Sisustustrendien aikajänne on selvästi pidentynyt, eivätkä trendit muutu enää niin nopeasti kuin ennen. Tämä on myönteinen kehitys vastuullisuuden näkökulmasta. Trendit eivät kuitenkaan ole kadonneet ja edelleen on hyvin aistittavissa, millaiset jutut ovat pinnalla sisustamisessa. Tässä minun vuoden 2022 sisustustrendikatsaukseni.

Kuva: Menu

Epäröin jonkin verran teenkö sisustustrendikatsausta tänä vuonna ollenkaan, sillä yhtä hyvin voisin edelleen allekirjoittaa vuoden 2021 trendikatsauksen nostot. Asiaa kypsyteltyäni ja erilaisiin sisustustrendianalyyseihin tutustuttuani päätin kuitenkin tehdä oman tulkintani tämän vuoden sisustustrendeistä. Minusta on tärkeää tunnistaa trendit, jotta osaa erottaa millaiset valinnat ovat pitkäkestoisimpia ja näin tehdä kestäviä valintoja – tai toisaalta tietoisesti maustaa kodin sisustusta trendituotteilla.

Kuva: Menu

On tärkeää tunnistaa trendit, jotta osaa erottaa millaiset valinnat ovat pitkäkestoisimpia

Nykyään arvostetaan entistä enemmän ajattomuutta ja klassisempaa tyyliä, joka muodostaa sisustuksen perustan. Ajankohtaisuutta ja trendikkyyttä tuodaan yksityiskohdilla. Trendisuuntaukset vaihtelevat ns. kanavasta riippuen: esimerkiksi Instagramissa esitellyistä kodeista voi havaita selkeästi tiettyjä trendejä, jotka eivät välttämättä tule yhtä selvästi esiin esimerkiksi sisustuslehdissä. Rakentajien keskuudessa on myös selvästi havaittavissa tietyt trendit, mikä on aivan luonnollista. Silti kannustaisin pohtimaan etenkin pintamateriaaleissa, kuinka trendikkäitä valintoja kannattaa tehdä.

Kuva: Muuto

Kokonaisuutta tarkastellen tällä hetkellä on havaittavissa kaksi melko vahvaa sisustustrendityyliä: klassiset ja neutraalein värein sisustetut kodit sekä värikkäät ja modernimpaan tyyliin sisustetut kodit. Nämä trendit näkyvät myös yksittäisinä esineinä eri brändien mallistoissa (etenkin edullisempien brändien valikoimissa).

Joskus tiettyyn tyyliin hurahtaminen saattaa mennä niin pitkälle, että koko kodin sisustus menee uusiksi aina trendien vaihtuessa (esim. boho-tyyli). Tietysti jokainen sisustaa kodin itselle mieluisalla tavalla, mutta toisaalta kannattaa miettiä onko oma tyyli vielä löytynyt jos se muuttuu merkittävästi muutaman vuoden välein – ja kuinka kestävää tällainen sisustaminen on sekä ympäristön että lompakon kannalta.

Kuva: HAY

Aikaisemmat vuosikymmenet, joista haetaan inspiraatiota trendeihin ja kodin sisustamiseen ovat selkeästi 1970- ja 80-luku. Itse olen jo pidempään odottanut 1990-luvun vivahteiden tuloa esiin, mutta vielä sitä ei ole tapahtunut kovin vahvasti – mutta olen varma, että se on tulossa!

Onneksi inspiroituminen menneistä vuosikymmenistä näkyy vaikutteiden uudelleenjalostamisena, eikä tyyliä tuoda suoraa nykypäivään sellaisenaan.

Kuva: Jotex

Vuoden 2022 sisustustrendilistaus

Koska pidän konkretiasta ja teen mielelläni selkeitä listauksia, päätin tänä vuonnakin listata kuumimmat sisustustrendit eri kategorioissa.

Kuvat: Ferm Living

Trendikkäin muoto: Epäsymmetriset, orgaaniset muodot. Tällaisia muotoja näkee paljon esimerkiksi maljakoissa, peileissä ja sisustusesineissä.

Trendikkäin kaluste: Pyöreälinjainen sohva, jossa on hyvin matalat jalat tai ei jalkoja ollenkaan. Sohvan muotokieli on muhkea ja pyöreä.

Kuva: H&M Home

Trendikkäin materiaali: Kaikki aidot luonnonmateriaalit, jotka ovat samalla myös hyvin ajattomia. Sisustamisessa suositaan erilaisia kivilajikkeita, puuta ja tekstiileissä villaa ja pellavaa.

Trendikkäin tekstiili: Buklee-tyyppiset kankaat ovat edelleen trendikkäitä, mutta trendikkäimmäksi tekstiiliksi nostaisin värikkäät koristetyynyt ja torkkupeitot. Värikkäällä tekstiilillä on helppo tuoda ajankohtaisuutta sisustukseen ja värit ovat nyt todella pinnalla.

Värikkäällä tekstiilillä on helppo tuoda ajankohtaisuutta sisustukseen

Kuva: Muuto
Kuva: HAY

Trendikkäin väri: Värit ovat palanneet sisustukseen entistä voimakkaammin ja tällä hetkellä trendikkäin tehosteväri on voimakas kirkas sininen. Myös lilaa näkee edelleen paljon tehosteena. Yleisestikin erilaiset pastellisävyt näkyvät nyt vahvasti sisustusbrändien mallistoissa.

Trendikkäin metalli: Klassisen trendikkäässä kodissa lämpimät metallit, kuten messinki, ovat trendikkäitä, kun taas värikkäässä trendisisustuksessa näkee enemmän kylmiä metalleja, kuten kromia.

Kuva: HAY
Kuva: Menu

Trendikkäin yksityiskohta: Vekki- tai kangasvarjostimella varustettu valaisin. Tällaisia valaisimia on näkynyt jo pitkään ja valikoimaa löytyy nyt monelta brändiltä niin kalliimmasta kuin edullisemmasta hintaluokasta. Tällaisia valaisimia löytyy paljon myös kirpputoreilta – ainakin vielä.

Trendikkäin vuosikymmen, josta ammenetaan inspiraatiota: Kyllä se taitaa olla 1970-luku, josta esiin nousevat luonnonläheiset värit, tumma puu ja aikakauden muotokieli.

Kuva: Menu

Minusta on mielenkiintoista seurata sisustrendejä ja ennusteita, enkä suinkaan aio tuoda kaikkia trendejä omaan kotiin. Mutta pidän siitä, että ajatonta sisustusta maustetaan ajankohtaisilla yksityiskohdilla – ne tuovat mielenkiintoa ja vaihtelevuutta kokonaisuuteen. Toisaalta huomaan, että jos jotain yksityiskohtaa tai trendiä näkyy liian paljon, niin en enää halua sitä omaan kotiini.

Mitä mieltä olet sisustustrendeistä? Vaikuttavatko ne sisustusvalintoihisi; innostavatko hankkimaan vai pikemminkin välttämään tiettyjä tuotteita?

Lukuvinkki: lue myös Coterie-blogin Riikan sisustustrendianalyysi 2022.

 

Kuvat: Menu, Muuto, Ferm Living, HAY, Jotex, Ellos, HM Home

Author

4 Comments

  1. Itse olen huomannut että saan vaikutteita blogeista, instagramista yms. Pitää olla erityisen varovainen ettei lähde väärälle polulle niiden mukana. Itselläni on hyvin minimalistinen ja skandinaavinen tyyli. Toki on kiva seurata mitä trendejä on ja miten muut sisustaa. Joskus sieltä voi jotain uutta löytää itsellekin sopivaa. Nykyisin harkitsen pitkään ennen kuin teen ostopäätöksen ja katson eri vaihtoehtoja, haluan että sillä on pitkä käyttöikä ja se on tarpeellinen. Aiemmin olen tehnyt virheostoja ja oppirahat on tullut maksettua. Ihanaa on kuitenkin katsella tulevia trendejä ja unelmoida uudesta lampusta tai sohvasta, kaikkea ei kuitenkaan tarvitse saada ja mielikin voi välillä muuttua.

    • Suvi M Reply

      Niinpä, kaikkea ihanaa ei tarvitse omistaa vaan voi ihailla muutenvain. On tosi tärkeää tunnistaa oma tyyli ja maku jos haluaa tehdä pitkäaikaisia hankintoja.

  2. Heräsi mielenkiinto! Montakin yksityiskohtaa, etenkin Ferm living kuvien lattia. =)

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.