Kaikenlaiset ideat tupsahtelevat mieleeni usein esim. siivotessa tai suihkussa lotratessa. Tämä postausidea tuli mieleeni eräänä iltana saunatuvalla. Ympäröivät asiat saivat miettimään hassuja tarinoita joidenkin hankintojemme taustalla tai muuten vain epätavallisia sattumia, joita kotiimme liittyy. Siitä sain idean listata viisi satunnaista faktaa meidän kodista.

saunatupa-8667

Meidän saunatuvan kylpyhuoneen suuret laatat ovat peräisin Helsinki-Vantaan lentokentältä. Ostimme laatat täältä meiltäpäin, paikallisesta kodintarvikkeiden outlet-myymälästä. Myyjä hankkii liikkeeseen ylijäämätavaraa sekä kakkoslaatua eri paikoista. Erän mustia 60×30 cm laattoja hän oli hankkinut Helsinki-Vantaan lentokentän remontista. Laatoissa oli sellainen ”pikkuvika”, että niiden paksuus vaihteli, joten laattojen asennus tuotti muutamia harmaita hiuksia meidän raksamiehille. Aika hauska tarina minusta.

syksyinen_piha-4300

Aloitimme listojen asentamisen ulkoikkunoiden ympärille vasta viime kesänä. Siis viisi vuotta muuton jälkeen. No, alunperin ajattelin etten haluaisi noita listoja ollenkaan, sillä pidin ikkunapuitteiden simppelistä ulkoasusta. Mutta ikkunan ja laudan väliin jää kuitenkin pieni rako, joten kyllähän ikkunat näyttävät siistimmiltä listoineen (esim. täältä näet ikkunat ilman listoja). Listotushomma jatkuu taas tänä kesänä.

juhannussauna-8560

Saunatuvan jakkaramme on testikappale. Ehkä tunnistattekin tämän suomalaisen designklassikon; kuvassa näkyvän saunajakkaran on suunnitellut Antti Nurmesniemi vuonna 1952 Helsingin Olympialaisiin ja se löytyy nykyään New Yorkin modernin taiteen museon MOMA:n kokoelmista. Meille jakkara päätyi minun vanhemmiltani: äitini hankki sen aikoinaan työskennellessään Vuokko Nurmesniemen liikkeessä. Vuokko toi liikkeeseen muutaman testikappaleen näitä jakkaroita myyntiin. Testijakkaroita oli teetetty eri paikassa kuin aiemmin, joten niissä on laatueroa normaaliin verrattuna (puulastut ovat alkaneet irrota liimauksestaan).

palohalytin-9118

Meillä on todella rumat palohälyttimet. Talomme palovarottimet tulivat suoraa sähkömiehen kautta ja tämä on yksi pieni seikka, johon emme rakennusaikana ehtineet vaikuttaa. Kattoon päätyivät aikamoisen rumat kapistukset, jotka ovat nyt vuosien varrella muuttuneet ikävän harmaankeltaisen sävyisiksi. Kaiken lisäksi makuuhuoneen palovaroitin saa välillä ”kohtauksia”, jolloin se alkaa piipata ilman mitään syytä. Pattereissa ei ole vikaa, sillä ne toimivat vain varavirtana ja ne on tarkistettu. Ilmeisesti tämä hermoja raastava seikka liittyy lämpötilanvaihteluihin. Onneksi nyt ei ole muutaman kuukauteen tullut tarpeettomia hälytyksiä.

baileys-rockyroad-fudge-5628

Meillä ei ole koskaan ollut tupareita. Järjestämme tosi mielellään pieniä illanistujaisia ystävien kanssa, mutta jostain syystä emme ole koskaan järjestäneet tupareita – emme missään aiemmassakaan kodissamme. Kun rakensimme tätä taloa, totesimme usein että ”nyt kyllä vietetään sitten tuparit”, vaan niin ne jäivät viettämättä. No, jos järjestämme vielä joskus tuparit (jos innostumme vielä rakentamaan), niin siellä voisi tarjota vaikka tuota kuvassa näkyväää Baileys Rockyroad-fudgea….

Ehkä tästä postausideasta saisi aikaiseksi kivan haasteen. Kuulisin nimittäin mielelläni kiinnostavia/hauskoja tarinoita tai satunnaisia faktoja muidenkin kodista, joten haastan siskoni-Annen, All You Need is White -blogin Sadun ja Modernisti Kodikkaan Kertun jakamaan omat random-vastauksensa. Toki kommenttilootan puolellakin saa jatkaa juttua.


Translation: Five random facts from our home. 1. The tiles in our sauna-house bathroom are originally left-overs from the Helsinki-Vantaa airport construction. 2. After five years of living in this house, we finally put up the outside molding around the windows last summer. 3. The stool in our ”master bathroom” is a test piece. It is an iconic Finnish design item designed by Antti Nurmesniemi. My mother bought the stool from Vuokko-shop when Vuokko Nurmesniemi brought a few test pieces of these stools. They tried a different manufacturer for the stool, so it is not the same quality as usually. Vuokko Nurmesniemi is Antti’s wife and the former designer of Marimekko. 4. Our fire alarms are ugly. When were building our house, we did not get to choose the alarms as the electican had already installed them. They have started to change colour to yellowish-grey. 5. We have never had a house warming party.

Author

20 Comments

 1. Hauskoja faktoja 🙂 Me asennettiin heti muuttaessa koko taloon palovaroittimet, mutta vuokraisäntä asennutti uudet, kun ne tulivat täällä pakollisiksi. Sähkömies kävi sitten lätkäisemässä ne mihin sattuu ja poisti meidän asentamamme huomaamattomammat yksilöt…

 2. Hei,

  olisi mukava kuulla, mikä tuon outlet-myymälän nimi on? Itse olen samalta paikkakunnalta kotoisin (ainakin luulen tunnistaneeni), ja tänä vuonna on ehkäpä tulossa raksaprojekti. Myymälä kuulostaa siis varteenotettavalta vierailupaikalta. 🙂

  • suvi m Reply

   Kyseessä on Nordic Sale. 🙂 Siellä on kaikenlaista sekalaista rakennustavaraa. Kannattaa käydä tsekkaamassa, sillä sieltä voi tehdä löytöjä. Ostimme sieltä myös kodinhoitohuoneen kivitason.

 3. Olipa hauska postaus! Palovaroittimet aiheuttivat harmaita hiuksia täälläkin. Koitin valita rumista malleista kauneimman, mutta kuten arvata saattaa ei sekään kovin häävi ole… Miksi ihmeessä niiden pitää olla niin rumia? Ainoa poikkeus taitaa olla Harri Koskisen Kupu, mutta senkin sai unohtaa kun ei ollut sarjaan/sähköverkkoon kytkettävissä…

  • suvi m Reply

   Sanos muuta! Miksi on vaikeaa suunnitella tyylikkäitä palovarottimia? Kupu on kyllä hieno, mutta on tosi sääli ettei siitä tehdä sähköverkkoon kytkettävää mallia.

 4. Palohälytinärsytys tuli juuri taas viime yönä. Meillä piippaili kaksikin eri hälytintä, tietysti kolmen ja neljän aikoina yöllä. Miksi ne häiritsee aina vaan yöaikaan. Olisko tuo liittynyt juuri lämpötilojen äkilliseen vaihteluun, kun yhtäkkiä olikin pitkästä aikaa kovempi pakkasyö.

  Mutta kivoja faktoja, vaikka ne tiesinkin, en muistanut esim. tuota jakkarajuttua. Kiitos, mukava haaste <3

  • suvi m Reply

   Mikä siinä onkin, että ne alkaa aina yöllä piipata!? Sitten sydän hakkaa, kun säikähtää niin kovasti.

   Kiva jos nappaat tämän haasteen. 🙂

 5. Hauska postaus ja repesin täysin, sillä kaksi viimeistä voisi olla minun kirjoittamiani! 😀

  Mies on pari kertaa vienyt yöllä palohälyttimen autotalliin, sillä se vaan piippaa ja piippaa vaikka sen päällä hyppisi 😀 😀 Sama tyyppi tainnut hommata molempien taloon palohälyttimet…

  Täytyypä miettiä, keksinkö tällaisia meiltä 🙂

  • suvi m Reply

   😀 😀 😀 Onpas teillä ollut sitten melkoinen show! 😀 Voi hyvinkin olla, että kyseessä on sama sähkäri.

 6. Ha ha. Olipa kiva postaus. Kirjoitit jokin aika sitten aitoudesta. Tämä jos mikä oli sitä kuten kyllä muutkin postauksesi. Erityisen hyvä on viikkouutiset. Saa mielenkiintoista tietoa puoli vuotta ennen kuin ne ovat lehdissä. Ja ne stailaukset.

  Mieluinen blogi. Kiitos.

  Terveisin

  Vakituinen lukija

  • suvi m Reply

   Voi kiitos Raili ihanasta palautteesta! 🙂 Todella mukava kuulla.

  • suvi m Reply

   Niin tai sitten tuparit siellä uudessa kodissa…? 🙂 Juhlat kuin juhlat. 😉

  • suvi m Reply

   Kiva kuulla! 🙂 Toki sinäkin voit tarttua tähän. 🙂

 7. kiva postaus tämä. meidän kodin random fakta on se, että listoja puuttuu vielä sieltä täältä, vaikka pian on asuttu neljä vuotta. ehkä tavallista, mutten kuitenkaan asialla ylpeile. 🙂

  • suvi m Reply

   Listojen puuttuminen taitaa olla hyvin tavallista. 🙂 Meiltäkin puuttuu makkarista listoja viime kertaisen maalaamisen jäljiltä.

 8. Meillä on itsekseen soiva ovikello! Soi aina välillä, mutta koskaan ei ole ketään oven takana. Ovikello on langatonta mallia, niin ottaa ilmeisesti häiriötä jostakin. Meillä kesti 4 vuotta saada ovikello asennettua, joten tuntuu ylitsepääsemätön vaikelta vaihtaa se uuteen. Soi onneksi aina vaan päivisin, niin ei häiritse yöunia ^. ^

  • suvi m Reply

   Hui! 😀 Mutta kuulostaa tutulta: luulen, että meillä kävisi samoin, että ei saataisi aikaiseksi vaihtaa viallista ovikelloa.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.