Nyt ajattelin kirjoitella muutaman sanasen yhdestä lempiaiheesta: valaisimista. Kuten blogiani pidemmän aikaa seuranneet varmaan tietävätkin, olen heikkona valaisimiin ja tuoleihin. Ne ovat se juttu, johon haluan sisustuksessa panostaa. Modernisti kodikkaan Kerttu heitti ilmoille vanhan kunnon blogihaasteen ja pyysi listaamaan kodin lempivalaisimet tarinoiden kera. Oikein mielelläni tartun haasteeseen, vaikka lempivalaisimen valitseminen tuntuukin todella haastavalta tehtävältä. Pidän kaikista kotimme valaisimista, mutta valitsen tähän postaukseen viisi erityistä.

Kriptonite Snodo Terra

Tämä italialaisen Kriptoniten jalkavalaisin taitaa olla kotimme vanhin valaisin. Olen saanut tämän valaisimen siskoltani vuosia sitten ensimmäiseen opiskelija-asuntooni. Sitä ennen se valaisi siskon kodissa pitkään. Valaisin on siis kulkenut mukanamme kodista kotiin 90-luvun lopusta saakka ja on ollut viime vuodet vähän unohduksissa meidän työhuoneessa. Kun remontoimme työhuoneen ja sisustin sinne viihtyisän työskentelynurkkauksen, ihastuin valaisimeen uudestaan.

Keksin kääntää kuvun valaisemaan ylöspäin, jolloin valaisin näyttää ajankohtaisemmalta – ikään kuin studiovalaisimelta. Kupu on saanut lommoja pintaansa vuosien varrella ja ehkäpä täytyy seuraavalla Turun reissulla suunnata hakemaan uusi kupu Divaanista.

Tom Dixon Beat-valaisimet

Nämä Tom Dixonin Beat-sarjan valaisimet hankimme erityisesti tähän kotiin ja nimenomaan meidän eteiseen. Kun suunnittelimme kotiamme, näin mielessäni tämän näkymän ja juuri nämä valaisimet tunnelmaa tuomassa. Beat-valaisimet taisivat olla siihen aikaan, eli vuonna 2010-2011, oikeinkin trendikäs valinta, mutta rehellisesti voin sanoa etten ole yhtään kyllästynyt näihin valaisimiin. Taidokas muotoilu kestää aikaa, vaikka välillä nousisikin enemmän pinnalle. Ehkäpä voisin välillä koittaa vaihtaa näiden paikkaa, esim. olohuoneeseen…?

Meillä on Beat-sarjan valaisimista versiot ”Tall” ja ”Fat”. Minulta on usein kysytty näiden valotehosta ja totuushan on, että nämä ovat ennemminkin tunnelmavalaisimia. Valokeila osuu suoraa alaspäin todella kohdennetusti, sillä metallinen runko ei läpäise valoa yhtään. Kattospotit hoitavat varsinaisen valaistuksen meidän eteisessä.

Flos 2097-30

Flosin kattokruunusta ehdin haaveilla vuosikaudet. Ihastelin sitä Sisustuksen Koodissa ja haaveilin, että vielä joskus meillä olisi koti, johon se sopisi. Haaveeni toteutui vuonna 2014, kun kattokruunun pienempi versio 2097-30 saapui meidän kotiin. En vielä silloin arvannut kuinka suosituksi tämä valaisin tulisikaan vuosien varrella.

Tämä kattokruunu on siinä mielessä jännä valaisin, että se sopii monenlaiseen tyyliin: niin skandinaavisen pelkistettyyn kuin klassisemman runsaampaan tyyliin. Mielikuvissani tämä valaisin on nykyään ehkä hitusen liian ylellinen, mutta tilan kokonaisvaikutelma on kuitenkin se mikä määrittelee millaisena se koetaan.

Me ei varmaan koskaan saada aikaiseksi piilottaa tai katkaista ylimääräistä johtoa, joten meillä valaisin roikkuu rennosti ylimääräisen johtonipun kera. Ehkä tuon johtonipun voisi keriä uudestaan eri tavalla ja siirtää tuonne ylemmäksi. Piiloon se ei mahdu, emmekä uskalla katkaista sitä jos joskus valaisin ripustetaankin nykyistä korkeampaan tilaan.

artemide Tolomeo-valaisimet

Italialaisen Artemiden Tolomeo-valaisinperhe on aina kuulunut lemppareihini. Tolomeot ovat hyvin ajattomia ja sopivat monenlaisiin tiloihin. Meidän kodista löytyy sarjasta neljä erilaista valaisinta: tämä kuvassa näkyvä Tolomeo Mega, keittiön seinässä kiinni oleva Tolomeo Faretto sekä makuuhuoneessa olevat Tolomeo Pinza ja Tolomeo Tavolo.

Meidän ensimmäinen Tolomeo valaisin (pöytämallinen Tavolo) hankittiin Vaasan omakotitaloon 2000-luvun puolivälissä. Se on siitä lähtien valaissut meidän makuuhuoneessa, vaikka se sopisi yhtä hyvin vaikkapa työpöydän valaisimeksi. Loput Tolomeo-sarjan valaisimet hankimme tähän kotiin. Tämä suurin, Mega, on itse asiassa mallikappale Sisustuksen Koodista ja se ehti valaista myymälässä muutaman vuoden ennen kuin kotiutui meille. En kyllä tiedä minkä jalkavalaisimen valitsisin olohuoneeseen jos meillä ei olisi tätä.

&Traditionin Formakami

Tanskalaisen &traditionin Formakami on yksi uusimmista valaisintulokkaista meidän kotiin. Ostin tämän valaisimen viime kesänä Turun reissulla Sisustuksen Koodista. Tämä valaisin ei välttämättä ole se ajattomin valinta, sillä Formakami-valaisimet tuntuvat olevan hyvin ajankohtaisia tällä hetkellä ja niitä näkee monissa sisustusjulkaisuissa ja blogeissa. Minusta Formakami tuo meidän kotiin juuri sopivan ripauksen trendikyyttä ja särmää.

Tämä valaisin antaa melko tasaista yleisvaloa paperivarjosimen johdosta. Valaisin on ripustettu melko alas, mutta koska se roikkuu sänkymme yläpuolella ei siihen pääse kolauttamaan päätään. Lakanoiden vaihdossa saa olla kyllä tarkkana, sillä muutaman kerran olen sohaissut lamppua, kun olen laittanut pussilakanoita paikoilleen. Onneksi sille ei ole käynyt kuinkaan.

*

Minä annan tämän haasteen eteenpäin seuraaviin blogeihin: Muoti mielessä, Pihkala ja Lainahöyhenissä. Ja toki muutkin voivat halutessaan napata tämän. Säännöt menevät siis näin:

– esittele kotisi lempivalaisimet
– kerro, miksi olet ostanut / valinnut  juuri nämä valaisimet ja liittyykö niihin jotain tarinoita tai muistoja
– linkitä haastepostaus tähän postaukseen

Mielellään kuulisin kommenttilootassa mikä tai mitkä ovat sinun lempivalaisimiasi?

Lue myös: Parhaat kirppislöydöt (siellä lisää lempivalaisimiani)


Translation: I love lamps (and designer chairs)! These are some of my favourites.

Author

6 Comments

 1. Artekin A110, Secto Designin Octo ja Block ovat meidän kodin rakkaimmat valaisimet. Valaisimia meiltä löytyy paljon, mutta onneksi uuden kodin myötä neliömäärä kasvoi ja tilaa on taas uusille valaisimille.

  • Suvi M Reply

   Upeita klassikoita teilläkin! <3 Ja onnea uuteen kotiin! 🙂 Minäkin odotan jo innolla, että pääsen laittamaan valaisimia mökille.... 😀

 2. Meiltä löytyy tuo sama Kriptoniten valaisin, mutta se on unohtunut varastoon säilytykseen jo varmaan kymmeneksi vuodeksi. Se voisikin sopia pojan huoneeseen, pitää hakea siis sisälle – hyvä kun mainitsit sen! Luuletko, että Divaanista edelleen saa uusia kupuja? Muistelisin, että omamme on myös kovin klommoilla.

  Pidetyimmät valaisimet kotona ovat ehkä Lantern (kookkaampi malli) tai Petri Vainion suunnittelema Vuolle-valaisin. Seuraava hankinta on toivottavasti moooin Random Light eteisen kaksi kerrosta korkeaan tilaan.

  • Suvi M Reply

   Mahtavaa, jos sait tästä inspistä kaivaa vanhan Kriptoniten esille. 🙂 Divaanin Cristina kommentoi aiempaan postaukseen, että kupuja saisi Divaanista. 🙂

   Ihania valaisimia teilläkin. <3 Se Random Light on tosi näyttävä! 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.