Uskoisin, että aika monessa perheessä on oma tapa valmistaa perinteistä jauhelihakastiketta. Spagetti ja jauhelihakastike on ollut yksi lempiruuistani lapsuudesta saakka ja nyt ajattelin jakaa teille reseptin, jolla minä olen valmistanut tätä klassikkoruokaa vuosikaudet. Tämä on yksi ensimmäisistä ruuista, jonka olen opetellut kokkailemaan.

spaghetti-9123

spaghetti_2

Minusta on mukavaa, että meidän lapset ovat kiinnostuneita ruuanlaitosta ja tulevat mielellään seurailemaan arkikokkailuja. Mielellään sekoittelevat sörsseleitä ja kattavat pöytää. Voin myöntää etteivät ole perineet tätä innostusta minulta – tai no, ehkä sen kattaamisen kyllä.

spaghetti-9161

spaghetti_3

spaghetti-9172

Meidän perheen jauhelihakastike

400 g jauhelihaa

1 sipuli

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2-3 rkl tomaattisosetta (tai 1/2 prk murskattuja tomaatteja)

1-2 valkosipulin kynttä

1 tl suolaa

1 maustemitta mustapippuria

1/2 tl basilikaa

1/2 tl oreganoa

1-2 maustemitta timjamia

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. 2. Paahda jauheliha pannulla. 3. Lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja jauhot. Sekoita kunnes jauhot häviävät lihan joukkoon. Lisää vesi, tomaattisose ja mausteet. 4. Hauduta kastiketta vähäisellä lämmöllä 15-20 min. Tarkista lopuksi kastikkeen maku. 5. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin lisänä. Päälle voi halutessa ripotella parmesania tai emmentaalia.

Tämä resepti on peräisin ensimmäisestä keittokirjasta, jonka olen saanut: Parasta kotiruokaa. Usein olen kyllä pikkuisen soveltanut reseptiä: lorauttanut sekaan ruokakermaa tai korvannut tomaattisoseen ketsupilla (tuon jälkimmäisen teen lähes joka kerta). Alkuperäisessä reseptissä jauhelihaa on 300 g, mutta tietysti käytän koko 400 g paketin. Koskaan en myöskään mittaile mausteita, vaan ripottelen niitä kastikkeeseen tottumuksen mukaan.

Silloin tällöin käytän myös valmista sipulisilppua, jota saa pakastealtaasta; uusavuttomuuden huippu ehkä jonkun mielestä, mutta minä menen kokkailussa mieluusti sieltä mistä aita on matalin. Tällä kertaa kyllä oikein panostin, sillä kävin varta vasten kaupasta hakemassa basilikaa viimeistelemään annoksen, mutta lähikaupassa oli vain ruohosipulia…


Valkoisen Harmajan ruokaresepteissä painotus on helpoissa ja nopeissa arkiruuissa, jotka sopivat sekä aikuiseen että lasten makuun. Tarkoituksena on kokkailla tuttuja arkiruokia rennolla otteella. Ruuanlaitto ei ole Valkoisen Harmajan emännän vahvuuksia, mutta onneksi isäntäkin häärää usein keittiössä.


Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.