Täällä on ollut pikkuisen kiireinen viikko, enkä ehtinyt päivittää blogia kuin vasta nyt. Olen mm. puuhastellut pihalla. Ei mitään suurempaa: kunhan keräilin omenat puusta ja kitkin vähän rikkaruohoja (vielä jäi trimmerille hommia). Sen jälkeen piti tietysti kokkailla oman pihan omenoista jotain hyvää.

Meidän pihassa on kaksi omenapuuta ja iloksemme saimme niistä molemmista vähän satoa tänä vuonna. On nimittäin ollut vuosia, jolloin puista ei ole saatu yhtäkään omenaa. Vanhempi omenapuu teki oikein kivan määrän omenia ja toiseen vähän uudempaan puuhun tuli vain kolme omenaa. Mutta nämä riittävät meille oikein hyvin! Niin ja saadaan ensimmäistä kertaa muutama päärynäkin – ne jätin vielä kypsymään puuhun.

Keräilin omenia koriin ja tietysti minulla oli seuralainen mukana! Pörrö on kyllä niin mainio kissa! Hän haluaa aina osallistua kaikkeen. Pehmis-kissaa ei enää minun hääräily kiinnosta, mutta hänellä on sitten taas muita omalaatuisen ihastuttavia piirteitä.

Täytyy tässä välissä kyllä mainita myös meidän nurmikko! Se on etenkin loppukesästä ja nyt syksyllä voinut erittäin mainiosti! Ehkä se keväinen ilmausoperaatio kannatti tehdä, vaikka aluksi näytti ettei sillä olisi kovin suurta merkitystä. Aiemmin sammaloituneet ja huonosti nurmikkoa kasvaneet kohdatkin näyttävät nyt kivan vihreältä, kun apila on alkanut kasvaa niissä kohdissa. Pitäisi vielä tehdä syyslannoitus ja haimme jo lainnoitteen, mutta itse lannoitushomma on jäänyt muiden hommien jalkoihin. Aion sen kyllä tehdä, vaikka se olisikin pitänyt tehdä jo aiemmin.

Miksi säästää kauniita astioita vain juhlahetkiin…?

Sisällä laitoin osan omenoista kauniiseen kakkuvatiin, jonka sain pr-lahjana Iittalalta. Tämä Kastehelmi-kakkuvati on sävyltään ”Pellava” ja sitä valmistetaan erikoiserä tänä syksynä. Se on minusta valtavan kaunis ja halusinkin ottaa sen heti käyttöön! Miksi säästää kauniita astioita vain juhlahetkiin? Kakkuvati toimii oikein hyvin myös hedelmävatina.

Olen tänä syksynä yrittänyt syödä vähän terveellisemmin ja mietinkin, mitä terveellisempää herkkua oman pihan omenista voisi tehdä. Normaalisti olisin varmastikin tehnyt maisemakahvilan reseptillä omenapiirakkaa, mutta nyt tuhti piirakka tuntui liian raskaalta. Niinpä päätin tehdä perinteistä omenahyvettä. Meidän äiti teki tätä usein, kun olin pieni. Toki tässä on sokeria ja voita, mutta ei tämä ole niin tuhtia kuin piirakka. Tämä omenahyve katosi meidän perheessä parempiin suihin alta aikayksikön!

Omenahyve

n.5 isoa omenaa (tai n. 10 pientä)
1 tl kanelia
100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
½ dl erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje:
Lohko omenat voideltuun uuninkestävään paistosvuokaan, ripottele pinnalle kanelia.
Sulata rasva, sekoita siihen ohjeen loput aineet. Levitä seos omenalohkojen päälle.
Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 30 minuuttia.
Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Author

4 Comments

  1. Hei!

    Korvaan aina (sen muutaman kerran vuodessa siis) omenahyveessä yli puolet voimäärästä oliiviöljyllä, ei vaikuta makuun, mutta on askel vielä terveellisempään suuntaan 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.