Ehkä muistattekin, että olen kertonut meidän pienen bloggaajaporukan kuukausiteemasta, jossa jokainen vuorotellen keksii postausaiheen, josta muut (halutessaan) kirjoittavat. Syyskuun teeman keksi Nuapurissa-blogin Maru: Mitä tekisit nyt toisin? Maru pohjusti teemaa seuraavasti:

”Mitä tekisit nyt toisin? Onko jokin sisustusratkaisu, joka silloin tuntui loistavalta, mutta nyt kaduttaa? Mitä et mieluusti blogissa esittele tai sillä kehuskele? Tuliko testattua kaakelimaalia huonolla menestyksellä, vai löytyykö kylpyhuoneesta ysärillä asennetut siniset kaakelit? ”

Minulla ei ole varsinaisesti mitään sisustusratkaisua, minkä tekisin toisin. Meidän kodin sisustus muuttuu koko ajan, sillä ajattomat ja yksinkertaiset pintamateriaalivalinnat mahdollistavat pienten sisustusmuutosten tekemisen helposti. Sen sijaan on eräs seikka, josta olemme jossitelleet aika monta kertaa.

koti

Se on yläkerta. Miksi emme valinneet yläkertavalmiutta? Tai edes käyttöullakkoa? Kuinka kivaa olisikaan nyt rakentaa yläkertaan oleskelutila, missä lapset voisivat pelata ja viettää kavereiden kanssa aikaa. Tai sinne voisi tehdä suuren makuuhuoneen kattoikkunoineen…

Kaava saneli, että tälle tontille oli rakennettava 1,5 kerroksinen talo, mutta me halusimme nimenomaan yksikerroksisen talon. Silloin vuonna 2010. Ensimmäinen talomme oli yksikerroksinen ja talojen rakentamisen välissä asuimme vuokralla 3-kerroksisessa asunnossa, mikä viimeistään sinetöi päätöksen yksikerroksisesta talosta. Ja olimme ihastuneet nimenomaan yksikerroksisiin Harmaja-talomalleihin. Saimme luvan rakentaa yksikerroksisen talon, mutta kattokaltevuutta täytyi noudattaa.

Kaava määräsi kattokaltevuuden, minkä vuoksi kattomme on melko jyrkkä. Pidämme siitä kovasti, sillä se antaa talolle persoonallisen, modernin ilmeen. Mutta hyvinhän tuonne olisi jonkinlainen yläkerta mahtunut! Ainakin parvi. Me emme sitä rakentamisvaiheessa halunneet, eikä sitä ole enää mahdollista toteuttaa.

Minä olen jossitellut monet kerrat, että eikös sitä yläkertaa saisi mitenkään rakennettua. Korkeutta välikatolla riittäisi ikkunoiden puolella vaikka kuinka. Eikö kattotuoleja voi muuttaa? No, keväällä kun meille asennettiin takkaa ja piippua, nappasi Mankku tämän kuvan välikatolta:

valikatto

Olisihan tuonne aika mahdotonta mitään parvea rakentaa! Kattotuolien muuttaminen tulisi tosi kalliiksi ja yläkerran rakentaminen tarkoittaisi myös tukitolppien rakentamista alakertaan, mikä johtaisi siihen, että lattia pitäisi repiä auki ja varmistaa ettei lattialämmitysputket mene tukipilarien kohdalla. Melkoisen hankala homma olisi siis!

Yläkertaidean saa siis unohtaa. Toki olen keksinyt jo uuden muutosidean: Mankku haluaisi autotallin, niin ehkä voisimme rakentaa sinne yläkerran ja oleskelutilan. Olen tästä jo luonnostellut piirustuksiakin. No, tämä on tällaista hauskaa suunnittelua vain. On kiva keksiä uusia päivityksiä kotiin, vaikka ne eivät aina toteutuisikaan.

Kirjottelin muuten keväällä ”Viisi vuotta tässä kodissa” postauksessa ratkaisuista, joihin olemme olleet tyytyväisiä ja myös niistä mitkä eivät olleet ihan onnistuneita ratkaisuja. Eniten olemme kyllä jossitelleet tätä yläkerta-asiaa, joten siksi valitsin sen tähän Marun haasteeseen.

Onpa jännä päästä lukemaan muiden bloggareiden postauksia aiheesta! Maru koostaa niistä vielä myöhemmin koostepostauksen, joten kantsii tsekata sekin sitten myöhemmin Nuapurissa-blogista.

Onko sinulla muuten jokin juttu kodissasi minkä tekisit toisin jos saisit nyt päättää?


Translation: What would we do differently in our home if we could change something? We would definitely build a second floor. But now, after the house has been built,  it would be too much work and too expensive.

Author

12 Comments

 1. Meillä täysin sama tilanne, kaava määräsi 1,5kerroksisen mutta emme missään nimessä halunneet kuin yhden kerroksen koska edellisessa talossa asuttiin kahta kerrosta. Meillä näyttää kattotuolien osalta lähes samalta.. Meillä talona Lato jossa asuttu vasta 2,5v mutta haaveet jo uudessa talossa:)

  • suvi m Reply

   Aivan. Enpä tiedä loppuisiko se jossittelu koskaan… 😀 Mutta ajatusleikki on mukavaa. Samoin kuin uudesta talosta haaveilu. 😉

 2. Onko teillä nyt autokatos vai missä säilytätte autoja? Voisiko saunatupa toimia lasten olohuoneena kavereiden kanssa? Ainakin sitten kun ovat teini-iässä?

  Minä tekisin nyt toisen wc:n alakertaamme. Toisaalta neliöitä en haluaisi lisää nykyisen kahdensadan päälle enkä olisi oikein valmis ottamaan mistään poiskaan… Nyt meillä on alakerrassa yksi wc ja erilliset kylpyhuone- ja saunatilat kahdella suihkulla ja kylpyammeella ja yläkerrassa kylpyhuone suihkulla ja kahdella altaalla.

  • suvi m Reply

   Autot ovat ihan pihalla vain parkissa. Ei ole autokatosta tai -tallia, koska rakennusvaiheessa ajattelimme, että rakennetaan tiloja mielummin ihmisille kuin autoille. 😉 Ja ekan talon autotalli oli aivan käyttämätön (sinne kerääntyi vain tavaraa). Mutta nyt isäntä on innostunut vanhoista autoista ja harrastuksen myötä kaipailisi autotallia… 😀

   Juu, saunatupa toimii hyvin lasten olohuoneena, mutta mieluusti olisimme tietysti edes kuuloetäisyydellä.

 3. Meillä on muuten autokatoksen ja ulkovaraston päällä käyttöullakko harvemmin käytössä olevalle tavaralle. Arkkitehti vain huomioi sen suunnitteluvaiheessa. Siellä mahtuu keskellä seisomaan ja reunoihinkin saa näppärästi suksia ym. säilöön.

  • suvi m Reply

   Meilläkin on saunatuvan yllä säilytystilaa. Silloin kun rakennettiin, ajattelimme ettei tehdä taloon käyttöullakkoa, sillä sinne tulisi vain jemmattua kaikenlaista turhaa unohduksiin. Jos on vähemmän säilytystilaa, on pakko karsia… 😉

 4. Asuintilojen laajentaminen yläkertaan edellyttää tontilla olevaa ja käyttämätöntä rakennusoikeutta.

 5. Jos nyt rakentaisin tekisin kaksi isoa vaatehuonetta, toisen eteiseen ja toinen kodinhoitohuoneeseen. Myös khh saisi olla isompi.

  Meiltä löytyy tuo käyttöullakko, jälkeenpäin rakennettu. Tällä hetkellä se toimii lähinnä varastona. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja siivota se, sisustaa viihtyisäksi (vinkkejä?) ja ottaa se hyötykäyttöön.

  • suvi m Reply

   Minäkin haluaisin isomman kodinhoitohuoneen, jossa ei olisi sisäänkäyntiä. 😀 Kyllähän näitä muutosideoita tulee, kun alkaa miettimään…

   Ullakko voisi olla kiva vaikka lasten pelihuoneena tai tv-oleskelutilana. Itse mietin meidän välikattoa siitä näkökulmasta, että korkeaan tilaan olisi saanut hienon oleskelutilan tms. mutta toisaalta kuinka käytännöllinen ratkaisu se olisikaan ollut…?

 6. Sama harmituksen aihe meilläkin! Pulpettikatto ja rinneratkaisu jättivät ullakolle seisomakorkuista tilaa, jossa meilläkin kattotuolit, joiden kanssa ei sinne lähdetä laajentamaan ilman isoja kustannuksia.

  Muistan kun suunnitteluvaiheessa puhuimme ullakko/parvivarauksesta kattotuolien osalta, mutta tuolloin talomyyjä sanoi kattotuolien tulevan tässä tapauksessa paljon kalliimmiksi ja emmepä sitä siinä vaiheessa osanneet ajatella kuinka hyvä sijoitus tämä olisi ollut.

  Varsinkin nyt kun on kolme lasta ja isommat jo koululaisia, ei haittaisi yhtään jos heillä olisi joku oma paikka missä kavereiden kanssa hengailla. Ollaankin mietitty että kutsuttaisiin joku rakennesuunnittelija katsomaan ja kertomaan mitä muutos maksaisi, eipä sitten tarvitsisi jossitella. Ehkä sitten viimeistään kun teini-ikä iskee! 😉

  • suvi m Reply

   No niinpä, olisi tosi kiva että lapsilla olisi jokin oma paikka! Ei minunkaan tekisi mieli antaa periksi, vaan haluaisin vielä selvitellä tuota yläparven mahdollisuutta…Huikkaa minulle mitä rakennesuunnittelija sanoo – olisi mielenkiintoista tietää! 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.