Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila & Babler

Yksi helpoimpia tapoja uudistaa kodin ilmettä on seinäpintojen maalaaminen. Sisustustrendit näkyvät maalisävyissäkin ja seinänpätkän maalaamalla voi saada kotiin heti ajankohtaisempaa ilmettä ilman, että mitään sen suurempia muutoksia täytyy tehdä. Täydellisen sävyn valinta saattaa joskus tuntua hankalalta, mutta valinnan tueksi ja helpottamiseksi on nykyään olemassa monia keinoja. Näin me valitsimme uudet seinäsävyt kotiimme…

Talomme valmistui vuonna 2011 ja osa seinäpinnoista alkavat jo todella olla uusimisen tarpeessa. Seinäpinnoilla näkyy naarmuja ja kolhuja sekä tahroja, jotka eivät lähde hinkkaamalla pois. Toisaalta minä taas sisustusintoilijana kaipaan kotiin aika ajoin näkyvämpää muutosta. Olemme jo jonkin aikaa kypsytelleet ideaa makuuhuoneen sekä ruokailutilan seinien maalaamisesta uuteen sävyyn, ja nyt olemme ryhtyneet toimeen!

Tikkurilan Tunne Väri -värikokoelma on täysin uudistunut ja päätinkin lähteä metsästämään sieltä täydellisiä sävyjä meidän kotiin. Olin jo aiemmin pyöritellyt mielessäni ideaa pehmeästä ja sopivan neutraalista keltaisen sävystä; ja koska Tikkurilan vuoden värikin sattuu olemaan keltainen H300 Lemonade, mietin että ehkäpä juuri oikea sävy löytyisi Tikkurilan uudesta värikokoelmasta. Samalla valittaisiin myös ruokailutilaan uusi sävy, sillä näiden kahden tulee matchata toisiinsa, koska tilat ovat vierekkäin ja niihin on yhteinen näkymä.

Kuvat: Tikkurila

Olen povannut keltaisen värin suosiota jo pitkään. Ehkä saatatte muistaa kuinka hullaannuin oljenkeltaiseen sävyyn kolmisen vuotta sitten, eikä tuo ihastus ole laantunut ollenkaan. Päinvastoin. Sittemmin keltaista on alkanut näkyä entistä enemmän sisustusbrändien kuvissa, sisustuslehdissä ja -blogeissa.

Sitä ette varmastikaan tienneet, että keltainen sävy juontaa juurensa minun teinivuosiini. 90-luvulla sisustuksissa pinnalla olivat haaleankeltaiset seinät ja pitihän minun saada maalata oma huoneeni kauttaaltaan tuolla sävyllä. Se oli itse asiassa aika lähelle samaa sävyä Tikkurilan Vuoden Värin, H300 Lemonaden kanssa. Ja tässä sitä nyt taas ollaan, maalaamassa makuuhuonetta keltaiseksi!

Oikeiden maalisävyjen metsästys alkaa rautakaupasta. Suuntasimme Tikkurilan uudistuneelle pisteelle Kodin Terraan ja valitsin sieltä eri sävyisiä värilastuja niistä kahdesta väristä, mitä olimme ajatelleet: eli keltaisen ja harmaan/beigen sävyistä. Tiesittekö muuten, että Tikkurilan värilastujen värisävyt on oikeasti maalattu, eikä niitä ole tuotettu painoteknisesti kortin pintaan? Näin ollen sävy toistuu värimallissa erittäin totuudenmukaisena. Minä en tiennyt tätä ennen!

Lisäksi otin rautakaupasta mukaani nipun Tikkurilan Tunne Väri -tyylioppaita, jotka ovat kuin miniesitteitä missä on valmiita väripoimintoja eri tyyleihin. Tikkurilan Tunne Väri -värikokoelman perusteella on nimittäin laadittu kuusi erilaista tyyliä (Boheemi, Moderni, Klassinen, Nostalginen, Ylellinen ja Kokeileva), ja jokaisesta on tehty oma Tyyliopas, jossa on ehdotukset ko. tyyliin sopivista värisävyistä. Sävyt sisältävät sekä vaaleita yleisvärejä että voimakkaampia tehostevärejä. Tyylioppaat auttavat oikean sävyn valinnasta ja niistä on helppo poimia myös tilan pääsävyyn sopiva tehosteväri. Ennen varsinaista värivalintaa kannattaa vielä napata tyylioppaan mieleisestä väristä sen oma värimallilastu ja mallailla sitä seinään kotona, koska värimallilastuissa sävy on totuudenmukaisin.

Kotona levittelin värimallit keittiön pöydälle ja voin kuinka inspiroiduinkaan kauniista sävyistä! Tikkurilan uudistettuun Tunne Väri -kokoelmaan on osattu valita juuri sopivan harmoonisia ja kauniita värejä väri-iloittelua unohtamatta. Tunne Väri -kokoelma sisältää edelleen ajattomia klassikkosävyjä, mutta myös raikkaan kokoelman kiinnostavia ja ajankohtaisia sävyjä. Kokoelmassa on yhteensä 216 värisävyä, mukaan lukien varmat perussävyt: Tikkurilan Valkoinen, Tikkurilan Harmaa ja Tikkurilan Beige.

Seuraavaksi poimin sävyistä omat lempparini ja kiinnitin värilastuja seinään sinitarralla. Värimallit näyttävät aina erilaiselta seinään kiinnitettynä kuin vaakatasossa pöydällä. Ja tilan valaistus vaikuttaa tietysti merkittävästi siihen, miltä sävy näyttää omassa kodissa. Siksi värivalinta pitää ehdottomasti tehdä kotona, eikä rautakaupan hyllyllä.

Kiinnitin värisävyt ensimmäiseksi kiinni makuuhuoneen seinään. Uudistimme makuuhuoneen väri-ilmeen viimeksi neljä vuotta sitten ja nyt kaipasimme taas valoisampaa ilmettä monen vuoden tumman kauden jälkeen. Halusin löytää sopivan neutraalin keltaisen sävyn; sellaisen keltaisen, joka olisi lähes yhtä neutraali kuin beige tai lämmin harmaa. Koska olemme ennenkin maalanneet kotona Tikkurilan maaleilla, löytyi minulta ennestään A4-kokoinen värinäyte yhdestä keltaisen sävystä H456 Himmeli, joten kiinnitin senkin seinään. A4-kokoisia värinäytepaloja saa tilattua Tikkurilan verkkosivujen kautta. Lisäksi olen jostain kansiosta joskus saanut värimallin F392 Kaakaovoi, joten siksi seinässä on eri kokoisia värilastuja.

Yksi kerrallaan karsimme yhdessä Mankun kanssa värisävyjä pois. Joku oli liian beige, joku liian punertava tai liian vihertävä. Halusimme löytää keltaisen sävyn, joka ei kuitenkaan olisi liian kirkkaankeltainen. Karsimalla lastuja yksitellen päädyimme lopulta juuri siihen sävyyn, jota haimmekin: H456 Himmeli. Himmeli on juuri sopivan samea ja neutraali keltainen!

Seuraavaksi täytyi löytää oikea sävy ruokailutilaan. Ruokailutilaan haussa oli lämmin harmaan tai beigen sävy. Ruokailutilan pitkää seinää emme ole aiemmin maalanneet tehostevärillä, vaan se on alusta asti ollut valkoinen. Olen kuitenkin kokenut, että meillä on aivan liian valkoista (varsinkin silloin, kun sohvassa on valkoiset päälliset). Lisäksi ruokapöydän takainen seinä on täynnä reikiä, sillä seinällä on ollut vaihtuva taidenäyttely isäni maalauksia. Nyt on aika ehostaa pinnat!

Ruokailutilassa suoritimme saman karsimisoperaation, eli otimme yksi kerrallaan värilastumalleja pois seinältä kunnes päädyimme niihin sävyihin, mitä etsimme. Lopuksi oli jäljellä kaksi hyvin samankaltaista sävyä, joista päädyimme värisävyyn G487 Batisti, koska se oli juuri oikea lämpimän harmaa, mitä lähdimme etsimään. Sovitin vielä värilastua yhteen makuuhuoneeseen valitun H456 Himmeli sävyn kanssa varmistaakseni, että sävyt toimivat yhdessä. Molempien täytyy olla sävyltään samaa värilämpötilaa. Näin löysimme meidän mielestä aivan täydelliset sävyt!

Sitten olikin edessä maalityypin valinta ja itse maalaaminen. Kerron siitä myöhemmin tarkemmin ja näytän teille miltä meillä nykyään näyttääkään. Miltä kuulostaa keltaisen värin valinta makuuhuoneeseen? Tuntuuko hurjalta? Instagram Stories -pätkissäni vain 9% vastaajista osasi veikata, että makuuhuoneesta tulisi keltainen.

Lue myös:

Valkoisen sävyn valinta
Työhuoneen uusi harmoninen ilme

Author

5 Comments

 1. Ihania sävyjä! Jännä nähdä miltä keltainen makuuhuone tulee näyttämään!

  • Kertoisitko, mitä muita sävyjä harkitsitte. Mitä sävyjä siis löytyy tuosta seinälle kiinnitetystä kuuden kombosta? 🙂

   • Suvi M Reply

    Nyt en enää valitettavasti muista mitä nuo muut sävyt olivat…

 2. Mikä noista oven pielessä olevista harmaan sävyistä on batisti. Onko tuo toiseksi alin? Meillä maalattiin juuri ruokailutila mulperilla ja ikäväksi huomattiin että sävy taittaa useissa päivän valoissa myöskin sisävalaistuksessa liikaa violettiin. Nyt alkoi pohdinta josko maalaisi toisella neutraalimmalla sävyllä.

  Oletko huomannut tämän sävyn taittavan violettiin, siniseen, punertavaan?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.