Terveisiä meidän pihapiiristä! Mitenkäs sitä muuten olisikaan perjantai-iltaa viettänyt kuin pihahommissa. Nyt keväällä on intoa ja tarvettakin laittaa pihaa kuntoon, jotta kesällä saisi sitten nauttia mahdollisimman kauniista lopputuloksesta. Meidän pihan murheenkryyni on ollut nurmikko ja eilen teimme sille toivottavasti tehokkaan nurmikon ilmaus -huoltotoimenpiteen. Nappasin samalla muutaman kuvan kännykällä ja ajattelin kirjoitella tästä tarkemmin (lisään myös Instastoryyn videopätkiä).
Olemme vuosittain lannoittaneet ja kalkinneet nurmikkoa, mutta mitään sen kummempaa sille ei olla tehty. Yhdeksän vuoden jälkeen olisi ehkä aikakin jo kunnostaa nurmea. Meillä on jonkin verran sammalta ja sen kitkemisen aloitin jo muutama viikko sitten levittämällä sammaleisiin kohtiin sammaleenpoistajarouhetta. Ei minua se sammal kuitenkaan kovasti haittaa, pääasia, että on vihreää, mutta en kuitenkaan haluaisi, että sammal valtaisi koko nurmikon. Ja kertoohan se siitä, että kasvualusta on liian tiivis.
Sammaleenpoistajarouhe kuivatti sammaleen ja muutti sen keltaiseksi. Sammal lähti pois haravoimalla, mutta halusimme ottaa käyttöön vähän järeämmät konstit koko nurmikon ehostamiseksi. Olikin onni, että Mankun kaverilta sattui löytymään nurmikon ilmaaja, jonka saimme lainaksi. Vekotin muistuttaa ruohonleikkuria, mutta toimintaperiaate on eri: nurmikon ilmaaja tekee nurmen pintaan viiltoja, jolloin maaperästä tulee ilmavampi. Samalla se poistaa sammalta ja huonokuntoista nurmea.
Mankun kaverilta sattui löytymään nurmikon ilmaaja, jonka saimme lainaksi
Nurmikon ilmaajassa oli mukana säiliö, joka keräisi sammaleen ja ruohon, mutta se täyttyi välittömästi. Niinpä jätimme kerääjän pois ja sitä mukaa, kun Mankku hurruutteli koneella menemään niin minä haravoin sammal- ja ruohokasoja. Aikamoinen määrä sitä kertyikin: nimittäin keräsimme 10 isoa 200 L jätesäkillistä sammalta ja ruohoa pihalta käsittelyn jälkeen.
Nyt seuraavaksi olisi hyvä vielä lisätä nurmikkoon hiekkaa, koska se parantaa ylimpien kerrosten veden ja hapen läpäisyä. Katsotaan teemmekö sitä nyt ollenkaan, kun tässä olisi muitakin projekteja tiedossa. Ainakin nurmikko täytyy lannoittaa vielä. Ehdin jo kertaalleen heittää kevätlannoitteen nurmikolle muutama viikko sitten, mutta olisi ensin kyllä pitänyt kalkita nurmi.
Huonona puolena meidän pihassa on myös se, että paikoin multaa on aivan liian vähän. Suosittelenkin laittamaan runsaasti multaa pihanrakennusvaiheessa – siitä ei kannata pihistellä! Runsas multakerros helpottaa niin paljon kasvien ja nurmikon menestymistä. Olemme pikkuhiljaa lisänneet multaa sellaisiin paikkoihin, jossa nurmi ei tahdo kasvaa. Nytkin heittelimme vielä lisää nurmikonsiemeniä näille paikoille.
Apulaiset olivat tietenkin mukana
Nyt kyllä tuntuu kropassa, että on koko viime illan kyykkinyt ja häärännyt pihalla! Minulla on kädetkin rakoilla siitä haravoimisesta. Mutta toivottavasti nurmikkomme voi tänä kesänä paremmin. Emme ole nurmikkohifistelijöitä, mutta toki toivomme, että nurmikko olisi perussiisti. Leikkuun onneksi hoitaa meidän Eksy-robottileikkuri erittäin mallikkaasti.
Niin ja tänä keväänä olisi operaationa kylvää nurmikkoa myös mökille…sinne pitää virheistä viisastuneena tilata kunnon määrä multaa!
4 Comments
Moi! Kattelin nurmikonhoitoprojektista pätkän sun instastorysta, ja siellä vilahti naapuriaita. Se näytti olevan aika korkea. Mulla on suunnitelmissa omalle takapihalle korkeampi aita. Tuo nykyinen on sellainen, johon ei tarvita lupaa (onkohan kaupunki/kuntakohtaista minkä korkuisiin raja-aitoihin tarvii luvan… täällä se taitaa olla jotain 100-120 cm). No eniveis, kaipaan enemmän yksityisyyttä omalle takapihalle, kun rivitalolähiöalueella asutaan, ja joka ikkunasta näkyy naapuriin. Miten sä oot kokenu teidän aidan – oliko se yhteinen projekti naapurin kanssa vai teidän vai heidän, kuinka korkea tuo aita on, onko tarpeeksi korkea sun mielestä? Ja onko malli ollut hyvä? Mä oon jopa miettinyt ihan arkkitehdin suunnittelemaa mallia – tosin en tiedä paljonko suunnitelma maksaisi. Mutta jos esim. tonnilla saisi suunnitelman, niin ottaisin. Kaipaan jotain tosi kaunista, rytmikästä, riittävän peittävää ja riittävän kevyttä, enkä usko, että itse osaisin sellaista suunnitella. Olisiko tällaiseen raja-aitahommeliin mitään vinkkiä tai ajatuksia sinulla 🙂
Kyllä, taitaa olla kuntakohtaisia nuo määräykset. Me rakensimme niin korkean aidan kuin mahdollista ja siihen piti tietysti hakea luvat yms. En enää muista aidan tarkempia mittoja, mutta olen aiemmin kirjoittanut siitä täällä:
https://www.valkoinenharmaja.fi/aitaprojekti-alkoi/
https://www.valkoinenharmaja.fi/aita-valmistuu/
Me teimme aidan itsenäisesti, mutta toki juteltiin ensin naapureiden kanssa ja sovittiin, että näin toimitaan.
Törmäsin sun vanhaan postaukseen ja kiinnostaisi tietää auttoiko tuo ilmaus+lannoittelu vai jouduitteko tekemään muitakin juttuja, että saitte nurmikon parempaan kuntoon?
Meillä vanha rintsikka missä aika paljon sammalta ja nurmikkokin vähän heikossa kunnossa niin mietin mistä lähteä sitä elvyttämään 🙈
Kyllä se auttoi ja nurmikko on ollut oikein hyvinvoiva. 🙂