Toukokuu on ollut minulla erittäin kiireinen, enkä ole ehtinyt päivittää blogiakaan niin usein kuin olisin toivonut. Mutta nyt kyllä kerrataan toukokuun sisustusuutiset, sillä tiedossa on ihanan tuhti paketti upeita lanseerauksia!

Kuva: Iittala

Iittalan uusi kokoelma, Oiva Toikan ihmeellinen maailma, julkaistaan elokuussa 2021. Kokoelma on Iittalan kunnianosoitus muotoilija Oiva Toikalle. Kokoelman sanoma kannustaa tuomaan esille omaa, ainutlaatuista tyyliä ja näyttämään kodissa elämän kerroksia ja yksityiskohtia, jotka kertovat tarinoita. Uuteen kokoelmaan kuuluu kodintekstiilejä, kattaustuotteita, taideju- listeita ja monenlaisia käyttö- ja sisustusesineitä.

Muutama vuosi sitten Iittalan muotoilutiimi löysi Toikan arkistojen kätköistä kolme laatikollista ennennäkemättömiä piirustuksia ja luonnoksia. Piirustukset olivat peräisin Toikan vuosilta Iittalan ja Nuutajärven lasitehtailla. Osa niistä esitti tuttuja, tuotantoon päätyneitä teoksia, kuten Kastehelmi, mutta monet kuvioinnit ja luonnokset olivat ennennäkemättömiä.

Löytö käytiin tarkoin läpi Toikan ja hänen perheensä kanssa, ja valikoituja osia päätettiin julkaista kunnianosoituksena Toikan muotoilusta heijastuvalle luomisen riemulle. Kokoelman pohjana toimivat kuusi Toikan arkistoista löytynyttä kuviota, joista esineiden kuviointi muodostuu. Jokainen teos on erilainen, mutta niiden graafinen ilmaisu, linjat ja yksityiskohdat edustavat samaa vahvaa tyyliä ja luovat siten yhtenäisen kokonaisuuden.

Kuva: Iittala

Iittala tiedottaa myös kierrätyslasisarjansa laajentumisesta. Vuonna 2020 Iittala laajensi 100 % kierrätyslasista valmistettua kokoelmaansa, johon on valittu Iittalan rakastettuja lasiesineitä eri vuosikymmeniltä. Tänä syksynä Iittala tuo kokoelmaan seitsemän uutta rakastettua lasiesinettä. Mukaan on valittu Oiva Toikan suunnittelema Frutta-juomalasi vuodelta 1968 ja Birds by Toikka -sarjan Sieppo-lasilintu vuodelta 1972, Jasper Morrisonin Raami-kaadin ja -kulho vuosilta 2019 ja 2020, Alvar Aalto -maljakko 120 mm vuodelta 1936 sekä juomalasi ja jalallinen lasi Oiva Toikan vuonna 1964 suunnittelemasta Kastehelmi-sarjasta, johon jalallinen lasi lanseerattiin vuonna 2019.

Uutuuksien ohella viisi aiemmin esiteltyä lasiesinettä pysyy kierrätyslasista valmistetussa kokoelmassa myös syksyllä 2021: Alvar Aalto -maljakko 160 mm, Raami-juomalasi, Kastehelmi-juomalasi sekä Aalto- ja Kastehelmi -kynttilälyhdyt.

Kierrätyslasille ominaiset pienet visuaaliset erot ja ilmakuplat antavat jokaiselle esineelle oman yksilöllisen ilmeen. Esineiden värit vaihtelevat tuotannossa käytetyn hukkalasin mukaisesti viileän sinisistä aina rauhoittaviin vihreän sävyihin. 100 % kierrätyslasista valmistetut tuotteet ovat yhtä kestäviä kuin neitseellisistä materiaaleista valmistetut tuotteet.

Kuva: Vitra

Vitran klassikot ja uusi tuotanto esitellään Saksan VitraHausissa eri tyylisissä sisustuskokonaisuuksissa. Tänä kesänä valikoidut kokonaisuudet tuodaan Artek Helsinki -myymälään VitraHaus x Artek Helsinki -näyttelyyn.

Myymälään rakennettavassa näyttelyssä rohkeat ja värikylläiset sisustuskokonaisuudet näyttävät, miten Vitran mallisto taipuu erilaisiin tiloihin ja tyyleihin. Näyttely kutsuu inspiroitumaan ja löytämään uusia näkökulmia. Valikoitujen sisustuskokonaisuuksien lisäksi katutasossa sijaitsevassa näyttelyssä voi tutustua Vitra Campukseen ja Vitran historiaan. Näyttely on avoinna Artekin myymälässä Helsingissä Keskuskadulla 8.6.–4.9.2021.

Kuvat: Balmuir

Kotimainen Balmuir julkaisi kuvia ensi syksyn ja talven kodinmallistostaan. AW21/22-kodinmalliston värit ovat saaneet inspiraation talvisesta luonnosta. Malliston pääväriksi on harmahtava sininen sävy, joka toistuu läpi valikoiman. Uutuuksia ovat myös ruskean ja harmaan sävyt.

Makuuhuonetekstiilit uudistuvat kokonaisvaltaisesti värisävyjen osalta. Pellavavuodevaatteet uudistuvat yksivärisillä mink, frosty grey ja stormy blue -väreillä. Pellavatuotteissa aksenttivärinä toimii viljankeltainen sävy, joka avaa kodinmalliston heinäkuussa. Myöhemmin syyskuussa mallisto täydentyy lämpimällä oranssin sävyllä. Satiinivuodevaatteet lanseerataan syksyn uusissa ruskean, sinisen ja harmaan pääväreissä. Ylelliset silkkiset Marbel sleepwear -tuotteet saavat sesonkiväriksi tyylikkään mustan.

Olohuoneeseen ja kattaukseen esitellään useita uutuuksia. Klassinen B-logohuopa ja -koristetyyny saavat rinnalleen yksivärisen torkkupeiton ja koristetyynyn samassa materiaalissa. Sarjaan yhdistyy myös uutuushuopa Bergen, joka sisältää näyttävän boordireunuksen. Kylpyhuoneen uutuuksiin kuuluu trendikäs Balmuir logo -sarja, joka sisältää pyyhkeet, kylpyhuonematon, kylpytakin sekä tossut.

Kuva: Mum’s

Mum’s esittelee ulkotiloihin soveltuvat 100% kierrätysmateriaalista käsityönä valmistetut terassimatot. Maeriaali on PET-muovia ja kuitu valmistettu kierräetyistä muovipulloista. Materiaalilla on sama mahdollisuudet matonvalmistuksessa kuin mitä villalla. Mattoihin on brodeerattu kuviot artesaanien käsissä siellä missä muutkin Mum’sit oikeudenmukaisella työkorvauksella valmistuvat: pienessä kylässä Pohjois-Intissa.

Kuvat: IKEA

Syksyn ensimmäisissä IKEA uutuuksissa nähdään maanläheisiä värejä ja luonnollisia materiaaleja kuten villaa, puuvillaa ja meriheinää. Ruskean ja valkoisen sävyt, sininen sekä okran ja pinkin vivahteet vievät katseen kohti lähestyvää vuodenaikaa. Mallisto on saanut inspiraationsa Marrakechin auringon haalistamista värieistä ja Milanon puhdaslinjaisista yksityiskohdista. Heinäkuussa myyntiin tuleva mallisto pitää sisällään muuan muassa maanläheisen villamaton ja -tyynyn, siron sohvan, puhdaslinjaisen vitriinikaapin, verhoillun sängyn sekä minimalistisia piensisustustuotteita.

Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Euroopan neuvosto on valinnut ”Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design” -kulttuurireitin, ensimmäisenä Suomessa, arvostettujen Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon.

”Kulttuurireittistatus edistää Alvar Aallon rakennusten kansainvälistä tunnettuutta ja vahvistaa Aallon tuotannon merkittävyyttä osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Kaikki maailmanperintökohteiksi ehdotettavat Aalto-kohteet kuuluvat myös Alvar Aalto -kulttuurireittiin”, toteaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Kuva: Muji

Lifestyle-ketju MUJIn lanseeraama kauppa-auto, MUJI to GO -bussi, on toukokuusta lähtien nähtävissä Helsingin, Espoon, Vantaan sekä Porvoon kaduilla ja toreilla. Kauppa-autossa on myynnissä MUJIn klassikkotuotteita aromadiffuusereista ja tuoksuöljyistä ihonhoitotuotteisiin sekä vaatteista erilaisiin keittiö- ja kattaustuotteisiin. Lisäksi bussista voi ostaa MUJI Ravintolan valmistamia take away -annoksia, kuten japanilaisia bento boxeja, sekä MUJIn valikoiman ruokatuotteita: valmiscurrya, suklaata ja erilaisia välipaloja.

Lyhyesti:

  • Y-tuolistaan tunnettu tanskalainen designbrändi Carl Hansen & Søn avaa lippulaivamyymälän Helsinkiin kesäkuussa.
  • Mifuko on suunnitellut Lapuan Kankureiden uusimpaan mallistoon kaksi Afrikan inspiroimaa kuosia, Lewa ja Watamu.
  • Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2021 on valittu Johanna Gullichsen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 30. kerran.
  • Tänä vuonna 50-vuotisjuhlia viettävä suomalainen designtalo Pentik haluaa tuoda taiteen kaikkien koettavaksi. Posiolla sijaitseva Pentik-mäki ja -kartano tarjoavat kesällä lukuisia kulttuurielämyksiä ilman erillisiä sisäänpääsymaksuja. Juhlavuoden kunniaksi Anu Pentikin tarinaan ja teoksiin voi perehtyä myös Turun kaupungin taidemuseo WAMin näyttelyssä sekä syyskuusta alkaen Rovaniemen teatterissa.
  • Marimekko ja adidas tuovat markkinoille yhteistyömalliston, joka on Marimekolle ensimmäinen urheiluvaatteisiin keskittyvä brändiyhteistyö. Rajoitetun ajan saatavilla olevassa kokoelmassa Marimekon rohkeat kuviot ja funktionaalinen tyyli yhdistyvät adidaksen urheiluvaateosaamiseen. Yhteistyömallisto tulee saataville vaiheittain 1.6.2021 alkaen.

 

Tämän postauksen myötä Sisustusuutiset-sarja jää kesätauolle ja palaa taas syksyllä. Blogia en vielä laita kesätauolle, sillä luvassa on vielä mm. terassijuttuja ja vaikka mitä, mutta heinäkuussa meinaan sitten vain lomailla.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.