.

Totta on se, että taidokas muotoilu kestää hyvin aikaa ulkonäkönsä puolesta. Ja laadukkaammat huonekalut ovat usein pitkäikäisempiä, sillä ne kestävät heikkolaatuisempia pidempään. Mutta se ei tarkoita sitä etteikö edullisemmasta hintaluokasta voisi myös tehdä ajattomia löytöjä – hyvänä esimerkkinä tästä on esim. Ikea. Ikeassa panostetaan muotoiluun ja se näkyy ajattomuutena.

”Onko ajaton sisustus aina haaleaa ja vaaleaa, vai voiko se olla myös vahvoja värejä?”

Kyllä minusta ajatonkin sisutus voi olla värikäs. Tärkeintä on löytää oma tyyli ja noudattaa sitä – sen myötä tulee myös ajattomuutta, kun sisustus ei poukkoile vuosien varrella erilaisiin tyyleihin.

”Värit ja ajattomuus: miten pitää värejä esillä niin ettei heti kyllästy”

Minä hullaannun helposti väreistä! Mutta tuon niitä kotiin pienin ja helpoin keinoin: esimerkiksi tekstiileissä (joskus yksikin ihanan värinen koristetyyny riittää) tai maalamalla seiniä. Seinien maalaus on lopulta aika nopea tapa uudistaa kotia, eikä se ole yhtään niin suuri urakka kuin voisi kuvitella.

Uskon, että jos vuoraa koko kodin liikaa jollain värillä, johon on ihastunut, niin kyllästyminen tulee nopeammin. Mutta jos sitä tuo vain ripauksen, niin kyllästyminen ei välttämättä tule niin nopeasti.

”Onko tumma puu (pähkinä) ajaton? Sitä on nyt kovasti pinnalla, näyttää ihanalta valkoisen kanssa”

”Onko puu eri sävyissä aina ”in” vai meneekö esim. pähkinäpuuvillitys kohta ohi?”

Puun sävyt heijastelevat usein trendejä. Ajattomin materiaali on minusta tammi tai koivu, mutta minusta sisustuksessa voi hyvin yhdistellä eri puulajeja ja tällöin voi tuoda trendikkyyttä kotiin pienin keinoin – vaikkapa esim. pienellä pähkinäpuisella sivupöydällä jos on tummaan puuhun ihastunut. En kuitenkaan itse valitsisi pintamateriaaliksi sellaista puulajia, joka on kovassa trendihuudossa.

”Miten eri puumateriaalit käyvät yhteen, esim. lattia, huonekalut, keittiön kaapisto?”

Minusta eri puulajeja voi aivan hyvin yhdistellä keskenään ja niin teen itsekin sisustuksessa. Meidän kodista löytyy esim. tammea, koivua, saarnia ja saippuoitua pyökkiä. Minusta sisustus vaatii kontrasteja ja jos kaikki sopii tavallaan liian hyvin yhteen, on lopputulos valju ja mielenkiinnoton. Tämä on tietysti makuasia.

”Miten tuoda vaihtelua ajattomaan sisustukseen?”

Vaikka ajattomuus ja kestävät valinnat ovat minulle tärkeintä sisustamisessa, haluan myös pitää sisustuksessa ripauksen ajankohtaisuutta. Sitä tuon kotiin pienin keinoin: asetelmin, värisävyin ja tekstiilein. Pieni ripaus trendejä tuo eloa ja mielenkiintoakin kokonaisuuteen.

”Löytyisikö vinkkejä ajattomiin kodin sisustustekstiileihin? Pellavan lisäksi”

Pellava on tosiaan aivan ihana ja ajaton materiaali! Toinen yhtä ihana on villa ja nykyisin onkin saatavilla mitä upeimpia villaisia tekstiileitä (myös kevyitä sellaisia). Suosittelen tutustumaan ainakin kotimaisen Bonden Livingin tekstiileihin, joista olen itsekin kirjoittanut aiemmin. Jos kuoseja ajatellaan niin minusta Johanna Gullichsenin tekstiilit ovat tosi kauniita ja ajattomia. Tietenkin myös Artekilta ja Marimekolta löytyy upeita, ajattomia kuoseja.

”Taulut. Miten ja mihin. Voiko sekoittaa vanhaa ja uutta?”

Taulut ovat todella henkilökohtainen valinta sisustuksessa ja siinä on vaikea lähteä neuvomaan. Minusta kannattaa satsata taiteeseen ja hankkia sellaisia tauluja, jotka sykähdyttävät itseä. Taiteella saa tuotua paljon persoonallisuutta kotiin.

Riippuen tilasta, voi valita yhden näyttävän teoksen tai rakentaa viehättävän taulukollaasin. Minusta voi hyvin sekoittaa vanhaa ja uutta esimerkiksi juuri taulukollaaseisssa. Kontrastit tuovat mielenkiintoa ja suosittelen tuomaan niitä sisustukseen eri tavoin.

Kontrastit tuovat mielenkiintoa ja suosittelen tuomaan niitä sisustukseen eri tavoin.

Muista myös monikäyttöisyys!

Tätä ei kysytty, mutta tähän loppuun haluan nostaa esille huonekalujen monikäyttöisyyden. Trendiripauksen lisäksi vaihtelua ajattomaan sisustukseen saa myös siitä, että valitsee alunperinkin monikäyttöisiä huonekaluja. Monikäyttöisyys onkin minulle yksi tärkeimmistä kriteereistä huonekalua hankitessa. Viimeisimpänä esimerkkinä uusi sohvapöytämme, joka voi yhtä hyvin toimia myös sivupöytänä myöhemmin jos siltä tuntuu.

Yksi ajattomimmista, monikäyttöisimmistä huonekaluista on Alvar Aallon suunnittelema Jakkara 60, joka on yksi kaikkien aikojen lemppareistani (kuten kerroinkin viimeisimmässä Vepsäläisen Sisustamo-lehdessä). Myös se, että huonekalua voi muunnella ajanmyötä, esim. sohvaa erilaisilla irtopäällisillä, on yksi helppo tapa tuoda vaihtelua sisustukseen. Monikäyttöisyys on myös kestävää sisustamista, sillä sama huonekalu taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin ja kohteisiin.

Tällä viikolla sain raadin kunniamaininnan sometyöstäni ainoana suomalaisena FDS Influencer Awards -kilpailussa ja kyllähän se teki iloiseksi kaikkien näiden blogivuosien jälkeen. Perusteluissa todettiin mm. ”She continues to renew her home with minimum impact, showcasing more sustainable ways of decorating. Since 2010, her channels have offered an easy way to enter the world of design”. Juuri kestävä sisustaminen on minulle tärkeä osa ajattomuutta: sitä, että sisustus näyttää hyvältä vuodesta toiseen ilman, että se viestisi siitä vuodesta milloin koti on sisustettu.

Tähän postaukseen nostamieni kysymysten lisäksi sain vielä muutamia muita kysymyksiä liittyen ajattomaan sisustamiseen. Jotta tämä postaus ei veny liian pitkäksi, vastaan loppuihin kysymyksiin viikonlopun aikana Instagram Stooreissa. Kiitos kaikille kysymysten lähettäneille! Toki voimme jatkaa keskustelua vielä myös tässä postauksen kommenttiosion puolella.

 

Kaikki kuvat: Artek

Author

4 Comments

  1. Ihailen sisustulsessasi sitä ettet hävitä tavaroita kun trendi menee ohi vaan ne jatkavat sisustuksessa niinkuin klassikot yleensä. Esimerkkinä Eamesin keinu joka oli hirveän trendikäs ~7 vuotta sitten ja sittemmin hävinnyt näkyvistä ja sisustuksista mutta teillä se kuitenkin esiintyy kuvissa ihan tavallisesti. Ja Tolomeon valaisimet, ja tuo sohva. Joissakin sisustusblogeissa/instoissa tavaran kiertokulku on hirvittävän nopea vaikka tehdään muka ajattomia ja kestäviä valintoja.

    • Suvi M Reply

      Voi että, tosi ihana kuulla! 🙂 Eamesin keinutuolin hankin ennen some-aikaa, vuonna 2005, kun odotin esikoista ja halusin keinutuolin, jossa heijailla vauvaa. <3 Sillä on siis myös tunnearvoa, joten luopuminen ei ole käynyt mielessäkään. Oikeastaan aika moneen meidän huonekaluun sisältyy taustatarina, joka antaa niille vielä enemmän tunnearvoa.

  2. Olen samoilla linjoilla edellisen kommentoijan kanssa. Ja ihanasti osaat yhdistellä eri puu lajeja keskenään sopiviksi!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.